11 Basic Skincare dan Makeup Tasha


11 Skincare dan Makeup Wajib Tasha | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kalau kita perasan sekarang ni semua nak jadi cantik. Lumrah la kan. Tapi disebabkan skincare dengan makeup product ni mendapat permintaan yang tinggi, maka timbullah banyak founder kosmetik tempatan yang berlumba untuk mengeluarkan produk masing-masing. Dari situ jugaklah timbul banyak produk timbang kilo semua tu. Orang yang nak cantik segera ni dah tak peduli kesan jangka panjang. Yang dia tahu nak cantik cepat seperti yang dijanjikan oleh produk timbang kilo (kulit putih, licin dalam 3 hari). 

Tapi ada ja produk keluaran tempatan yang bagus. Paling senang nak tahu produk tu selamat ke tak. Tengok je produk tu berani tak masuk dalam drugstore. Tu cara paling senang la nak tahu. Bukannya produk yang jual tepi jalan. Harga kaw-kaw murah gila. Hati-hati tau...

Tasha nak share antara produk yang tasha guna. Ada produk tempatan dan ada jugak produk luar. Tapi semua produk ni boleh didapati di drugstore terpilih. 

Micellar Cleansing Water


Benda pertama kena buat sebelum cuci muka mesti wajib buang segala make up menggunakan makeup remover. Ada banyak makeup remover kat drugstore tu tapi yang paling tasha suka brand Simple ni la. 

Cetaphil Gentle Skin Cleanser


Lepas dah buang segala makeup baru lah boleh cuci muka. Macam yang semua orang tahu produk ni memang bagus. Apa yang best pasal cleanser ni dia tak berbuih. First time pakai memang rasa tak selesa. Macam cuci tak bersih je. Tapi lama-lama ok je. Mungkin masa first pakai tu tak buang makeup betul-betul guna makeup remover. Terus cuci muka. Pakailah cleanser apa pun, sebelum cuci muka tu wajib keluarkan makeup guna makeup remover. 

Tasha dulu memang jerawat agak banyak di bahagian dahi dengan pipi. Area T zone tasha tu memang berminyak la. Lepas try ni dah bernsur-ansur hilang. Kalau sebulan sekali naik jerawat tu normal la. Hormon tengah berubah kan masa tu. Tak ada la teruk macam dulu sampai berbekas jerawat tu. 

Soothing Facial Toner


Lepas cuci muka. Lap la muka guna towel yang bersih. Jangan sesekali campur tuala muka dengan tuala badan tau. Dah tu kalau lap muka tak yah la tonyoh kuat-kuat. Just dap-dap dah la. Lepas tu barulah apply toner ni. Toner ni pulak kena guna kapas tau. Fungsi toner adalah untuk balancekan PH skin kita dan buang segala kotoran yang belum hilang masa cuci muka tu. Toner tak boleh dap dap macam serum/essence ye. 

Lepas dah pakai toner tu barulah pakai essence ye. Tasha tak ada essence lagi. masih usha-usha nak beli yang mana. Korang boleh suggest tak essence apa yang sesuai??

Rosa E Pigmentation Serum


Serum ni tasha akan pakai lepas guna toner. Tapi tasha pakai serum ni sebelum tidur je. Serum ni berminyak so tasha pakai sikit je. Kat tempat yang perlu je.  Tasha guna serum ni sebab nak pudarkan jeragat yang ada dan membantu mengurangkan kedutan. Garden of Eden ni ada banyak serum yang best tau. Korang boleh tengok sendiri la kat drugstore tu. 


Tea Tree Primer Sendayu Tinggi 


Ni salah satu produk tempatan yang tasha suka. Produk dari sendayu tinggi. Produk ni korang boleh beli di watsons ataupun web sendayu tinggi ye. Sebelum nak pakai foundation tu wajib pakai primer dulu. Fungsi primer ni untuk buatkan makeup tahan lebih lama dan juga membantu membaiki kulit muka kita. Ada dua jenis primer sendayu tinggi. Tea tree dengan argan. Tasha pakai yang Tea tree primer sebab ianya sesuai untuk kulit berminyak dan jerawat. Walaupun tasha dah tak ada jerawat tapi kulit tasha berminyak sebab tu pakai yang ni. Kalau yang argan sesuai untuk yang normal skin. Dia kecik je tapi tahan lama. 3-4 bulan jugak lah tasha guna untuk habiskan.

