Showing posts with label KISAH TASHA. Show all posts
Showing posts with label KISAH TASHA. Show all posts

Ada Idea Terus Menulis



Ada idea terus menulis | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Dulu masa sekolah suka sangat menulis, menconteng segala buku kertas yang ada depan mata. Sebabnya kalau tak tulis, memang akan lupa la segala benda penting. Selain dari tu boleh asah lagi bakat kita untuk hasilkan penulisan yang lebih baik. Betul tak?

And kelas minggu lepas seorang lecture ada bangkitkan pasal isu menulis ni. Kalau kita nak buat sesuatu perubahan kenapa kita tak luahkan melalui penulisan kita. Semua orang akan baca. Kalau kita sekadar cakap, esok orang akan lupa. Tak siapa peduli apa kita cakap. Dengan adanya hasil penulisan, orang akan sentiasa baca, orang akan rujuk, orang akan nilai, orang akan kenal sampai bila-bila. 

Bila fikir balik. Ada betulnya apa yang lecture tu cakap. Tapi, nak menulis tu hasilkanlah sesuatu karya penulisan yang betul-betul memberi manfaat kepada masyarakat. Bukan sekadar tayang muka pada cover buku ja. Hasil kat dalam?? Kosong. 

Kalau dulu nak menulis kena ada buku dengan pen. Sekarang zaman dah moden. Dah tak ramai yang bawak buku dengan pen pergi mana-mana. Telefon bimbit berkepit sepanjang masa. Kenapa tidak kita gunakan medium tersebut untuk asah bakat menulia kita? Daripada update ayat putus cinta, sakit demam, nak diet bagai.. cuba update ayat-ayat yang memberi motivasi. Barulah ada semangat nak buat kerja kan. 

Start hari ni, jom kita rajinkan diri untuk menulis sesuatu yang memberi manfaat.. 😉




Team Raya Langkawi


Team Raya Langkawi | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah dapat jugak balik kampung beraya. Walaupun banyak dugaan dan cabaran hujung-hujung nak habiskan praktikal, Allah permudahkan dan buka jalan untuk selesaikannya. Time raya tu macam-macam dah fikir pasal result praktikal. Tak tenang jiwa raga ni. Alhamdulillah, dah keluar pun result. 

Macam biasa la kalau beraya ni. Beraya dengan family je la. Nak beraya dengan kawan, masing-masing dok jauh. Kawan sekampung pulak dah balik beraya rumah mertua masing-masing. Kita ni ja masih beraya kat rumah family sendiri. 

So, ni la team raya langkawi kami... With my sisters yang masih single mingle and sepupu sepapat sebelah  abah. Bila dah tak ada kerja, kami round la satu kampung... For sure akan nampak view kat laut kan.. This is my kampung laa... Orang hanya tau Langkawi je. Tapi ada lagi yang tak tau, 2 pulau kecik kat langkawi ni ada kampung tau... Moh ler ke kampung saya... hehehe....



Untuk menghubungkan dua pulau iaitu Pulau Dayang Bunting dan Pulau Tuba dah ada jambatan tau. Tak perlu naik bot lagi kalau nak ke pulau sebelah. Kalau dulu ulang alik ke asrama memang kena naik bot. Sekarang dah tak payah. 


Laman kat rumah tasha. Biasa la laman rumah kampung.. Pokok je la banyak...


View atas jambatan. Jambatan ni pun tempat favourite kaki pancing tau. 


Bergambar dengan retis la kejap... hehe... Sape yang layan mentor dulu kenal la kot dengan mamat ni. Kenal ke tak? Alaa... Qody mentor tu.. protege Black...

Dia ni memang dari sekolah suka nyanyi... Alhamdulillah... tercapai gak cita-cita dia tu.... 

Raya kan sebulan. So, dikesempatan ni tasha nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Kosong-kosong ye... So sape yang nak duit raya dari tasha tu cepat-cepat la join GIVEAWAY yang telah dianjurkan oleh Oppzzpinky.

good luck....


