SEMAKAN STATUS KADS1M ATAS TALIAN


SEMAKAN STATUS KADS1M ATAS TALIAN

Berjanggutlah nak menunggu. Ingatkan boleh la dapat awal, so tasha letakla cawangan Shah Alam. Dah memang stay situ sepanjang praktikal. Tapi sampai sekarang tak dapat email apa-apa lagi. Praktikal pun tinggal dua minggu ja lagi. 

Call bank rakyat dia cakap status permohonan ada. Tapi tunggu kelulusan ja. Cawangan yang tasha pilih Shah Alam. kalau Shah Alam dia cakap nak tukar tak boleh. Ya Ka?? Jenuh la pulak nak pi Shah Alam nanti. Ingat murah ka tambang dari Langkawi ke Shah Alam. haishhhhh.............

KENYATAAN MEDIA




Mulai 1 Jun 2017, Bank Rakyat akan menyediakan satu sistem semakan status permohonan KADS1M yang boleh diakses secara atas talian. KADS1M berkenaan boleh diambil oleh pelajar dari Cawangan Bank Rakyat di seluruh negara berdasarkan maklumat yang didapati semasa membuat semakan.

Kementerian Pendidikan Tinggi meminta pelajar yang masih belum membuka akaun dengan Bank Rakyat untuk segera berbuat demikian. Bagi pelajar yang telah mempunyai akaun dengan Bank Rakyat sebelum ini, mereka juga masih perlu membuka akaun baru kerana bantuan tersebut akan hanya disalurkan menerusi akaun KADS1M Bank Rakyat.

Bagi pelajar yang telah menerima e-mel dari Bank Rakyat, mereka diminta untuk mengambil KADS1M masing-masing. Ini adalah kerana masih ramai pelajar yang belum berbuat demikian walaupun telah dimaklumkan oleh Bank Rakyat.

Semua urusan agihan Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi melalui KADS1M ini dijangka selesai selewatnya pada 15 Julai 2017.

Kementerian Pendidikan Tinggi
Putrajaya

26 Mei 2017

Cara membuat semakan Kads1m

Korang boleh membuat semakan di link ini >> Semak Status KADS1M << bermula dari 1 Jun 2017


Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 di The Venue Shah Alam | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bila ramadan, ramai yang pening kepala nak makan kat mana yang best. Salah satu tempat yang tasha nak cadangkan adalah korang berbuka di The Venue Shah Alam. Tempat dia sangat-sangat selesa dan eksklusif. Korang nak buat majlis kahwin pun boleh kat situ... Tapi sekarang tasha nak cerita bab berbuka puasa dulu ye. 

Menu Gema Ramadan

The Venue Shah Alam membawa tema Gema Ramadan dengan menyajikan pelbagai masakan tradisi kampung yang sangat-sangat sedap pada harga RM63 nett untuk dewasa dan RM43 nett bagi kanak-kanak berumur 4-12 tahun.

ok, boleh start cuci mata... dan cepat-cepat booking. Nanti takut terliur masuk mimpi ja. Better korang rasa sendiri makan kat sini. Yang pasti takkan rugi. Bayaran sangat berbaloi dan dapat makan secara mewah.

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam


Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam


Untuk Pertanyaan dan Tempahan



Untuk sebarang tempahan korang boleh la hubungi dorang dulu takut nanti tak ada tempat pulak kalau pakai serbu je. hehehe.. 

Alamat: The Venue Shah Alam, 
No. 15, Jalan 15/22, 
Seksyen 15 Shah Alam Selangor (boleh waze)

No telefon : 019-8585825

Gema Ramadan 2017


Hadapi Konflik Rakan Serumah

kredit google

Hadapi Konflik Rakan Serumah
| Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Rata-rata mesti pernah menyewa ramai-ramai kan. Sama ada korang bekerja atau belajar mesti pernah duduk rumah sewa. kalau duduk satu rumah dengan orang yang memang kita dah kenal perangai dia tak pa. Masalah biasanya timbul bila kita menyewa dengan orang yang kita tak pernah kenal. Tak pernah tahu perangai dia macam mana. Sepanjang di Upsi, untuk cari rumah sewa memang tasha akan menyewa dengan kawan-kawan yang tasha kenal perangai masing-masing. Tapi bila dah praktikal, tasha dengan kawan perlu sewa rumah dengan orang yang tasha tak kenal langsung. 

