Hadapi Konflik Rakan Serumah

kredit google

Hadapi Konflik Rakan Serumah
| Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Rata-rata mesti pernah menyewa ramai-ramai kan. Sama ada korang bekerja atau belajar mesti pernah duduk rumah sewa. kalau duduk satu rumah dengan orang yang memang kita dah kenal perangai dia tak pa. Masalah biasanya timbul bila kita menyewa dengan orang yang kita tak pernah kenal. Tak pernah tahu perangai dia macam mana. Sepanjang di Upsi, untuk cari rumah sewa memang tasha akan menyewa dengan kawan-kawan yang tasha kenal perangai masing-masing. Tapi bila dah praktikal, tasha dengan kawan perlu sewa rumah dengan orang yang tasha tak kenal langsung. 

Pertama Kali Masuk Rumah Sewa

awal-awal masuk rumah

Tempat pertama tasha tuju masa sampai rumah ni adalah dapur. Sangat-sangat terkejut sebab tak nampak rupa dapur langsung. Nampak macam rupa stor rumah yang tak ada penghuni. Bukan setakat kotor tapi bau tu.. Mashaa Allah..boleh tahan jugaklah. Buka peti ais, semua barang-barang lama yang dah berkurun. Macam tak ada orang ambik peduli pasal dapur. Padahal rumah tu ada ja orang. Ada yang dah stay lebih dari sebulan. Takkan la dalam tempoh sebulan tak ada orang nak bersihkan. 


tak tau nak cakap apa


Keesokkannya tu tasha ajak kawan tasha untuk bersihkan dapur. Kalau nak tunggu dapur ni bersih sendiri, sampai bila-bila la tak bersih. Start alihkan barang-barang besar, buang sampah yang dah membusuk. Tahan nafas ja la. Habis lantai, dinding kami sental. Tepi sinki tu ada lubang air. Bila basuh lantai kami tolak la air masuk lubang tu. Rupanya lubang tu tersumbat. Rasnya putih-putih atas lantai tu sabun basuh baju la kot. Dorang basuh baju paip mesin basuh tu letak dalam lubang tu. Bila dah tersumbat, melimpah la air keluar. Lepas tu tak pandai nak bersihkan. 

ni lepas dah habis sental lantai dinding. Dah susun semula perabot. 
Lepas ja kami bersih. Dorang pun cakap, "kami memang nak bersih, tapi tak sempat. Balik kerja terus penat.." Dalam hati ni, cakap ja bukan hujung minggu cuti ka?

Hari tu kami dah start masak, ada la sikit lauk yang tak habis. Member pun letak la dalam peti ais tu. Lupa nak tutup dengan penutup makanan. Then terus kena tegur dalam group whatsapp. Katanya berbau la. Habis busuk peti ais tu. Sampah yang baru dua hari tak buang pun dia tegur suruh buang. Ok Fine. Start dari hari tu tasha dengan member, tiap-tiap hari akan buang sampah sebelum pergi kerja. Sikit ka banyak ka memang akan buang sampah masing-masing. 

Tak Boleh Terima Teguran Orang


Hari tu cuti sekolah seminggu, Tasha dengan member pun balik la kampung. Sebelum balik tu perasan ada sampah kat dapur tu. Balik ja dari tu tengok ada lagi sampah tu. Sampai naik ulat berbau habis. Tengok sampah-sampah tu macam budak tu punya. Sebab memang dia ja yang makan pasta dalam rumah ni. Sebab dah tak tahan bau, kami terus ambik buang. 

Tak lama lepas tu jadi balik. Sampah kumpul-kumpul dia tak buang. Kalau sampah kering boleh terima lagi. Ni sampah basah, memang berbau la kalau tak buang lama-lama. Bukan sehari dua tak bauang. Seminggu lebih sampai beranak pinak ulat-ulat tu. Then tasha tegur dalam group whatsapp (Guna group whatsapp sebab masing-masing susah nak jumpa, balik kerja terus dok dalam bilik masing-masing). Member jugak ambik buang sampah tu. Kalau tasha memang biar ja nak tengok selama mana dia nak peram sampah tu. Banyak benda yang dia tegur kami, Kami terima ja teguran tu. Lepas masak mop lantai balik. Sampah buang selalu. Peti ais bersih jangan bagi ada bau. Tapi sayur yang dia beli sampai berair keluar dari peti ais tu. 

