KLAIRS | Mid-day Blue Sun Lotion & Mochi BB Cushion Pact


KLAIRS Mid-day Blue Sun Lotion & Mochi BB Cushion Pact  | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Simple But Enough... Itulah tagline bagi satu brand kosmetik korea yang terbaik. Kali ni tasha nak kenalkan korang dengan dua produk Klairs yang mendapat tempat dalam hati peminat makeup korea.

Kalau bagi gadis korea yang paling dorang suka pakai adalah bb cushion dan juga sunblock. Kiranya dua product ni memang wajib ada dalam beg tangan dorang. Dengan dua produk ni pun dah boleh jadikan kita cantik. Tak perlu mekap tebal-tebal pun. Just simple je tapi perfect. 


Klairs Mid-day Blue Sun Lotion



Untuk pilih sunblock yang terbaik, kita kena pastikan tekstur sunblock tu jenis mudah meresap dengan kulit. Kalau perasankan sesetengah sunblock tu tekstur dia terlalu padat sampaikan susah nak meresap dalam kulit. Dah tu sampai melekit-lekit. 

Sampailah jumpa Mid Day Blue Sun Lotion ni. Sunblock ni sangat penting tau. Benda wajib pakai. Duduk tengah panas ka, teduh ka kena jugak pakai. Sebab sinar UV ni tetap ada walaupun ditempat teduh. Sun Lotion dari Klairs ni dapat protect kulit kita dari sinar UV. Tekstur sun lotion ringan dan mudah meresap ke dalam kulit tapi dia tak keringkan kulit kita tau. Dia dapat stabilkan kelembapan di kulit kita. 

Kalau nak pakai sunblock harian make sure SPF dia 35 ke atas. Dan ternyata Mid Day Blue Sun Lotion ni mempunyai SPF 40/PA++. Kalau kita berjemur tengah panas pun, sun lotion ni dapat protect kulit dari bahang matahari. So tak ada la muka jadi merah macam udang kena bakar. Malah muka akan jadi glow gitu. Lagi satu disebabkan ia mempunyai tone yang natural jadi sun lotion ni jugak boleh dijadikan sebagai base make up. 

Cara nak apply sangat senang.

1. Pastikan pakai 15 minit sebelum keluar.
2. Pakai dulu skincare korang sebelum pakai sun lotion ni. Pastikan sun lotion betul-betul meresap baru pakai make up ye. Better guna span tau. Lepas tu baru lah boleh apply make up korang. Tak pun lepas pakai sun lotion ni, apply je BB Cushion. Dah siap.
3. Kalau korang berjemur tengah panas lama sangat. Apply semula sun lotion ni setiap 2 jam.

Mochi BB Cushion


First impression pasal Mochi bb cushion ni semestinya packaging dia yang sangatlah comel dan lain dari yang lain. Sangat ekslusif. Pact BB Cushion ni sangat portable dan boleh dibawa ke mana-mana ja. BB Cushion ni juga mempunyai built in cap case yang lebih hygenic. Yang mana boleh tutup dan buka. Ini penting bagi mengelakkan kandungan BB Cushion ni menjadi kering dan tak mudah keluar kalau terbalik pun. Ia memberikan ciri-ciri keselamatan dan kebersihan pada pact bb cushion.

Mochi BB Cushion ni direka khas sebagai balm-type product. Which is, teksturnya lebih baik dari cecair dan mampu menutup pores. BB cushion ni memberi finishing yang fresh pada wajah dan flawless. Tak ada la nampak pucat, tak bermaya je muka.

Kalau perasan kat muka kita ni ada part yang tona tak sekata kan. Pastu ada macam merah-merah kat muka. So, tone bagi BB Cushion ni adalah apricot-beige. Jadi ia dapat menaturalkan kesan merah-merah kat muka untuk sekatakan wajah dan nampak look yang natural.

Mochi BB Cushion ni juga ada SPF 40. Jadi boleh juga dijadikan sebagai sunblock dan kalau korang nak touch up semula wajah korang pun sesuai. jadi tak perlulah nak pakai sun block lain dah. Korang boleh apply BB cushion ni dengan 3 cara. Pilih lah jenis coverage yang macam mana korang suka.


Cara nak apply BB Cushion ni pun senang je.
1.Korang pakai dulu skincare harian korang. Gunakan span yang diberi then dap dap kat muka. Start dari tengah then baru la ke tepi tepi.


