Contact Lenses Alaf Baru | Bausch + Lomb Biotrue® ONEday


Bausch + Lomb Biotrue® ONEday Lenses | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sekarang ni ramai sangat yang suka pakai contact lenses. Sebab tu dapat dilihat lambakan contact lenses di pasaran sama ada di kedai cermin mata, di pasar malam, jual secara online. Masing-masing ada sebab yang tersendiri kenapa suka memakai lenses

Bagi yang mempunyai masalah rabun, semestinya menginginkan penglihatan yang jelas tanpa kaca mata. Bagi yang tidak mempunyai masalah rabun, menginginkan daya tarikan di mata.. kan... Jadi bagaimana korang memilih contact lenses yang baik dan selamat?

Tasha kenalkan dengan korang contact lense alaf baru. Sesuai dengan lifestyle di Malaysia. Kenapa tasha cakap sesuai dengan lifestyle di Malaysia? Teruskan membaca ye....

Tapi contact lenses ni untuk yang rabun sahaja ok sebab tidak berwarna. Kalau yang tak rabun pakai jugak yang clear ni tak tau kata apa dah la...

Apa itu Biotrue Oneday lense?


Bausch + Lomb Biotrue® ONEday merupakan contact lenses pakai buang harian premium. Diilhamkan oleh mata manusia itu sendiri, kanta lekap Bausch + Lomb Biotrue® ONEday diperbuat daripada HyperGel™, satu inovasi yang menggabungkan bahan terbaik daripada Hidrogel konvensional dan Hidrogel silikon.

Biotrue Oneday sesuai dengan Lifestyle Masa Kini


First day pakai lense. Just love it 

Di Malaysia memang tak boleh lari dari jem, kerja pagi, balik petang. Balik pulak sangkut dengan jem. Kalau pakai contact lense yang biasa memang tak boleh pakai lama kan. Last-last timbul masalah lain pada mata. Dengan Biotrue ni dah tak perlu risau kalau korang sangkut dalam jem lama-lama pun, mata korang still terjaga. Contact lense ni jugak boleh dipakai untuk sebarang aktiviti lasak. Pakai masa hiking, cycling, diving pun boleh ok. (Tapi lepas diving terus buka la... ) 

Tasha lebih prefer pakai contact lenses pakai buang. Sebab kalau yang boleh pakai sebulan tu, korang jamin ke korang dah jaga kebersihan lenses tu betul-betul? Sure ke tak terdedah dengan habuk-habuk? Nak jaga mata better pakai sekali dan buang. Tu pendapat dua kupang tasha la..

Biotrue Oneday lense Kelembapan sehingga 16 Jam


Contact lenses ni tak sama dengan contact lenses yang berada di pasaran sekarang. Ia menggunakan hypergel yang direka khas untuk berfungsi seperti mata kita dengan memiliki 78% kandungan air, sepadan dengan kandungan air kornea dan meniru lapisan lipid filem yang terdapat di dalam air mata untuk mengekalkan kelembapan. 

Dengan menggabungkan kelebihan hidrogel dan Hidrogel silicon, Bausch + Lomb Biotrue® ONEday mampu mengekalkan 98 peratus kelembapan sehingga 16 Jam. Kebanyakkan lenses di pasaran hanya boleh pakai lebih kurang 8 jam sahaja. Lebih dari tu akan nampak mata jadi merah sebab mata kekurangan oksigen.

Biotrue Oneday lense Membekalkan Oksigen Mata



Alice Tan, Profesional Service Manager dari Bausch + Lomb Malaysia, menekankan kepentingan aliran oksigen yang baik untuk mata. 

Kornea adalah lapisan paling luar mata yang tidak mempunyai bekalan darah yang tersendiri. Dalam keadaan mata terbuka, kornea menerima oksigen dari atmosfera. Apabila seseorang memakai kanta lekap dengan kebolehpindahan oksigen yang rendah, bekalan oksigen ke kornea boleh terganggu. Ini menyebabkan kornea kekurangan oksigen dan jika keadaan ini berterusan, ia boleh menyebabkan pembentukan salur darah yang baru untuk mendapat oksigen yang mencukupi.

Sebab tu mata akan jadi merah dan rasa tak selesa dengan contact lenses. Kekurangan oksigen dalam mata jugak akan menyebabkan lenses menjadi kering.