Hadapi Konflik Rakan Serumah

kredit google

Hadapi Konflik Rakan Serumah
| Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Rata-rata mesti pernah menyewa ramai-ramai kan. Sama ada korang bekerja atau belajar mesti pernah duduk rumah sewa. kalau duduk satu rumah dengan orang yang memang kita dah kenal perangai dia tak pa. Masalah biasanya timbul bila kita menyewa dengan orang yang kita tak pernah kenal. Tak pernah tahu perangai dia macam mana. Sepanjang di Upsi, untuk cari rumah sewa memang tasha akan menyewa dengan kawan-kawan yang tasha kenal perangai masing-masing. Tapi bila dah praktikal, tasha dengan kawan perlu sewa rumah dengan orang yang tasha tak kenal langsung. 

Pertama Kali Masuk Rumah Sewa

awal-awal masuk rumah

Tempat pertama tasha tuju masa sampai rumah ni adalah dapur. Sangat-sangat terkejut sebab tak nampak rupa dapur langsung. Nampak macam rupa stor rumah yang tak ada penghuni. Bukan setakat kotor tapi bau tu.. Mashaa Allah..boleh tahan jugaklah. Buka peti ais, semua barang-barang lama yang dah berkurun. Macam tak ada orang ambik peduli pasal dapur. Padahal rumah tu ada ja orang. Ada yang dah stay lebih dari sebulan. Takkan la dalam tempoh sebulan tak ada orang nak bersihkan. 


tak tau nak cakap apa


Keesokkannya tu tasha ajak kawan tasha untuk bersihkan dapur. Kalau nak tunggu dapur ni bersih sendiri, sampai bila-bila la tak bersih. Start alihkan barang-barang besar, buang sampah yang dah membusuk. Tahan nafas ja la. Habis lantai, dinding kami sental. Tepi sinki tu ada lubang air. Bila basuh lantai kami tolak la air masuk lubang tu. Rupanya lubang tu tersumbat. Rasnya putih-putih atas lantai tu sabun basuh baju la kot. Dorang basuh baju paip mesin basuh tu letak dalam lubang tu. Bila dah tersumbat, melimpah la air keluar. Lepas tu tak pandai nak bersihkan. 

ni lepas dah habis sental lantai dinding. Dah susun semula perabot. 
Lepas ja kami bersih. Dorang pun cakap, "kami memang nak bersih, tapi tak sempat. Balik kerja terus penat.." Dalam hati ni, cakap ja bukan hujung minggu cuti ka?

Hari tu kami dah start masak, ada la sikit lauk yang tak habis. Member pun letak la dalam peti ais tu. Lupa nak tutup dengan penutup makanan. Then terus kena tegur dalam group whatsapp. Katanya berbau la. Habis busuk peti ais tu. Sampah yang baru dua hari tak buang pun dia tegur suruh buang. Ok Fine. Start dari hari tu tasha dengan member, tiap-tiap hari akan buang sampah sebelum pergi kerja. Sikit ka banyak ka memang akan buang sampah masing-masing. 

Tak Boleh Terima Teguran Orang


Hari tu cuti sekolah seminggu, Tasha dengan member pun balik la kampung. Sebelum balik tu perasan ada sampah kat dapur tu. Balik ja dari tu tengok ada lagi sampah tu. Sampai naik ulat berbau habis. Tengok sampah-sampah tu macam budak tu punya. Sebab memang dia ja yang makan pasta dalam rumah ni. Sebab dah tak tahan bau, kami terus ambik buang. 

Tak lama lepas tu jadi balik. Sampah kumpul-kumpul dia tak buang. Kalau sampah kering boleh terima lagi. Ni sampah basah, memang berbau la kalau tak buang lama-lama. Bukan sehari dua tak bauang. Seminggu lebih sampai beranak pinak ulat-ulat tu. Then tasha tegur dalam group whatsapp (Guna group whatsapp sebab masing-masing susah nak jumpa, balik kerja terus dok dalam bilik masing-masing). Member jugak ambik buang sampah tu. Kalau tasha memang biar ja nak tengok selama mana dia nak peram sampah tu. Banyak benda yang dia tegur kami, Kami terima ja teguran tu. Lepas masak mop lantai balik. Sampah buang selalu. Peti ais bersih jangan bagi ada bau. Tapi sayur yang dia beli sampai berair keluar dari peti ais tu. 

