Showing posts with label KISAH TASHA. Show all posts
Showing posts with label KISAH TASHA. Show all posts

7 Variasi Warna Zarra B'Joy Lipware


7 Variasi Warna Zarra B'Joy Lipware | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Khas buat penggemar lipstik. Zarra Sinar Puteri baharu sahaja melancarkan produk kosmetik pertama mereka iaitu Zarra B'Joy Lipware. Apa yang special dengan Zarra B'Joy Lipware ni?

Zarra B'Joy Lipware

ZarraB'Joy Angels

Zarra B'Joy Lipware merupakan lipstik matte mewah bertaraf antarabangsa. 

ZarraB'Joy Matte lipswear didatangkan dalam 7 jenis warna yang menawan dan berani untuk semua peringkat usia berkonsepkan hari Isnin - Ahad bakal memdapat tempat di hati setiap wanita Malaysia dan bakal menembusi pasaran Singapura dan Brunei.

Mesra solat, kissproof, transferproof, tahan lama sambil menjaga bibir agar sentiasa lembab ini memang pasti menjadi idaman setiap wanita.

7 Variasi Warna Zarra B'Joy Lipware

Zarra B'Joy didatangkan dengan 7 variasi warna yang berbeza untuk 7 hari (isnin-ahad). Setiap lipstik ni pula ada nama-nama yang unik bermula dengan huruf Z dan nama bunga. Memang berbelit jugak lidah nak sebut. Last sekali sebut nak hari apa ja.. hehe... setiap lipstik ni jugak ada qoute motivasi jugak untuk si pemakai supaya lebih berkeyakinan dan positif. 

Zesty Rose Monday Lipware
Zenia Daisy Tuesday Lipware
Zazzy Verbena Wednesday Lipware
Zaftig Carnation Thursday Lipware
Zealous Dahlia Friday Lipware
Zonal Peony Saturday Lipware
Zappy Therapy Sunday Lipware



Maklumat Lanjut Zarra B'Joy

Retail Price RM47/each
Tol Free: 1-300-22-7622
Whatsapp : 012-622 9970 /019-344 7788

Menabung Wang Atau Emas?

kredit: pak cik google

Menabung Wang Atau Emas? | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Menabung wang atau emas. Mana satu pilihan korang? Dari kecik lagi tasha memang suka menabung. Tak kira la syiling ka duit kertas ka. Hujung tahun masuk bank. Tapi bila dah makin besar ni suka jugak menabung, hujung tahun korek tabung, terus shopping... hahaha...

Tapi azam tahun ni, tasha nak simpan duit tu. Start tahun lepas tasha dah buka akaun ASB. Haa, nampak tak betapa seriusnya nak menyimpan. Simpan untuk masa depan. Beli rumah ka, kereta ka, kahwin ka. Bank lain pun ada jugak simpanan, tapi bila ada kad dalam dompet ni cepat ja la nak pi atm. Kalau asb ni jenuh nak kena isi borang bagai.

Disebabkan mata wang kita pun tak tinggi mana dah kan, So, selain menabung wang ni, tasha punya plan nak menyimpan emas la pulak. La ni kan emas makin mahai. Berbaloi la sikit kan. Kalau nak gadai pun boleh time sesak-sesak nanti.

Tasha tengok la ni ramai betoi yang dok jual emas kat laman sosial. Nak beli kat depa tapi macam ragu-ragu pun ada. Nak beli bukan pakai air liur nah.. Habis kena tipu, melayang duit. Tapi ada jugak kedai yang jual amik untung lebih. Tu pun takut jugak. Ya la first time nak beli emas, kena la hati-hati lebih sikit. 

So, korang punya cadangan kat mana yang jual emas murah dan berkualiti... Nak beli barang kemas... <3



















Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hari ni saya join Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket. Sebab saya join segmen ini nak minta jasa baik bro HH untuk naikkan trafik blog saya sampai ke bintang. hehe... Mana tahu lepas trafik blog meroket ke bintang mood untuk blogging makin bertambah.

segala syarat telah saya patuhi.. 😉 

Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket

kalau anda nak join Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket pun boleh.. 
syarat simple je..

  1. Peserta mesti ada blog.
  2. Peserta diwajibkan untuk buat satu post ringkas dengan meletakkan banner segmen ini dalam post berkenaan. Banner tersebut mesti link ke blog/post ini.
  3. Dalam post tersebut, sila letakkan satu URL blog post anda yang anda mahukan trafik meroket. 
  4. Wajib untuk LIKE page HASRULHASSAN.COM (klik sekarang dan LIKE)
  5. Wajib untuk LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL (klik sekarang dan LIKE)
  6. Wajib untuk FOLLOW Instagram HASRUL HASSAN (klik dan FOLLOW)
Kepada Bro Hasrul Hassan,
Saya nak trafik blog meroket untuk entry ini http://www.tashaqisha.com/2017/02/5-sebab-utama-kenapa-saya-memilih.html
Moga mendapat trafik yang tinggi sampai ke bintang...


Kisah Guru Praktikal


Kisah Guru Praktikal | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah dah hampir sebulan tasha bergelar sebagai guru praktikal di sebuah tadika swasta di Shah Alam. Mood masih teruja, happy walaupun penat melayan setiap kerenah budak-budak ni. Kalau tak ada budak-budak ni sunyi pulak.

Tasha praktikal selama 4 bulan sahaja (2 bulan di tadika dan 2 bulan di taska). Untuk 2 bulan pertama ni tasha kena mengajar di tadika dulu. Dalam kelas tu ada lebih kurang 16 orang dan macam-macam ragam. Ada yang mengelat tak nak belajar, ada yang slow learner, ada yang suka nangis, ada yang low self esteem.  Dan sebagai guru sabar tu kena letak paling atas sekali. Sebagai pendidik, kita la kena corakkan mereka. Yang mengelat nak belajar, kita buat aktiviti best-best. Yang slow learner kita bimbing sampai dapat. Yang suka nangis kita hiburkan dia. Yang low self esteem kita bina self esteem dia. 

Yes, kalau sebut guru tadika ja mesti orang ingat kita kena lemah lembut selalu. Tak boleh marah, kena manja-manja baru la budak-budak berani dekat dengan kita. Tapi ingat first impression tu penting. First day masuk kelas kena tunjuk jugak muka tegas kita. kadang-kadang budak-budak ni nak uji kita ja. kalau terlalu berlembut, nanti budak-budak ambil kesempatan. Time tu kalau kita marah pun tak kan makan saman. 