Biotrue oneday lense memenuhi tahap oksigen yang diperlukan oleh mata terbuka tanpa menggunakan silikon untuk mengekalkan mata yang sihat dan sepadan dengan kandungan air kornea untuk penglihatan dan keselesaan yang luar biasa sepanjang hari. 

Biotrue Oneday Menyediakan Perlindungan UV


Hypergel Bausch + Lomb Biotrue® ONEday menyediakan perlindungan UV, mampu menghalang 70% UVA dan 95% sinaran UVB. Tapi korang juga dinadihatkan menggunakan kaca mata penyerapan UV seperti gogal penyerapan UV dan cermin mata hitam untuk perlindungan mata yang lengkap.


Bausch + Lomb Jenama Kesihatan Mata Proffesional

Bausch + Lomb, syarikat Valeant Pharmaceuticals International, Inc., adalah sebuah organisasi global kesihatan mata terkemuka yang memberi tumpuan sepenuhnya dalam melindungi, meningkatkan, dan mengembalikan penglihatan mata para pengguna. Perniagaan teras mereka termasuk farmaseutikal oftalmik, kanta lekap, produk penjagaan kanta lekap, peranti pembedahan oftalmik dan instrumen. Bausch + Lomb (Malaysia) Sdn. Bhd. adalah salah satu daripada 43 pejabat global yang mengedarkan jenama kesihatan professional dan jenama penjagaan kesihatan mata seperti Biotrue®, PureVision®, SofLens®, Lacelle®, Re-nu® dan banyak lagi.

Harga Pasaran Biotrue Oneday lenses


Kanta lekap Bausch + Lomb Biotrue® ONEday yang berharga RM 125 sekotak dan mempunyai 30 keping contact lenses ini boleh didapati di kedai optik terkemuka di seluruh negara. 

Contact lenses ni ada power tau. Boleh cover power sampai 900. So, dah boleh letak tepi cermin mata korang yang tebal tu. Pakai ja ni... hehehe

Biotrue® Multi-Purpose Solution juga boleh didapati dalam pek berkembar (355ml x 2) yang berharga RM61.50.

cepat dapatkan di kedai optik berhampiran anda.


When you know what your eyes truly need, you choose Biotrue, ONEday.



NAK JADI OWNER PRODUK KOSMETIK SENDIRI TANPA KERUGIAN RIBUAN RINGGIT?

NAK JADI OWNER PRODUK KOSMETIK SENDIRI TANPA KERUGIAN RIBUAN RINGGIT?

Semakin hari semakin ramai orang buat produk sendiri sampai jadi jutawan. Tapi tahu tak yang ramai juga kecundang dan rugi ratusan ribu ringgit?

Sebab apa? Sebab tak ada ilmu dan panduan cara nak buat produk sendiri. Ada duit, dan tiru saja orang yang buat produk. Orang tu sukses, kita yang termenung.

Susah ke Nak Buat produk Sendiri?

Ramai orang kata susah nak buat produk sendiri. Sebenarnya tak susah kalau kita ada ilmu dan panduan yang betul. Tapi tak ada sapa pun nak bantu, apa perlu buat, apa kena sediakan, macam mana nak design, apa yang boleh apa yang tak boleh, berapa harga nak letak, kat mana kilang nak buat.

Jadi sebelum korang nak buat produk sendiri dan rugi sebab tak boleh jual, baik korang dapatkan ebook ni dahulu. Ebook Mudahnya Menjadi Owner Produk.
  1. Penulisannya mudah difahami dan bila dah baca ebook ni:
  2. Korang akan tahu langkah-langkah nak bermula sebelum pergi ke kilang
  3. Menjimatkan wang korang dari rugi ribuan ringgit
  4. Korang tahu tentang apa yang boleh dan tak boleh dalam buat produk
  5. Mengelakkan korang dari dikenakan tindakan undang-undang
  6. Mengetahui jenis kilang-kilang yang sesuai buat produk
  7. Mengetahui dokumentasi yang biasa digunakan ketika membuat produk
  8. Membuat keputusan produk apa yang boleh dibuat dan selamat
Jadi sebelum korang nak buat produk sendiri, apa kata korang dapatkan Ebook Mudahnya Menjadi Owner Produk. Sebelum korang rugi ribu ribu ringgit buat produk tanpa ilmu, beli dulu ebook ni yang tak sampai RM200 pun.

