REVIEW: AKHIR




AKHIR (ISMI FA ISMAIL)



TAK PAYAH SINOPSIS. ANDA DAH TAU BUKU INI TENTANG APA. YANG ANDA PERLU TAHU SEKARANG, INI YANG AKHIR. TAK ADA DAH LEPAS NI. SEBAB SAYA DAH LETIH. LELAH HIDUP DALAM KEGELAPAN. BIAR BUKU INI YANG MENJADI AKHIR KEPADA SESEBUAH KISAH. JUGA KEPADA SETANGKAI NYAWA YANG DALAM BEBERAPA TAHUN INI BERAYUN LONGLAI. SAYA TAK MAHU SEKSA DIA TERUS. SAYA BUKAN KEJAM. SAYA HANYA SEORANG YANG MENYAMPAIKAN SEBUAH CERITA, TENTANG SEBUAH NOVEL HITAM YANG KEWUJUDANNYA HANYA MENDUNDANG RASA SAKIT, PEDIH, NGILU, PELIK, TAKUT, KECEWA, MARAH, BENCI... SEDIH. RASA-RASA YANG SAYA TAK PASAL-PASAL JUGA KENA LALUI SEBAGAI PENULIS. SEMUA INI, HANYA KERANA NAK MENGISI MASA LAPANG ANDA. JADI NAH. AMBIL DAN BACA. BUKU INI MUNGKIN TIDAK SEBAGUS YANG ANDA HARAPKAN. TAPI INI YANG TERAKHIR. SEKURANG-KURANGNYA HARGAILAH IA ATAS SEBAB ITU.
Begitulah sinopsis bagi novel ini... Memang inilah yang terakhir. kisah yang bakal merungkaikan segala yang terkunci... membongkarkan segala kisah yang telah lama disimpan hanya kerana dia. Dialah teman.. Dialah pelindung... Seseorang yang sukar dilihat... Hanya berbisik... berbisik pada angin.... Dan mangsa hanya tersenyum... seolah gembira dengan semua yang terjadi... 

Ketika membaca novel ini kadang diri ini terbawa-bawa dengan situasi yang dalam novel... berhalusinasi tentang kehadiran mereka... bunyi-bunyi seolah membawa petanda kepada sesuatu... dan pengulangan ayat yang sama sebanyak 7 muka surat... disengajakan atau kesalahan typo??? 

Bila kegelapan diapit satu amaran di sisi kirinya dan sebuah simbol kematian di sisi kanannya, pintu pengantara dua alam akan terbuka.


Sinopsis Novel HITAM



Maksud Open Market

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.. Ramai yang tertanya apa itu Open Market?? Malah diingatkan juga bagi bakal mahasiswa/si yang ditemuduga bagi program pendidikan ada sesetengah kos adalah Open Market. Anda perlu tahu apa itu Open Market. 

Apakah maksud ”untuk pasaran terbuka (open market) iaitu TIADA JAMINAN penempatan di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) selepas tamat pengajian”.
Bermaksud selepas tamat pengajian nanti, tiada penempatan ke sekolah kerajaan. Anda perlu mencari pekerjaan sendiri untuk menjadi guru.
Bolehkah menjadi guru walaupun mengikuti program untuk Open Market ini ? Ya, anda memang boleh menjadi seorang guru, dan bezanya anda tidak di postingkan di sekolah kerajaan sahaja.
Dimanakah saya boleh cari kerja? Anda boleh menjadi guru di sekolah-sekolah swasta, kolej-kolej swasta dan di sektor kerajaan sebagai pentadbir.
Jika Ijazah mempunyai pendidikan, adakah boleh untuk tidak menjadi guru? Boleh 
Sumber ini diperoleh dari laman web UPSI sendiri. Memang ramai yang menyoalkan isu ini... Bagi tasha hal ini terjadi sebab lambakan cikgu. Setiap tahun ramai pelajar yang melanjutkan pelajaran dalam bidang pendidikan. Ramai juga yang berjaya menamatkan pelajaran masing-masing. Ada yang dapat Posting, tak kurang juga yang tanam anggur... Kenapa? 

Macam yang telah dijelaskan tadi sekiranya seseorang itu tidak dapat posting di sekolah kerajaan tak kan la nak tunggu juga.. Daripada buang masa apa kata pergi cari di sekolah swasta, kolej swasta dan sabagainya... Macam Uni lain jugak la kena bersaing untuk menjadi guru ni... Result ok, Temuduga Ok... dapatlah tawaran... Kalau result ok tapi temuduga ko.. jangan tanya la kenapa.. jangan pula nak merungut tak tentu pasal... 

Tapi, apa-apa pun nak masuk mana-mana uni ni jangan fikir sangat peluang kerja ada ka tak... Sekiranya bidang itu sesuai dengan jiwa anda.. teruskanlah.... Rezeki ada dimana-mana... Rezeki itu milik Allah dan datang dari Allah.... 

WORDLESS WEDNESDAY! #7

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Sekadar renungan bersama... Tindakan kita adalah tanggungjawab kita.... Adakah kita sudah bersedia untuk menanggung azabnya nanti??? Ya, aku juga bukan insan yang sempurna.. tapi setidaknya kita cuba menjadi yang terbaik... inshaa Allah... 



RILEKKAN MINDA..


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.... Stress dengan Final?? Haha.. Jangan terlalu stress... Tak bagi manfaat pun kalau kita stress... lagi tambah masalah ada la.. 


Jom uji kekuatan otak kita untuk mengawal arah train ni... Kalau anda berjaya.. Yeayy... kita geng.... huhuhu...

ok... Dikesempatan ni jugak tasha ingin memohon maaf dengan rakan-rakan yang mengenali diri kerdil ni... rakan blogger, sifu-sifu.... dan semuanya la.... mungkin diri ini ada/pernah buat anda sakit hati, tak senang duduk, terlanjur kata dan bicara, dan segala TER... maaf... halalkan segala ilmu yang anda berikan walaupun sebesar zarah ilmu tu... Dan doakan diri ini tenang menjawab exam yang akan berlansung pada 9 jun-19 jun 2014.. Inshaa Allah tasha akan cuba buat yang terbaik... 

and Tunggu project besar tasha lepas exam ni ye... siapa yang berminat boleh la kita "hello hello nanti"

This entry was posted in

REVIEW: TIADA TAJUK




TIADA TAJUK (ISMI FA ISMAIL)


NAK GEMBIRA? NAK TERSENYUM? NAK BAHAGIA? NAK KETENANGAN? NAK HARAPAN? NAK KESEMPURNAAN??
TAK PAYAH.
KALAU NAK JUGA, JANGAN BACA NOVEL NI. TUTUP DAN BUANG JAUH-JAUH. SEBAB NOVEL NI UNTUK MEREKA YANG MAHU MERASA KETIADAAN... JANGAN GUSAR DENGAN KULITNYA YANG KOSONG. MEMANG BEGITU. SEBAB NOVEL NI TAK ADA TAJUK. DAN IA ADALAH SEBUAH SEKUEL. SEKUEL KEPADA APA YANG ANDA TANYA? CARI SENDIRI. NOVEL SAYA SEBELUM INI YANG KULITNYA HITAM DAN BERTULISAN MERAH MACAM DARAH. BACA YANG ITU DULU. BARU ANDA BOLEH MERASAI KETIADAAN YANG NOVEL INI INGIN TAWARKAN. UNTUK MEREKA YANG MENGHARGAI NILAI SEBUAH MISTERI. DAN UNTUK MEREKA YANG MERASAKAN BAHAWA TAKUT ITU ADALAH TEMAN.
Itulah sinopsis TT yang merupakan sambungan kepada JANGAN BACA NOVEL NI. Apa yang dapat tasha katakan TT ini merupakan rungkaian segala persoalan yang terdapat dalam JBNN. Ia mengisahkan 2 tahun selepas MUNIR dibebaskan dari pusat rawatan mental dan ADIB berusia 9 tahun. ADIB mempunyai akal yang luar biasa... pemikirannya seperti orang dewasa. Kata-katanya penuh fakta dan logik sehinggakan memeningkan kepala orang lain memikirkannya.huh...