Pertama Kali Masuk Rumah Sewa

awal-awal masuk rumah

Tempat pertama tasha tuju masa sampai rumah ni adalah dapur. Sangat-sangat terkejut sebab tak nampak rupa dapur langsung. Nampak macam rupa stor rumah yang tak ada penghuni. Bukan setakat kotor tapi bau tu.. Mashaa Allah..boleh tahan jugaklah. Buka peti ais, semua barang-barang lama yang dah berkurun. Macam tak ada orang ambik peduli pasal dapur. Padahal rumah tu ada ja orang. Ada yang dah stay lebih dari sebulan. Takkan la dalam tempoh sebulan tak ada orang nak bersihkan. 


tak tau nak cakap apa


Keesokkannya tu tasha ajak kawan tasha untuk bersihkan dapur. Kalau nak tunggu dapur ni bersih sendiri, sampai bila-bila la tak bersih. Start alihkan barang-barang besar, buang sampah yang dah membusuk. Tahan nafas ja la. Habis lantai, dinding kami sental. Tepi sinki tu ada lubang air. Bila basuh lantai kami tolak la air masuk lubang tu. Rupanya lubang tu tersumbat. Rasnya putih-putih atas lantai tu sabun basuh baju la kot. Dorang basuh baju paip mesin basuh tu letak dalam lubang tu. Bila dah tersumbat, melimpah la air keluar. Lepas tu tak pandai nak bersihkan. 

ni lepas dah habis sental lantai dinding. Dah susun semula perabot. 
Lepas ja kami bersih. Dorang pun cakap, "kami memang nak bersih, tapi tak sempat. Balik kerja terus penat.." Dalam hati ni, cakap ja bukan hujung minggu cuti ka?

Hari tu kami dah start masak, ada la sikit lauk yang tak habis. Member pun letak la dalam peti ais tu. Lupa nak tutup dengan penutup makanan. Then terus kena tegur dalam group whatsapp. Katanya berbau la. Habis busuk peti ais tu. Sampah yang baru dua hari tak buang pun dia tegur suruh buang. Ok Fine. Start dari hari tu tasha dengan member, tiap-tiap hari akan buang sampah sebelum pergi kerja. Sikit ka banyak ka memang akan buang sampah masing-masing. 

Tak Boleh Terima Teguran Orang


Hari tu cuti sekolah seminggu, Tasha dengan member pun balik la kampung. Sebelum balik tu perasan ada sampah kat dapur tu. Balik ja dari tu tengok ada lagi sampah tu. Sampai naik ulat berbau habis. Tengok sampah-sampah tu macam budak tu punya. Sebab memang dia ja yang makan pasta dalam rumah ni. Sebab dah tak tahan bau, kami terus ambik buang. 

Tak lama lepas tu jadi balik. Sampah kumpul-kumpul dia tak buang. Kalau sampah kering boleh terima lagi. Ni sampah basah, memang berbau la kalau tak buang lama-lama. Bukan sehari dua tak bauang. Seminggu lebih sampai beranak pinak ulat-ulat tu. Then tasha tegur dalam group whatsapp (Guna group whatsapp sebab masing-masing susah nak jumpa, balik kerja terus dok dalam bilik masing-masing). Member jugak ambik buang sampah tu. Kalau tasha memang biar ja nak tengok selama mana dia nak peram sampah tu. Banyak benda yang dia tegur kami, Kami terima ja teguran tu. Lepas masak mop lantai balik. Sampah buang selalu. Peti ais bersih jangan bagi ada bau. Tapi sayur yang dia beli sampai berair keluar dari peti ais tu. 

Basuh Baju Tinggal Lama-lama

Satu lagi tabiat dia yang tasha tak suka adalah suka basuh baju tinggal lama-lama. Dia boleh pergi keluar. Tu bukan mesin automatik. Ye la, orang lain pun nak basuh jugak. Pernah dia basuh baju malam. Then esok pagi pergi dapur tengok ada lagi dalam mesin tu. Ingat balik kerja tasha nak basuh la baju tasha pulak. Balik kerja pun tengok ada lagi. Tunggu je la petang sikit. Mungkin dia keluar kerja ka.. Sebab dia punya masa kerja tak menentu. Entah la. Tak tau kerja apa dia buat. Dalam pukul 5, member cakap dia balik rumah, putar lagi mesin tu. Pastu keluar balik. 