Basuh Baju Tinggal Lama-lama

Satu lagi tabiat dia yang tasha tak suka adalah suka basuh baju tinggal lama-lama. Dia boleh pergi keluar. Tu bukan mesin automatik. Ye la, orang lain pun nak basuh jugak. Pernah dia basuh baju malam. Then esok pagi pergi dapur tengok ada lagi dalam mesin tu. Ingat balik kerja tasha nak basuh la baju tasha pulak. Balik kerja pun tengok ada lagi. Tunggu je la petang sikit. Mungkin dia keluar kerja ka.. Sebab dia punya masa kerja tak menentu. Entah la. Tak tau kerja apa dia buat. Dalam pukul 5, member cakap dia balik rumah, putar lagi mesin tu. Pastu keluar balik. 

Dah pukul 7 lebih tasha turun tengok elok ja baju tu dalam tu lagi. Terus tasha alihkan baju tu dalam baldi dia. Baju tu dah siap basuh, tapi tak tau la kenapa dia rendam softener lama-lama. Ya la nak tunggu dia balik tak tahu bila nak boleh basuh baju. Banyak lagi benda nak buat. Macam mesin basuh tu dia punya pulak. Lepas settle basuh baju, tasha masuk bilik. Tak lama lepas tu ada dia hantar whatsapp, marah-marah sebab orang alihkan baju dia. Katanya tak boleh sabar ke? Dia bukannya basuh baju tinggal seminggu pun. (Nak perli tasha tegur pasal sampah la tu.. hahah... )

Tak da hak la nak sentuh barang-barang dia. Tasha apa lagi terus sound dia balik. Ya la Kalau tak nak orang sentuh barang tu, settle la cepat-cepat baju tu. Tak ada orang basuh baju 24 jam baru siap. Ingat baju dari emas ka apa? Orang lain boleh ja basuh terus siap. Taak sampai 1 jam pun dah boleh sidai baju tu. Kalau nak keluar berjalan pun, settle la dulu apa yang patut. Mesin tu bukan hak seorang. Masing-masing menyewa. 

Teguran Untuk Baiki Diri Kita 

Kita boleh nak menegur orang. Tapi biarlah teguran tu untuk kita perbaiki diri kita jugak. Kalau kita tegur oarang, tapi kita pun masih tak berubah. Tak guna jugak. Adab menyewa ni kita kena sama-sama jaga. Sama-sama bersihkan. Rakan serumah bukan bibik nak buang sampah untuk kita hari-hari. So, sebelum korang nak menyewa dengan oarng yang korang tak kenal, korang wajib baca Tips Menyewa ni. Kalau boleh, awal-awal masuk rumah listkan apa yang boleh dan tak boleh. Peraturan dalam rumah tu. 

Dan bila ada yang menegur tu, terimalah dengan hati yang terbuka. Jangan nak meroyan tak tentu pasal bila tahu tu adalah salah sendiri. Tasha memang jenis tak banyak cakap. Lebih banyak memerhati. Still respect as long as orang tu respect tasha. kalau tasha menegur pun, tak pernah tasha nak maki-maki, keluarkan kata kesat kat orang. Even B*D*H sekali pun.


Kita mudahkan kerja orang, Allah mudahkan kerja kita.
U make me Happy, I make you Happy.

Cara Atasi Tantrum Kanak-Kanak


Cara Atasi Tantrum Kanak-Kanak | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Early Childhood Education pada awalnya bukan minat tasha. Kiranya ni kos paksa rela. Dan Alhamdulillah, bila dah lama belajar pasal ilmu berkaitan kanak-kanak ni, makin jatuh cinta nak explore lagi dan lagi. 

Untuk pengetahuan semua juga, segala ilmu yang kami dapat dalam kos ni bukan ja berguna untuk mengajar kanak-kanak di tadika tapi berguna juga untuk mendidik bakal anak-anak kami nanti. Sebabnya dalam kos ni kami bukan ja belajar macam mana nak ajar ABC/123, tapi kami juga belajar cara nak handle tantrum kanak-kanak, nak bentuk sahsiah mereka, dan macam-macam lagi. 