"Abang Munir buat apa?"
"tak ada apa-apa. abang munir cuma jenguk adib. sorry la kalau abang munir kejutkan adib. abang munir tak sengaja... "
"tak lah. aku bangun bukan sebab abang munir. tapi sebab aku mimpi buruk."
"sebelum tidur tadi adib tak basuh kaki dulu kut. tu yang mimpi buruk tu..."
"mimpi adalah pengimejan di bawah paras sedar yang semua manusia alami abang munir. samada aku basuh kaki ataupun tak sebelum tidur, ianya adalah tidak signifikan dengan kandungan mimpi aku. sebaliknya banyak faktor-faktor lain. seperti pengalaman lampau yang mengulang tayang. rembesan tenaga yang dilepaskan oleh penumpuan minda terhadap sesuatu emosi. ataupun pemprosesan maklumat dalam otak yang terbeku lalu memannifestasikan dirinya dalam bentuk mimpi, " terang adib panjang lebar. matanya bulat dan segar. langsung tak macam orang yang bangun dari tidur.
"oh..."

TT ini juga merupakan permulaan bagi beberapa pembunuhan bersiri "PEMBUNUHAN BATIK BIRU" setiap kali pembunuhan terdapat cerita-cerita pendek dengan mangsa....

KISAH 1 : transformasi tanpa sempadan
KISAH 2:  tak bersayap bukan penghalang
KISAH 3:  jangka, sedia, ubah
KISAH 4: yang pergi akan kembali
KISAH AKHIR: perempuan terpilih

Siapa adib sebenarnya? Siapa pula HAN?
tap mereka ada misi
cuma satu...

"mengubah manusia sedikit demi sedikit sehingga semuanya ter __  __ __ __ __



REVIEW: JANGAN BACA NOVEL NI





JANGAN BACA NOVEL NI (ismi fa ismail)

KALAU ASYIK BACA NOVEL CINTA SAJA PUN KADANG-KADANG BOSAN JUGA KAN? TRY NOVEL NI. TAPI JANGAN BACA SEORANG DIRI. MAKE SURE ADA TEMAN. SEBAB ADA KEMUNGKINAN ANDA AKAN MERASA ANEH, JUGA BERHALUSINASI BENDA YANG BUKAN-BUKAN. NOVEL INI BUKAN UNTUK MEREKA YANG LEMAH SEMANGAT. TAPI UNTUK MEREKA YANG INGIN MENJANA MINDA DAN MENGUATKAN JANTUNG. SEBAB SEMAKIN JAUH MEMBACA, OTAK ANDA AKAN SEMAKIN LIGAT BERPUTAR DAN JANTUNG ANDA AKAN SEMAKIN KUAT BERDEBAR-DEBAR. TAK PERCAYA? CUBALAH.
berikut merupakan sinopsis novel JBNN. Memang... kalau boleh jangan baca... Sebab semakin lama semakin kita rasa menyesal... tapi disebabkan sifat ingin tahu kenapa? mengapa? siapa? itulah yang mendorong tasha meneruskan pembacaan. Tapi, tasha berani baca waktu siang ja.. hihihi... 

Novel ni seorang polis yang bernama MUNIR yang telah berjumpa seorang kanak-kanak lelaki bernama ADIB berusia 7 tahun. Sejak bertemu dengan adib, pelbagai kejadian pelik berlaku. Dan apa yang lebih pelik novel yang diberi oleh adib kepada munir mempunyai persamaan dengan dunia realiti. Terdapat beberapa cerita seram yang terkandung dalam novel yang diberi adib seperti 
  1. KACUK: Aku bukan binatang (kenapa jadi kucing jadian?)
  2. TERAPUNG:jom kita terbang nak tak? (kanak-kanak boleh terbang. Disahkan hilang. meninggal.. )
  3. RAMALAN: masa depan yang menakutkan (bunuh keluarga untuk protect keluarga dari dibunuh orang lain?)
  4. TUMPANG: saya tumpang sekejap je (mati hidup semula? dan mati lagi.... )
  5. TELEFON: tolong hubungi saya... tolonglah.... (kenapa nak hubungi dia? siapa dia?)
  6. BUNGA KEMATIAN:seputih kemboja (dia ada di setiap kali ada kematian. Baginya kematian adalah sesuatu yang suci)
  7. BATIK SENTUNG BIRU: penguraian (mengandung tapi masih dara.. anak hantu? )

Semua kisah ini telah membuatkan MUNIR di masukkan ke pusat rawatan mental. Kenapa?? Nak tahu kena la baca... ^^


Enactus Malaysia National Cup 2014

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... 26-27 mei tasha pergi ke SACC atas program Enactus Malaysia National Cup 2014. Memang gempak! Walaupun UPSI tidak berpeluang untuk ke semi final.. Kami dah cukup bangga dengan usaha kalian... inshaa Allah.. tahun depan kita cuba yang lebih baik... Wah.... speaking pun lari... ada hati nak join enactus... ==" 


Tahniah kepada UUM yang menjuarai Enactus Malaysia National Cup kali ni.. wah best la dapat pi Beijing.. Tak pa2... Enactus UPSI jangan mudah mengalah.. jadikan kejatuhan hari ni sebagai pembakar semangat untuk bangkit... ^^ Walaupun baru dua hari tasha jadi supporter UPSI, memang banyak pengalaman yang tasha dapat... memang best.. dapat tengok idea dan inovasi dari UNI lain... 

Kalau tak silap ada lebih kurang 21 IPTA/S yang masuk bertanding.. Memang gempak la... Masing-masing menunjukkan kelebihan tersendiri.... Tak rugi datang event macam ni... banyak ilmu yang kita dapat.. ^^



Masa rehat kelmarin, sempat gak jalan-jalan sekitar mall yang ada di situ.. tup-tup terpandang satu kedai buku... MPH laaa... apa lagi.. laju ja kaki ni ajak member masuk... tujuan cuma satu ja.. nak cari novel... novel yang dah lama cari... susah nak dapat di tanjung malim dan langkawi... Alhamdullillah.. rezeki... jumpa gak... terus sambar... Nasib baik baki baucar ada lagi RM100... so, tasha beli la 4 buah novel ini untuk tasha.. dan satu novel untuk kawan tasha... 



Lepas baca ni, tasha nak buat review.. hihi.. tak sabar.. ^^

KISAH AKU, DIA DAN MEREKA


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Hai.... Alhamdulillah... Tinggal lagi beberapa minggu saja lagi tasha dan kawan-kawan bakal menamatkan semester yang pertama... Sob sob.. sedihnya ~~ (eleh.. baru sem satu la... ada lagi 7 sem...)