Apa yang akan korang dapat bila beli Ebook Mudahnya Menjadi Owner Produk ni?

  1. Korang akan dapat Ebook panduan langkah-langkah memulakan produk sendiri dalam bentuk file PDF
  2. Korang akan dapat Template perancangan strategi bertulis dimana anda perlu PRINT dan TULIS
  3. Korang akan dapat 219 senarai Kilang OEM terkini yang berdaftar dengan KKM
  4. Korang akan dapat Ebook Undang-Undang Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 dalam bentuk PDF

Harga ebook ni hanya RM100 tapi akan naik harga kepada harga asal iaitu RM150 pada bila-bila masa. Siapa-siapa yang pantas bertindak, dapat harga yang sangat murah dengan ilmu yang ada.

Kalau korang berminat, Klik link dibawah untuk pembelian: 
.

ISI KANDUNGAN EBOOK:

  • Kata penulis ebook
  • Apa yang saya perlu tahu sebelum menjadi owner produk?
  • Untuk pembeli ebook
  • Statistik berkaitan produk
  • Kenapa saya perlu menjual dan menjadi ejen produk orang lain?
  • Selepas saya tahu menjual dan menjadi ejen produk orang lain, apa yang saya perlu tahu dan buat?
  • Apa yang saya perlu buat sekarang? Saya dah bersedia untuk membuat produk sendiri.
  • Apa langkah-langkah untuk saya mulakan bila saya sudah bersedia?
  • Apa itu produk oem?
  • Kenapa saya perlu memilih produk oem?
  • Bagaimana saya nak tahu kilang oem yang bagus?
  • Apakah jenis produk yang boleh saya buat?
  • Apakah produk kosmetik dan kesihatan yang biasa dibuat?
  • Produk apa yang ada permintaan?
  • Produk semua dah ada dan kebanyakkan sama, macam mana saya nak jual?
  • Boleh tak saya nak buat produk homemade?
  • Apabila saya nak buat produk, ada apa-apa perkara atau dokumentasi yang saya perlu tahu?
  • Apakah langkah-langkah yang saya perlu buat bila saya dah selesaikan perkara asas dan memahami beberapa istilah dalam pembuatan produk?
  • Bagaimana saya nak cari idea buat design produk?
  • Bagaimana untuk memilih botol dan pembungkusan?
  • Bagaimana tetapkan harga produk?
  • Apakah startegi menjadikan produk sentiasa orang beli?
  • Bagaimana cara pemasaran produk?
  • Dimana perlu iklankan produk?
  • Perlu atau tidak saya mempunyai office sebagai permulaan?
  • Adakah saya memerlukan staff untuk uruskan perniagaan produk saya?
  • Ada tak sistem yang digunakan untuk permudahkan perniagaan produk?
  • Apa soalan yang kerap ditanya pelanggan dan perlu bersedia?
  • Ada tak sistem kod keselamatan produk?
  • Kenapa perlu masuk expo antarabangsa?
  • Apa web info berkaitan produk kosmetik dan kesihatan?
  • Jawab 3 soalan ini dahulu sebelum anda nak buat produk
  • Nasihat dari beberapa owner produk
  • Jika saya buat kesalahan, apa tindakan yang saya kena?
  • Kata penggunaan yang dilarang
  • Perkara yang tidak boleh diiklankan
  • Badan yang mengawal periklanan
  • Analisis yang dibuat oleh Forensic Lab
  • Panduan Perancangan produk OEM
  • Senarai 219 kilang yang mempunyai GMP
  • Undang-Undang kawalan dadah dan kosmetik


HARGA EBOOK MENGIKUT TARIKH:

  • 01 APRIL 2017- 02 APRIL 2017 : RM70.00
  • 03 APRIL 2017- 16 APRIL 2017 : RM90.00
  • 17 APRIL 2017- 01 MEI 2017 : RM100.00
  • 02 MEI- 15 MEI 2017 : RM120.00
  • 16 MEI- 31 MEI 2017 : RM150.00

Kalau korang berminat, Klik link dibawah untuk pembelian: 
.





Kaki Shopping Dapat Semula Tunai Hanya Dengan ShopBack Malaysia

kredit : google.com

Kaki Shopping Dapat Semula Tunai Hanya Dengan ShopBack Malaysia | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Pernah tak korang dapat duit semula bila shopping di mana-mana stor online?? Tak pernah kan.