Tapi belajar teori memang mudah. Yang mencabar bila nak praktikkan ilmu yang kita dapat tu. Sepanjang praktikal ni macam-macam jenis ragam kanak-kanak yang tasha jumpa. Ada yang suka nangis, kacau orang, dok sorang-sorang. Kalau nak list satu-satu ragam memang penuh satu entri ni. Tapi ingat satu movie hindustan lakonan Amir Khan dia cakap "Every Child is Special.." and I believe it. Macam mana pun ragam kanak-kanak tu, dorang sangat special, adorable, sweet, caring, mencuit hati, penghilang stress. 

Kanak-kanak Nak Perhatian

Latar belakang kanak-kanak ni jugak mempengaruhi tingkah laku mereka. Dapat dilihat kalau jenis parent sibuk dengan kerja atau bercerai, anak-anak mesti akan kurang kasih sayang. Kuat memberontak tapi cuma nakkan perhatian ja. 

Ingat lagi masa mula-mula interview nak masuk UPSI, dapat soalan "apa yang awak akan buat kalau kanak-kanak tu bergaduh sampai menangis. Awak pujuk pun dia tetap menangis..". Tasha jawab akan cuba pujuk dia sampai berhenti menangis dan nasihatkan dia. Suruh dia mintak maaf dengan kawan dia.

Kata-kata yang diucap tu tak semudah yang disangka lakukan. Perlukan kesabaran yang sangat-sangat tinggi. Bila dah lama kenal perangai masing-masing, In shaa Allah boleh atasi dengan baik. Budak-budak ni kalau bergaduh bukannya lama mana pun... Seminit dua boleh baik balik. Senyum-senyum, gelak-gelak... Yang payahnya masa tengah nangis tu ja.

Kalau yang tengah menangis mengamuk tu, tasha dekatkan diri dengan dia.. Panggil nama perlahan-lahan sambil urut belakang dia. Bagi dia tenang. Cakap dengan dia elok-elok sambil tengok mata dia. Bagi tasha tu satu cara untuk wujudkan perasaan kepercayaan "Cikgu ada dengan awak". Lama-lama dia akan ok. (macam babak bercinta pulak)



Tapi lama-lama bila dah dapat wujudkan keakraban tu, tasha ugut jugak kalau budak tu nangis. Bukan ugut pelik-pelik ok... tasha ugut manja-manja ja... acah-acah merajuk sikit then cakap "Cikgu tak sayang la kalau macam ni.." pastu dia sendiri faham dan datang dekat kita kononnya nak pujuk.

Tapi kalau tak makan jugak, memang kena tegas sikit. Bukan beerti kena rotan. Buat sistem time out. Duduk sorang-sorang di satu sudut dalam tempoh beberapa minit. Setakat sekarang belum sempat nak buat time out, masing-masing dah cakap tak nak. Sebab tahu kena duduk sorang-sorang kat ruang belakang. 

Tasha pengalaman baru sikit. Tapi alhamdulillah selagi kita dekatkan diri kita dengan kanak-kanak, dengar kisah dan masalah mereka, nasihatkan mereka, bagi kasih sayang, In shaa Allah nak ajak diorang belajar pun senang. Kalau jenis sebelum ni susah nak bagi kerjasama untuk belajar la. 

Kalau yang dah lama dalam bidang ni mesti lagi tebal la pengalaman dorang dalam mendidik kanak-kanak. Masih baru lagi untuk tasha bagi tips cara atasi tantrum. Tasha percaya setiap orang ada cara mereka sendiri. Dan ini adalah cara tasha. hehe... (budak hingusan cikgu praktikal)

korang jugak boleh baca Tips atasi tantrum anak-anak . Tips-tips ni jugak berkesan mengikut situasi kanak-kanak. 

jangan biarkan kesibukan membunuh kasih sayang anak2 anda

  

Selamat hari Guru 2017 : Guru Pembina Negara Bangsa


Selamat hari Guru 2017 : Guru Pembina Negara Bangsa | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bersempena 16 Mei 2017, tasha nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada warga pendidik. Tak kiralah sama ada mendidik di rumah, sekolah, tempat kerja dan sebagainya. Terima kasih kepad insan-insan yang banyak bersabar mendidik tasha dalam mengenal ABC dan mengenal erti kehidupan. 