So, harap-harap tasha terus kuat untuk mendidik anak bangsa ni. Walaupun hanya seketika. 

Rabu ni dah nak kena observe... seram sejuk ja ni....


Mudahnya Print Gambar Dengan Droprint


Mudahnya Print Gambar Dengan Droprint | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Tasha memang suka ambik gambar. Korang pun mesti suka kan ambik gambar. Jangan nak tipu ok... Asyik simpan dalam phone ja. Lama-lama memori penuh kena delete jugak. Nak print? Malas yang amat nak keluar rumah. Dah jangan risau, sekarang dah ada Droprint..


Apa itu Droprint?

Droprint ni merupakan aplikasi untuk print gambar melalui telefon. Pilih ja gambar dari mana-mana album dalam phone korang. Dah tak payah nak transfer ke pendrive kalau nak bawak softcopy ke kedai. Dok rumah, log in Droprint, bayar then tunggu gambar sampai rumah. Kualitinya korang tak perlu risau. Tasha jamin kualiti high class... 



Droprint ni ada 3 style yang awesome. Korang boleh pilih style mana yang korang suka.
  1. style photobook RM48 (perfect bind untuk 32 pages) 
  2. style prints biasa RM21 untuk 20 pieces. Yang ni pulak ada 3 sub style iaitu polastyle, instastyle dan classic 4R. 
  3. style giftbox RM28 untuk 20 pieces 


Cara Print Gambar Dengan Droprint

1. Muat turun applikasi droprint dari Playstore
2. Buka droprint dan log in guna Facebook atau sign up
3. Pilih style print yang korang suka (ada 3 jenis: print biasa, photobook, dan giftbox) 
4. Isi no phone dan alamat penghantaran,  upload gambar yang dipilih tadi
5. Bila dah 100% selesai upload gambar, boleh terus buat payment!



 Jangan lupa masukkan code "5WADFE" untuk dapatkan diskaun RM5



>> DOWNLOAD SEKARANG <<
Official website: http://www.droprint.my/

Picnic Party Yang Simple dan Menarik



Picnic Party Yang Simple dan Menarik | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hari tu sebelum tamatnya semester 6, tasha dan kawan-kawan plan la nak buat outdoor party ala-ala picnic gitu. Actually dari sem 1 sampai la sem 6 dorang la housemate tasha (kecuali sem 2). So, nak pergi mana pun memang kami akan keluar sekali. Tak kira la besar mana pun kereta tu, kami akan sumbat 6 orang jugak. Tapi, baru-baru ni kami baru ja kehilangan sahabat kami. Dengan kehilangan tu membuatkan kami lebih menghargai. Miss u Nani... 😢



Lepas ni masing-masing akan praktikal. Semua jauh-jauh. Lama jugak la nak jumpa semula.. Bila ada masa lapang, terus kami plan nak buat picnic party. Kami pilih tema biru putih. Props yang kami guna pun kertas-kertas yang kami dah guna dulu... Kami tak da la upah photographer professional. mintak kawan-kawan je. Lepas tu upah la sikit... hehe.. Walaupun bukan photographer professional, kami puas hati dengan hasil tangkapan beliau.. 

Benda makan kami masak sendiri seperti mee goreng, sosej, nugget, kentang.. simple ja...

Tasha tak nak merapu panjang-panjang, korang just usha gambar then amik la idea untuk buat picnic party dengan kawan-kawan korang ka, birthday party ka.. mesti lagi meriah kan..


Date : 8 Januari 2017Location : Tasik Proton City, Tanjung MalimPhotographer : Harma IsmailTalents: Tasha, Mirah, Iza, Efy, Mun













Then, waktu malam kami ber Shellout di TR Tomyam & Traitor Crab Restaurant, Slim River. Harga pakej sangat murah kami amik pakej untuk 4 orang makan cuma RM75 sahaja. Just tambah nasi putih satu lagi ja la.. tu pun penat nak habis kan.. sebab lauk dia sangat banyak..

Tasha tahu shellout kat slim river ni pun sebab terbaca kat blog Nazlee.com

Dah dapat idea nak buat outdoor party?? Meh la share dengan tasha pulak..


5 Sebab Utama Kenapa Saya Memilih AirAsia

AirAsia
sumber : google

5 Sebab Utama Kenapa Saya Memilih AirAsia | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sejak jauh merantau ni, perkara yang paling takut nak balik kampung masa musim cuti adalah tiket bas nak balik kampung habis. Tiket ada tapi terpaksa merempuh jem la pulak. Memang meletihkan. Jadi terpaksalah mereput sorang-sorang kat kolej tu. Kalau time raya memang raya kat rumah sedara la. Tu terjadi masa sem 1. Lepas tu akak tasha ajar booking flight AirAsia. Dia cakap senang naik flight. Murah, cepat pun cepat. Tak payah mereput lama-lama tunggu 6 7 jam baru nak sampai. 

So, nak balik kampung ka nak travel ka tasha mesti booking flight dulu. Dalam banyak-banyak airlines, tasha lebih suka AirAsia. Baru-baru ni AirAsia telah memenangi anugerah Skytrax World Best Low Cost Airline. Kalau dah menang anugerah tu, memang terbukti la tambang flight AirAsia ni sangat murah dan berbaloi. Nak travel dalam negara? Luar Negara? Dah tak payah risau. Pilih ja AirAsia. Selalunya kalau kita pergi travel ka mesti nak berjimat kan. Low Fare ticket adalah pilihan yang bijak untuk korang. Walaupun korang perlu membayar caj tambahan untuk beberapa keperluan seperti check-in baggage, meal in flight dan lain-lain lagi, namun ia masih lagi merupakan penerbangan termurah berbanding dengan airlines yang lain. Meh tasha share 5 sebab kenapa tasha pilih AirAsia. 

Tambang AirAsia Lebih Murah

Promo AirAsia
sumber : google

Memang tak dinafikan, ramai penumpang akan memilih AirAsia sebab tambang yang lebih murah. Kalau nak dibandingkan dengan airlines yang lain memang gigit jari la. Tidak kiralah korang nak fly untuk domestik atau antarabangsa pun, ia tetap merupakan cheapest flight in the world. AirAsia selalu jugak buat promosi, di mana harganya adalah jauh lebih murah. Percaya atau tidak, harga tiket flight dari KL ke Kota Kinabalu yang tasha tempah baru-baru ni cuma RM10 sahaja. Pergi balik baru RM20. Memang Murah gila. Nampak ja terus grab. 