Sebenarnya, korang boleh dapat Cashback bila korang shopping dengan ShopBack Malaysia. Macam tasha suka sangat beli barang mekap, skincare product dari overseas especially dari Online Shopping Korea iaitu Althea. Of course korang pun suka shopping kat situ kan. Apa kata ubah sikit je cara korang beli tu untuk dapatkan cashback. Korang tetap boleh shopping di Althea. Tapi melalui ShopBack. 

Kalau nak beli beauty product korang buka ja website ShopBack Malaysia. Boleh pening kepala nak pilih yang mana. Sebab kebanyakkan stor online kegemaran korang boleh dapat cashback. Ada AltheaHermoStrawberryNET dan banyak lagi stor lain. Tengok la sendiri, tak muat nak list dalam ni nanti. 

Apa itu ShopBack Malaysia?


ShopBack ni merupakan satu website yang memberi pulangan semula apabila korang shopping di online stor pilihan korang. Kiranya ShopBack ni macam jadi orang tengah la. Yang bestnya Kita keluar duit dan dapat semula duit berdasarkan percent dari hasil shopping kita. 

Contohnya percent yang diberi untuk online Stor tu 8%. Kita shopping semua barang berharga RM150. So, jumlah cashback yang kita dapat adalah RM12. Banyak tu kan. 

Cara-cara Shopping melalui ShopBack Malaysia


Disebabkan tasha suka shopping skincare product. Perempuan kan of course la nak cantik macam orang korea kan. Tasha nak ajar korang untuk shopping di Althea. Kalau nak beli skincare product oversea dalam Malaysia ni memang mahal nak mampus. So, the solution is kita beli direct dari korea laa.

Nak shopping melalui shopback ni senang ja. Follow je step mudah ni:

1. Sign Up as member ShopBack
 
Mula-mula kena jadi member dulu barulah boleh shopping. Klik je sini >>> Sign Up ShopBack.my
Masukkan detail yang diperlukan. Lepas tu klik Sign up. 

2. Start shopping now!!!

Klik "Fashion Edit" . Nampak tak yang dalam bulatan hijau tu? 



3. Kemudian akan keluar macam ni. Korang klik pulak "Beauty"




4. Bila klik je BEAUTY. Akan keluar semua stor yang jual beauty product. Pilih je nak yang mana. Contohnya tasha pilih Althea. Klik  Althea.



5. Automatik akan keluar macam ni. Klik "SHOP NOW". Korang akan di bawa terus ke web Althea. 

6. Taraaa..... dan korang shopping macam biasa..

korang akan dapat cashback dalam tempoh 48 jam selepas pembelian. Dalam tempoh 30-60 hari baru boleh redeem duit. Untuk pastikan barang korang tiada apa-masalah. Contohnya nak tukar ka, cancel ka. 

Nilai minimum yang boleh redeem adalah RM10. 


7. Nak lagi mudah tengok video tutorial ni.



Sekarang nak shopping online pun korang kena bijak memilih ok. Baru lah berbaloi dengan hasil pelaburan kita ketika shopping tu. hehehe... 

Selain dari stor yang tasha bagitau kat atas, ada lebih 300 lagi stor online yang boleh korang shopping. Antaranya lazada, zalora, foodpanda, AirAsiaGo, Grab, Uber dan banyak lagi. Yang pasti korang takkan menyesal punya.

So, Jom kita ubah cara shopping kita 💖

The Smarter Way To Shop

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my

Assalamualaikum. Jom Join giveaway dari Fiza pemilik blog Ourmemoria.my .


Copy dan klik banner untuk penyertaan

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.

Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict
Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.

Cara Mengurangkan Rabun Mata

Cara Mengurangkan Rabun Mata | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sekarang ni macam dah jadi trend ka orang yang tak rabun pun nak pakai cermin mata. Konon Hipster la. Tapi hampa tau dak, kami yang rabun ni punya la nak mata kami sihat semula. Tak mau pakai cermin mata... 

Rimas tau dak... 100% kena bergantung harap pada cermin mata ja. Kadang-kadang pernah jugak lupa letak mana cermin mata. Bayangkanlah orang rabun cari cermin mata macam mana.... Jenuh nak belek.. Susah dia tu macam dok cari lubang cacing...