Selama satu sem ni pelbagai kegembiraan, kepenatan, kedukaan, kesukaan yang kami alami.... Fuh, kenapa rasa macam baru kelmarin ja masuk UPSI??? Ya, masa terlalu pantas meninggalkan kita... Dan kita perlu bijak mengatur masa agar ianya tidak sia-sia... 

Alhamdulillah... sepenjang sem 1 ni pelbagai macam perkara yang tasha dah buat.. 
trekking, kayaking, cycling, jogging, eating and shopping!!! hahaha.... 

Tasha pasti akan merindui mereka nanti... Terima kasih Allah kerana menemukan tasha dengan mereka... insan yang tasha sayangi... sahabatku... Semoga ukhuwah yang terjalin anatara kita kekal ke jannah... 

Ok... Bila jumpa kawan baru.. Tak bermakna kawan-kawan lama dilupakan... oh, pasti tak... Kawan-kawan dibangku sekolah masih diingatan... dari kecik ke zaman universiti... walaupun kami tidak sambung belajar ditempat yang sama.. tapi kami masih mempunyai satu ikatan yang tak kan pernah putus... rindu pulak zaman sekolah.. aisyee... ni yang nak feeling malam-malam ni... 


Kawan-kawan tasha ni dah ada yang bergelar ibu, tunang orang, isteri orang... Alhamdulillah... tahniah geng... Tinggal berapa orang ja lagi yang masih meniti kehidupan sebagai anak dara.. cewahh... hahaha.... 

apa plan nak buat cuti sem ni nak buat dengan mereka??? ok.. just wait and see... heee....

Bila nak habis sem bermakna Final dah dekat.... so, apa persediaan yang tasha dah buat??? Bangun tasha bangun.. Jangan mudah terleka... Ingat apa tujuan sebenar ke sini!!!

Ya, aku ke sini dengan matlamat dan harapan orang tuaku....

sedarlah tasha... berpijak di bumi nyata.. !!!..

wish me luck.. amin


ASSIGNMENT YANG TERAKHIR UNTUK SEM 1


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Entah la kenapa tasha boleh demam plak hari ni... Dengan selsema + pening... Memang seksa... Mungkin sebab dah lama tak demam kan... Tapi ini juga menunjukkan badan tasha ni ada virus.. and badan tasha sedang bertarung dengan virus tu untuk selamatkan tasha... Hahahah.... Kalau mengikut pandangan islam pula... sakit ni merupakan salah satu cara untuk menghapus dosa-dosa kecil... Ya Allah.. ampunilah segala dosaku, kedua ibubapaku, guru-guruku dan muslimin muslimat sekalian.. amin... Jadi mengikut Islam mahupun barat, masing-masing ada kelebihan kepada kita kan... ^^

Nak tahu lebih lanju pasal demam ni? Sila la baca entri tasha yang sebelum ni

Thanks kepada kawan saya yang tak jemu-jemu nasihatkan saya untuk makan ubat... katanya "Kalau tak makan nanti hantu mai makan tasha" hahaha.. so funny... thanks atas bebelan+nasihat anda tu... Tasha amat menghargainya ^^ 

Oh ya, kembali kepada tajuk asal... Tasha nak kongsi sikit dangan pembaca yang dikasihi sekalian... hari rabu yang lalu tasha baru ja selesai sudahkan Assignment berkumpulan... Haa... cuba teka apa yang kami kena buat?? 

Kami kena buat persembahan.. Menyanyi, bermain alat muzik, menyayi dengan pergerakan, menyanyi dengan props.... See... itulah assignment tasha bagi subjek Muzik ni... Biasalah kos PAKK.. tekanan kurang.. sebab masing-masing enjoy and perangai pun macam budak-budak.. No wonder la kos ni sesuai dengan kami...

Hari sebelum persembahan yakin ja boleh buat... tapi bila ja sampai hari tu... dup dap dup dap ja... boleh plak silap step... bukan sikit... tapi banyak.. Takpa-takpa.... ni baru persembahan yang pertama kali di khalayak.... jadikan ia sebagai panduan untuk buat lebih baik nanti... Harap-harap anda semua enjoy dengan persembahan dari kumpulan tasha ni... 

Alhamdulillah... kumpulan tasha juga terpilih sebagai salah satu peserta yang akan bertanding dalam pertandingan inovasi.. untuk subjek pembangunan sahsiah kami perlu mencipta produk untuk membangunkan sahsiah guru... Nak tahu produk apa?? Nantikan entri selanjutnya...




 

DOA NABI YUNUS AS


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... siapa yang tahu doa nabi Yunus as??? Haa... majoriti mesti tau kan...  Doa ini selalu kita baca semasa sujud yang terakhir solat hajat. Tasha mula belajar doa ini masa sekolah rendah lagi. Ringkas dan penuh bermanfaat. mudah dihafalkan... 

Tanpa kita sedar atau tidak... doa ini sebenarnya dapat membantu kita apabila kita berada dalam kesusahan.. Kesusahan yang bagaimana??? 

Tasha selalu amalkan doa ini tak kiralah sama ada tasha susah ataupun tidak... Bila tak ada buat apa-apa (masa lapang) tasha selalu amalkan... baca berulang kali.... Bila tasha rasa tak sedap hati, gelisah, tak tenteram, bila sedih.... Alhamdulillah... bila gelisah tasha baca doa ini... hati tasha kembali tenteram... Dan bila tasha perlukan keberanian, doa inilah yang akan tasha baca berulangkali.... 

Haa... bukan masa susah ja kita baca doa ni.. masa senang pun boleh baca... Inshaa Allah hari-hari kita berjalan dengan lancar.... Sebelum tasha tamatkan entri kali ini, jom sama-sama kita baca doa ini ^^

Eh, sebelum tu tasha nak ucapkan tahniah kepada adik-adik, akak-akak, abang-abang yang dapat tawaran ujian medsi tu... Buat yang terbaik tau... haa.. jangan lupa baca doa ini sebelum jawab soalan... supaya yang susah dipermudahkan.... ^^ 

Dah check Ujian MEDSI??? Check (SINI)

This entry was posted in

WORDLESS WEDNESDAY! #5


Teguran itu Sakit....

Tapi Membuat kita Bangkit....


Seperti mana yang kita tahu...
teguran bukan beerti menghina... maka Tegurlah secara berhemah..... 
Ya, sangat sakit/pedih bila kita ditegur... cepat sangat melenting bila ditegur... 
"Dia ja yang betul.. aku salah..."
jadi, sampai bila kita nak ke hadapan... sekalipun kita tidak bersetuju dengan pendapat yang cuba di utarakan... tegurlah secara berhemah dan terimalah teguran itu sebagai pembina semangat kita... Inshaa Allah...

Simposium Kebangsaan Asuhan & Didikan Awal Kanak-kanak

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Bila tak ada assignment... tak ada aktiviti lain nak buat mulala nak boring... Bila ada aktiviti pulak, penuh... sampai tak sempat nak merasa cuti... Assignmnet bagai nak kena siapkan... So, jangan nak merungut banyak tasha... Bersyukur ja dengan masa yang ada ni... Nikmati masa yang sedia ada.. gunakan sebaiknya.. jangan siakan ia dengan perkara yang merugikan... Inshaa Allah...


Minggu lepas di Upsi ada sebuah program yang diberi nama...
Simposium Kebangsaan Asuhan & Didikan Awal Kanak-kanak
Program bermula hari sabtu dari jam 9 pagi-5 petang. Kiranya tadika yang terdapat di sekitar Tanjong Malim ni terlibat la...  Ada pelbagai aktiviti yang menarik. Masa tu terasa nak kembali ke zaman kanak-kanak ja... hahaha...  


hari jumaat tu, semua Urusetia dah mula buat kerja... Semua dah bahagi tugas masing-masing... so nanti tak ada la kelam kabut nak buat kerja kan... Ramai dop urusetia? hoho... ni baru sebahagian ja... 