Nak tahu macam mana tasha boleh dapat tiket semurah tu? Tasha sarankan korang daftarlah sebagai ahli. Bagi ahli yang berdaftar, AirAsia akan hantar newsletter by email setiap kali ada promotion. Peluang sangatlah tinggi untuk dapatkan tiket yang murah sebab AirAsia akan utamakan ahli yang berdaftar dulu. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk terbang dengan harga rendah yang paling maksimum.

AirAsia menawarkan pelbagai route destinasi

AirAsia Routes
sumber : google

Macam yang tasha cakap tadi, AirAsia bukan sahaja fly dalam Malaysia sahaja tapi ke luar negara pun boleh. Kalau nak dibandingkan dengan Low Cost Carrier airlines yang lain korang boleh fly ke lebih 400 routes from all the hubs dengan AirAsia ni. Dah nama pun AirAsia of course la korang boleh jelajah satu Asia. Jadi, Tasha memang setujulah dengan slogan “Now Everyone Can Fly”. Sebabnya dengan tambang yang murah, semua orang boleh jelajah dunia. Nak ke mana? Beijing? Busan? Sydney? Gold Coast? Semua low fare beb. 

AirAsia menawarkan pakej pelancongan

Dairy Farm Kundasang
Travel to Sabah

Yang ni paling best. Kalau untuk kaki travel, korang mesti ambik pakej pelancongan yang AirAsia tawarkan ni. Selain dapat menjimatkan kos kat tempat orang, korang dah tak payah pening-pening fikir ke mana tempat menarik yang perlu korang kunjungi lebih-lebih lagi jika korang buat trip ke negara luar. Pakej pelancongan yang disediakan ni memang membantu melancarkan lagi trip korang. Korang dah la dapat terbang dengan harga penerbangan yang paling murah, dapat pulak pakej pelancongan yang murah. Sangat berbaloi! Korang nak apa lagi? Dalam pakej pelancongan tu semua dah complete daripada accommodations sampai lah lawatan tempat menarik. Lepastu, perkhidmatan seperti airport transfers ke hotel dan pakej pelancongan ni adalah sangat bagus untuk pre-booked sekali dengan flights sebab ia lebih terurus dan memudahkan korang.

Excellent Service dari Cabin Crews AirAsia

Cabin Crews AirAsia
sumber : google

Selain kita dapat menikmati penerbangan yang termurah, service airlines ni juga agak tiptop! Kalau korang tak percaya, masa melangkah masuk ke pintu flight akan ada beberapa orang cabin crew yang tunggu kat tepi tu. Mereka akan sambut penumpang dengan senyuman mesra dan ucap “selamat datang” setiap kali penumpang masuk. Satu lagi yang tasha kagum dengan cabin crews ni, mereka sangat friendly and helpful. Hari tu masa nak balik dari Sabah, kertas imigresen kawan tasha hilang. 

So, dia kena buat report. Padahal masa tu beberapa minit ja lagi nak fly. Memang risau la takut tak sempat kena tinggal. Nasib baik pramugari tu tak marah. Senyum ja dia. Dia siap cakap lagi, “tak pa sempat lagi, jangan risau kami tunggu”. Memang cuak gila. Nasib baik sempat siap report tu. And thank you so much to that cabin crew. 

Kelebihan Pre-Booking dengan AirAsia

add on services airasia
sumber : Google

Syarikat penerbangan AirAsia ni menawarkan airfares yang berbeza. Jadi korang boleh pilih mengikut kesesuaian korang. Kalau korang nak dapatkan low fare, korang kenalah buat pre-booking sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal. Lagi awal, lagi baik. Sebabnya, kalau korang tempah awal peluang korang untuk nikmati penerbangan dengan airfares pada harga yang sangat murah adalah tinggi tidak kira untuk mana-mana promosi. Ini kerana, dalam fare system sudah ditetapkan kuota tertentu tiket-tiket penerbangan yang dijual pada harga yang sangat murah. Selain tu, korang juga boleh buat pre-booking untuk meals in flight, peruntukan bagasi, pilihan tempat duduk dan insurans perjalanan.


Apa yang tasha kongsi ni, berdasarkan pada pengalaman tasha. Dan tasha percaya korang yang pernah fly dengan AirAsia pun akan bersetuju dengan apa yang tasha kongsikan ini. Mungkin ada yang nak tambah lagi sebab-sebab korang memilih AirAsia sebagai pilihan utama untuk fly. Pada sesiapa yang plan nak travel tu, korang selalulah belek promo yang AirAsia buat tu. Kalau korang taknak lepaskan promo tu, better korang daftarlah sebagai ahli AirAsia. So, semua promo terkini korang akan dapat tahu dulu. Ok, dah boleh start buat tabung travel. 😄

“Now Everyone Can Fly” 




Azam Tahun 2017


Azam Tahun 2017 | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Happy New Year guys! Seriously, cepat sangat masa berlalu. Tup tup dah masuk tahun baru. Tak terasa dah hujung tahun. Rasa macam baru semalam ja habis sekolah. Bila dah bertukar tahun ni, umur pun dah bertukar, komitmen pula makin bertambah... In shaa Allah, tahun ni akan cuba kuat untuk hadapi liku-liku 2017. 

Dah start Latihan Mengajar

In Shaa Allah kalau tiada sebarang kekangan awal febuari 2017, Tasha dah start latihan mengajar (LM) di sebuah tadika di Shah Alam. Bersediakah untuk mengajar ni? Masih berfikir lagi. Takut tak mampu nak jalankan amanah dan tanggungjawab yang bakal dipikul. 

Bila orang cakap mengajar budak-budak ni senang ja. Bukan macam budak sekolah menengah. Ye Betul. Tapi kena ingat setiap peringkat pengajaran ada cabaran masing-masing. Masa peringkat kanak-kanak ni la guru-guru tadika perlu bertungkus lumus untuk mengajar. Bukan setakat mengajar ABC 123 sahaja. Tapi disinilah sikap dan perlakuan mereka akan terbentuk. 


Azam 2017 tasha

Bila dah masuk tahun baru ni mestilah ada azam baru kan atau azam lama yang belum tercapai lagi.
Untuk tahun ni, tasha berazam untuk terus diberikan kekuatan mental dan fizikal untuk habiskan degree tasha dengan baik dan cemerlang. Cepatnya masa. Dah nak habis study la.... 