Lepas tu orang yang pakai cermin mata ni tudung mesti kembang kat atas. Susah betul nak bergaya. Pernah jugak niat nak pakai lens, tapi risau. Tengok macam-macam kes dah la ni pasal lens. Kena betul-betul jaga. Tak boleh pakai lama-lama. Pernah member pakai lens, lepas tu dia tertidur... buka mata ja lens dah lari pi kat tepi.. Sampai kena bawak pi klinik la.. Dah la tasha ni kaki tidur tak kira masa. Susah la nak pakai lens ni...


Baru-baru ni tasha pi check mata. Ya Allah, power mata kiri makin naik. Bukan sikit tau. Dari 75 ke 200. Terkejut jugak la. Silau tok sah dok cerita la.. Memang tinggi pun silau tasha. 

Nak buat lasik? Seram weh... hahaha.... Lagipun lasik ni mahal. Belum mampu lagi. Nak belajar pun pinjam PTPTN... hehehe... Lasik ni pun ada sorang member baru ja buat. Tapi dia cakap tak da effect apa-apa pun. Then dia pakai cermin mata balik. *Mungkin tempat yang dia buat tu tak ok kot*. Lagipun kalau buat lasik peratusan untuk rabun kembali tu tetap ada kan. Teringin nak buat lasik tapi kos tinggi sangat and tasha sangat penakut.. Boleh tak pengsankan masa buat lasik???

Lepas tu ada kawan suggest untuk try Tri Pearl eyecare. Mana tau boleh kurangkan rabun ni. Jadi tasha akan cuba dulu, kalau berkesan nanti tasha story lagi dalam ni. Kita ikhtiar selagi mampu.


Ni tasha nak share kebaikan Tripearl Eyecare. Tripearl Eyecare diformulasikan dari herba dan buah-buahan yang khusus untuk kesihatan mata. Mengikut kajian, bahan-bahannya diakui sangat baik untuk menjaga dan merawat mata.

kandungan terbaik dalam Tripearl Eyecare 


1) Lutein - Berfungsi untuk melindungi fungsi penglihatan, mencegah katarak mata dan memperkuatkan retina. 
2) Jus Oren - Mengandungi vitamin C, serat, folat, kalsium, dan kalium. Vitamin C dapat membantu mencegah risiko kekeruhan pada lensa mata (katarak). 
3) Madu - Madu mengandung flavonoid, antioksidan dan prebiotic alami. Madu berfungsi mempertajam penglihatan dan menjaga kesihatan mata. 
4) Lobak Merah - Kaya dengan Beta-Carotene, sejenis bahan yang ditukar kepada vitamin A yang diperlukan oleh retina mata. Dalam retina, vitamin A akan berubah menjadi rhodopsin, pigmen ungu yang perlu untuk penglihatan. 
5) Tomato - Mengandungi dua nutrien penting untuk mata iaitu lycopene dan lutein. Tomato juga berkesan mencegah kanser mata dan juga bertindak untuk mengurangkan lingkaran gelap bawah mata. 
6) Bilberry - Digunakan untuk mengatasi gangguan pembuluh darah dan penyakit mata kerana mengandung zat aktif yang disebut antosianosida atau lebih dikenal dengan antioksidan. 
7) Sunflower Seeds - Merupakan sumber yang sangat baik dari vitamin E dan bertindak sebagai antioksidan yang baik untuk kesihatan mata, 
8) Brokoli - Mengaktifkan enzim anti-radang dalam badan untuk menggalakkan detoksifikasi termasuk mencegah keradangan di bahagian belakang mata. Mempunyai beberapa zat gizi seperti vitamin A, B, C, K, dan mineral seperti kalsium juga zat besi bertindak menjaga kesihatan mata.


Maklumat lanjut hubungi

Whatsapp : 013 - 3690717




IMAAN SUCI WIPES | Tisu Lembap Pembersih Wajah Nombor 1


IMAAN SUCI WIPES, Tisu Lembap Pembersih Wajah Nombor 1 | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bab nak melawa no 1, bab nak tanggalkan kesan mekap memang malas. Kadang-kadang balik kerja lepak tempat tidur dulu. Time nak solat memang kena cuci muka betul-betul untuk pastikan segala foundation tu habis tanggal. Kalau kesan mekap tu masih melekat kat muka, bukan sahaja solat pun tak sah, kulit muka pun tak sihat tau. Sebab tu la wujudnya mak jerawat.

