Showing posts with label KERLU. Show all posts
Showing posts with label KERLU. Show all posts

Upsi Orienteering Challenge (Uporcha)



Upsi Orienteering Challenge (Uporcha) | Kelab Rekreasi Luar UPSI (KERLU) dengan kerjasama Hal Ehwal Pelajar Upsi dan Majlis Mahasiswa Pelajar UPSI akan menganjurkan UPSI Orienteering Challenge (UPORCHA) seperti ketetapan berikut:-

Tarikh: 4 Jun 2016 

Tempat: Sekitar Kampus Sultan Azlan Shah, Proton City 

Kategori: Terbuka IPT dan orang awam 


Sehubungan itu, KERLU menjemput pihak Tuan/puan untuk turut serta bagi memeriahkan lagi UPORCHA tersebut. 

Sila dapatkan borang pendaftaran di bawah; 



Dan emailkan semula kepada upsiorienteeringchallenge@gmail.com beserta bukti pembayaran

Untuk maklumat lebih lanjut, boleh layari fan page kami: Upsi Orienteering Challenge - Uporcha

cepat-cepat! tarikh tutup pendaftaran adalah pada 21 mei 2016!!!
kami tunggu anda!!

Sekiranya ada mana-mana individu/agensi yang sudi sponsor UPORCHA boleh hubungi tasha 

orienteering upsi



Wall Climbing di Taman Cabaran Putrajaya

pcp

Taman Cabaran Putrajaya atau dalam bahasa inggeris Putrajaya Challenge Park (PCP) |  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Taman Cabaran Putrajaya ada 3 aktiviti utama iaitu  Indoor Rock Wall Climbing Complex, Skate Park dan Thrill ParkMountain Bike TrailsUntuk trip kali ini, kami mencuba Indoor Rock Wall Climbing. Alhamdulillah akhirnya berjaya juga Tasha selesaikan misi wall climbing. Seperti biasa trip bersama keluarga Kerlu seramai 40 orang termasuk peserta, urusetia dan instruktor. 


Untuk wall climbing ni terdapat 6 zon yang mempunyai tahap cabaran yang berbeza. 

Zone A Expert Bouldering Wall
Zone B Beginners Bouldering Wall
Zone C Expert Lead Wall
Zone D Top Roping Wall
Zone E Speed Climbing Wall
Zone F Intermediate Lead Wall



Untuk zon A dan Zon B tidak memerlukan tali. Anda boleh climb tanpa tali dan ianya tidak memerlukan instruktor. Walaupun tidak memerlukan tali, susah jugak nak naik tau. Tapi jangan risau kalau panjat tiba-tiba rasa nak jatuh tu ada tilam kat bawah. Background yang dibelakang tasha tu merupakan Bouldering Wall. Tengok tilam dia siap boleh buat baring lagi. ^^

Sebelum nak naik roping wall, tasha cuba dulu naik Bouldering wall. Ini untuk uji tahap kemampuan tasha la. Fuhh, memang agak payah jugak la. 

Roping wall anda sangat memerlukan instruktor nak naik kalau anda merupakan beginner macam tasha. Kalau dah expert, tak payah instruktor pun tak pa. Janji keselamatan kena jaga. 

Pengalaman naik memang sangat mendebarkan sebab tasha memang takut gayat. Awal-awal lagi instruktor dah bagi arahan sebelum dan semasa naik apa yang perlu dilakukan. Masa mula-mula nak naik tu macam susah sikit bagi tasha sebab nak kena cari ruang untuk menapak betul-betul. Batu tu tak semua boleh guna, ada yang kecil. Jadi susah nak pegang atau pijak. Lepas tu bila tangan dan kaki ni mula berpeluh memang akan jadi agak licin. Agak susah nak grip. Banyak kali jugak la tercicir. Tapi tak jatuhke bawah la sebab ada support dari belay. Positifkan diri, kuatkan semangat dan jangan tengok bawah. Alih-alih dah sampai atas dah.

Bayaran di Taman Cabaran Putrajaya

Bayaran masuk RM6 (dewasa) dan RM3 (kanak-kanak/pelajar)
Climbing Rope RM15
Harness RM 5
Climbing Shoes RM 7
Chalk Bag RM 3
Belay Device RM 4

(Bayaran ini hanya untuk 1 sesi/3jam)

Kalau nak jimat pergi la dalam kumpulan. Jadi boleh share barang tu. Diingatkan juga bagi individu yang tiada pengalaman dalam wall climbing ni perlu mendapat bimbingan dari instruktor yang terlatih. Di situ pun ada instruktor ye dan perlukan cas tambahan untuk instruktor. Macam hari tu, kami sudah mempunyai instruktor sendiri. Jadi kami dah tak payah upah instruktor luar. Dah jimat kan. 