Basuh Baju Tinggal Lama-lama

Satu lagi tabiat dia yang tasha tak suka adalah suka basuh baju tinggal lama-lama. Dia boleh pergi keluar. Tu bukan mesin automatik. Ye la, orang lain pun nak basuh jugak. Pernah dia basuh baju malam. Then esok pagi pergi dapur tengok ada lagi dalam mesin tu. Ingat balik kerja tasha nak basuh la baju tasha pulak. Balik kerja pun tengok ada lagi. Tunggu je la petang sikit. Mungkin dia keluar kerja ka.. Sebab dia punya masa kerja tak menentu. Entah la. Tak tau kerja apa dia buat. Dalam pukul 5, member cakap dia balik rumah, putar lagi mesin tu. Pastu keluar balik. 

Dah pukul 7 lebih tasha turun tengok elok ja baju tu dalam tu lagi. Terus tasha alihkan baju tu dalam baldi dia. Baju tu dah siap basuh, tapi tak tau la kenapa dia rendam softener lama-lama. Ya la nak tunggu dia balik tak tahu bila nak boleh basuh baju. Banyak lagi benda nak buat. Macam mesin basuh tu dia punya pulak. Lepas settle basuh baju, tasha masuk bilik. Tak lama lepas tu ada dia hantar whatsapp, marah-marah sebab orang alihkan baju dia. Katanya tak boleh sabar ke? Dia bukannya basuh baju tinggal seminggu pun. (Nak perli tasha tegur pasal sampah la tu.. hahah... )

Tak da hak la nak sentuh barang-barang dia. Tasha apa lagi terus sound dia balik. Ya la Kalau tak nak orang sentuh barang tu, settle la cepat-cepat baju tu. Tak ada orang basuh baju 24 jam baru siap. Ingat baju dari emas ka apa? Orang lain boleh ja basuh terus siap. Taak sampai 1 jam pun dah boleh sidai baju tu. Kalau nak keluar berjalan pun, settle la dulu apa yang patut. Mesin tu bukan hak seorang. Masing-masing menyewa. 

Teguran Untuk Baiki Diri Kita 

Kita boleh nak menegur orang. Tapi biarlah teguran tu untuk kita perbaiki diri kita jugak. Kalau kita tegur oarang, tapi kita pun masih tak berubah. Tak guna jugak. Adab menyewa ni kita kena sama-sama jaga. Sama-sama bersihkan. Rakan serumah bukan bibik nak buang sampah untuk kita hari-hari. So, sebelum korang nak menyewa dengan oarng yang korang tak kenal, korang wajib baca Tips Menyewa ni. Kalau boleh, awal-awal masuk rumah listkan apa yang boleh dan tak boleh. Peraturan dalam rumah tu. 

Dan bila ada yang menegur tu, terimalah dengan hati yang terbuka. Jangan nak meroyan tak tentu pasal bila tahu tu adalah salah sendiri. Tasha memang jenis tak banyak cakap. Lebih banyak memerhati. Still respect as long as orang tu respect tasha. kalau tasha menegur pun, tak pernah tasha nak maki-maki, keluarkan kata kesat kat orang. Even B*D*H sekali pun.


Kita mudahkan kerja orang, Allah mudahkan kerja kita.
U make me Happy, I make you Happy.

1 comments:

Syah BaNu said...

pernah juga duduk rumah sewa masa belajar dulu, tinggal dalam 7 orang, tapi okeyla, xde masalah besar pun, masalah kecik2 je..lagipun dalam umah sewa tu takde mesin basuh or peti ais, mmg kosong je. Done follow sini http://mulan-sahbanu.blogspot.my

Post a Comment

1) Tinggalkan Jejak, Nasihat, Pandangan, Cadangan, Pengalaman, Soalan...
2) Tinggalkan juga Link Entri Anda untuk Tasha Balas kunjungan
3) Terima Kasih kerana Menjaga Tutur Kata