Tapi sejak guna Imaan Suci Wipes ni, memang sekejap ja tanggal mekap. Lepas tu amik wuduk macam biasa. Dah siap. Tak payah nak sental kuat-kuat. Lagipun Imaan Suci wipes ni free oil. Kalau tak pakai cleanser pun dah bersih.

Yang paling penting, tak payah nak bawak cleanser dah kalau pergi jalan-jalan. Bawak Imaan Suci Wipes ja. Jimat ruang dalam beg ja.

IMAAN SUCI WIPES  

1. Di cipta untuk buang makeup sepantas 10 saat
2. Bebas alcohol , boleh buang makeup tebal dan water proof
3. Wangi bikan sekadar membersih juga menyegar dan melembapkankulit muka sebab ada vitamin E
4. Semua junis kulit boleh guna
5. Ringan di bawa apabila travel

SIAPA YANG BOLEH GUNA IMAAN SUCI WIPES  

1. Lelaki dan wanita
2. Bayi tidak digalakkan
3. Mereka yang berkulit sensitive
4. Mereka yang gemar makeup

KELEBIHAN IMAAN SUCI WIPES  

· Suci tanpa alcohol 
· Buang makeup tebal dan waterproof
· Cleansing & moisterising
· Untuk semua jenis kulit
· Paket kecil dan mudah di bawa
· Wangi 
· Ada vitamin E

Kandungan Imaan Suci Wipes

1. Purified water :Air yang telah melalui proses tapisan mengikut kualiti control atau standard umum (water for pharmaceutical use)

2. Propylene Glycol : pelembap bebas minyak ( untuk melembap dan refresh kulit)

3. Phenoxyethanol : ejen pewangi (untuk mengekalkan bau dan bau tahan lama)

4. Polysorbate 20 : Bahan pelarut minyak (mengawal minyak pada muka)

5. Perfume : minyak wangi haruman bunga

6. Cetylpyridinium Chloride : Anti septik ( untuk membunuh bakteria merbahaya pada muka, juga ia di gunakan pada ubat gigi, pewangi mulut dan tablet hisap )

7. CocoAmidopropyl Betaine: sabun/ pembersih yang di hasilkan dari minyak kelapa bahan organic (untuk membersih kotoran pada muka )

8. Tocopheryl Acetate : Vitamin E ( banyak manfaat untuk kulit Muka ) 

Kalau korang berminat nak cuba Imaan Suci Wipes ni, terus contact dengan Hazirah ye. Nanti dia akan explain lebih detail kebaikan Imaan Suci ni. Sure korang mesti suka punya... 


No. tel : 019-3922261 (hazirah)


Rumah Sewa Terbakar


Rumah Sewa Terbakar | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Pagi tadi, kawan hantar whatsapp gambar rumah terbakar. Masing-masing berharap tu bukan rumah sewa kami. Terus ja call junior kat UPSI. Lemah jantung bila dia sebut, " aha, rumah kita terbakar..." Dok di tadika tadi pun dah rasa tak tenang ja. 

Actually, tu rumah sewa sem lepas. Masa masuk rumah sewa tu, tasha dengan 2 orang kawan lagi beli macam-macam barang. Kemudahan untuk kami memasak jugak. Dapur gas, tong gas, pinggan mangkuk, blender... Kiranya barang dapur dalam rumah tu 80% milik tasha dengan 2 orang kawan lagi. 


Sebelum habis sem 6 hari tu, kami sempat cari pengganti kami untuk stay kat rumah tu sementara kami praktikal.Di sebabkan barang-barang banyak dalam rumah tu, kami tinggal la bagi diorang guna kejap. Lepas tu ada jugak la barang-barang seperti pakaian, buku-buku, baldi dan bermacam lagi yang kami tinggal termasuklah barang arwah kawan tasha. Plan bulan 8 nanti la nak hantar barang-barang arwah ke rumahnya nanti. 


Bila dapat berita rumah terbakar, macam-macam fikir. Kataya berlaku litar pintas. Macam mana berlaku tu wallahualam... Bahagian dapur habis semua hangus. Alhamdulillah, nasib baik tiada kemalangan jiwa. Cuma tu la, terfikirkan barang-barang... hurm.. Dah la dok jauh sekarang ni... 

Tapi, perancangan Allah swt tu maha hebat. Dia memberi kita dugaan serta masalah, Dia juga yang memberi kita jalan. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian semua ni.. Moga hati terus tabah dan redha.