Waktu Operasi Taman Cabaran Putrajaya

Di buka setiap hari
10am - 8 pm (Isnin, selasa, khamis, ahad)
10am - 10pm (Rabu, Jumaat, Sabtu)
Jumaat tutup 12.30pm-3pm

Contact info

K01, Taman Cabaran Putrajaya,
(Dewan Tembok Mendaki),
Jln. P5, Persint 5, 62200
PUTRAJAYA, MALAYSIA.


Phone:+6 013 4664 363 (Myzy) / +6 017 319 7836 (Muna)
Email: crossmoveadventure@yahoo.com
Follow on: Facebook, Instagram



Salomon SpeedCross 3

Salomon SpeedCross 3 My new Hiking Shoes.Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bagi seseorang yang suka hiking dan newbie macam tasha ni mestilah segala keperluan hiking nak cari kan. Terutama sekali kasut. Jadi try la usha Salomon SpeedCross 3 di dalam satu ig ni.

Kasut Salomon SpeedCross 3

Selain jumpa ig ni, dah banyak ig, facebook yang tasha tengok. Bila ada yang berkenan, saiz pulak tak ada. Sampai la jumpa Sport Victory. Harga lebih murah berbanding ig yang lain. Walaupun murah berbanding yang lain, kualiti Salomon ni sangat baik walaupun bukan yang ori. Kalau nak beli yang original belum cukup duit tabung.. This is my new baby, Salomon SpeedCross 3 Purple Lady 




Selain untuk hiking, Salomon SpeedCross 3 ni juga sesuai untuk jogging, cycling, dan untuk ke gym. The best part is, kasut ni ringan, tapak sesuai untuk hiking kawasan berbatu atau tanah rata. Kiranya sesuai untuk semua keadaan sebab tapak dia sangat grip. Dan reka bentuk kasut ini sangat simple dan cantik.

Diingatkan ye, kalau nak beli salomon SpeedCross 3 ni saiz kena ambil lebih besar dari saiz biasa. Misalnya selalu pakai kasut saiz 5uk, kena la beli saiz 6uk atau 6.5uk. 

Macam mana nak check saiz kaki???

Boleh Ushaa Kakiku Online 

Instagram Sports Victory

Bagi sesiapa yang mencari kasut hiking yang ringan, fleksibel, cantik, murah boleh la usha IG Sports Victory


Delegasi IPT 2015


Delegasi IPT 2015 baru sahaja melabuhkan tirainya pada 9 November yang lalu. Program 4 hari 3 malam ini berjaya menghimpunkan 14 kelab rekreasi  IPT seluruh malaysia. Antara yang terlibat:



  1. Kelab Kembara MSU
  2. ARC IIUM (Adventure and Recreational Club IIUM)
  3. Persi (Persatuan Rekreasi UITM Perak)
  4. Kresma (Kelab Rekreasi UITM Malaysia) 
  5. Kelab Kembara UMT
  6. Karen (Kelab Rekreasi UNITEN)
  7. T-Rex (Kelab Rekreasi UMP)
  8. Cheveyo (Kelab Sukan Lasak Upsi)
  9. Kerlu (Kelab Rekreasi Luar Upsi) 
  10. Kerex (Kelab Rekreasi & Sukan Ekstrim UTeM)
  11. Kelab Kembara UTHM
  12. KRUM (Kelab Rekreasi Unikl MIIT)
  13. UMAGS (UNISEL)
  14. Re-X (Kelab Rekreasi UITM KB)

Delegasi IPT 2015


Program ini berlangsung selama 4hari 3malam. Bermula pada 6-9 November 2015 di Teratak Riverview, Tanjong Malim, Perak. Atas kekangan waktu dan jarak perjalanan kelab lain ke destinasi, program ini secara rasminya bermula pada 7 November 2015. Kami telah dibahagikan kepada beberapa buah kumpulan kecil seperti Brooks, North Face, ... 

Kami juga perlu melakukan aktiviti dan memasak mengikut kumpulan yang diberi. Nama kumpulan tasha adalah Brooks yang terdiri daripada Nik (Utem), Nicky (MSU), Bah (Unikl), Alif (UMT), Kak Aida (KERLU). 