Tahun ni ja tak sambut di UPSI, tapi alhamdulillah dapat sambut dengan anak-anak di Tadika tempat tasha praktikal sekarang. 

Tema tahun 2017 sama juga macam tema tahun sebelumnya iaitu Guru Pembina Negara Bangsa. Kenapa tema ini masih dikekalkan? Apa maksud disebalik tema ni?


Maksud Di Sebalik Tema Hari Guru 2017



Tema - Guru : Pembina Negara Bangsa

Definisi Guru

Pengajar, pendidik atau pembimbing yang menyumbang khidmat bakti dalam semua bentuk institusi pendidikan yang menjadi penggerak serta pendukung kepada pembangunan pendidikan negara.
Guru merupakan insan yang berpengetahuan luas, berkemahiran tinggi dalam bidangnya dan mempunyai keperibadian terpuji serta berupaya menjadikan diri mereka sebagai suri teladan.


Definisi Pembina

Individu yang membangun, membina, mendirikan dan membentuk sesuatu untuk mencapai matlamat yang dihasratkan.
Dalam konteks pendidikan, guru berperanan sebagai individu yang membina dan membentuk kualiti individu murid/pelajar dalam aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek (kognitif) bagi memenuhi aspirasi penididikan.


Definisi Negara Bangsa

Kumpulan manusia dalam satu ijatan ketatanegaraan yang mapan.
Negara Bangsa dalam konteks ini bermatlamat untuk memastikan setiap pelajar memiliki jati diri yang kukuh, patriotik, berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral, hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang, demokratik, liberal, bertolak ansur, berfikiran dan berbudaya saintifik serta bersatu padu.

Senarai tema hari guru dari tahun 2000 hingga sekarang :-

2016/ 2017 Guru Pembina Negara Bangsa
2015 Guru : Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak
2014 Guru : Pencetus Kreativiti, Penjana Inovasi
2013 Guru Malaysia: 1Aspirasi, 1Agenda
2012 Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara
2011 Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara
2010 Guru Pembina Negara Bangsa
2009 Guru Pembina Negara Bangsa
2008 Guru Cemerlang Negara Terbilang
2007 Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2006 Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2003 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2001 Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama
2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan

sumber : PKG Tokai

Selamat Hari Ibu


Selamat Hari Ibu | Asslamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sempena hari ibu, tasha nak ucapakan selamat hari ibu kepada My Super Mom, Hamidah Omar. Yang melahir, mendidik dan membesarkan tasha dengan kasih sayang. 

Walaupun tasha ni ada macam-macam perangai yang sukar dijangka, Mak tetap sabar ja... Macam biasa la, hari ibu ja mesti tak dapat bersama dengan mak. Hanya ucapan dari jauh ja. Tak da rezeki nak celebrate sama-sama. 

Untuk hari Ibu ni, tasha dah prepare hadiah, tunggu balik kampung nak bagi ja. Tak da la hadiah kereta ka rumah ka.. Biasa-biasa ja... 

Tapi, apa-apa pun setiap hari kita kena hargai Ibu kita. Ada rezeki lebih, bagi la sikit. Bila kita gembirakan hati ibu bapa kita, In Shaa Allah, Allah akan limpahkan lagi rezeki untuk kita... Aamiin..

hargai Ibu anda selagi hayatnya masih ada :)

Al-Fatihah jugak buat ibu saudara (adik bongsu mak) yang telah meninggal dunia 2 minggu lepas. Rasa sedih dan terkilan sangat sebab tak dapat balik hari tu. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang yang beriman. 

Selamat Hari Ibu!