Kad Debit Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) Semakin Menyusahkan


Kad Debit Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) Semakin Menyusahkan | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. KADS1M merupakan sistem baru yang menggantikan baucer buku kepada pelajar. Untuk mendapatkan kad tersebut, pelajar perlu memohon secara online di laman web Bank Rakyat. Permohonan telah dibuka dari 16 Feb sehingga 31 Mac 2017. 

Lepas dah isi, dia akan naik macam ni. Then tunggu email ja dari bank rakyat. 
kredit Google

Sehari sebelum tarikh tutup, tasha try isi sekali lagi. Sebab ada menular di Facebook perlu isi sehingga keluar macam gambar di bawah ni. Lepas isi sekali lagi, terus keluar macam ni. So, kira macam lega la bila permohonan dah ada dalam rekod bank rakyat.


Lepas ja tarikh tutup, ada yang dah dapat email dari bank rakyat. Tapi tasha dengan kawan-kawan lain belum dapat lagi. Dalam hati, sabar ja la.. Dia buat secara berperingkatkan. Makin hari makin di tunggu, tak dapat jugak. Tasha try isi lagi. Banyak kali la jugak. Tapi dah tak naik macam gambar kat atas tu.

Naik macam biasa ja "Pendaftaran Anda Telah Berjaya"

Hari-hari buka email, tapi tak ada pun email dari bank rakyat. At the end, tasha ambil keputusan untuk call bank rakyat. Untuk tahu status permohonan tasha. Bagi ic untuk dia semak. Nak tahu apa dia cakap??? "Maaf cik, nama tiada dalam rekod. Cik perlu isi semula." Habis yang dok isi selama ni benda apa?? Dah isi cakap berjaya tapi tak ada dalam rekod??? "Dalam 2 3 hari, baru akan diproses dalam sistem." Ok Fine.....

Buat la satu sistem yang boleh pelajar check permohonan kami ni betul-betul diterima oleh sistem atau tidak. Kalau diterima tulis situ "SEDANG DI PROSES". Sedap jugak mata tengok. Tau jugak status terkini. Ni alih-alih tak dak dalam rekod. 

Lepas ja call hari tu, tasha isi lagi. Entah kali yang keberapa. Sampai tak terkira. Kelmarin tasha try call lagi. Sakitnya hati ni, bila dia cakap tak ada dalam rekod lagi. Memang menguji kesabaran betul la. Kenapa la sistem ni semakin menyusahkan pelajar. Ka memang tak nak bagi sebab budget tak ada????   Kata nak bantu pelajar tapi sistem menyusahkan. Nak kena call, nak kena isi semula.. 

Lepas ja tasha bebel kat orang bank rakyat tu, dia mintak detail tasha. Katanya nak isi secara manual. Lepas tu dia cakap dia ambil report tasha tu untuk hantar ke bahagian mana tah. lepas tu akan hantar nama ke KPT. Kalau diluluskan baru dapat email. WHAT???

Kalau diluluskan...???

Tasha tanya la, ada yang tak kan dapat ka? Dia cakap ya. Ada yang takkan dapat. Atas faktor apa  tak dapat tu, dia tak tahu. Katanya KPT yang pilih. Betul ke???

Arghhhh, kenapa la semakin menyusahkan... 

Korang alami jugak tak amcam tasha? Apa tindakan korang buat ea?? 



Promosi Tiket Wayang Murah Hanya RM8


Promosi Tiket Wayang Murah Hanya RM8 | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Khas untuk kaki wayang.  Golden Screen Cinemas (GSC) ada buat promosi untuk hampa. Selalnunya tiket wayang hujung minggu mahal kan. Tapi jangan risau dah, hujung minggu pun dapat tengok wayang dengan harga tiket yang sangat-sangat murah. RM8 sahaja. 

Tasha kalau nak pergi tengok wayang mesti guna kad pelajar, tu pun boleh guna hari biasa sampai pukul 5 petang ja. Lepas daripada tu harga macam biasa la.. Mahai. Nak murah tunggu orang belanja. Hahaha....


Promosi bermula dari 6 April - 30 Jun 2017
Untuk hari khamis, jumaat, sabtu
1 Tiket RM8
Limit 526 unit sehari
Bayaran melalui visa card sahaja
Beli tiket melalui web GSC atau mobile apps sahaja 
(tak boleh walk in)
Lain-lain syarat hampa baca kat bawah...






