Showing posts with label KISAH TASHA. Show all posts
Showing posts with label KISAH TASHA. Show all posts

Lulus Ujian Komputer Lesen Memandu


Lulus Ujian Komputer Lesen Memandu | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Dah umur berapa pun lesen tak ada lagi. Bukannya tak nak ambil lepas sekolah dulu tapi takut nak bawak kenderaan. Ni pun setelah fikir panjang tasha gagahkan ambilkan juga lesen kereta. Lesen moto tu kita hold dulu. Biar betul-betul ada keberanian. Hahaa..

Masa tasha daftar lesen ni agak murah sikit la. Sebab masa tu ada promo sempenan hari JPJ. Daripada RM900+ turun kepada RM865 untuk lesen kereta. Kalau kereta dengan motor yuran dalam RM1100+ (harga asal RM1330). Tasha ambil lesen ni dengan adik tasha. Tasha ambil kereta ja, adik ambil dua-dua. 

Sebelum amik ujian komputer kena dengar dulu taklimat 6 jam. Untuk sesi pagi tu agak bosan la sikit. Sangat mengantuk, sampai tertidur pun ada. Sesi petang tu dapat cikgu yang best sikit, ada sense of humor sikit dalam taklimat dia. So, tak da la mengantuk. Gelak je memanjang. 

Lepas seminggu taklimat tu baru tasha pergi ambil ujian komputer. Risau jugak kalau gagal. Hari-hari buat latihan ja. Boleh buat latihan dengan app SPP di playstore. Dah tak payah nak baca buku tebal-tebal tu. Takkan sempat habis dan susah nak faham. Bila selalu buat latihan secara tak lansung kita tahu jenis soalan macam mana dan lebih mudah nak faham.

Alhamdulillah, kami dah lulus walaupun tasha atas urat ja. hahaha.. 

Next lepas raya cina ni dah boleh belajar memandu. Doakan cepat lulus ye..


Road To Convo


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah, secara rasminya pada 13 Februari 2018, tasha telah berjaya tamatkan pengajian. Bukan singkat perjalanan ni. Tapi ini juga bukan penamatnya lagi. Inilah permulaan dunia baru tasha setelah tamat belajar. Road to convo la pulak..

In Shaa Allah sekiranya tiada apa-apa halangan tasha akan konvo pada Oktober 2018. Doa-doakan ye. Hehehe... 

Ingatlah kisah hari pertama daftar masuk ke UPSI. Semasa awal-awal bergelar anak kandung suluh budiman. Rasa macam tak percaya ja.. Sekarang lagi tak percaya bila dah habis belajar selama 4 tahun.

Misi sekarang nak cari kerja la pulak. Bukan main susah jugak nak cari kerja ni kan. Sementara nak cari kerja tu tasha sekarang nak ambil lesen dulu. Lepas tu baru la senang nak pergi mana-mana kan..


Wish me luck and doakan tasha ye. 


Makan Tepi Laut di Tanjung Pandan, Pulau Tuba Langkawi


Makan Tepi Laut di Tanjung Pandan, Pulau Tuba Langkawi | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kalau korang datang melancong kat langkawi, jangan lupa singgah di Pulau Tuba tau. Nak tahu kat mana Pulau Tuba tu? Korang bukak la google map ye. hehe... 

Actually Pulau Tuba ni salah satu pulau yang terdapat di Pulau Langkawi. Sebelah Pulau Tuba ada Pulau Dayang Bunting. Kampung yang tasha stay tu di Pulau Dayang Bunting la. Tapi ada jambatan yang menghubungkan kedua-dua pulau tu. 


Nak rasa suasana kampung yang betul-betul kampung memang tu la tempat yang sesuai. Tapi jangan risau sebab semua kemudahan asas ada kat kampung ni. 

Baru-baru ni tasha balik kampung, tengok dah ada sikit perubahan. Kalau sebut Tanjung Pandan memang tu salah satu port lepak paling popular kat situ. Sebabnya kat situ boleh mandi laut, boleh tengok view yang cantik. 


Tak perlu pun duduk dalam kedai mahal-mahal ada aircond bagai kalau nak makan sedap. Makan dengan adanya angin pantai lagi best. 



Paling popular mee ketam dengan mee udang. Tasha sangat recommend kalau korang nak makan mee seafood yang fresh boleh cuba kat sini. Harga pun berbaloi dan sangat puas hati. 


Tahu tak air apa ni? Ni sebenarnya cendol thailand. Orang kampung tasha yang buat. lain sikit la. Dia kreatif buat corak sikit dengan cendol dia tu. Sedap dan murah. 

Selain tu ada macam-macam lagi yang dijual. Semua best-best dan sedap-sedap belaka. Kalau dulu tu memang tempat lepak remaja la. Tapi kat situ dah dibuka kedai-kedai makan yang best. Makan pulak tengok laut. Ada angin pantai pulak. Memang terbaik la.

So, kalau ke Pulau Tuba jangan lupa singgah makan di Tanjung Pandan tau.