IMAAN SUCI WIPES | Tisu Lembap Pembersih Wajah Nombor 1


IMAAN SUCI WIPES, Tisu Lembap Pembersih Wajah Nombor 1 | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bab nak melawa no 1, bab nak tanggalkan kesan mekap memang malas. Kadang-kadang balik kerja lepak tempat tidur dulu. Time nak solat memang kena cuci muka betul-betul untuk pastikan segala foundation tu habis tanggal. Kalau kesan mekap tu masih melekat kat muka, bukan sahaja solat pun tak sah, kulit muka pun tak sihat tau. Sebab tu la wujudnya mak jerawat.

Tapi sejak guna Imaan Suci Wipes ni, memang sekejap ja tanggal mekap. Lepas tu amik wuduk macam biasa. Dah siap. Tak payah nak sental kuat-kuat. Lagipun Imaan Suci wipes ni free oil. Kalau tak pakai cleanser pun dah bersih.

Yang paling penting, tak payah nak bawak cleanser dah kalau pergi jalan-jalan. Bawak Imaan Suci Wipes ja. Jimat ruang dalam beg ja.

IMAAN SUCI WIPES  

1. Di cipta untuk buang makeup sepantas 10 saat
2. Bebas alcohol , boleh buang makeup tebal dan water proof
3. Wangi bikan sekadar membersih juga menyegar dan melembapkankulit muka sebab ada vitamin E
4. Semua junis kulit boleh guna
5. Ringan di bawa apabila travel

SIAPA YANG BOLEH GUNA IMAAN SUCI WIPES  

1. Lelaki dan wanita
2. Bayi tidak digalakkan
3. Mereka yang berkulit sensitive
4. Mereka yang gemar makeup

KELEBIHAN IMAAN SUCI WIPES  

· Suci tanpa alcohol 
· Buang makeup tebal dan waterproof
· Cleansing & moisterising
· Untuk semua jenis kulit
· Paket kecil dan mudah di bawa
· Wangi 
· Ada vitamin E

Kandungan Imaan Suci Wipes

1. Purified water :Air yang telah melalui proses tapisan mengikut kualiti control atau standard umum (water for pharmaceutical use)

2. Propylene Glycol : pelembap bebas minyak ( untuk melembap dan refresh kulit)

3. Phenoxyethanol : ejen pewangi (untuk mengekalkan bau dan bau tahan lama)

4. Polysorbate 20 : Bahan pelarut minyak (mengawal minyak pada muka)

5. Perfume : minyak wangi haruman bunga

6. Cetylpyridinium Chloride : Anti septik ( untuk membunuh bakteria merbahaya pada muka, juga ia di gunakan pada ubat gigi, pewangi mulut dan tablet hisap )

7. CocoAmidopropyl Betaine: sabun/ pembersih yang di hasilkan dari minyak kelapa bahan organic (untuk membersih kotoran pada muka )

8. Tocopheryl Acetate : Vitamin E ( banyak manfaat untuk kulit Muka ) 

Kalau korang berminat nak cuba Imaan Suci Wipes ni, terus contact dengan Hazirah ye. Nanti dia akan explain lebih detail kebaikan Imaan Suci ni. Sure korang mesti suka punya... 


No. tel : 019-3922261 (hazirah)


Rumah Sewa Terbakar


Rumah Sewa Terbakar | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Pagi tadi, kawan hantar whatsapp gambar rumah terbakar. Masing-masing berharap tu bukan rumah sewa kami. Terus ja call junior kat UPSI. Lemah jantung bila dia sebut, " aha, rumah kita terbakar..." Dok di tadika tadi pun dah rasa tak tenang ja. 

Actually, tu rumah sewa sem lepas. Masa masuk rumah sewa tu, tasha dengan 2 orang kawan lagi beli macam-macam barang. Kemudahan untuk kami memasak jugak. Dapur gas, tong gas, pinggan mangkuk, blender... Kiranya barang dapur dalam rumah tu 80% milik tasha dengan 2 orang kawan lagi. 


Sebelum habis sem 6 hari tu, kami sempat cari pengganti kami untuk stay kat rumah tu sementara kami praktikal.Di sebabkan barang-barang banyak dalam rumah tu, kami tinggal la bagi diorang guna kejap. Lepas tu ada jugak la barang-barang seperti pakaian, buku-buku, baldi dan bermacam lagi yang kami tinggal termasuklah barang arwah kawan tasha. Plan bulan 8 nanti la nak hantar barang-barang arwah ke rumahnya nanti. 