Tasha harap dapat jalankan tanggungjawab dan amanah sebagai pendidik dengan baik dan diterima baik oleh seluruh warga tadika tersebut. Bila apa yang dipelajari dapat dicurahkan kepada kanak-kanak terasa tidak sia-sia belajar ilmu ni. Ilmu ni bukan ja untuk guru-guru, tapi boleh juga dipelajari oleh ibu bapa. Sebab tu ibu bapa digalakkan ambil parenting class. Fuh, rasa bangga pulak bila kita ada ilmu ni dapatlah aplikasikan ilmu ni untuk anak sendiri nanti. hehe...

Bercuti ke Sabah. Bulan 10 hari tu memang ke sabah. Ziarah kawan. Tetapi masih ada yang belum terlaksana dan akan dilaksanakan pada bulan 8 nanti. Alhamdulillah tiket flight dah beli. Masa Air Asia buat promosi memang kena grab betul la sebelum terlambat. Sempatlah grab tiket flight KL - KK - KL hanya RM20. Murah gila kan... 

In Shaa Allah akan naikkan sedikit status diri. Mungkin. Tapi tu masih dalam perancangan. Doakan yang terbaik ok.

Apa azam baru korang???


RINDU SEORANG SAHABAT

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Pasti kita sudah biasa dengar dengan "Setiap Pertemuan Pasti Ada Perpisahan". Bagaimana perpisahan itu terjadilah yang akan memberi kesan kepada kita. Andai berpisah hidup pasti sedihnya hanya sementara kerana satu saat pasti bertemu. Namun anda berpisah alam, hanya Allah swt sahaja tahu bagaimana untuk tanggung kesedihan itu. Terutama hilang seseorang yang sangat rapat dengan kita.. Tawanya, guraunya, gelagatnya.. hanya tinggal kenangan.

Saat itu, detik itu bagaikan satu mimpi ngeri dan hanya berharap ianya satu mimpi ngeri. Mainan tidur semata dan hilang bila terjaga. Hebat perancangan Allah. Telah dia bukakan hati kami untuk Sabah pada ketika itu. Dan itulah kali terakhir kami melihat dia. Orang yang selalu penuh dengan senyuman, gelak tawa, masih mampu tersenyum walaupun tidak seperti dulu. Ditahan air mata, namun hati ini tak kuat. 

Rindu! Itu sahaja yang dirasakan saat ini. 
Namun, kita perlu redha. Terima qada dan qadar yang telah ditetapkan untuk dia. Perancangan Allah itu lebih baik. Daripada dia menanggung siksa di dunia, biarlah dia rehat dan tenang di sana.

Tenanglah sahabat disana.. Satu saat pasti kita bertemu..


Selamat Hari Guru 2016 | Guru Pembina Negara Bangsa

bakal cikgu anak awak

Selamat Hari Guru 2016 | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Untuk julung kalinya tasha mengucapkan selamat hari guru buat kedua ibu bapa tasha yang merupakan guru pertama yang banyak bersusah payah membesarkan tasha. 

Dan juga buat guru-guru yang pernah mengajar tasha dari tadika sehinggalah pensyarah di UPSI. Alhamdulillah, berkat tunjuk ajar dan didikan semua, tasha berjaya berada di tahap ini. Walaupun ada pahit manisnya dalam meniti liku-liku. 

Bila dah lama meninggalkan alam persekolahan, kenangan yang paling manis adalah saat bersama rakan-rakan dan guru-guru. Saat kena denda ramai-ramai, mandi air katak berjemaah, cerita hantu malam-malam, menyanyi tengah malam. Bila dah habis zaman sekolah mana nak cari dah kenangan macam dulu. 

Tak lupa jugak bila ada detik-detik touching dengan cikgu, jatuh bangun cikgu yang selalu bagi semangat dan dorongan. Adakala dipinggirkan cikgu juga yang setia ada memberi sokongan. 

Alhamdulillah, bila semakin dewasa kita semakin mengenal erti kehidupan. Dimana kita boleh bangun bila jatuh sendiri. Kita boleh berjalan sendiri bila tiada yang mengiringi. Dan menjadikan hati lebih kuat dan tabah.

Terima kasih cikgu!
Terima kasih kerana bersusah payah mendidik budak degil ini menjadi seperti sekarang ^^

Tanpa anda semua, tiadalah saya disini. 

Tadika Kemas Kg Selat Bagan Nyior (1997-98)
Sekolah Kebangsaan Selat Bagan Nyior (dari Pra sekolah 1999-2005)
Sekolah Menengah Kebangsaan Langkawi (2006-2010)
Sekolah Menengah Kebangsaan Mahsuri (2011-2012)
Universiti Pendidikan Sultan Idris (sekarang)

Inshaa Allah bakal guru anak-anak anda suatu hari nanti..

Born To Be A Great Teacher.




4 Jenis Kawan Yang Harus Kamu Hati-Hati



4 Jenis Kawan Yang Harus Kamu Hati-Hati | Persahabatan terjalin apabila kita dan seseorang itu sedia menerima untuk mengenali sesama sendiri dan akan membantu jika mempunyai waktu dan kemampuan. Ada yang berkawan dari sejak kecil, ada juga yang berkawan dari sejak sekolah, Universiti, tempat kerja dan secara rambang.

Setiap kawan yang kita perolehi membawa karakter yang berbeza. Sedar tak  dalam banyak-banyak kawan kamu miliki itu, salah sorang mesti ada perangai yang kurang kurang menyenangkan. Sekali gus, menyebabkan persahabatan kamu itu tidak seronok seperti kawan yang lain. Terdapat empat jenis kawan yang harus kamu hati-hati. 

Hati -Hati Dengan Orang Yang Tidak Menghargai

Setiap kali berjanji dia selalu lambat, malah kadang-kadang dia batalkan perjanjian itu tanpa memberi alasan yang kukuh dan jelas. Kawan seperti ini hanya mencari kamu jika perlu tetapi apabila kamu memerlukan seseorang, dia pula hilang entah kemana. Orang seperti ini terlalu memerlukan pengikut atau 'pak turut', bukan sahabat yang seperti kamu fikirkan.

Hati -Hati Dengan Orang Yang Kaki 'Pau'

Pasti ramai mempunyai kawan seperti ini, yang sering meminta atau meminjam sesuatu dari kita tetapi terlupa untuk kembalikan semula. Jika kamu mempunyai kawan seperti ini, kamu harus berhati-hati agar kamu tidak mengalami masalah terutama masalah kewangan.