Talk By S.O.S and Hike to Waterfall (7 November )


Aktiviti pada pagi itu adalah mendengar taklimat Search and Rescue daripada En. Muzafar Mohamad (Director of Silver outdoor Sport). Taklimat ini telah memberi pendedahan kepada kami apa yang perlu dilakukan sebelum dan semasa berlakunya sesuatu yang tidak diingini.  

Usai taklimat, kami mula memasak untuk hidangan tangahari sebelum memulakan pendakian ke Lubuk Kawah. Walaupun tasha tinggal di Tanjong Malim, itu merupakan kali pertama tasha menjejakkan kai ke Lubuk Kawah. Perjalanan ke lubuk kawah memakan masa hampir 2 jam. Trail ke sana pada awalnya agak santai. Seperti trail ke Sungai Chiling. Namun, makin lama trail semakin curam dan masing-masing kelihatan agak kepenatan untuk mendaki. Dan untuk pertama kalinya tasha kena gigit dengan pacat. Hiking sebelum ini tak pernah lagi menderma darah kepada makhluk itu. Bukan main besar lagi dia.. Dah kenyang katakan...

Aktiviti pada waktu malam pula, kami diminta untuk membuat satu kertas kerja bagi mendapatkan tajaan berkaitan dengan outdoor. Bagi kumpulan tasha kami mencadangkan agar membuat aktiviti bersama masyarakat orang asli. Seperti kita tahu, masyarakat orang asli mempunyai banyak ilmu pengetahuan mengenai outdoor dan ilmu itu boleh kita pelajari dan aplikasi apabila berada di dalam hutan. Selain itu, kami juga mencadangkan untuk membuat Corporate Social Responsibility (CSR), dimana membuat khidmat masyarakat pula kepada mereka setelah mereka berkongsi ilmu dengan kita.


Corporate Social Responsibility di Kampung Balun (8 November)



Hari seterusnya kami membuat CSR di Kampung Balun. Antara CSR yang kami buat adalah membersihkan kawasan kubur dan masjid, sekolah, membantu golongan kelainan upaya, membuat aktiviti dengan kanak-kanak dan aktiviti rewang.

Tasha and the gang telah meluangkan masa dengan kanak-kanak tadika pasti di kampung Balun. Semestinya ramai kanak-kanak yang mencuit hati. Gelagat mereka yang sentiasa buat kami terhibur. Untuk kanak-kanak comel ini kami sediakan bahan mewarna untuk mereka. Memang terhibur tengok gelagat masing-masing ketika mewarna. Pada sebelah petang pula, kami meneruskan aktiviti riadah bersama penduduk disitu.

Untuk aktiviti pada malam tersebut, kami telah diminta untu membuat satu persembahan parodi. Bab ni memang lemah sikit. Tasha bukan ada bakat-bakat berlakon, menyanyi bagai ni. Tapi apakan daya, hentam saja la... Ada yang menghiburkan ada juga kurang terhibur. Ermm, macam group tasha.. hahaha. Anggap saja sebagai pengalaman kan. 

Hardcore Hunting (9 November)


Merupakan hari terakhir kami. Jadi aktiviti untuk hari terakhir adalah Hardcore Hunting. Konsep aktiviti ni macam explorace tapi telah diubah suai sesuai dengan aktiviti outdoor. Ada 11 check point yang melibatkan survival outdoors antaranya water crossing, tubing (boleh rujuk video untuk lihat lebih banyak aktiviti Hardcore Hunting) . Dan adalah insiden yang membuatkan trauma tu kembali semula. Baru masuk check point kedua dah asma.

Bila kita dapat kawal sesuatu ia tidak akan menjadi penghalang untuk kita, tetapi bila sesuatu itu merupakan ketakutan buat kita tidak ada apa yang mampu untuk mengatasinya melainkan cuba melawan. Namun, bila tasha tak dapat nak kawal arus air sungai yang deras tu, tasha dah mula panik akhirnya tersungkur. There another long story about my trauma with water. hahaha....

Lepas habis sahaja hardcore hunting, kami mula membuat persiapan untuk majlis penutup pada petang tersebut. Terasa sangat sekejap masa berlalu. Terdapat banyak happy sad story sepanjang berlangsungnya program ni. Yang penting ilmu yang dikutip akan diaplikasikan untuk kehidupan yang akan datang.

Walaupun berlainan IPT, kami kongsi satu minat yang sama !