Pada hari tersebut ada pelbagai aktiviti yang menarik... seperti forum, car booth sales (jual makanan, tudung, baju and so on.. *xsempat nak usha banyak), pameran dari tadika kemas(sempat kenalan dengan salah seorang dari cikgu tadika tu.. dia merupakan salah seorang ex student UPSI gak), ada pameran dari kolej swasta dan pameran (alat bantu mengajar) ABM dari pelajar UPSI sendiri... aktiviti outdoor dan indoor... sangat menarik... kreatif... dan yang paling penting adalah persembahan kanak-kanak tadika... Tak sempat nak tengok kanak-kanak buat persembahan.. sebab ramai sangat orang... ibu bapa.. tak pa.. bagi ja ibu bapa tengok bakat anak mereka... biar mereka bangga dengan bakat anak-anak mereka.. terharu... kecik-kecik sudah pandai buat drama muzikal.. 

Kebanyakkan urusetia dipelopori oleh budak PAKK sem 1... ahahah.. budak kelas tasha yang ramai tu... Ada yang jadi DJ, urusetia pendaftaran, forum, pameran and so on... Tasha tugas tasha hari tu jual belon... ala.. tak ada gambar belon tu pulak.. erm... belon yang rupa upin ipin, doraemon... *jup tanya en.google.. Malam sebelum tu masing-masing dah mula buat kerja dah.. hias khemah... tiup belon <--- guna pam ok... 

Pada mulanya jualan belon kurang menggalakkan.. mungkin sebab mahal kot... lepas tu kadang-kadang anak nak beli.. tapi parents tak bagi.. alahai kasihan... Pada sebelah petangnya, kami telah turunkan harga kepada harga yang murah.. beli dua cuma RM5... hahaha.. perghh... memang layan la... ramai pulak...


Jeng.. jeng.. jeng... ni la aktiviti yang tasha dan kawan-kawan buat bila tak ada kerja... haaa.. cantik kan... <3 actually nak buat benda ni kena bayar guna kupon... tapi kami buat muka sedih+comel dekat Dr. Loy dapat la free... kasihan Dr.Loy.. bisnes hampir bankrup sebab ada student macam kami yang suka benda free.. heeee... Lepas tu dia suruh kami promote dekat orang ... nak naikkan bisnes balik.. heee..... 


Program hari tu habis dalam pukul 5 petang... kemas apa yang patut...  then sebelum balik sempat bergambar dengan Dr.Loy... eh.. nampak tak jerung kat belakang tu?? teringin nak naik... perangai budak-budak datang kembali.. best ja bila tengok kanak-kanak main atas jerung tu... Tashaaa... behave yourself ok... Harap tahun depan lebih meriah!!!



WORDLESS WEDNESDAY! #4


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.. Hari ni saja ja wordless update lambat sikit.. tunggu 1 Rejab menjelma.. Berkumandang ja Azan maghrib tadi masuk la sudah 1 Rejab.. di mana bermulalah kisah baru kita... Ampun maaf dipinta sekiranya tasha ada berbuat salah dan silap... terkasar tutur kata, perbuatan dan sebagainya... moga ukhuwah yang terbina antara kita kekal ke Jannah. Inshaa Allah....




WORDLESS WEDNESDAY! #3


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Di sini saya ingin tegaskan bahawa saya bukannya pandai menjahit dan melukis.. So, no wonder la kenapa puppet saya sebegini rupa. Haha... tergelak sendiri bila nak siapkan singa dengan zirafah tu... Dah lain macam ja rupa dia... Hee.. go tasha go... Ni baru permulaan...

Thanks kepada sahabatku yang sudi dermakan:
 sarung tangan :D
Mata yang comel :)


KENAPA SAYA JADI BLOGGER?


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Dah lama tak update blog ni. So, tak tahu apa nak update sebenarnya. Bila tengok balik entri lama-lama, teringat balik masa mula-mula menginjakkan kaki dalam dunia blogging ni. Apa yang bestnya? Apa yang mendorong tasha sebenarnya? Tak buang masa ka? hahaha... itulah antara soalan yang selalu di ajukan... 

Pada mulanya blog ni hanya merupakan platform untuk tasha bercerita pasal diri tasha. Kemudian, Tasha mula galak dalam menulis dan mula memasukkan hasil-hasil karya tasha yang terdahulu sampaila sekarang dalam blog ni... Tak lama lepas tu tasha ada kongsi sikit info-info yang tasha baca, lihat... Dan tak lupa juga tasha juga turut kongsikan info pendidikan dengan kawan-kawan seperjuangan tasha.... 

so, Kiranya blog tasha ni blog ROJAK la.. Semua benda tasha nak kongsi dalam ni... hihihi... Tapi rasanya carian yang paling tinggi adalah pasal Langkawi dan Pendidikan. Dan dari info pendidikan tu la, tasha mula kenal kawan-kawan seperjuangan yang bernasib macam tasha ni.. huhu.. Dan dari situ la ukhuwah antara kami mula terbina.. Alhamdulillah... 

Blog ni sebenarnya tak ada buang masa SEKIRANYA kita pandai mengurus masa ya.. Blog ni juga merupakan satu Plantform untuk kita berfikiran secara kreatif, terbuka dan melatih kita untuk memantapkan penulisan kita. Betul tak? 

Malah, blog juga dapat membantu kita untuk menjana pendapatan kita. Walaupun tak banyakkan... Bertatih la dulu.... Memang tak dinafikan kalau banyak usaha banyakla untung yang kita dapat... so, jangan hairan la kalau ada sesetengah blogger yang dah lama berkecimpung dalam dunia ni pun belum jana apa-apa pendapatan...

memang 0-0 tasha masuk dalam dunia ni... Tak tahu apa-apa.. Pakai ikut sedap nak post ja... Lepas tu bila tasha blogwalking... kita dapat tengok blog blogger lain yang SUPER AWESOME. Dan dari situ la kita belajar dari tutorial yang ada.... Bangun pelahan-pelahan... Bina satu jenama sendiri... 

Ya, dulu blog tasha adalah STORY OF MY LIFE. taip la dalam google tu... banyak ja STORY OF MY LIFE... so, macam mana nak bina identiti tasha sendiri... Maka dengan itu terciptalah BLOG TASHA AQISHA. itu jenama tasha.. huhuhu...


Nak jadi blogger bukanlah perkara yang mudah... Kita kena fikir jugak apa yang kita nak taip tu. satu prinsip tasha tak suka nak taip isu yang mungkin akan menjatuhkan orang lain... macam gosip artis and so on... memang rating akan tinggi... dosa kita pun makin tinggi kan... inshaa Allah.. kita jaga aib orang... Allah akan jaga aib kita... 

Bila dah jadi blogger ni jugak.. ada juga insan-insan yang nak ambik kesempatan untuk jatuhkan kita.. jadi, kita kena hati-hati dengan setiap apa yang kita taip.. Jangan salah info.. tak pasal-pasal orang akan mengutuk kita... Orang ni cakap lain.. Orang tu cakap lain... so, siapa sebenarnya yang betul... siapa tipu siapa??? Wallahualam... 

sama-sama kita muhasabah diri... 