Pulau Tuba, Langkawi


Tesis Dah Jilid


Tesis Dah Jilid | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Setelah lama menyepi dari dunia blogging, In Shaa Allah saya kembali semula. Bila dah akhir-akhir sem ni, terlalu sibuk untuk siapkan FYP. Kadang-kadang masa untuk diri sendiri rilek pun tak ada. Berperang siapkan FYP sampai tak ada idea nak update apa kat blog. 

Dalam nak menyiapkan sebuah tesis, terasa macam nak putus asa ja. Nak berhenti semua ada. Then, ingat balik kenapa tasha pilih jalan ni dulu. Ni semua pilihan tasha. Dah hujung takkan nak berhenti macam tu saja. Gagahkan jugak diri ni. Slowly wake up. Kutip balik semangat yang hilang. Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak siapkan tesis ni. 

Ingat senang ka nak habiskan study selama 4 tahun ni. Saat ni kawan-kawan banyak dah ada life masing-masing. Dah ada kerjaya semua. Sementara diri ni, masih depan laptop hadap FYP. But once dah settle, memang akan rasa sangat lega, sangat puas hati. Ni la hasil perjuangan aku selama 4 tahun. 

Sekarang ni bila dah habis study. Sementara nak apply kerja, memang akan boring la menganggur kat rumah ni. Tasha akan cuba jinak-jinak balik dalam dunia ni. 

Tak sabar konvo!!!





Bye 2017, Welcome 2018!


Bye 2017, Welcome 2018! | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Akhirnya tirai 2017 telah pun berlabuh. Kini bermulalah kehidupan yang baru bagi tahun 2018. And.... Happy New Year Guys... 

Tahun 2018 ni juga merupakan tahun yang akan mengubah life tasha. In Shaa Allah dalam beberapa hari lagi tasha akan tamat pengajian di UPSI dan akan mula melangkah ke alam pekerjaan pula. Serius, macam-macam dalam fikiran sekarang ni. Sekarang ni slowly plan perancangan masa depan. Terutamanya perkara yang melibatkan kerjaya. Nak kerja apa? Kat mana? Boleh ke survuve sorang-sorang nanti? Ermm, risau pun ada..

Tapi, apa yang penting sekarang yang perlu tasha hadap sekarang adalah FYP dan FINAL EXAM. Wish Me Luck... 


Bila Usia Meningkat


Bila Usia Meningkat | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bila usia semakin meningkat. Aku semakin takut. Takut sekiranya banyak dosa yang akan dilakukan. Takut sekiranya banyak amal ibadatku tidak diterima Allah SWT. Takut sekiranya aku masih rapuh untuk berdiri di hadapan Allah SWT. 

Aku tahu. Aku sangat lemah, terlalu banyak kesilapan yang sudah aku lakukan. Tersalah langkah, meranalah aku. Ingin putarkan masa lalu untuk ubah segalanya. Aku tak mampu. 

Aku tak kuat. Terlalu banyak godaan duniawi yang membuatkan manusia mudah tersungkur. Terkejar duniawi sehingga terlupa akhirat semakin laju mengejar kita. Tapi, apa amalan yang sudah kita persiapkan untuk hadapinya? Sudah cukupkah? Sudah banyakkah? Sudah puaskah beribadah???

Bila difikirkan aku semakin takut jika segala amalan ku tidak dapat membawaku ke syurga. Malah aku lagi takut sekiranya aku mengheret sekali ibu bapa ku ke neraka kerana terlalu banyak dosaku. Sangat sedih kerana tidak mampu menghadiahkan syurga yang indah buat mereka. 

Mementingkan diri sendiri. Terlalu ego. Lupa siapa yang mendidik aku. Yang memberiku kasih sayang. Yang membesarku dengan penuh didikan agama. Namun, apa jasaku pada mereka??? 

Bila usia meningkat aku sangat berharap masih sempat untukku sujud padaNya. Beramal ibadat sebanyak mana yang boleh. Menjauhi segala larangannya. Malah tidak sesekali melupakan insan yang banyak berkorban untuk aku. Aku harap saat itu masih ada.


Nak Cantik Sampai Tak Ada Duit Untuk Makan?


Nak Cantik Sampai Tak Ada Duit Untuk Makan? | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Antara keperluan dengan kehendak. Yang mana korang akan dahulukan? Mostly akan cakap keperluan kan. Tapi, boleh pakai ke kata-kata korang tu.

Sekarang ni rata-rata nak cantik, nak flawless, nak putih dan nak kurus. Lambakan pelbagai produk sekarang ni buatkan orang berlumba-lumba nak try. Sampaikan stok kat kedai jamu, drugstore habis licin. 

Betapa hebatnya kuasa media. Post ja sikit pasal tips nak lawa, produk yang dia pakai. Semua nak pakai jugak. Sampaikan habis duit belanja semata untuk produk kecantikan sahaja. Kalau dulu touch up muka pakai bedak krim, compact powder sikit, lipbalm sikit. Tapi sekarang siap dengan toner, serum, moisturizer, sunblock, base make up, foundation and macam-macam lagi la. Korang senaraikan la sendiri.