Dah pukul 7 lebih tasha turun tengok elok ja baju tu dalam tu lagi. Terus tasha alihkan baju tu dalam baldi dia. Baju tu dah siap basuh, tapi tak tau la kenapa dia rendam softener lama-lama. Ya la nak tunggu dia balik tak tahu bila nak boleh basuh baju. Banyak lagi benda nak buat. Macam mesin basuh tu dia punya pulak. Lepas settle basuh baju, tasha masuk bilik. Tak lama lepas tu ada dia hantar whatsapp, marah-marah sebab orang alihkan baju dia. Katanya tak boleh sabar ke? Dia bukannya basuh baju tinggal seminggu pun. (Nak perli tasha tegur pasal sampah la tu.. hahah... )

Tak da hak la nak sentuh barang-barang dia. Tasha apa lagi terus sound dia balik. Ya la Kalau tak nak orang sentuh barang tu, settle la cepat-cepat baju tu. Tak ada orang basuh baju 24 jam baru siap. Ingat baju dari emas ka apa? Orang lain boleh ja basuh terus siap. Taak sampai 1 jam pun dah boleh sidai baju tu. Kalau nak keluar berjalan pun, settle la dulu apa yang patut. Mesin tu bukan hak seorang. Masing-masing menyewa. 

Teguran Untuk Baiki Diri Kita 

Kita boleh nak menegur orang. Tapi biarlah teguran tu untuk kita perbaiki diri kita jugak. Kalau kita tegur oarang, tapi kita pun masih tak berubah. Tak guna jugak. Adab menyewa ni kita kena sama-sama jaga. Sama-sama bersihkan. Rakan serumah bukan bibik nak buang sampah untuk kita hari-hari. So, sebelum korang nak menyewa dengan oarng yang korang tak kenal, korang wajib baca Tips Menyewa ni. Kalau boleh, awal-awal masuk rumah listkan apa yang boleh dan tak boleh. Peraturan dalam rumah tu. 

Dan bila ada yang menegur tu, terimalah dengan hati yang terbuka. Jangan nak meroyan tak tentu pasal bila tahu tu adalah salah sendiri. Tasha memang jenis tak banyak cakap. Lebih banyak memerhati. Still respect as long as orang tu respect tasha. kalau tasha menegur pun, tak pernah tasha nak maki-maki, keluarkan kata kesat kat orang. Even B*D*H sekali pun.


Kita mudahkan kerja orang, Allah mudahkan kerja kita.
U make me Happy, I make you Happy.

Cara Atasi Tantrum Kanak-Kanak


Cara Atasi Tantrum Kanak-Kanak | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Early Childhood Education pada awalnya bukan minat tasha. Kiranya ni kos paksa rela. Dan Alhamdulillah, bila dah lama belajar pasal ilmu berkaitan kanak-kanak ni, makin jatuh cinta nak explore lagi dan lagi. 

Untuk pengetahuan semua juga, segala ilmu yang kami dapat dalam kos ni bukan ja berguna untuk mengajar kanak-kanak di tadika tapi berguna juga untuk mendidik bakal anak-anak kami nanti. Sebabnya dalam kos ni kami bukan ja belajar macam mana nak ajar ABC/123, tapi kami juga belajar cara nak handle tantrum kanak-kanak, nak bentuk sahsiah mereka, dan macam-macam lagi. 

Tapi belajar teori memang mudah. Yang mencabar bila nak praktikkan ilmu yang kita dapat tu. Sepanjang praktikal ni macam-macam jenis ragam kanak-kanak yang tasha jumpa. Ada yang suka nangis, kacau orang, dok sorang-sorang. Kalau nak list satu-satu ragam memang penuh satu entri ni. Tapi ingat satu movie hindustan lakonan Amir Khan dia cakap "Every Child is Special.." and I believe it. Macam mana pun ragam kanak-kanak tu, dorang sangat special, adorable, sweet, caring, mencuit hati, penghilang stress. 

Kanak-kanak Nak Perhatian

Latar belakang kanak-kanak ni jugak mempengaruhi tingkah laku mereka. Dapat dilihat kalau jenis parent sibuk dengan kerja atau bercerai, anak-anak mesti akan kurang kasih sayang. Kuat memberontak tapi cuma nakkan perhatian ja. 