Jumpa lagi untuk delegasi akan datang..




Salam Newbie,
Tasha Aqisha












WORDLESS WEDNESDAY! #27 | Delegasi IPT 2015


THE SUMMIT of IPT Outdoor Recreational Assembly 2015, Organised by Kelab Kembara MSU, Management & Science University - 'All for one, One for all'


Pertemuan kelab rekreasi seluruh IPT akan berhimpun di teratak riverview Tanjong Malim selama 4 hari. Selamat menjalani cuti mid sem bersama keluarga KERLU dan Cheveyo UPSI serta kawan-kawan baru.. ^^^


Mossy Forest Cameron Highlands



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Cuti yang buruh yang lepas , tasha dengan kawan-kawan tidak mensia-siakan cuti kami... Walaupun assignment banyak menanti, aktiviti wajib setiap minggu kami tetap adakan.

Kali ini kami memilih gunung irau atau lebih dikenali dengan Mossy Forest sebagai tempat pendakian. Dengan ketinggian 2110m dari aras laut dan merupakan gunung ke 15 tertinggi di Malaysia. Mossy Forest jugak dikenali sebagai gunung Lord of The Ring Malaysia. Memang rugi la bagi hiker kalau tak pergi hiking di mossy forest ni..

Untuk hiking ke Gunung Irau, sebaiknya kena buat permit. Tak mahal pun 1 kepala RM5.00 daripada kalau kena saman beratus-ratus... Tak tahu nak buat permit macam mana? boleh tanya tasha.. hehe....

Tak seperti hiking ke pine tree dulu hanya 4 orang gadis... Kini peserta lebih ramai dalam 11 orang yang terdiri daripada 7 orang dari UPSI, 4 orang dari UPNM.


1 Mei 2015, Kami mula bertolak dari Tanjong Malim selepas solat asar. Akibat jalan jem, perjalanan kami mengambil masa yang agak lama. Sekitar jam 10 kami tiba di tanah rata cameron. Pertama sekali yang nak cari adalah tempat makan. 

Lepas makan, kami mencari masjid yang terdekat untuk menginap. Jimat badget... hehe.. Ingatkan kami ja yang tidur, rupanya ramai.... sebelum tu, kami ke Balai Polis Brinchang untuk membuat report pendakian kami. Risau jugak kalau jadi apa-apa. so, sebelum terlambat baik ambil langkah berjaga-jaga.

Lebih kurang jam 5 pagi kami mula bertolak ke tapak pendakian gunung irau. Di situ kami solat subuh. Cuaca pagi tu memang sejuk. Kabus tebal... beku tulang hitam ni... Selepas warming up dan bacaan doa, pukul 7 kami mulakan trail pendakian dengan mendaki tangga kayu.


Dengan mengambil masa lebih kurang 2 jam kami tiba di Mini Irau. Kami sempat rehat sekejap sebelum meneruskan perjalanan ke peak irau. Semput? memang semput. Trail agak hardcore. Sebab traill tu agak lembap, berlumpur, lincin dan silap langkah boleh makan diri....

rehat sekejap di Mini Irau lebih kurang 20-30 minit baru la kami meneruskan perjalanan kami ke Peak Irau. and we did it!!! Masa untuk kami mendaki ke Peak Irau lebih kurang 3 jam 30 minit... Kalau rehat kejap ja mungkin boleh sampai lebih awal....

Setelah tibanya kami disitu .. Mashaa Allah.. cantiknya ciptaan Allah.... Kagum dengan keindahan yang ada... segala kepenatan yang kami lalui tadi terbayar dengan keindahan yang kami lihat...

The best part is about our photoshoot... Sebelum kami turun , sempat lagi kami photoshoot di tempat yang paling cantik..

Masa turun kami lebih cepat. dari pukul 12.15pm-3.30pm... jadi perjalanan kami memakan masa 7 jam untuk turun dan naik. disebabkan tasha masih baby hiker, semput tu masih terasa... Rasa nak nangis ja sebab penat sangat.. tenaga dah banyak habis... Tapi dikuatkan semangat jugak... alhamdulillah... sampai jugak ke penamatnya....

Pine Tree Trail, Fraser's Hill


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hiking Pine Tree Trail memang merupakan pengalaman yang tak mungkin dilupakan. Sebelum ni tak pernah tahu pun Fraser's Hill ada tempat hiking. Ingatkan situ cuma tempat pelancongan ja. Bila di godek-godek baru tahu di situ ada tempat hiking yang agak mencabar treknya. kekuatan mental dan fizikal sangat penting.