Klairs Trial Sample Set 



Selain dari dua product kat atas, tasha jugak dapat 7 jenis set trial kit daripada Klairs. Setiap kit ini mengandungi 3ml sampel produt sahaja. So, kalau yang baru nak try product dari Klairs belilah dulu trial kit ni. Lepas tu confirm korang akan beli set besar terus. hehe...

Antara sampel yang tasha dapat ni adalah:

1. Gentel Black Deep Cleansing Oil
2. Supple Preparation Facial Toner
3. Supple Preparation All-over Lotion
4. Illuminating Supple Blemish Cream SPF 40/PA++
5. Rich Moist Soothing Serum
6. Rich Moist Soothing Cream
7. Midnight Blue Calming Cream

Cara Dapatkan Product Klairs

Korang boleh dapatkan product klairs ni sama online mahupun offline di store yang terpilih. Ataupun boleh je direct ke website Hermo Malaysia

Kalau korang nak dapatkan info yang lebih detail pasal product Klairs ni boleh je terus ke Website Klairs. 


Website Hermo: https://goo.gl/kg3uKA



Simple But Enough



CARA MUDAH PINDAHKAN DUIT DARI KAD DEBIT DISKAUN SISWA 1MALAYSIA (KADS1M)

kredit: google

CARA MUDAH PINDAHKAN DUIT DARI KAD DEBIT DISKAUN SISWA 1MALAYSIA (KADS1M) | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah. Akhirnya dapat juga penyelesaian bagi KADS1M ni. 

Dah macam-macam masalah timbul dari kads1m ni. Masalah kad belum sampai la, jauh dari cawangan bank rakyat yang dipilih la. Memang makan kos banyak la kalau nak pergi ambil kad di cawangan yang dipilih. Lagi sakit hati bila pergi kad tak ada. 

Jadi tasha terjumpalah solution bagi masalah ni dekat Facebook. Dan dah berjaya transfer pun dari akaun kads1m ke akaun bank rakyat tasha.

Benda wajib yang korang perlu ada akaun bank rakyat. Kalau belum ada, boleh buka ye. Minimum bukak akaun bank rakyat cuma RM20 je. Bila dah ada akaun dan kad ATM bolehlah follow step kat bawah ni yang dikongsi oleh @_aliaamazlan . Tapi ni tasha dapat dari facebook (KosukeWarez)

Masukkan kad

Pilih butang Lain-Lain

Pilih T-Pin Perbankan Internet

Masukkan nombor telefon korang
untuk (TAC)

Masukkan PIN yang mudah ingat

Taip semula PIN

DONE first step


google irakyat


klik Personal Banking



Klik First time registration


klik gambar yang ada kad tu


Isi semua yang diperlukan





tekan "Click Here" untuk log in


klik OK dalam pop up tu.
Then Log in ikut username dan password korang


make sure PREFERRED NAME tu sama macam yang korang taip tadi


Klik Account Info


Klik Account Overview.


Kat sini korang akan nampak 2 bank rakyat. 
1.account bank rakyat yang korang selalu guna tu.
2. account Kadsim

Untuk transfer klik TRANSFER dari account KADS1M ok.



Korang tak boleh ambil RM250. kena tinggalkan RM10 dalam tu ok.


Dah Berjaya. Jangan Boros pulak.






Terima kasih pada yang sudi share. Sangat-sangat membantu rakan diluar sana. Selamat mencuba. 


August Born

August Born | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Eh kejap je dah nak masuk Ogos. Dan bertambahlah satu angka lagi umur tasha ni... Cepatnya masa berlalu... 

Tengah scroll kat facebook ternampak la design baju ni... Untuk anak kelahiran ogos je la... 

Ada yang nak hadiahkan kat tasha tak?? hehe..

Selain baju, design ni ada juga dicetak pada mug, casing phone, hoodies.. dan korang boleh pilih warna yang korang suka... 


August Born
The Most Difficult one to understand!
They are very smart and can get bored easily.
Known flirts but they are very loyal in true realtionships
They have a hard time sitting still.
With their childlike energy, they're forever young.
They are masters at being random.
They have an answer for everything.
They can change their mind in a second.
Lovers not fighters but they will still knock you out.
They will not take crap from anyone.

