Blog Bertukar Wajah | Mesra SEO

Blog Tasha Aqisha Bertukar Wajah

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah, siap sudah wajah baru blog tasha ni. Dah tak ada bunga-bunga, warna-warni semua tu. Motif utama tasha tukar wajah sampai jadi simple macam ni disebabkan oleh beberapa faktor iaitu kurangnya mesra SEO. 
Kredit :HH

Macam Mana Nak Tahu Blog Mesra SEO?

Hari ni, #Bloggerutara ada sembang-sembang pasal SEO. Jadi, dengan tekadnya tasha cari info pasal Blog yang Mesra SEO. Tahu siapa yang menjadi rujukan tasha? Mestilah Sifu Hasrul Hassan . Walaupun baru baca sikit, input yang diberikan memang banyak dan sangat membantu tasha. Tasha ada baca macam mana nak kenal pasti blog yang mesra SEO. Caranya adalah dengan bantuan https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/seo-doctor/ . Sekiranya anda nak tahu macam mana nak check. Boleh la ke blog Sifu http://www.hasrulhassan.com/2014/06/tips-kenalpasti-blog-mesra-seo.html


Menurut sifu, sekiranya bendera  tu berwarna merah, blog mempunyai masalah dan kita boleh tahu masalah tersebut dengan klik pada bendera tersebut. Untuk template blog tasha yang lama memang naik merah. Masalah Heading terutamanya. Bila tukar template yang baru.. Alhamdulillah... settle.... 

Semak Peratusan SEO

Kemudian, kita boleh semak peratusan SEO blog kita dengan http://chkme.com/page-seo-tools . Hari ni #Bloggerutara dah listkan peratusan SEO masing-masing. Terima kasih abang long #bloggerutara arzmoha yang sudi share pasal ni. 

Hanya masukkan link sahaja. Dengan Chkme kita dapat tengok juga masalah blog kita yang perlu diperbaiki. Seperti yang tasha cakap tadi, blog tasha mempunyai masalah Heading. Dia akan naik BAD. Stress bila nampak Bad kan. Bila dah tukar baru dah jadi GOOD. I like! 

Pada mulanya peratusan SEO tasha adalah 17% ketika semak dengan menggunakan template yang lama. Setelah template bertukar baru, perusan telah meningkat kepada 59%. Last tasha semak adalah 80%. See... betapa SEO memainkan peranan yang sangat penting. 

Jadi, jom sama-sama kita belajar SEO untuk meningkatkan mutu blog kita. 

Tasha Aqisha





27 comments:

Anonymous said...

God info. thank you very much

Murniwati Awang said...

thanks tasha..akak pon masih terkial2 lg ni..byk kena belajar ni

el said...

tulah nasib ada #Bloggerutara yg boleh share tips2 berblogging ni
el pun masih dlm kebingungan gak ni even goole analytic el byk tp SEO kurang pulak
caner tu

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui kena bljr la psl seo ni..huhu

Anonymous said...

welcome...

Anonymous said...

welcome akak... tu la kita kna bnyak blajar lagi.. untung join blogger utara.. dapat gak ilmu kan..

Anonymous said...

hehe.... alhamdulillah... dapat kita kongsi segala ilmu kan.. yang tu tasha tak pasti pulak macam mana.. nanti kita cari solution sama2

Anonymous said...

betul tu yui.. jom belajar sama2

Siti Yang Menaip said...

tahniah darling.. akak pun nak kena improve alot.. hahaha.. sikit je marks..

Mastura Aziz said...

nice info..thanks tasha

Mrs. A said...

SEO haish! dah gali-gali pun tak reti-reti lagiks.
Stressed ngeh! ngeh! ngeh!

rubiah kadir said...

Thx dik..akak pun terkial-kial lagi sal SEO ni.tapi akak tau yg hasrul hassan tu..apa yg die bincangkan kt website die pun senang fhm..blogger utara just tuk org utara je ke..??hehehhe

timm bill said...

Hihi..timm pun kna tukaq ni..adoi..hihi..

Dunia Zumal said...

Tahniah Tasha, Zumal masih blur dalam hal seo nie... hehe ^-^

husna zahidi said...

weweet.. tasha pon dah tukar template ye.. goodluck dear!! :)

Anonymous said...

xpa kak... kita usaha lebih skit nanti.. baiki mana yang silap

Anonymous said...

welcome

Anonymous said...

seo kena banyak sabar skit kak..

Anonymous said...

kan... dia memang sifu Seo.

Anonymous said...

hehe... tukar timm... baiki blog kita

Anonymous said...

zumal hebat lagi dari tasha

Anonymous said...

aha.. tukar dah template.. yang dulu bnyak problem..

aein azuan said...

tq..bg info..lepas nie nak buat gak lah..

http://lovelyaein.blogspot.com/

REAGRO TRADING said...

cool :)

zai zamree said...

akak kena tukar templete ke?emmm...emmmm...emmm...sygnya

Cik Ash said...

Kak ekin pun masih belajar tentang SEO ni masih lagi kena belajar ni

Cik Itah said...

baru settle mengedit apa yang perlu untuk seo..masalah kita sama..heading. tapi alhamdulillah semua da ok sekarang walaupun belum 100% :)

Post a Comment

1) Tinggalkan Jejak, Nasihat, Pandangan, Cadangan, Pengalaman, Soalan...
2) Tinggalkan juga Link Entri Anda untuk Tasha Balas kunjungan
3) Terima Kasih kerana Menjaga Tutur Kata