Trek Pine Tree adalah 5.5 km. Tak jauh sangat daripada trek tasha di tapah hari tu... Yang mencabarnya trek ni adalah naik turun bukit yang mempunyai tahap kesukaran yang tinggi jugak. Memakan masa hampir 7-8 jam pergi dan balik. 

Tasha hiking bersama tiga orang rakan lagi. and yes... kami semua perempuan... Tu risiko pertama yang terpaksa kami ambil. Tapi disebabkan semangat kami yang kuat... with or without man, kami akan teruskan jugak hiking kami... 

Perjalanan dari tg. malim ke Fraser's Hill lebih kurang 1 jam 15 minit. Dekat ja... tapi yang tak boleh blah jalan dia bengkang bengkok. Naik pening di buatnya... nasib baik tak da mabuk darat... 


Sampai ja kami di Fraser's Hill.. pusing-pusing cari Pine Tree Trail. Tak jumpa-jumpa... sampai sesat. Line pulak kadang-kadang ok, kadang tak ok (nak cari guna GPS la). Memang memerlukan kesabaran yang tinggi la... Last sekali kami jumpa peta macam kat atas ni... Ouh, kena naik atas sikit lagi ni... 

Ok... sebelum hiking sempat lagi kami jalan-jalan cuci mata... haha... (sempat lagi) and tak lupa jugak kena breakfast sebelum hiking.. takot jugak ada yang pancit nanti... nak ingatkan... sila bawak bekal siap-siap sebab sini makanan agak mahal dan..... hehehe..... 

Ingat nak beli tshirt... corak pulak tak berkenan.. yang berkenan saiz budak-budak.... mana nak muat... keluar kedai dengan perasaan kecewa.... 
  


tempat tasha berdiri tu merupakan pintu masuk utama pine tree trail dan akan jumpa pondok pertama... Jangan risau sebab trek dia memang jelas dan susah nak sesat.. Cuma tahap keselamatan tu kena jaga la... masa tasha masuk jalan agak becak dan licin... 

Fasa pertama trek mendatar lagi. makin lama makin turun bukit. Masa turun bukit tu tak terasa penat sangat. Halangannya tak sukar lagi. Dalam 800m lebih kami jumpa dengan pondok yang kedua. rest sekejap... sambil tengok peta... Get ready sebab lepas tu kami akan menuruni cerun yang agak curam... dan jumpa dengan beberapa jenis pokok seperti pokok pisang apa tah.. tak ingat nama pisang tu... and jumpa pokok yang macam tali tarzan tu... 


Kemudian baru jumpa dengan pondok yang ketiga... Ops, pondok dah runtuh.. tinggal bumbung ja...kepenatan tu kian terasa... tapi semangat tu tetap ada...  




Setelah penat menuruni cerun... kami akan mula mendaki pulak... Masa mendaki tu la kepenatan semakin terasa.. Trek mula mencabar... dah la kaki pendek.. nak kena langkah besaq.. memang penat la... Berapa kali berhenti... Sepanjang perjalanan tu kami jumpa ramai orang... Soalan pertama yang kami tanya... "Sampai puncak dak?? Jauh lagi dak?? Berapa lama lagi??" Tau apa yang jawapan yang kami dapat???

"Tak sampai puncak pun... separuh ja... kalau nak sampai puncak ambik masa 2-3 jam lagi. sekarang ni dah lewat. kalau sampai puncak silap-silap malam baru keluar. "


Kami teruskan jugak perjalanan kami... Dalam kiraan kami kalau 3.30pm kami tak sampai puncak, memang kami akan berpatah balik... sangat bahaya sebab kami bukan datang dengan orang yang profesional dan kami semua perempuan... Susah kalau keluar malam... bahaya...... Sampai ja di satu cerun kami dah decide nak patah balik lebih awal.... 

walaupun sampai sini ja trek kami, dah cukup bersyukur. Sekurangnya perjalanan kami tak sia-sia.. Macam-macam yang kami dapat. Dapat jugak hiking walaupun tak habis... Inshaa allah next trip kami akan cuba habiskan.. Tapi kena masuk awal la... baru boleh habiskan... Ni kami masuk pun dah lewat... walaupun kami penat, letih... kami tetap happy... 

Kami mula hiking 12.45 pm-3.30 pm. 


Pine Tree Trail Fraser's Hill See You Soon