Kalau korang berminat nak beli boleh terus klik ke link ni >>> https://www.teezil.net/8

Saya Nak Duit Raya by Opzzpinky

 JOIN SEKARANG

Saya Nak Duit Raya by Opzzpinky. | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Jom ramai-ramai join Giveaway ni. Untuk giveaway ni tasha juga merupakan sponsor duit raya. Raya kan sebulan. hehe... Haa.... bukan senang nak dapat duit raya daripada tasha. Cuma ikut syarat simple yang telah ditetapkan oleh penganjur je. 

Good Luck you all... :)

Team Raya Langkawi


Team Raya Langkawi | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah dapat jugak balik kampung beraya. Walaupun banyak dugaan dan cabaran hujung-hujung nak habiskan praktikal, Allah permudahkan dan buka jalan untuk selesaikannya. Time raya tu macam-macam dah fikir pasal result praktikal. Tak tenang jiwa raga ni. Alhamdulillah, dah keluar pun result. 

Macam biasa la kalau beraya ni. Beraya dengan family je la. Nak beraya dengan kawan, masing-masing dok jauh. Kawan sekampung pulak dah balik beraya rumah mertua masing-masing. Kita ni ja masih beraya kat rumah family sendiri. 

So, ni la team raya langkawi kami... With my sisters yang masih single mingle and sepupu sepapat sebelah  abah. Bila dah tak ada kerja, kami round la satu kampung... For sure akan nampak view kat laut kan.. This is my kampung laa... Orang hanya tau Langkawi je. Tapi ada lagi yang tak tau, 2 pulau kecik kat langkawi ni ada kampung tau... Moh ler ke kampung saya... hehehe....



Untuk menghubungkan dua pulau iaitu Pulau Dayang Bunting dan Pulau Tuba dah ada jambatan tau. Tak perlu naik bot lagi kalau nak ke pulau sebelah. Kalau dulu ulang alik ke asrama memang kena naik bot. Sekarang dah tak payah. 


Laman kat rumah tasha. Biasa la laman rumah kampung.. Pokok je la banyak...


View atas jambatan. Jambatan ni pun tempat favourite kaki pancing tau. 


Bergambar dengan retis la kejap... hehe... Sape yang layan mentor dulu kenal la kot dengan mamat ni. Kenal ke tak? Alaa... Qody mentor tu.. protege Black...

Dia ni memang dari sekolah suka nyanyi... Alhamdulillah... tercapai gak cita-cita dia tu.... 

Raya kan sebulan. So, dikesempatan ni tasha nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Kosong-kosong ye... So sape yang nak duit raya dari tasha tu cepat-cepat la join GIVEAWAY yang telah dianjurkan oleh Oppzzpinky.

good luck....


Beraya Sakan Dengan Althea


Beraya Sakan Dengan Althea | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kalau korang ingat, hari tu tasha ada cerita beli skincare dengan make up dari Althea. Nak cantik masa raya kan. Alhamdulillah, dah sampai box tu sebelum raya dan sempatlah beraya dengan set box althea raya tu. Sekarang baru sempat nak update dalam blog. Check it out barang yang tasha beli..

Untuk skincare tasha ada beli:

Untuk barangan make up plak tasha beli:

dan tasha pilih Matt Lip sebagai free give untuk raya festival. 


Tasha kurang sikit nak beli barang make up sebab tasha tak pandai sangat nak conteng-conteng muka pakai make up tebal-tebal. ni pun baru nak belajar pakai mascara je dulu. Tapi tu la... tak tahu macam mana nak apply bagi cantik dan tak over. Someone please help me!!!

That's why tasha banyak beli skincare product. As we know, skincare korea memang bagus dan menjadi kegilaan orang nak beli. 


Black Sugar Mask Wash Off



Bagi tasha mask ni multi purpose. Sebab boleh dijadikan mask dan juga scrub muka. Rutin wajib tasha setiap minggu adalah wajib skrub muka untuk pastikan segala dead skin betul-betul dibuang. Biasanya tasha hanya akan gunakan serbuk teh ja untuk scrub muka. Kebanyakkan skrub muka kat pasaran kurang sesuai untuk kulit tasha yang agak sensitif. Lepas tu dia punya tekstur kurang best sebab rasa macam tak bersih ja muka. 

Tapi dengan black sugar ni tekstur dia agak kasar dan kalau urut-urut kat muka memang rasa puas hati la. Rasa bersih dan lembut ja muka. Bila dead skin dah tak ada baru la senang nak apply skincare kan.


