Cara Mengurangkan Rabun Mata

Cara Mengurangkan Rabun Mata | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sekarang ni macam dah jadi trend ka orang yang tak rabun pun nak pakai cermin mata. Konon Hipster la. Tapi hampa tau dak, kami yang rabun ni punya la nak mata kami sihat semula. Tak mau pakai cermin mata... 

Rimas tau dak... 100% kena bergantung harap pada cermin mata ja. Kadang-kadang pernah jugak lupa letak mana cermin mata. Bayangkanlah orang rabun cari cermin mata macam mana.... Jenuh nak belek.. Susah dia tu macam dok cari lubang cacing...


Lepas tu orang yang pakai cermin mata ni tudung mesti kembang kat atas. Susah betul nak bergaya. Pernah jugak niat nak pakai lens, tapi risau. Tengok macam-macam kes dah la ni pasal lens. Kena betul-betul jaga. Tak boleh pakai lama-lama. Pernah member pakai lens, lepas tu dia tertidur... buka mata ja lens dah lari pi kat tepi.. Sampai kena bawak pi klinik la.. Dah la tasha ni kaki tidur tak kira masa. Susah la nak pakai lens ni...


Baru-baru ni tasha pi check mata. Ya Allah, power mata kiri makin naik. Bukan sikit tau. Dari 75 ke 200. Terkejut jugak la. Silau tok sah dok cerita la.. Memang tinggi pun silau tasha. 

Nak buat lasik? Seram weh... hahaha.... Lagipun lasik ni mahal. Belum mampu lagi. Nak belajar pun pinjam PTPTN... hehehe... Lasik ni pun ada sorang member baru ja buat. Tapi dia cakap tak da effect apa-apa pun. Then dia pakai cermin mata balik. *Mungkin tempat yang dia buat tu tak ok kot*. Lagipun kalau buat lasik peratusan untuk rabun kembali tu tetap ada kan. Teringin nak buat lasik tapi kos tinggi sangat and tasha sangat penakut.. Boleh tak pengsankan masa buat lasik???

Lepas tu ada kawan suggest untuk try Tri Pearl eyecare. Mana tau boleh kurangkan rabun ni. Jadi tasha akan cuba dulu, kalau berkesan nanti tasha story lagi dalam ni. Kita ikhtiar selagi mampu.


Ni tasha nak share kebaikan Tripearl Eyecare. Tripearl Eyecare diformulasikan dari herba dan buah-buahan yang khusus untuk kesihatan mata. Mengikut kajian, bahan-bahannya diakui sangat baik untuk menjaga dan merawat mata.

kandungan terbaik dalam Tripearl Eyecare 


1) Lutein - Berfungsi untuk melindungi fungsi penglihatan, mencegah katarak mata dan memperkuatkan retina. 
2) Jus Oren - Mengandungi vitamin C, serat, folat, kalsium, dan kalium. Vitamin C dapat membantu mencegah risiko kekeruhan pada lensa mata (katarak). 
3) Madu - Madu mengandung flavonoid, antioksidan dan prebiotic alami. Madu berfungsi mempertajam penglihatan dan menjaga kesihatan mata. 
4) Lobak Merah - Kaya dengan Beta-Carotene, sejenis bahan yang ditukar kepada vitamin A yang diperlukan oleh retina mata. Dalam retina, vitamin A akan berubah menjadi rhodopsin, pigmen ungu yang perlu untuk penglihatan. 
5) Tomato - Mengandungi dua nutrien penting untuk mata iaitu lycopene dan lutein. Tomato juga berkesan mencegah kanser mata dan juga bertindak untuk mengurangkan lingkaran gelap bawah mata. 
6) Bilberry - Digunakan untuk mengatasi gangguan pembuluh darah dan penyakit mata kerana mengandung zat aktif yang disebut antosianosida atau lebih dikenal dengan antioksidan. 
7) Sunflower Seeds - Merupakan sumber yang sangat baik dari vitamin E dan bertindak sebagai antioksidan yang baik untuk kesihatan mata, 
8) Brokoli - Mengaktifkan enzim anti-radang dalam badan untuk menggalakkan detoksifikasi termasuk mencegah keradangan di bahagian belakang mata. Mempunyai beberapa zat gizi seperti vitamin A, B, C, K, dan mineral seperti kalsium juga zat besi bertindak menjaga kesihatan mata.


Maklumat lanjut hubungi

Whatsapp : 013 - 3690717




3 comments:

Normi Nieza said...

good sharing

Intan Saffyna said...

hi, saya datang singgah sini, done follow awak :)
salam kenal :)

Cik Ash said...

canggih semua ada untuk mata... hihihihi

Post a Comment

1) Tinggalkan Jejak, Nasihat, Pandangan, Cadangan, Pengalaman, Soalan...
2) Tinggalkan juga Link Entri Anda untuk Tasha Balas kunjungan
3) Terima Kasih kerana Menjaga Tutur Kata