Ingat lagi masa mula-mula interview nak masuk UPSI, dapat soalan "apa yang awak akan buat kalau kanak-kanak tu bergaduh sampai menangis. Awak pujuk pun dia tetap menangis..". Tasha jawab akan cuba pujuk dia sampai berhenti menangis dan nasihatkan dia. Suruh dia mintak maaf dengan kawan dia.

Kata-kata yang diucap tu tak semudah yang disangka lakukan. Perlukan kesabaran yang sangat-sangat tinggi. Bila dah lama kenal perangai masing-masing, In shaa Allah boleh atasi dengan baik. Budak-budak ni kalau bergaduh bukannya lama mana pun... Seminit dua boleh baik balik. Senyum-senyum, gelak-gelak... Yang payahnya masa tengah nangis tu ja.

Kalau yang tengah menangis mengamuk tu, tasha dekatkan diri dengan dia.. Panggil nama perlahan-lahan sambil urut belakang dia. Bagi dia tenang. Cakap dengan dia elok-elok sambil tengok mata dia. Bagi tasha tu satu cara untuk wujudkan perasaan kepercayaan "Cikgu ada dengan awak". Lama-lama dia akan ok. (macam babak bercinta pulak)



Tapi lama-lama bila dah dapat wujudkan keakraban tu, tasha ugut jugak kalau budak tu nangis. Bukan ugut pelik-pelik ok... tasha ugut manja-manja ja... acah-acah merajuk sikit then cakap "Cikgu tak sayang la kalau macam ni.." pastu dia sendiri faham dan datang dekat kita kononnya nak pujuk.

Tapi kalau tak makan jugak, memang kena tegas sikit. Bukan beerti kena rotan. Buat sistem time out. Duduk sorang-sorang di satu sudut dalam tempoh beberapa minit. Setakat sekarang belum sempat nak buat time out, masing-masing dah cakap tak nak. Sebab tahu kena duduk sorang-sorang kat ruang belakang. 

Tasha pengalaman baru sikit. Tapi alhamdulillah selagi kita dekatkan diri kita dengan kanak-kanak, dengar kisah dan masalah mereka, nasihatkan mereka, bagi kasih sayang, In shaa Allah nak ajak diorang belajar pun senang. Kalau jenis sebelum ni susah nak bagi kerjasama untuk belajar la. 

Kalau yang dah lama dalam bidang ni mesti lagi tebal la pengalaman dorang dalam mendidik kanak-kanak. Masih baru lagi untuk tasha bagi tips cara atasi tantrum. Tasha percaya setiap orang ada cara mereka sendiri. Dan ini adalah cara tasha. hehe... (budak hingusan cikgu praktikal)

korang jugak boleh baca Tips atasi tantrum anak-anak . Tips-tips ni jugak berkesan mengikut situasi kanak-kanak. 

jangan biarkan kesibukan membunuh kasih sayang anak2 anda

  

Tempat Menarik di Langkawi | Island Hopping


Tempat Menarik di Langkawi; Island Hopping | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kali ni tasha nak share antara aktiviti yang korang dapat buat ketika bercuti di Langkawi. Ramai kawan yang excited bila tahu yang tasha berasal dari Langkawi dan masing-masing tanya "Apa yang best kat Langkawi ye?"

Sebenarnya ada banyak aktiviti yang korang boleh buat ketika bercuti di Langkawi. Langkawi ni tempat pelancongan dan sangat rugi kalau korang tak manfaatkan masa korang kat langkawi tu sebaiknya. 


Island Hopping


Aktiviti yang tasha nak kongsi kali ini adalah Island Hopping. Mungkin ada yang dah pernah dengar dan ada juga yang belum pernah dengar. Island hopping ni adalah persinggahan dari satu pulau ke pulau yang lain dengan menggunakan bot. 