Facial Treatment di Medikulit Premium


Facial Treatment di Medikulit Premium | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Perempuan dengan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Sekarang ni berlumba-lumba orang nak cantik, nak flawless, nak putih. Termasuklah tasha ni. 

Banyak juga produk tasha guna masa zaman sekolah antaranya garnier, safi, fair & lovely. Pakai semua tu macam tak ada effect apa-apa pun. Sebab tu sekarang ni malas nak pakai apa-apa krim. Just cuci muka, pakai foundation. Tapi, betul ka cara tasha jaga muka tu? Sampailah tasha dapatkan rawatan muka di Medikulit Premium ni. 

Facial Treatment di Medikulit Premium 

Sebelum mulakan treatment, beauty consultant akan sembang-sembang dulu. Bukan sembang kosong tau tapi lebih kepada produk-produk yang kita pernah guna, macam mana kita jaga muka, apa masalah muka kita dan dari situ beauty consultant dapat suggest treatment yang sesuai untuk kita. 

First Treatment : Water Facial Dermabrasion


First treatment tasha kena buat water facial dermabrasion. Tujuan dia untuk buang segala dead skin yang berkurun kat muka ni. Sebab tu apply apa-apa kat muka tak ada kesan apa-apa. kulit mati dah banyak sangat. 

Tapi sebelum tu, beauty consultant akan tanggalkan segala mekap yang ada kat muka tasha. Tasha just aplly foundation ja. Bersihkan muka kemudian baru la buat water facial ni. 

Walaupun muka nampak macam bersih, at the end of the treatment kita akan sedar betapa kotornya muka kita bila segala dead skin tu keluar. Mesin ni menggunakan air. Bukan air kosong biasa tau. Ada air khas dia. Rasa dia macam ada benda dok sedut kotoran kat muka. Macam vakum tu. Habis ja treatment, baru la kita nampak segala dead skin berkumpul dalam air water facial tu keruh.

Nampak tak air tu keruh.
Lepas tu ada benda-benda dok terapung.
Lepas ja treatment ni, muka rasa lembut, licin dah tak da rasa kasar. Lepas ni nak apply apa-apa pun cepat la meresap. 

Second Treatment: Transderm


Lepas ja dah bersihkan muka. Buang segala dead skin, tasha buat treatment tranderm pulak. Tujuan dia untuk membuka liang roma supaya serum-serum cepat meresap ke dalam kulit. Rasa dia macam ada benda menyucuk-nyucuk. Tu sebenarnya current yang membantu membuka liang roma. 

Kemudian tasha dipakaikan facial mask dari ekstrek seaweed dan buah oren. Pakai dalam 15 minit sahaja. Lepas tu barulah disapukan dengan moisturizer dan sun block. Yang bestnya produk ni control oil balance. Muka rasa fresh gila. 

Kalau korang nak dapatkan treatment yang lebih santai, rileks.. Tasha suggest korang datanglah buat treatment kat sini. Harga setiap treatment berbeza tapi  2 3 kali ganda lebih murah dari tempat lain. 


Treatment room

Treatment room

VIP room. 

Antara produk yang dijual dan digunakan semasa treatment.
Nampak banyak kan produk. Sebab kulit setiap orang pun lain-lain. 

Waiting Area

Medikulit Premium ada buat Special Offer tau. Promotion buy 1 free 1 for all treatments. FOR 1ST TIME customer. Bestkan, Rugilah korang kalau tak grab offer ni. Nak cantikkan...

Tak guna jugak tau kalau korang pakai produk mahal-mahal tapi tak jaga kulit korang betul-betul. Kalau korang nak offer ni, bagitau tasha. Nanti tasha pass kat korang ok.


Selain Promo buy 1 free 1 tu ada satu lagi promo. 

Promo for April only... Pevonia Luminous "c" and "sea"(Bernilai RM388) @ dengan hanya RM88.




Maklumat lanjut Medikulit Premium

Sebelum nak pergi, kena call dulu untuk set appoinment.

No Telefon : 03 7865 9191
Facebook : Medikulit Premium
Alamat: No 41, (1st Floor), Jalan 21/12, Seapark, 46300 PJ, Selangor
Waktu Operasi : Selasa-ahad (10am-7pm)