Apabila kamu memberi sesuatu kepada si dia walaupun bagi kamu hanya pinjaman atau sementara tetapi apabila kamu mahukan semula, pelbagai alasan akan diberi olehnya. Dan lama kelamaan, si dia pun terlupa untuk kembalikan apa yang kamu pernah beri dahulu. Berhati-hati!

Hati -Hati Dengan Orang Yang Suka Mengarah

Ramai yang tidak suka diarah dan paksa untuk melakukan sesuatu. Tetapi, kamu pasti akan mempunyai kawan seperti ini yang suka mengarah atau asyik dia sahaja berkelakuan seperti 'ketua' yang semua perlu mengikut apa yang dia kata, bukan?

Orang seperti ini kamu harus bersifat keras dan tegas. Jangan terlalu mengikut kehendaknya. Barangkali kamu pasti akan menanggung risiko apabila mengikut sesuatu perkara yang kamu tidak ingini.

Hati -Hati Dengan Orang Yang Psiko

Dengar pada nama sahaja kamu sudah tahu ia tidak mendatangkan faedah dan kebaikan kepada kamu untuk menjalinkan persahabatan dengannya. Selalunya orang seperti ini akan menggunakan kamu semata-mata untuk cover kerjanya atau perbuatan yang mendatangkan kebaikan kepadanya sahaja.

Cara permintaannya sangat manis dan pandai berlakon di depan kamu agar permintaannya mudah tercapai. Dia ternyata menyusahkan kamu dan membuatkan kamu tidak boleh menolak permintaannya kerana takut dianggap bukan kawan lagi.

credit : remaja


10 Tips Hilangkan Nervous Ketika Presentation


“Alamakkk esok nak presentation lah! Takutnya...”

10 Tip Hilangkan Nervous Ketika Presentation | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Tasha percaya pasti semua pernah mengalami situasi seperti ini saat kita perlu melakukan 'presentation' di hadapan khayalak ramai. Terutamanya pelajar macam tasha..

Tapi, jangan risau! 

Ada 10 tips yang tasha akan kongsikan untuk meningkatkan tahap keyakinan dan nampak lebih tenang. 

1) Fahami dan dalami slide yang kamu bakal bentangkan. Kalau tidak keberatan, cuba berlatih buat presentation beberapa kali agar sebutan dan percakapan kamu jelas dan lancar.

2) Pakai pakaian yang kamu selesa dan kemas. Jangan jadikan ia sebagai peluang untuk kamu memperagakan fesyen dan gaya.

3) Perlu di ingat, tujuan utama yang harus kamu lakukan adalah untuk menyampaikan sesuatu maklumat pada pendengar. Jadi pastikan segala maklumat yang kamu masukan dalam slide ringkas dan mudah di fahami.

4) Minum air putih dan tarik nafas sedalam-dalamnya sebelum mulakan presentation. Keadaan ini akan membuatkan kamu lebih tenang dan berada dalam keadaan yang terkawal.

5) Cuba berlatih di hadapan cermin. Pastikan kamu bercakap dalam keadaan tersenyum bukan berkerut. Ini kerana, apabila kamu berkerut, kamu akan membuatkan penonton kamu rasa lebih tertekan dan tidak selesa dengan kewujudan kamu di hadapan mereka. Oleh itu, senyuman mampu membuatkan penonton memberi feedback yang positif.

6) Hati-hati, ada sesetengah pihak memang menunggu peluang untuk ‘menghentam’ kamu. Jadi cuba minimalkan segala kesalahan dan jika ada masalah yang timbul bertenang dan jangan terlalu panik.

7) Bagi sesetengah pihak, eye contact sangat penting saat membuat presentation. Tetapi, jika terlalu banyak membuat eye contact juga boleh membuatkan kamu hilang fokus dan rasa lebih gugup. Jadi, tiada salahnya jika kamu tetapkan satu titik fokus agar hilangkan rasa gugup.

8) Sesuaikan gaya bahasa kamu dengan penonton yang ada. Jika banyak golongan muda, pastikan bahasa yang kamu guna mudah di fahami dan lebih bersahaja. Jika banyak dewasa gunakan bahasa yang lebih formal dan teratur.

9) Ketika membuat presentation jangan lupa selitkan sekali elemen-elemen lawak dan mencuit hati. Jadi, penonton tidak akan bosan dan hilang minat mendengar segala maklumat kamu.

10) Jika kamu jenis yang gugup. Saat memberi ucapan / membuat presentation cuba gengam sesuatu seperti klip kertas, tisu, pen atau apa sahaja yang boleh membuatkan kamu rasa lebih yakin. Tetapi perlu di ingat, sebolehnya jangan sampai orang tahu yang kamu sedang menggengam sesuatu ya.


Tips Kekalkan Hubungan Jarak Jauh


Tips Kekalkan Hubungan Jarak Jauh | Jatuh cinta tu mudah tapi nak mempertahankannya bukanlah senang seperti apa yang tertulis dalam bait-bait cinta.

Perlu ada pengorbanan dan juga tanggungjawab. Adakala, bergaduh itu merupakan suatu perkara yang biasa dalam sesuatu perhubungan. 

Juga, sesekali ada waktu di mana keadaaan menjadi sukar buat kamu berdua disebabkan komitmen kerja/belajar.

Jangan sesekali biarkan pasangan kamu merasa sendiri biarpun sedang in relationship. Apatah lagi mengabaikannya

Nah, 10 perkara ini akan menyedarkannya yang kamu selalu ada dalam susah dan senang. 

1) Walaupun kamu berdua sibuk dengan hal masing-masing, janganlah sesekali lupa untuk meluangkan waktu bersama.

2) Jumlah kilometer bukanlah penghalang untuk kamu berdua sentiasa bersama. Sentiasalah berhubung dan jangan sesekali hilang tanpa khabar berita. Bak kata orang, biar jauh di mana namun dekat di hati.

3) Bila si dia menghadapi sesuatu ujian, jangan lupa tugas kamu sebagai tulang belakangnya. Jangan biarkan si dia terasa seperti tiada sapa bersamanya. Ingat janji-janji kamu dahulu, susah dan senang kamu berdua akan sentiasa bersama.

4) Mungkin ada kalanya kamu tidak berapa setuju dengan caranya tetapi janganlah sampai melukakan perasaannya. Beritahu atau tegurnya dengan cara yang lembut.

5) Hormat dan kepercayaan itulah kunci utama yang harus kamu pegang. Jangan sesekali suka menuduh si dia yang bukan-bukan.