Bila dapat berita rumah terbakar, macam-macam fikir. Kataya berlaku litar pintas. Macam mana berlaku tu wallahualam... Bahagian dapur habis semua hangus. Alhamdulillah, nasib baik tiada kemalangan jiwa. Cuma tu la, terfikirkan barang-barang... hurm.. Dah la dok jauh sekarang ni... 

Tapi, perancangan Allah swt tu maha hebat. Dia memberi kita dugaan serta masalah, Dia juga yang memberi kita jalan. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian semua ni.. Moga hati terus tabah dan redha.





Kad Debit Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) Semakin Menyusahkan


Kad Debit Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) Semakin Menyusahkan | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. KADS1M merupakan sistem baru yang menggantikan baucer buku kepada pelajar. Untuk mendapatkan kad tersebut, pelajar perlu memohon secara online di laman web Bank Rakyat. Permohonan telah dibuka dari 16 Feb sehingga 31 Mac 2017. 

Lepas dah isi, dia akan naik macam ni. Then tunggu email ja dari bank rakyat. 
kredit Google

Sehari sebelum tarikh tutup, tasha try isi sekali lagi. Sebab ada menular di Facebook perlu isi sehingga keluar macam gambar di bawah ni. Lepas isi sekali lagi, terus keluar macam ni. So, kira macam lega la bila permohonan dah ada dalam rekod bank rakyat.


Lepas ja tarikh tutup, ada yang dah dapat email dari bank rakyat. Tapi tasha dengan kawan-kawan lain belum dapat lagi. Dalam hati, sabar ja la.. Dia buat secara berperingkatkan. Makin hari makin di tunggu, tak dapat jugak. Tasha try isi lagi. Banyak kali la jugak. Tapi dah tak naik macam gambar kat atas tu.

Naik macam biasa ja "Pendaftaran Anda Telah Berjaya"

Hari-hari buka email, tapi tak ada pun email dari bank rakyat. At the end, tasha ambil keputusan untuk call bank rakyat. Untuk tahu status permohonan tasha. Bagi ic untuk dia semak. Nak tahu apa dia cakap??? "Maaf cik, nama tiada dalam rekod. Cik perlu isi semula." Habis yang dok isi selama ni benda apa?? Dah isi cakap berjaya tapi tak ada dalam rekod??? "Dalam 2 3 hari, baru akan diproses dalam sistem." Ok Fine.....

Buat la satu sistem yang boleh pelajar check permohonan kami ni betul-betul diterima oleh sistem atau tidak. Kalau diterima tulis situ "SEDANG DI PROSES". Sedap jugak mata tengok. Tau jugak status terkini. Ni alih-alih tak dak dalam rekod. 

Lepas ja call hari tu, tasha isi lagi. Entah kali yang keberapa. Sampai tak terkira. Kelmarin tasha try call lagi. Sakitnya hati ni, bila dia cakap tak ada dalam rekod lagi. Memang menguji kesabaran betul la. Kenapa la sistem ni semakin menyusahkan pelajar. Ka memang tak nak bagi sebab budget tak ada????   Kata nak bantu pelajar tapi sistem menyusahkan. Nak kena call, nak kena isi semula.. 

Lepas ja tasha bebel kat orang bank rakyat tu, dia mintak detail tasha. Katanya nak isi secara manual. Lepas tu dia cakap dia ambil report tasha tu untuk hantar ke bahagian mana tah. lepas tu akan hantar nama ke KPT. Kalau diluluskan baru dapat email. WHAT???

Kalau diluluskan...???

Tasha tanya la, ada yang tak kan dapat ka? Dia cakap ya. Ada yang takkan dapat. Atas faktor apa  tak dapat tu, dia tak tahu. Katanya KPT yang pilih. Betul ke???

Arghhhh, kenapa la semakin menyusahkan... 

Korang alami jugak tak amcam tasha? Apa tindakan korang buat ea??