Kat bawah ni detail pasal primer ni: 

  • Digunakan sebelum menyapu bedak asas sebelum bersolek yang bertujuan memberikan solekan yang lebih tahan lama, tidak merekah dan bercapuk
  • Ia mengekalkan solekan yang lebih matte sepanjang hari terutama kulit berminyak, kombinasi, sensitif dan jerawat
  • Penggunaannya membantu mengurangkan saiz liang pori yang besar, mengecutkan jerawat serta merawat kulit yang kasar 
  • Sifat nyah-kuman berupaya menyembuhkan jerawat tanpa rasa sakit dlm masa yg singkat
  • Mengurangkan alahan / radang / iritasi pd kulit, sesuai utk penderita resdung 
  • Memulih kulit terbakar, luka & gigitan serangga serta melegakan masalah eczema, psoriasis & kulit kering
Web Sendayu Tinggi : http://www.sendayutinggi.com

Biore UV Aqua Rich


SPF ni sangat penting tau. Kalau kita kerap terdedah dengan matahari tu pun salah satu punca berlakunya pigmentasi. Masa buat treatment muka hari tu, doktor tu tanya ada pakai sun protection tak? Sebelum ni memang tasha ada pakai tapi bila pakai je muka lagi berminyak. Bila muka lagi berminyak dengan foundation bercapuk memang tasha stop teryus pakai sun protection. 

Kemudian dia suggest cari sun protection yang water base. Memang sangat sesuai untuk kulit yang berminyak. Terjumpa la biore aqua rich ni.  tasha suka sebab water base, tak melekit, tak berminyak, rasa ringan muka. 

Matte Sunscreen SPF50 PA++ Sendayu Tinggi


Tasha dah lama pakai foundation dari sendayu tingi. Kira-kira dah nak masuk 4 tahun tak silap. Dulu nama dia matte mousse. Sekarang dah tukar nama dan formula pun banyak dah dipertingkatkan dari segi SPF dia, lepas tu ada whitening formula. Untuk foundation ni ada dua jenis. Satu untuk normal skin, satu lagi untuk oily skin. Macam biasalah tasha akan pilih foundation untuk oily skin la.

Fit Me! Maybelline


Ni pun salah satu foundation yang tasha suka. Tasha baru ja try yang ni sebab ni pun sesuai untuk kulit berminyak. Yang membuatkan tasha try foundation sebab masa tu foundation sendayu tinggi dah habis dan dalam proses nak keluarkan yang terbaru. So, tasha try la foundation ni. So far ok. Oil control. Fit me ni ada banyak code tau. Pilih code betul-betul barulah cantik je bila pakai. 

Tasha jarang pakai foundation ni dah since foundation sendayu tinggi dah keluar. Kalau rasa ada mood nak pakai baru pakai. 

Fit Me Matte + Poreless Powder


Kemudia tasha akan apply sikit powder ni. Tasha layang-layangkan je guna berus. Tak nak tebal-tebal sangat. Just nice je.

Vaseline and Matte Junkie


Last sekali serikan sikit bibir dengan matte Junkie.Bibir tasha jenis sangat kering. So sebelum pakai apa-apa lipstik tasha akan sapukan sikit vaseline ni. Untuk lembapkan bibir ni.

Ni basic kalau tasha keluar la. Kalau duduk kat rumah ja tasha akan pakai sampai ke sun protection je. Sebelum tasha lupa, dalam seminggu tasha akan buat skrub muka juga dalam 2-3 kali. Tapi tasha guna serbuk teh jela. Memang rasa lembut dan bersih je lepas skrub tu. Tasha jarang nak minum teh, beli serbuk teh pun semata-mata untuk skrub je.. Kalau korang yang suka minum teh tu, boleh la simpan uncang teh untuk buat skrub nanti ye.. 

Ni tasha punya rutin la. korang punya rutin mungkin berbeza dengan tasha. Tasha tak pandai nak pakai makeup tebal-tebal, nak buat shade bagai tu. Kalau sudi bolehlah share korang punya rutin pulak ye. 




This entry was posted in

1 comments:

Ana Suhana said...

Dalam banyak2 tu cetaphil je yg kak ana guna. Yg lain takde dalam stok sebab tak reti guna. Sob sob :(

Post a Comment

1) Tinggalkan Jejak, Nasihat, Pandangan, Cadangan, Pengalaman, Soalan...
2) Tinggalkan juga Link Entri Anda untuk Tasha Balas kunjungan
3) Terima Kasih kerana Menjaga Tutur Kata