Untuk Island Hopping di Langkawi, pulau yang dipilih adalah Pulau Dayang Bunting, Pulau Beras Basah dan Pulau Singa Besar -Eagle Feeding


Pulau Dayang Bunting


Tasik Dayang Bunting merupakan sebuah tasik air tawar yang unik, terletak di Pulau Dayang Bunting. Jarak dari jeti pekan pelancongan ke tasik dayang bunting lebih kurang 30 minit. Luas tasik ini kira-kira sebesar Kompleks Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur. Dari jauh, tasik ini berwarna hijau dengan latar belakang bukit batu kapur menegak tinggi di hadapannya.
Tasik ini digelar Tasik Dayang Bunting kerana terletak di tepi pantai , kira-kira 500 meter dari tepi laut. Jadi airnya tidak bercampur dengan air laut yang masin. Sebuah jeti telah didirikan di gigi pantai dan tangga-tangga dibina bagi memudahkan pelancong datang ke Tasik Dayang Bunting. Di tepi tasik telah dibina pelantar terapung daripada getah dan plastik, dilengkapi dengan gerai jualan cenderamata, bot kayuh kaki, kayak , jaket keselamatan dan lain-lain.
Pelancong juga boleh bermain dengan ikan-ikan keli di dalam kolam ternakan (satu jenis terapi untuk kaki). Beberapa buah tandas dan wakaf yang sesuai telah dibina bagi kemudahan para pengunjung . Pelancong dinasihatkan mandi di tasik ini dengan menggunakan jaket keselamatan . Kedalaman tasik ini kira-kira 10 meter. (sumber wikipedia)

Kalau dulu masuk hanya percuma. Tetapi sekarang berbayar. 

Warganegara
Dewasa RM 3.00
kanak-kanak RM1.00 

Warga asing
Dewasa RM6.00 
kanak-kanak RM3.00 


Pulau Beras Basah


Dekat pulu beras basah korang boleh mandi manda. Air sangat jernih dan bersih. Korang boleh nampak ikan dok melambani-lambai kat korang. hehe... Kat sini ada macam-macam aktiviti yang korang boleh buat. Korang boleh naik banana boat, parasailing, jetski. Tapi berbayar la.

Pulau Beras Basah terletak tidak jauh daripada Pulau Cenang dan Pulau Rebak Besar . Pulau ini sebahagian daripada 104 buah pulau dalam gugusan Pulau Langkawi, Kedah, Malaysia. Jarak dari jeti Kuah, Langkawi ke pulau ini kira-kira 20 minit dengan bot laju.
Pulau ini sering kali dijadikan tempat nelayan berteduh ketika laut bergelora ketika mereka kelaut menangkap ikan. Pulau Beras Basah mempunyai permukaan berbukit yang menghalang tiupan angin kencang dengan itu sesuai dijadikan tempat berteduh.
Terdapat sebuah jeti dibina oleh kerajaan negeri Kedah memudahkan bot pelancong berlabuh. Pasir di pantainya putih dan halus tetapi kadang-kala terdapat anak obor-obor yang boleh menyebabkan badan menjadi gatal. Banyak kera terdapat di tepi pantai dan mengutip sisa makanan yang dibuang oleh para pengunjung. Pengunjung juga boleh menyewa paracut yang ditarik oleh bot laju dan melihat pemandangan indah Pulau Beras Basah. - wikipedia



Pulau Singa Besar


Pulau Singa terletak di antara pulau Dayang Bunting dan Pulau Beras VBasah. Pulau Singa besar ni juga dipercayai terdapat seekor singa gergasi pada satu masa dahulu. Singa ini dikatakan sebagai penjaga di Pulau Langkawi. Tapi jangan risau, sekarang tak ada pun singa tu. yang ada cuma helang ja. Jadinya kalau pergi kat situ korang boleh tengok helang. 

Masa pemandu bot tu lemparkan perut ayam ke dalam laut korang dapat lihat betapa banyaknya helang turun menyambar perut ayam tu. So, boleh la rakam detik-detik tu.  



Pakej Island Hopping

Ni harga yang company tempat tasha buat partime tahun lepas. Kalau booking direct dengan company memang murah je. 

Private/Group : 1 bot RM250 (max 10 orang)
Sharing : RM25/seorang (kongsi bot dengan orang lain)

Akan tetapi harga island hopping ini berbeza mengikut company yang anda ambil. Kalau korang booking melalui agent atau hotel memang harga akan mahal sikit. Rate harga yang dorang ambil dalam 30-35 seorang. Biasa la dorang nak ambil untung sikit. Tapi masa tasha kerja dulu ada juga agent sampai ambik harga RM60 seorang.  Kalau yang private tu sampai 400-500. Sampaikan kami ni pun terkejut tau. Company tetap ambil harga sama ok. Kalau pelancong tak tahu apa-apa, memang pakai bedal ja kan. 

Tips jimat better deal dengan company terus..