6) Sekiranya si dia memberi nasihat, terima dan ambil sebagai pengajaran jika ia benar dan boleh diterima pakai. Bukannya dengan membantah dan berkata, “kau ingat kau je sempurna!”

7) Jika kamu bercuti ke mana-mana, jangan lupa belikan sedikit buah tangan untuknya. Si dia pasti teruja kerana dirinya masih ada dalam fikiran kamu.

8) Walaupun si dia cuba menyembunyikan kesedihannya kepada kamu, jadilah orang pertama yang tahu keadaannya. Jangan sesekali kamu mengabaikan apa yang dia rasakan. Elak daripada berperasaan seperti “HATI KERING’.

9) Kamu berdua mempunyai hala tuju yang berbeza. Namun ingat! jangan pernah sesekali lupa untuk memberi dorongan agar si dia terus mengejar cita-citanya.

10) Bercinta bukanlah bermaksud kamu boleh memonopoli semua kehidupannya. Ingat, si dia masih ada hak dan privasi yang harus kamu hormati.

credit: remaja



Magic Jelly | Gel Kecantikan Serbaguna


Magic Jelly Gel Kecantikan Serbaguna | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Magic Jelly kini dengan formula baru yang lebih hebat dengan tagline "Protect, Repair, Enhance"

Apa itu Magic Jelly?

Magic Jelly adalah gel kecantikan yang boleh digunakan satu badan oleh semua peringkat umur. Ianya gabungan 4 bahan semulajadi iaitu Aloe Vera, Timun, Sengkuang dan Bunga Chamomile. Tekstur yang ringan dan cepat meresap dan tidak melekit sama sekali. Yang penting Magic Jelly bebas bahan kimi bahaya seperti Mercury, Hydroquione, Streroid atau pewarna tiruan. 

1 Botol boleh tahan 3-4 bulan bergantung juga berapa kali anda guna. 
Reka bentuk botol yang kecil ni dan mesra travel. 
BOTOL KALIS CAHAYA MATAHARI yang melindungi kandungan gel di dalam supaya composisi kimia tidak berubah apabila terkena haba dan akan memberi efek kepada pemakai.
Ada kelulusan KKM.


Kegunaan Magic Jelly

  1. Membunuh Jerawat
  2. memudarkan parut
  3. menyerikan kulit kusam
  4. mengurangkan kulit berminyak
  5. melegakan eczema
  6. mengecilkan pori
  7. menguatkan akar rambut
  8. melambatkan penuaan kulit
  9. melembapkan bibir kering
  10. melembutkan rambut kasar
  11. merawat luka dengan cepat
  12. membuang daki dan sel kulit mati
  13. mencerahkan kulit
  14. melembapkan kulit
  15. membuat solekan bertambah glowing
  16. melegakan sunburn
  17. merawat dan melegakan melecur
  18. melembutkan kulit muka dan badan
  19. mengurangkan kelemumur
  20. melebatkan bulu mata dan kening
  21. melegakan buasir
  22. melegakan ruam lampin
  23. dan banyak lagi 

Cara Menggunakan Magic Jelly

Basuh muka
Pakai toner
Sapu magic jelly ke seluruh muka.
Sapukan dengan urutan ke atas.
Pakai krim siang atau krim malam

atau

Basuh muka
Pakai toner
Pump magic jelly dan letak krim bersama,
sebatikan dua product ni
Sapukan wajah dengan urutan ke atas

atau

Basuh muka
pakai toner
pump magic jelly
sapukan wajah dengan urutan ke atas

Untuk rambut sapukan sebagai serum ketika rambut basah dan biarkan kering.


Testimoni Tasha Tentang Magic Jelly

First time tasha pakai Magic Jelly ni sebagai pelembap. Yang bestnya Magic Jelly ni cepat ja meresap dan kulit. Sebelum tidur tasha akan apply Magic Jelly dan keesokannya kulit lembap dan tidak berminyak. I Like !!! Selalunya kalau bangun tidur mesti berminyak ja muka kan. 

Lepas tu tasha apply Magic Jelly sebagai base make up tasha. Selain memberi kelembapan pada kulit, magic Jelly ni pun boleh melegakan sunburn. Asyik panas ja sekarang kan. Even pakai UV Krim, mesti kesan sunburn tu ada walaupun sikit. Dulu kalau sunburn tasha akan sapu alovera kat muka. Kat rumah ada la alovera tu, tapi bila kat kolej mana la nak cari alovera tu. Dengan magic Jelly ni dah tak payah nak cari alovera dah. Picit picit sapu kat muka ja. 3 Minit dah siap.

Actually ada banyak lagi testimoni pengguna lain. Boleh terjah kat sini http://www.lovera.com.my/testimonials/

Info


Harga Pasaran: RM70
Facebook Page: Lovera Malaysia

Instagram: 
@LoveraMalaysia 
@Lovera.Testimonials
@Lovera.Info
#MagicJellyLovera

Email: hello@lovera.com.my
No Telefon: +6011 3234 8255



Setiap Kata-kata Itu Satu Doa


Setiap kata-kata itu satu doa. Oleh itu, selalu la sebut benda yang elok supaya ia memberi kesan yang baik untuk kita. 

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sebenarnya tasha hairan sejak dua menjak ni, ramai sungguh yang panggil tasha dengan gelaran 'Puan'. Tasha masih gelaran 'cik' ok, 'Puan' tu akan datang. 

Hari tu ada kawan tanya tasha dah kahwin ka? Dah tunang? atau bakal tunang? Sampai sekarang mereka ingat tasha dah bertunang. hehe.. bertunang tu belum tapi calon dan plan untuk bertunang tu inshaa Allah ada. Its ok, just doakan yang terbaik untuk tasha. 

Siapakah calonnya? Biarlah rahsia. Dah sampai masa tasha akan umumkan pilihan hati ni. 



Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih


*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016

Delegasi IPT 2015


Delegasi IPT 2015 baru sahaja melabuhkan tirainya pada 9 November yang lalu. Program 4 hari 3 malam ini berjaya menghimpunkan 14 kelab rekreasi  IPT seluruh malaysia. Antara yang terlibat:



  1. Kelab Kembara MSU
  2. ARC IIUM (Adventure and Recreational Club IIUM)
  3. Persi (Persatuan Rekreasi UITM Perak)
  4. Kresma (Kelab Rekreasi UITM Malaysia) 
  5. Kelab Kembara UMT
  6. Karen (Kelab Rekreasi UNITEN)
  7. T-Rex (Kelab Rekreasi UMP)
  8. Cheveyo (Kelab Sukan Lasak Upsi)
  9. Kerlu (Kelab Rekreasi Luar Upsi) 
  10. Kerex (Kelab Rekreasi & Sukan Ekstrim UTeM)
  11. Kelab Kembara UTHM
  12. KRUM (Kelab Rekreasi Unikl MIIT)
  13. UMAGS (UNISEL)
  14. Re-X (Kelab Rekreasi UITM KB)

Delegasi IPT 2015


Program ini berlangsung selama 4hari 3malam. Bermula pada 6-9 November 2015 di Teratak Riverview, Tanjong Malim, Perak. Atas kekangan waktu dan jarak perjalanan kelab lain ke destinasi, program ini secara rasminya bermula pada 7 November 2015. Kami telah dibahagikan kepada beberapa buah kumpulan kecil seperti Brooks, North Face, ... 

Kami juga perlu melakukan aktiviti dan memasak mengikut kumpulan yang diberi. Nama kumpulan tasha adalah Brooks yang terdiri daripada Nik (Utem), Nicky (MSU), Bah (Unikl), Alif (UMT), Kak Aida (KERLU). 

Talk By S.O.S and Hike to Waterfall (7 November )


Aktiviti pada pagi itu adalah mendengar taklimat Search and Rescue daripada En. Muzafar Mohamad (Director of Silver outdoor Sport). Taklimat ini telah memberi pendedahan kepada kami apa yang perlu dilakukan sebelum dan semasa berlakunya sesuatu yang tidak diingini.  

Usai taklimat, kami mula memasak untuk hidangan tangahari sebelum memulakan pendakian ke Lubuk Kawah. Walaupun tasha tinggal di Tanjong Malim, itu merupakan kali pertama tasha menjejakkan kai ke Lubuk Kawah. Perjalanan ke lubuk kawah memakan masa hampir 2 jam. Trail ke sana pada awalnya agak santai. Seperti trail ke Sungai Chiling. Namun, makin lama trail semakin curam dan masing-masing kelihatan agak kepenatan untuk mendaki. Dan untuk pertama kalinya tasha kena gigit dengan pacat. Hiking sebelum ini tak pernah lagi menderma darah kepada makhluk itu. Bukan main besar lagi dia.. Dah kenyang katakan...

Aktiviti pada waktu malam pula, kami diminta untuk membuat satu kertas kerja bagi mendapatkan tajaan berkaitan dengan outdoor. Bagi kumpulan tasha kami mencadangkan agar membuat aktiviti bersama masyarakat orang asli. Seperti kita tahu, masyarakat orang asli mempunyai banyak ilmu pengetahuan mengenai outdoor dan ilmu itu boleh kita pelajari dan aplikasi apabila berada di dalam hutan. Selain itu, kami juga mencadangkan untuk membuat Corporate Social Responsibility (CSR), dimana membuat khidmat masyarakat pula kepada mereka setelah mereka berkongsi ilmu dengan kita.


Corporate Social Responsibility di Kampung Balun (8 November)



Hari seterusnya kami membuat CSR di Kampung Balun. Antara CSR yang kami buat adalah membersihkan kawasan kubur dan masjid, sekolah, membantu golongan kelainan upaya, membuat aktiviti dengan kanak-kanak dan aktiviti rewang.

Tasha and the gang telah meluangkan masa dengan kanak-kanak tadika pasti di kampung Balun. Semestinya ramai kanak-kanak yang mencuit hati. Gelagat mereka yang sentiasa buat kami terhibur. Untuk kanak-kanak comel ini kami sediakan bahan mewarna untuk mereka. Memang terhibur tengok gelagat masing-masing ketika mewarna. Pada sebelah petang pula, kami meneruskan aktiviti riadah bersama penduduk disitu.

Untuk aktiviti pada malam tersebut, kami telah diminta untu membuat satu persembahan parodi. Bab ni memang lemah sikit. Tasha bukan ada bakat-bakat berlakon, menyanyi bagai ni. Tapi apakan daya, hentam saja la... Ada yang menghiburkan ada juga kurang terhibur. Ermm, macam group tasha.. hahaha. Anggap saja sebagai pengalaman kan. 

Hardcore Hunting (9 November)


Merupakan hari terakhir kami. Jadi aktiviti untuk hari terakhir adalah Hardcore Hunting. Konsep aktiviti ni macam explorace tapi telah diubah suai sesuai dengan aktiviti outdoor. Ada 11 check point yang melibatkan survival outdoors antaranya water crossing, tubing (boleh rujuk video untuk lihat lebih banyak aktiviti Hardcore Hunting) . Dan adalah insiden yang membuatkan trauma tu kembali semula. Baru masuk check point kedua dah asma.

Bila kita dapat kawal sesuatu ia tidak akan menjadi penghalang untuk kita, tetapi bila sesuatu itu merupakan ketakutan buat kita tidak ada apa yang mampu untuk mengatasinya melainkan cuba melawan. Namun, bila tasha tak dapat nak kawal arus air sungai yang deras tu, tasha dah mula panik akhirnya tersungkur. There another long story about my trauma with water. hahaha....

Lepas habis sahaja hardcore hunting, kami mula membuat persiapan untuk majlis penutup pada petang tersebut. Terasa sangat sekejap masa berlalu. Terdapat banyak happy sad story sepanjang berlangsungnya program ni. Yang penting ilmu yang dikutip akan diaplikasikan untuk kehidupan yang akan datang.

Walaupun berlainan IPT, kami kongsi satu minat yang sama !

Jumpa lagi untuk delegasi akan datang..




Salam Newbie,
Tasha Aqisha












WORDLESS WEDNESDAY! #27 | Delegasi IPT 2015


THE SUMMIT of IPT Outdoor Recreational Assembly 2015, Organised by Kelab Kembara MSU, Management & Science University - 'All for one, One for all'


Pertemuan kelab rekreasi seluruh IPT akan berhimpun di teratak riverview Tanjong Malim selama 4 hari. Selamat menjalani cuti mid sem bersama keluarga KERLU dan Cheveyo UPSI serta kawan-kawan baru.. ^^^


5 Cara Mudah Saya Rawat Kulit

5 Cara Mudah Saya Rawat Kulit.  Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Masalah kulit jerawat, berminyak, tona tak sekata dan sebagainya memang merimaskan kita kan. Tutup noda dengan mekap tebal? Makin rosak la kulit. Kulit tasha jenis combination. Ada bahagian kering, ada bahagian berminyak, dan ada bahagian sensitif. 

