Cara Atasi Tantrum Kanak-Kanak


Cara Atasi Tantrum Kanak-Kanak | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Early Childhood Education pada awalnya bukan minat tasha. Kiranya ni kos paksa rela. Dan Alhamdulillah, bila dah lama belajar pasal ilmu berkaitan kanak-kanak ni, makin jatuh cinta nak explore lagi dan lagi. 

Untuk pengetahuan semua juga, segala ilmu yang kami dapat dalam kos ni bukan ja berguna untuk mengajar kanak-kanak di tadika tapi berguna juga untuk mendidik bakal anak-anak kami nanti. Sebabnya dalam kos ni kami bukan ja belajar macam mana nak ajar ABC/123, tapi kami juga belajar cara nak handle tantrum kanak-kanak, nak bentuk sahsiah mereka, dan macam-macam lagi. 

Tapi belajar teori memang mudah. Yang mencabar bila nak praktikkan ilmu yang kita dapat tu. Sepanjang praktikal ni macam-macam jenis ragam kanak-kanak yang tasha jumpa. Ada yang suka nangis, kacau orang, dok sorang-sorang. Kalau nak list satu-satu ragam memang penuh satu entri ni. Tapi ingat satu movie hindustan lakonan Amir Khan dia cakap "Every Child is Special.." and I believe it. Macam mana pun ragam kanak-kanak tu, dorang sangat special, adorable, sweet, caring, mencuit hati, penghilang stress. 

Kanak-kanak Nak Perhatian

Latar belakang kanak-kanak ni jugak mempengaruhi tingkah laku mereka. Dapat dilihat kalau jenis parent sibuk dengan kerja atau bercerai, anak-anak mesti akan kurang kasih sayang. Kuat memberontak tapi cuma nakkan perhatian ja. 

Ingat lagi masa mula-mula interview nak masuk UPSI, dapat soalan "apa yang awak akan buat kalau kanak-kanak tu bergaduh sampai menangis. Awak pujuk pun dia tetap menangis..". Tasha jawab akan cuba pujuk dia sampai berhenti menangis dan nasihatkan dia. Suruh dia mintak maaf dengan kawan dia.

Kata-kata yang diucap tu tak semudah yang disangka lakukan. Perlukan kesabaran yang sangat-sangat tinggi. Bila dah lama kenal perangai masing-masing, In shaa Allah boleh atasi dengan baik. Budak-budak ni kalau bergaduh bukannya lama mana pun... Seminit dua boleh baik balik. Senyum-senyum, gelak-gelak... Yang payahnya masa tengah nangis tu ja.

Kalau yang tengah menangis mengamuk tu, tasha dekatkan diri dengan dia.. Panggil nama perlahan-lahan sambil urut belakang dia. Bagi dia tenang. Cakap dengan dia elok-elok sambil tengok mata dia. Bagi tasha tu satu cara untuk wujudkan perasaan kepercayaan "Cikgu ada dengan awak". Lama-lama dia akan ok. (macam babak bercinta pulak)



Tapi lama-lama bila dah dapat wujudkan keakraban tu, tasha ugut jugak kalau budak tu nangis. Bukan ugut pelik-pelik ok... tasha ugut manja-manja ja... acah-acah merajuk sikit then cakap "Cikgu tak sayang la kalau macam ni.." pastu dia sendiri faham dan datang dekat kita kononnya nak pujuk.

Tapi kalau tak makan jugak, memang kena tegas sikit. Bukan beerti kena rotan. Buat sistem time out. Duduk sorang-sorang di satu sudut dalam tempoh beberapa minit. Setakat sekarang belum sempat nak buat time out, masing-masing dah cakap tak nak. Sebab tahu kena duduk sorang-sorang kat ruang belakang. 

Tasha pengalaman baru sikit. Tapi alhamdulillah selagi kita dekatkan diri kita dengan kanak-kanak, dengar kisah dan masalah mereka, nasihatkan mereka, bagi kasih sayang, In shaa Allah nak ajak diorang belajar pun senang. Kalau jenis sebelum ni susah nak bagi kerjasama untuk belajar la. 

Kalau yang dah lama dalam bidang ni mesti lagi tebal la pengalaman dorang dalam mendidik kanak-kanak. Masih baru lagi untuk tasha bagi tips cara atasi tantrum. Tasha percaya setiap orang ada cara mereka sendiri. Dan ini adalah cara tasha. hehe... (budak hingusan cikgu praktikal)

korang jugak boleh baca Tips atasi tantrum anak-anak . Tips-tips ni jugak berkesan mengikut situasi kanak-kanak. 

jangan biarkan kesibukan membunuh kasih sayang anak2 anda

  

0 comments:

Post a Comment

1) Tinggalkan Jejak, Nasihat, Pandangan, Cadangan, Pengalaman, Soalan...
2) Tinggalkan juga Link Entri Anda untuk Tasha Balas kunjungan
3) Terima Kasih kerana Menjaga Tutur Kata