Bagi tasha, tak salah nak melawa. Nak jaga penampilan tapi kita kena fikir jugak tahap kemampuan kita. Lain la kalau dah kerja, dah ada gaji tetap semua tu. Macam mana kalau orang tu masih student, tak kerja dan masih berharap dengan PTPTN. Weh, cukup ke duit PTPTN tu nak buat belanja satu sem belajar? 

Bukan nak menunding jari pada sesiapa. Cuma kita kena sedar dan ukur bakju di badan sendiri. Seriously, sedih bila ada kawan yang latar belakang bukanlah orang yang senang. Sampaikan nak makan pun berjimat sangat-sangat. Tapi kalau bab make up belanja lebih pun tak apa. Asalkan dapat apa yang dia nak. Kalau produk yang dia nak tu habis di drugstore, sanggup ulang alik tengok bila produk tu nak restok. 

Bila kawan lain makan sedap-sedap, yang sorang lagi sanggup makan nasi dengan telur ja. Kadang-kadang maggie. Sampaikan kesian pulak tengok dia makan macam tu. Tapi tu la, bila berbelanja bab make up sampai tak sedar diri..

Kalau korang ada kawan-kawan yang lebihkan kemahuan dari keperluan apa yang korang buat ye?




Ada Idea Terus Menulis



Ada idea terus menulis | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Dulu masa sekolah suka sangat menulis, menconteng segala buku kertas yang ada depan mata. Sebabnya kalau tak tulis, memang akan lupa la segala benda penting. Selain dari tu boleh asah lagi bakat kita untuk hasilkan penulisan yang lebih baik. Betul tak?

And kelas minggu lepas seorang lecture ada bangkitkan pasal isu menulis ni. Kalau kita nak buat sesuatu perubahan kenapa kita tak luahkan melalui penulisan kita. Semua orang akan baca. Kalau kita sekadar cakap, esok orang akan lupa. Tak siapa peduli apa kita cakap. Dengan adanya hasil penulisan, orang akan sentiasa baca, orang akan rujuk, orang akan nilai, orang akan kenal sampai bila-bila. 

Bila fikir balik. Ada betulnya apa yang lecture tu cakap. Tapi, nak menulis tu hasilkanlah sesuatu karya penulisan yang betul-betul memberi manfaat kepada masyarakat. Bukan sekadar tayang muka pada cover buku ja. Hasil kat dalam?? Kosong. 

Kalau dulu nak menulis kena ada buku dengan pen. Sekarang zaman dah moden. Dah tak ramai yang bawak buku dengan pen pergi mana-mana. Telefon bimbit berkepit sepanjang masa. Kenapa tidak kita gunakan medium tersebut untuk asah bakat menulia kita? Daripada update ayat putus cinta, sakit demam, nak diet bagai.. cuba update ayat-ayat yang memberi motivasi. Barulah ada semangat nak buat kerja kan. 

Start hari ni, jom kita rajinkan diri untuk menulis sesuatu yang memberi manfaat.. 😉




Team Raya Langkawi


Team Raya Langkawi | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah dapat jugak balik kampung beraya. Walaupun banyak dugaan dan cabaran hujung-hujung nak habiskan praktikal, Allah permudahkan dan buka jalan untuk selesaikannya. Time raya tu macam-macam dah fikir pasal result praktikal. Tak tenang jiwa raga ni. Alhamdulillah, dah keluar pun result. 

Macam biasa la kalau beraya ni. Beraya dengan family je la. Nak beraya dengan kawan, masing-masing dok jauh. Kawan sekampung pulak dah balik beraya rumah mertua masing-masing. Kita ni ja masih beraya kat rumah family sendiri. 

So, ni la team raya langkawi kami... With my sisters yang masih single mingle and sepupu sepapat sebelah  abah. Bila dah tak ada kerja, kami round la satu kampung... For sure akan nampak view kat laut kan.. This is my kampung laa... Orang hanya tau Langkawi je. Tapi ada lagi yang tak tau, 2 pulau kecik kat langkawi ni ada kampung tau... Moh ler ke kampung saya... hehehe....



Untuk menghubungkan dua pulau iaitu Pulau Dayang Bunting dan Pulau Tuba dah ada jambatan tau. Tak perlu naik bot lagi kalau nak ke pulau sebelah. Kalau dulu ulang alik ke asrama memang kena naik bot. Sekarang dah tak payah. 


Laman kat rumah tasha. Biasa la laman rumah kampung.. Pokok je la banyak...


View atas jambatan. Jambatan ni pun tempat favourite kaki pancing tau. 


Bergambar dengan retis la kejap... hehe... Sape yang layan mentor dulu kenal la kot dengan mamat ni. Kenal ke tak? Alaa... Qody mentor tu.. protege Black...

Dia ni memang dari sekolah suka nyanyi... Alhamdulillah... tercapai gak cita-cita dia tu.... 

Raya kan sebulan. So, dikesempatan ni tasha nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Kosong-kosong ye... So sape yang nak duit raya dari tasha tu cepat-cepat la join GIVEAWAY yang telah dianjurkan oleh Oppzzpinky.

good luck....