Jelajah Kampus

Jelajah Kampus | Universiti Pendidikan Sultan Idris

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Misi hari ni tasha dengan my bestfriend jalan-jalan Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (kampus lama). Sebenarnya kami jelajah kampus lama adalah ambil gambar untuk menyertai pertandingan Happy 58th Merdeka Days, Malaysia. Contest ni akan tamat pada 1 September.  

Lokasi | Bangunan Suluh Budiman

Lokasi yang dipilih merupakan sekitar Bangunan Suluh Budiman. Hal ini disebabkan bangunan tersebut merupakan Muzium Pendidikan Nasional pertama Malaysia. Muzium ini telah diilhamkan sejak tahun 1950 lagi. Dahulu ia dikenali sebagai Muzium Sultan Idris Training College (SITC). Muzium ini hanyalah muzium kecil yang hanya menyimpan khazanah-khazanah yang berkaitan dengan pendidikan di SITC dan budaya masyarakat Tanjong Malim.

Replika Loceng Agung

view belakang tu merupakan tempat letaknya loceng agung UPSI. Bertujuan untuk memanggil pelajar-pelajar berkumpul satu masa dulu. Sekarang loceng tu dah tak ada. Tau pi mana. Yang ada cuma replika saja.  Lokasi ni berhadapan dengan Dewan SITC. 


Disebabkan tak ada orang nak ambil gambar, kami pun ambil gambar sendiri. huhu... Nak buat gesture H, tapi rasa macam tak jadi la pulak. hahahaha....

Laman Batik UPSI



Laman Batik UPSI ni baru ja diubahsuai. Dulu tak la secantik sekarang ni. Sekarang memang cantik. Kreatif orang yang buat ni. 

Ok,sampai sini dulu jelajah kampus UPSI buat masa ni. Jelajah yang seterusnya? Any suggestion?

15 comments:

Anonymous said...

http://radiosenyap.blogspot.com/2015/08/sewa-atau-beli-movie-original-di-google.html

nur hifzan Zanini said...

Seronok spend masa melawat kampus lama. Good luck untuk contest merdeka ye tasha!

Sertai August Top Commentator Giveaways! Masih belum terlambat, berakhir esok. Komen mana-mana entri lepas dan berpeluang menangi produk Shaklee. Klik VitaminSuci untuk sertai. TQ!

Siti Nurzafirah said...

Cantik... tak sangka UPSI ada "sejarah" macam tu... heee

cikpinz said...

selalu lalu depan UPSI je..tak pernah masuk

Dunia Zumal said...

UPSI mesti banyak lagi tempat bersejarah kan Tasha...

el said...

alahaiii uols ni cute sgtlah
:)

Anonymous said...

haha... situ banyak tempat bersejarah kak... btw thanks kak...

Anonymous said...

hehe... tasha pun baru nak jelajah sejarah UPSI ni...

Anonymous said...

nanti CP singgah la.. boleh melawat tasha kat sini

Anonymous said...

banyk sangat.. sebab UPSI u pendidikan pertama

Anonymous said...

alahai.... el lagi cute..

zai zamree said...

H H H H....

tmpt2 tu nmpk cntik

Siti Yang Menaip said...

lalu kat pintu depan saja pernah.. masuk tak pernah..

Nor Marshaliza Shaidan said...

Cantik UPSI ni

Saya dapatkan air bersih dan jimat bil elektrik. Jemput baca sharing saya AIR BERSIH , BIL ELEKTRIK JIMAT

Cik Ash said...

Cantiknya upsi tak berpeluang nk g sana masa adik g belajar situ

Post a Comment

1) Tinggalkan Jejak, Nasihat, Pandangan, Cadangan, Pengalaman, Soalan...
2) Tinggalkan juga Link Entri Anda untuk Tasha Balas kunjungan
3) Terima Kasih kerana Menjaga Tutur Kata