BELIEVE

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... 

BELIEVE
satu kata yang mudah dilafazkan... tapi sukar nak dipikul....
susahkan nak percaya kat orang. tambah2 orang tu baru ja kita kenal 2@3 jam...
pastu senang2 ja kita nak bagi kepercayaan kita kat orang lain..(memang tak la...)
macam tu la jugak orang lain rasa bila kita berada di posisi mereka..
dah bila orang tu tak da kepercayaan lagi kat kita, mesti kita fikir apa salah kita. jahat sangatka kita sampai orang xmau percaya kat kita.. hurm, kalau nak di fikirkan memang tak habis la 1 malam dok fikir....
tapi bila orang dah bagi kepercayaan kat kita. mesti kita rasa takut plak kan nak tanggung beban tu... memang la macam senang ja...cuba renung balik.. <baca selanjutnya>
Entri ni pernah tasha tulis satu ketika dulu... dan sekarang tasha kena tanamkan dalam diri tasha... Jangan Percayakan sesiapa... Tasha ni cepat sangat kesian & percayakan orang. Niat tasha pada awalnya cuma nak membantu... Tiada minta bayaran apa pun... apabila terima pertolongan dari dia, tasha dengan senang hati membantu... Tasha post produk dia dalam blog tasha...mula-mula ragu juga.. Tapi bila dia bagi tengok page dia tu.. banyak testimoni yang gembira dengan perkhidmatan dia.. 
 fan page & group semua tasha letak... 

Namun, setelah beberapa bulan... fan page dia padam.. bila tanya kenapa? dia cakap under maintainance.. ok fine..terkilan juga sebab customer nak tengok testimonikan..

satu hari ada terima email... A nak beli pakej produk sekian-sekian... then tasha terus bagi contact orang tu... After that, kelmarin A email lagi.. dia cakap orang tu macam tipu ja... sekian sekian sekian... 

Tasha rasa macam something wrong somewhere dah... try call tak angkat, dia reject... sms tak balas.. banyak kali bukan sekali... 

tengok group.. ok.. Group pun tutup... (group produk dia tu)

so, tasha fikir.. sebelum apa-apa jadi.. sebelum reputasi blog ni jadi teruk.. Tasha rela bertanggungjawab sepenuhnya atas kerugian A tu.. nak tak nak tasha kena bersihkan reputasi blog tasha dan tasha sendiri.. 

Alhamdulillah.. Nasib baik A boleh dibawa bincang... and tasha anggap ia satu pengajaran dan pengalaman buat tasha.... 

so, lepas ni kalau ada sesiapa yang nak promote barang apa-apa.. tasha akan ambil maklumat yang selengkapnya... kalau yang berniaga no pendaftaran niaga tu tasha nak.. memang tak boleh nak berlembut dengan orang...

untuk produk yang tasha maksudkan tu.. tasha dah padam... harap maklum.. :D
This entry was posted in

OH MY LANGKAWI!


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.... YEAHHHH!!! Nak cuti sem dah... ops... bukan cuti sem... tapi midsem laa.. ==" Nak balik my hometown dah... Langkawi, hang tunggu aku balik nooo...  

Sebelum balik nak kena siapkan kerja apa yang patut.. kalau boleh nak balik nanti nak rilek ja... hahaha.. nak makan puas-puas.. nak jalan puas-puas.. Haa.. Nampak tak tahap kerinduan kat Langkawi tu... 

Ahad depan ada exam.. wish me luck!! 

Haaa.... Tasha tengah cari sesiapa yang ada jual tudung bawal kangaroo dengan harga borong yang murah... Tasha nak beli 30 helai.. banyakkan.. member yang pesan.. nak bagi adik-beradik katanya... 

ok.. Sebelum tu... Kepada kawan-kawan yang nak pesan coklat langkawi tu boleh la tempah noo.. tapi jangan banyak sangat.. nanti tak larat nak bawak pulak... hahaha... haa,.. pesan sekali dengan duit la no.. kalau pesan dengan  air liur ja, nanti tasha beli coklat dengan air liur ja... hahaha...

Jadi motif entri kali ini adalah:
1. wish me luck
2. nak cari pemborong tudung bawal..
3. sapa-sapa nak pesan coklat


REDHA

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Entah mengapa di kehenginan pagi ni hati ni terasa sayu sangat. Seolah-olah.... [how can I explain?] 


Ya, redha.. redha itu penting. penting bagi menjamin kesejahteraan kita. Bagaimana dengan orang yang tidak mendapat redha? Pastinya hidupnya terumbang ambing. Sesat dalam kegelapan sekiranya tidak ada insan yang menariknya keluar. 

Apabila kita tidak berada dalam redha Allah dan ibu bapa, kita pasti rasa resah... semua benda yang kita buat serba tak kena.. Ada ja salah yang timbul. Tanpa kita sedar... perasaan resah gelisah itu adalah tanda supaya kita sedar dengan apa yang kita buat... Dan kita perlu kembali ke jalan yang benar... Jalan yang diredhai oleh Allah dan ibu bapa kita...

Kadang-kala kita terleka dengan nafsu yang menggila. Tanpa kita sedar siapa kita.. Terlalai seketika dek arus pemodenan yang giat berlumba-lumba untuk maju ke depan. Dunia dihujung jari... Dek kuatnya arus itu, kita lemas dalam ketaksuban dunia yang penuh dengan kepuraan. Plastik kata kawan tasha. 

Tasha bukan insan yang baik sangat.. jauh lagi insan yang sempurna... Namun, tasha cuba untuk berubah menjadi lebih baik dari yang sebelumnya. Cuba mendaptkan kembali redha Allah.... Tapi... Tak semua orang suka dengan perubahan kita. Kata sinis dilempar.. herdikan diterima... Ya Allah... betapa berat ujian yang kau berikan padaku... Cara bagaimana lagi aku bisa buat mereka mengerti ..Aku bukan yang dulu lagi... 


Tasha mengambil kesempatan ini untuk memohon sejuta kemaafan kepada insan-insan yang pernah tasha berbuat salah. Terkadang bibir ini telah melempar kata sinis tanpa sedar. Mengguris hati mana-mana pihak.. Mengganggu emosi dan minda kalian. Mohon maaf... Saya cuba untuk berubah... Cuba mencari redha Allah.. 

This entry was posted in

WORDLESS WEDNESDAY! #1


Kita manusia tak lari dari buat salah. Dari kesilapan itulah yang membuat kita lebih matang. Kita bukan manusia yang sempurna yang tidak pernah berbuat salah. Sebab itu, kita dicipta berpasangan.. Untuk saling melengkapi... untuk saling membantu menutup tiap kelemahan masing-masing.... Dan kita juga tak boleh sewenang-wenang menghukum orang... Tiada hak untuk kita menghukum tanpa penjelasan yang kukuh dan bukti yang jelas.. Sebaiknya jika orang berbuat salah.. kita bimbinglah ia seiring dengan kita menuju ke jalan yang benar kerana pasti satu hari kita juga akan berbuat salah.... apa tindakan orang terhadap kita??? semuanya bergantung pada apa yang kita buat pada orang.....



REKREASI SAMBIL BERAMAL


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... kelmarin tasha and the geng baru ja buat junggle trekking dan sisa kepenatan tu masih berbaki.. hoho...

sebelum memulakan entri ni, tasha memohon maaf sekiranya entri ni bakal menyinggung mana-mana pihak yang berkaitan.... 