Skin Solution Magic Powder



Yang ni paling best. Sebab bagi tasha dia macam bedak sejuk alaf baru. Apa yang magic dengan powder ni? Haa... Bagi yang ada masalah jerawat tu eloklah pakai benda ni. Dah tak payah nak sapu ubat gigi untuk kecutkan jerawat. Kalau yang kulit sensitif pakai ubat gigi kat jerawat mesti naik merah kan dan sampai tak selesa. Tapi dengan magic powder ni selamat. Tak kan naik kesan merah pun. Cara pakai pun senang ja. 


Kalau pakai bedak sejuk biasa kita kena goncang dulu kan bagi sebati air dengan bedak tu. Tapi untuk magic powder ni korang tak payah goncang. kalau air dengan powder tu bercampur kesan dia kurang efektif. Bila powder dengan air tek bercampur ni la yang paling terbaik untuk pakai. Korang just celupkan cotton bud dalam botol sampai cecah ke powder. Then terus angkat dan dapkan kat tempat jerawat tu. Tak perlu sapu satu muka pun ok. Rasa dia mula-mula akan pedih sedikit bila terkena jerawat tu then akan sejuk macam bedak sejuk. Magic powder ni eloklah pakai sebelum tidur ok.


Vitamin Capsule (Vita 3000 AC Refining Cream)



Actually vitamin capsule ni ada banyak jenis. Ada Vitamin E, C, A, B, dan AC. Untuk kali ni tasha just beli Vita AC sahaja iaitu gabungan vitamin A dan C. Vitamin A berfungsi untuk mengembalikan ketegangan kulit dan vitamin c untuk cerahkan kulit. Tasha just pakai ni biasanya time lepas cuci muka. Lebih kurang tasha buat ni sebagai moisturizer la. Just sapukan sikit je. sikit tu pun dah boleh rata satu muka. 


Milky Dress White Platinum



Ni sebenarnya lotion untuk putihkan kulit. Boleh pakai kat muka dan juga badan.Bau dia wangi dan tekstur dia mudah menyerap. Kadang-kadang kalau malas nak make up just pakai ni je sikit. Tak ada la nampak pucat sangat muka. Natural look gitu. Then just calitkan sikit lip gloss.. Dah siap.

Selain putihkan wajah, produk ni jugak dapat buatkan wajah kita glowing gitu. Korang jugak boleh cerahkan part yang bermasalah seperti siku, lutut, bawah mata, dan kat bahagian mana-mana yang nak dicerahkan.



Cheese Pongdang Eyes Colour



Ni set eyes shadow tasha yang pertama. Sebelum ni tak pernah terfikir pun nak beli. Tambahan pulak tasha pakai spek, bukan nak nampak pun kan kalau pakai. Entah la kenapa tiba-tiba tergerak hati nak beli. Susah jugak nak pilih warna-warna eyes shadow ni. Dia ada banyak sangat colour dan tasha tak tau yang mana satu sesuai untuk buat natural look. Agak-agak korang ni ok ke tak? Then siapa sudi ajar tasha pakai benda alah ni.. Pleaseeeee.................



The Style 4D Mascara



Part mata ni tasha kurang nak hias. Pertama sebab tak tahu nak pakai. Kedua sebab bukan nampak pun kalau pakai spek. Bab mascara ni pulak tasha jarang pakai bila pakai spek sebab nanti dia sangkut dengan spek. Fungsi mascara ni kan untuk melentikkan bulu mata then bagi panjangkan bulu mata kan. Memang akan sangkut la. Kalau tasha tak pakai spek ja tasha pakai mascara. Since tasha dah berani sikit pakai lenses, apa salahnya kalau hias sikit part mata tu kan.. 


Matt Lip



 Matt lip merupakan free give yang tasha pilih sempena althea Raya Giveaway. Tasha memang suka dengan matte lip ni sebab senang apply dan kalau minum ka makan ka dia tak melekat. Dia ada tiga warna dan tasha pilih nude colour untuk nampak lebih natural. Tasha dah biasa pakai warna merah. So kali ni nak try yang nude colour pulak. Nasib baik sesuai dengan tasha. Tak ada la nampak macam over sangat. 

Tapi nak solat memang kena cuci betul-betul la. Pakai la make up remover tau. Jangan pakai basuh je. Nak cantik, bergaya pun.. wuduk kena amik betul-betul... jangan pakai bedal je. 

Kalau korang nak cari skincare atau make up dari korea boleh je direct ke laman web https://my.althea.k . Harga jauh lebih murah kalau korang beli direct dari korea tau.. Cepat-cepat pi beli...