Aktiviti ni dikatakan bermula pada pada 16/3/2014 jam 9.30am.. dan tasha pagi tu excited bangun awal... hihi.. Alhamdulillah... air dah ada pagi tu.. so, tak da la mandi P.Ramlee... cuci muka ja.. kikiki...

Actually aktiviti trekking ni sepatutnya bermula pada 9.30 am, tapi disebabkan oleh kekangan yang tak dapat di elakkan aktiviti ni mula agak lambat... 

Mula tu dah rasa boring pun ada gak.. rasa macam nak balik ja... kesabaran seorang manusia sikit tercabar... lambat kan nak mula sapa yang tak boring tunggu lama-lama.... 

Sekitar jam 12.30 tengahari, aktiviti pun bermula.... excited weyh.... pengalaman baru buat tasha... orang lain mungkin la rasa biasa.. Dah selalu keluar masuk hutan.. Bagi tasha ia adalah pengalaman yang akan tasha ingat sampai bila-bila... Inshaa Allah...

Sebelum masuk hutan, kami di beri sedikit penerangan... Kalau ada kecemasan sebut MERAH. Kalau jumpa harimau, cakap MAYBANK, kalau jumpa ular cakap TALI PINGGANG, kalau *&^*, cakap KAK LIMAH... Dalam hutan tu, baca la YA HAFIZ berulang kali.. inshaa Allah akan dilindungi dari perkara yang tidak diingini... 

Kami terdiri dari 30 orang ahli (termasuk penasihat, ajak, krew dan ahli biasa). Di mana kami dibahagikan kepada 3 buah kumpulan kecil. Mula ja masuk tu, excited bukan main... laju ja kaki ni melangkah.. hahaha... walaupun tasha di kenali sebagai budak yang lemah lembut masa zaman sekolah, Tasha akan buktikan tasha lembut bukan sebarang lembut, semangatnya membara... 

Dalam 15-20 minit yang pertama, Tasha dah rasa lain macam dah... jantung ni dah rasa macam nak pecah... and tasha tak dapat nak control penafasan... Tasha cuba paut pada sebatang pokok kecil, and selawat banyak-banyak.. cuba nafas slow-slow.... but lama-lama rasa macam nak pitam... Apa yang tasha ingat masa tu tasha panggil kawan.. mintak tolong dia.... 

kemudian mereka sembur sesuatu di tangan tasha.. and bila hidu.. ok fine deadorant... hahah... fungsinya adalah  untuk sedarkan mangsa yang hampir pengsan... 

After that, tasha rasa saluran penafasan tasha kembali normal... Apa yang tasha fikir masa tu... tasha tak boleh gopoh... jalan slow-slow... kawal penafasan... Alhamdulillah.... semuanya kembali normal... 

Jalan-jalan kutip sampah... borak-borak... Then, ada sorang member ni muka macam bijak bestari... dia memperkenalkan beberapa spesis tumbuhan yang ada dalam hutan tu... Dengan yakinnya dia kata salah satu pokok tu adalah tanduk rusa... tasha menidakkannya.. sebab di laman rumah tasha pokok tanduk rusa macam lain... dia merupakan tumbuhan yang menumpang... tapi tumbuhan yang di tunjukkan oleh beliau berada di atas tanah.... Then penasihat pun cakap la ni adalah rumpai air.. di mana pada waktu malam, rumpai air ni akan bercahaya sepanjang jalan.. (sorry kawan..... but nak tegelak dengan kenyataan yakin anda tu...haha)

ok, Objektif aktiviti ni sebenarnya bukan jalan-jalan makan angin... 
1. membaiki tanda jalan. Mudah untuk apa-apa aktiviti trekking yang akan datang, supaya tidak sesat..
2. membersihkan hutan belantara... (sampah memang banyak... sampai koyak plastik... )
3. mengeratkan lagi hubungan antara ahli KERLU.

Ingatkan boleh mandi sungai dah hari tu, tapi disebabkan hujan.. terpaksalah batalkan niat tu.. :( 

Semasa sampai di kawasan sungai tu, ada sorang ahli ni dia dah pengsan.. tak sedarkan diri.. Situasi agak cemas jugak masa tu. Sementara tunggu mangsa sedar, yang lain boleh la rehatkan diri, makan serta solat...

ok ni pertama kali tasha solat dalam hutan... memang lain rasanya.. lebih tenang... lebih dekat dengan alam... 
Masa balik, kami dah tak ikut jalan naik turun bukit dah... tu memang penat... kami ikut jalan sungai... redah sungai... even tak dapat mandi sungai.. dapat main air pun jadi la... hahaha

Alhamdulillah, selamat pergi dan selamat kembali... sekitar jam 5.00pm kami selamat pulang... syukur.... walaupun perjalanan kami ni nampak mudah... tapi banyak dugaan yang kami hadapi... tanpa kerjasama takkan sampai obkjektif pada hari tersebut...

Balik ja ke bilik, terus mandi solat.. dan tidur seawal jam 8pm... bangun semula pukul 10pm.. makan buregr jup, solat.. rasa nk buat kerja but mengantok lagi... tidur sampai pukul 3am... sedar masih ada kerja nak buat tapi mata ni tak larat nak angkat.. buka laptop ja .. tengok dalam 15minit tidur balik... sampai la ke subuh...

rasanya tidur yang paling lama.. lebih 10 jam jugak kot... hahaha.....

Terima kasih, kalau ada aktiviti redah masuk hutan macam ni lagi.. inshaa Allah tasha akan join lagi.... 

Disclaimer


Privacy
The owner of this blog does not share personal information with third-parties nor does the owner store information is collected about your visit for use other than to analyze content performance through the use of cookies, which you can turn off at anytime by modifying your Internet browser’s settings. The owner is not responsible for the republishing of the content found on this blog on other Web sites or media without permission.


Blog Comments
The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to;
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually


Terms and Conditions
All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

MUKA KETAT


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Pertama sekali syukur Alhamdulillah.... separuh nyawaku sudah kembali.... Terima kasih kepada sahabat Tasha, "Thanks Shuk sebab tolong formatkan Chika (my lovely lappy)" hihi... 

mula-mula sebelum masuk U memang berhasrat nak format dah... sebagai langkah berjaga-jaga, takut nanti meragam pulak si Chika ni... Dah lama dah tak format. Last format masa umur dia 1 tahun, lebih kurang 3 tahun yang lepas... hahaha... Alhamdulillah la, sepanjang Chika bersama dengan tasha tak pernah lagi dia meragam yang pelik-pelik... Haa, lihat kan di situ macam mana tasha didik Chika ni jadi anak yang baik... hahaha.. Ok fine... merapu lebih =="


kembali ke tajuk utama yang akan tasha bahaskan kali ni.... soalannya berbunyi... Memang kena buat muka ketat ka? 

Sekiranya kita seorang peniaga, perlu ka kita buat muka ketat dengan pelanggan? 
> Tidak memberi layanan yang baik. Sedih kadang-kadang melihat segelintir peniaga yang selalu buat muka ketat.. Kadang-kadang malas juga nak hadap muka ketat mereka ja... Tapi tu ja kedai yang ada.. nak tak nak kena beli gak kan.. kalau tak beli berlaparlah perutku ini....

> Satu hal pulak, guna lah bahasa yang sopan. maksudnya senyum la sikit... tahu la penat... tapi nampak sangat masa bagi hidangan yang di pesan tu riak yang tidak ikhlas... pakai letak dengan kasar ja... Duit baki pun pakai letak ja... sampai kita pun tak tahu tu duit baki kita ke tak... Ramai kot orang di situ... kalau kita tak perasan tu duit kita tak ka lesap... Nak tegur, nanti dikatakan menyibuk pulak..... 

> Berilah tumpuan sepenuhnya pada kerja tu jangan sibuk nak cakap phone ja, kalau salah ambik order kot la nak mintak maaf.. Dah tu boleh pulak buat muka ketat... Nak kata yang pelanggan bagi order salah... Dah sah-sah tak fokus, sibuk bergayut ... Last-last pelanggan pulak jadi serba salah.. terpaksa ambik jugak la....

> Harga yang tidak tetap. Seringkali berubah-ubah.. hari ni harga lain. esok harga lain pulak... aduh... pokai la kalau hari-hari makan lauk yang sama tapi harga semakin hari naik ja... untuk elakkan perkara ini berlanjutan mohon pihak berkenaan untuk meletak list harga bagi setiap lauk == as a student, untuk elakkan harga naik makan la nasi goreng yang harganya memang sama ja....

> First come, first serve la kan.... ni tak.. orang dia kenal dia buat dulu.. ok fine tahu la budak baru... tapi jangan la buat macam ni... Kami pun lapar jugak...

Entri ini bukan sesekali untuk menjatuh mana-mana pihak... Cuma sekadar ingin memberi kesedaran kepada segelintir peniaga supaya lebih beretika... terapkan nilai-nilai yang murni... rezeki yang anda peroleh dari hasil kerja anda sama ada ikhlas mahupun sebaliknya... renung-renungkan lah.....


Saya hanya blogger picisan yang cuba meluahkan rasa terpendam.. salah silap ku mohon maaf...

#wish me good luck... esok explorace sempena Kha'T 8
This entry was posted in

GAYA HIDUP SIHATKU

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Setelah sekian lama, akhirnya kini tasha mula mengamalkan gaya hidup sihat?? haha.. ><  Mana taknya, hari cuti ja mesti ada aktiviti nak buat. so, tak sempatlah nak melaksanakan hobi lama... tidur ^^ 

Minggu lepas, Tasha naik basikal {pusing-pusing dalam kawasan kolej ni}. Mula tu takut la jugak, sebab dah lama tak naik basikal di atas jalan raya yang sentiasa ada kenderaan lalu lalang... huh... 

Kesian dekat housemate tasha, tak pandai nak naik basikal langsung.. penat mengajar.. tak juga boleh... alahai.... last sekali, dia jogging ja... haha.. Lepas tu, tasha naik kayak pulak.. BEST sangat.... dah lama tak naik woo.... mulanya kekok jugak, sebab dah lama tak naik kan... lama-lama tu ok je... 


Ok, kesian sekali lagi dekat housemate tasha sebab free ja mandi spa lumpur... 3 kali rasanya.. rupanya kayak tu bocor... Tasha hanya mampu... HA Ha Ha... kejamnya... ><


Sebagai seorang mahasiswi, kita mestilah mengamalkan gaya hidup yang sihat, supaya tubuh kita sentiasa cergas dan otak kita cerdas.. ye dop.. >< nanti dalam kelas tak la mandom ja... Tasha yang sekarang, bukan yang dulu.. yang suka tidur dalam kelas... no way... 

Pada jumaat yang lalu, classmate tasha ajak laa jogging.. ok fine, bangun seawal subuh.. janji pukul 7am nak jogging.. tapi..... ok.. faham-faham la..... ha ha ha... di sebabkan sistem yang kurang teratur, kami adalah jogging dalam 5 minit kot.. kot la... lepas tu ada insiden yang mencuit hati cek... [demi menjaga hati insiden tersebut tidak dapat di siarkan] ^^



Hari seterusnya, perancangan untuk jogging lebih teratur... jaraknya lebih jauh.. agak memakan masa dan tenaga... Dari kolej Harun Aminurrashid to Tasik proton city... banyak jalan+sembang+merapu dari jogging. {jalan tu pun salah satu senaman kan..} 



Pada hari tersebut juga berlaku sekali lagi insiden. insiden ni bukan mencuit hati ok... agak merbahaya.... (@_@) dugaan... hadapilah dengan senyuman... ><  Lebih kurang 3 jam baru la kami sampai di kolej balik... serius penat weyh.. rasa macam kaki malas nak angkat ja.... mula-mula kan, lama-lama nanti ok la tu... bersakit dahulu, bersenang kemudian ok...





AWASI BICARAMU



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.. 
"Kata-kata orang pendiam itu lebih tajam seperti pisau menusuk apabila dia mula berbicara, namun kata-kata yang selalu bercakap kosong dan sia-sia itu langsung tidak memberi kesan apa-apa sekalipun dia memberi nasihat"

Mukadimah sikit... faham dak???  orang pendiam ni sebenarnya bukannya tak banyak bercakap, cuma dia lebih suka mendiamkan diri daripada bercakap benda kosong... cuba kita tengok dalam kehidupan seharian kita... berapa puluh patah perkataan yang keluar dari mulut kita... banyak kan... ok.. berapa patah perkataan kata-kata kita hari ni berilmu, bermanfaat, tidak sia... sikit ja kan.... kita lebih suka banyak cakap kosong, gosip, mengumpat... huh.... astaqfirullahalazim.... banyak sungguh kita mencipta dosa seharian... 

tersedarnya hari ini, apabila kita keluarkan kata yang ternyata sia... langsung tak bermanfaat kepada orang lain bah kan tidak sama sekali bermanfaat kepada kita... habis apa yang kita belajar selama ini... hanya hafal semata untuk exam, ataupun manfaat untuk kehidupan seharian kita???

Seriously, tasha cakap.. tasha bukan seorang yang suka pot pet pot pet... (bukan nak bangga diri tapi itulah kenyataannya). kadang-kadang bila tak ada apa yang nak di cakapkan, tasha akan diam.. terfikir jugak dengan kawan sebelah.. "dia boring ka kawan dengan aku ni. aku ni tak banyak cakap". siapa yang nak jadi pendiam kan... tapi itulah tasha.. tasha hanya akan cakap tentang sesuatu isu yang bagi tasha penting... 

Bila berdua dengan kawan, tasha akan cuba jugak cari idea.. nak bual pasal apa.. tasha cuba jugak walaupun sekejap.. cuma nak hidupkan suasana... kesian kat kawan.. :( sorry kawan sebab dapat kawan yang pendiam ni.. :( 

Namun, orang yang pendiam ni bisa jadi peramah bila kena dengan cara, masa, orang  dan tempatnya... haa... bila tasha dah mula cakap pasal sesuatu isu, jangan di tanya kenapa tak nak diam ok... 

Tapi orang yang pendiam ni kadang-kadang ubi berisi.. kata-katanya berbisa apabila membidas sesuatu isu. nasihatnya menikam jantung... orang yang pendiam ni juga sebenarnya diamnya bukan sia jugak... tapi matanya sentiasa memerhati... Macam tasha sendiri, apabila diam tasha akan memerhati ragam orang sekeliling... macam-macam kita boleh tengok... dan tasha sendiri akan buat satu kesimpulan tentang seseorang tu mengikut pandangan tasha sendiri... kenapa, mengapa... haha.. nasib la...

Malah orang yang pendiam ni sebenarnya bijak mengawal marah dan sabar.. ops, tapi sabarnya ada batas ok... bila sabarnya melebihi tahap, meletuslah nuklear buat sekian kalinya... Tasha bila orang marah, herdik... tasha akan kawal, sabar.... namun bila tembok kesabaran itu runtuh maka lihatlah hasilnya nanti... Dan, tasha juga susah nak marah orang orang... serius tasha bukan jenis suka marah.... Tapi tasha akan nasihat dia dengan kata-katanya yang penuh dengan bunga-bunga berduri... itulah tasha.. tapi selepas kata tu rasa kesihan pulak... 

Bagi tasha sendiri, tasha seorang yang cukup pantang bila orang cakap 'pakai lepas' ja.,, ikut suka dia ja nak keluarkan kata-kata yang tak bermoral.. maki hamun... langsung tidak beradab orang macam tu... bagi tasha apa yang keluarkan dari mulut kita itulah identiti kita...

jadi, sahabat sekalian, kita mulakan lebaran yang baru... toksah la nak bergosip dah, mengumpat apa bagai... kita cerita pasal benda lain.. yang bermanfaat untuk kita... inshaa Allah.. selagi kita menjaga aib orang, Allah SWT pasti akan memelihara aib kita... amin...

salam Blogger
Tasha aqisha




This entry was posted in

JADILAH BLOGGER BERHEMAH

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... apa itu blogger? apa pulak blogger berhemah... seseorang atau individu yang mewujudkan web sebagai platform untuk bercerita fasal diri sendiri (diari online), berkongsi pelbagai maklumat dan sebagainya... 

macam-macam jenis blog yang kita boleh jumpa. Blog travel, blog shop, personal, food, designer, education, social dan macam lagi. Malah ada juga yang gemar join giveaway dan contest. Ada juga yang mulanya suka-suka ja buat blog... 

apa yang kita dapat bila jadi seorang blogger?
blog kita ni boleh dijadikan sebagai platform untuk mencari pendapatan sampingan.. dengan adanya traffic yang tinggi.. lagi masyuk la... tapi kena ada cara-cara yang betul la... baru berbaloi kita blogging ni... kita kena jadikan usaha kita ni berbaloi dan tidak sia-sia... 

so, apa yang menaikkan nama blog anda? 
pendapat blogger picisan macam tasha ni, banyak sangat blogger yang gemar post pasal artis-artis.. gosip sana sini... kadang-kadang kesian jugak dengan sesetengah artis, terpaksa jadi bahan untuk menaikkan traffic blog dengan menjaja kisahnya... manusia mana yang tak pernah buat silap kan... ni la masalahnya bila jadi public figure ni... sabar ja la... so, no wonder la kenapa blognya terkenal... 

tasha paling tak suka blog yang ada unsur politik dan gosip artis ni... biarlah saya blogging secara berhemah asalkan tidak menyentuh hati dan perasaan mana-mana pihak... tasha tak nak blog tasha terkenal dengan blog yang penuh dengan unsur politik mahupun gosip.. takut nanti info yang di beri salah... siapa yang tanggung dosa... kita juga.... 

biarlah orang tak kenal blog ni pun... asalkan blog ni tak terkenal dengan publisiti murahan... 

Alhamdulillah blog tasha ni banyak menyumbang informasi kepada semua pembaca blog... pendidikan dan percutian...terima kasih.. hasil ber'blogging' , tasha sudah dapat rasa duit hasil blog dah... untuk hidup berkat.. sumbernya mesti lah berkat jugak kan...

Mohon maaf sekiranya entri ni telah menyinggung mana-mana pihak.. tapi ini hanyalah pendapat tasha.. :D 

banyak blogger-blogger yang menyumbang info yang berguna. jadi pilihlah blogger yang berhemah untuk jadi sumber inspirasi...

This entry was posted in

UPSI DAN AKU


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... rasanya dah hampir seminggu blog ini terabai. bersawang sangat. Namun, PV masih di tahap yang memuaskan. Alhamdulillah dan terima kasih kepada semua pengunjung blog tasha. 

hari ni dah masuk hari keempat tasha di upsi. Alhamdulillah.. kenalan, roomate, housemate semua baik-baik belaka.. Ada jugak sesetangah rakan facebook yang dah bersapa. Hari ni ja yang ada masa lapang sikit. Sebab tu la sempat nak update blog yang hampir bersawang ni. (tambahan pula wifi kolej dah boleh guna.. hihi)

Tasha daftar di upsi pada 9/2/2014 hari ahad pukul 8.30... tapi tasha datang hampir pukul 9 lebih.. hahaha... sebab dekat tu yang malas pergi awal tu.... Sampai ja di cafe Khar, orang punya la ramai... nak parking kereta pun susah.. 

bila dah settle urusan pendaftaran tu, tasha terus pergi ke bilik.. roomate tasha orang teganu... lepas soal selidik latar belakang, rupanya dia ni dulu pernah study di UMK... classmate sahabat baik tasha yang turut study di UMK pada masa tu... tanya la lagi... rupanya dia ni juga, classmate form6 dengan kawan tasha yang sorang lagi... Mashaa Allah....kecik betul malaysia ni... pi mai pi mai tang tu jugak.... kebetulan yang bermakna.... Housemate pulak ada orang sabah... lepas ni tasha kena belajar bahasa teganu dengan sabah la... best.. best..

Lepas ja survey rumah, bilik ok la... besar jugak.... tapi...... bilik air kecik, ampaian kecik,dapur kecik,ruang tamu tak macam ruang tamu... nak lepak di ruang tamu pun fikir 10 kali.... Tak macam rumah di blog lama... ruang tamu besar siap ada meja makan... ada balkoni, bilik air pun besar.... kira puas hati la.... 

pukul 1.30 petang, student baru kena berkumpul untuk bergerak ke dewan besar pulak... so, tasha amik kesempatan yang ada untuk keluar shopping dulu... beli apa yang tak beli lagi.... kena beli iron... cerek kena beli... nak makan maggie, minum milo..... 

balik ja shopping terus kemas bilik... susun barang-barang... lepas tu rehat kejap sementara tunggu nak ke dewan besar... ingatkan dekat ja dewan tu... walaupun dewan masih dalam kawasan kolej, kena jugak naik bas... huh...

sepanjang orintasi ni kerja dengar taklimat ja... sampai tersengguk-sengguk... nak tidur takut nanti orang ambil gambar pulak... tak pasal-pasal dapat publisiti murahan di situ....

kelmarin punya story, member tasha kena panggil secara rawak, then orang tu tanya apa itu falsafah pendidikan negara... dia tak tahu.. lepas tu orang tu suruh dia panggil nama kawan yang dia kenal... dia sebut nama tasha... aduh... blurrr... tasha pun tak tahu... nak cakap apa... tak kan cakap tak tahu...

petang tu happening sikit sebab ada LDK.. kena buat persembahan.... kumpulan di agihkan mengikut bulan kelahiran... di sebabkan lahir bulan 8, kami sepakat nak buat persembahan tentang hari kemerdekaan... lakonan dan nyanyian.. situasi kanak-kanak di tadika... hahah.. bayangkanlah...... tak da latihan group kami... spontan ja... hahah... bestt...

hari ni tasha dah dapat kad matrik... lawa gitu.... jadi, petang ni tasha tak ada sebarang aktiviti... malam ni baru ada... tu pun latihan ikrar untuk malam esok ja..... apa-apa pun hari ni kita enjoy.......... dapat tidur puas-puas......

ok la... dah cukup merapu untuk hari ni... rasa macam panjang la pulak.. hahaha... biasalah dah lama tak update... sekali update... haaa....