5 Cara Mudah Saya Rawat Kulit

Ada satu ketika sampai kulit alergik disebabkan satu produk ni. Naik macam ruam, gatal, merah dan mengelupas. Sampai nangis-nangis dengan housemate. Keesokkan harinya terus ke klinik. Tau tak ubat apa yang tasha dapat. Ubat tahan gatal yang boleh makan untuk rawat selsema juga tu. Sebab masa tu doktor yang bertugas tak ada. Yang ada cuma pembantu perubatan ja. 

Cara Rawat Kulit Dengan Prim E Cream


Tasha terus ke farmasi untuk cari ubat yang sesuai. Setelah ceritakan masalah tasha, tasha diberi sejenis krim. Prim E Cream.  Katanya krim ni untuk merawat kulit dengan membaiki sel kulit balik. Selama seminggu, hanya cuci muka dengan dengan air suam dan tidak memakai sebarang krim. Hal ini bertujuan untuk biarkan Prim E Cream baiki kulit 100% tanpa sebarang mekap.  Krim ni bukan pakai macam krim pencerah tau. sapu pada kawasan yang bermasalah ja. 

Khasiat Prim E Cream:

Prim-E Cream is a treatment system for improving the look and texture of very dry, damaged and photo-aged skin. Ideal for use on scars, stretch marks and as a night renewal cream. Prim-E Cream is a deeply nourishing cream recommended for relieving dry and cracked heels, hands, elbows and knees. 

cc: pakcik google

Cara rawat Kulit Dengan Air Kelapa Asli

Lepas ja beli krim tu, akak tasha bawak pergi beli air kelapa. No sugar, No ice. Pure. Untuk apa? Air kelapa ni bagus untuk menyingkirkan racun-racun yang ada dalam badan kita. So, lepas ni amalkan ye air kelapa asli. 

Cara Rawat Kulit Dengan Beauty Soap


Untuk pencuci muka pilihlah pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit. Pencuci muka bertujuan untuk membuang sisa kulit mati. Terlalu kerap mencuci muka dengan pencuci akan menyebabkan kulit menjadi kering, menipis dan rosak jugak tau. 

Lepas seminggu tasha guna Prim E cream, tasha cuba pula mencuci muka dengan beauty soap yang tasha beli dengan Fatin Morat. Lepas cuci, tasha tak lap muka tasha. Tasha biarkan air kering sendiri dan khasiat menyerap masuk ke kulit. Kulit akan terasa tegang dan lembap. Seketul sabun boleh tahan sebulan atau lebih lama.

Khasiat Beauty Soap:

Mencerahkan kulit dengan membuang sel kulit mati pada lapisan luar secara berperingkat.
menyamaratakan tona kulit
Membantu mengecutkan. mengurang, menghilangkan jerawat, memudarkan parut dan kulit berminyak.
Kulit lebih cerah, muda dan tegang. ^^

Ingat ye, kulit muka dengan tangan adalah tidak sama. Kulit muka sangat sensitif. Perlukan kasih sayang untuk rawatnya. Dan untuk merawat bukan masa sehari dua. Ambil masa yang agak lama bergantung dengan sistem imun kita. 

Cara Rawat Kulit Dengan Vitamin C Powder Nlee Beauty



Seperti yang kita tahu, Vitamin C baik untuk kulit. Selain kita rawat luaran kulit, dalam badan kita perlu rawat jugak. Kalau luar kulit ja nampak cantik tapi di dalam kulit rosak pun tak ada guna juga. So, rawat luar dan dalam adalah penting. Untuk Vitamin C tasha dapatkan dari Nlee Beauty. Hanya perlu campurkan dengan air sahaja. Tak perlu untuk beli suplement yang mahal-mahal. Vitamin C ni pun dah boleh bantu rawat kulit kita. 1 botol boleh tahan 3-4 minggu. Segelas air cuma 1/2 sudu teh ja. Minum sebelum sarapan dan sebelum tidur. 

Khasiat Vitamin C Powder Nlee Beauty:

Vitamin C Powder by NLEE BEAUTY. vitamin C ni adalah 100% pure vitamin c.
Tanpa campuran bahan2 lain.

Fungsi :
❤Mencerahkan kulit wajah dan badan
❤Memudarkan parut jerawat dan badan
❤Menutup liang pori di wajah
❤Mengurangkan kulit berminyak
❤Merawat kulit yang bermasalah.
❤Merawat kulit kering
❤Merawat tumit merekah
❤Merawat kulit kusam
❤Merawat eye bag
❤Merawat resedung dan alergi
❤Menguatkan kuku
❤Menguatkan rambut yang rapuh
❤Stabilkan hormon (wanita)


Cara kegunaan :-
1.Campurkan ke dalam air masak dan minum
2.Campurkan ke dalam air jus
3.Campurkan dgn setitis air dan sapu ke kawasan yang bermasalah.
4.Campurkan ke dalam air suam untuk merawat selsema.

Sukatan :
SUKU SUDU TEH untuk 1 gelas air.
SATU @ DUA SUDU TEH untuk 1 botol besar (1.5 litter)
WAKTU PENGAMBILAN :
Satu gelas setiap pagi sebelum sarapan dan sebelum tidur malam

BERAT:
20GRAM

KEGUNAAN
(Kegunaan 3 hingga 4 minggu)
SESUAI UNTUK LELAKI DAN PEREMPUAN.
SESUAI UNTUK KANAK-KANAK DAN DEWASA.
SESUAI UNTUK IBU MENGANDUNG ( 3 BULAN KE ATAS) , MENYUSU DAN DALAM PANTANG.

HARGA :
1 BOTOL : RM30.00 SM RM35.00 SS
3 BOTOL : RM80.00 SM RM85.00 SS
4 BOTOL : RM100.00 SM RM105.00 SS

whatsapp: 0136354165

Cara Rawat Kulit Dengan Pemakanan

Kalau nak rawat muka, bab pemakanan kena jaga juga. Makanan yang terlalu banyak minyak, junk food, air gas pun tak bagus untuk tubuh badan kita. Perbanyakkan makan sayuran dan air kosong. Tubuh badan kita memang memerlukan gula. Kandungan gula yang berlebihan juga tidak elok untuk kita. Sedar atau tidak selain dalam minuman, makanan kita juga mengandungi gula. So, bagi tasha tak perlu dah  air yang manis ni. Bukan tak boleh langsung ye... Kadang-kadang boleh la.... Untuk lepas mengidam.. hahah....

So, Alhamdulillah... Setelah sebulan tasha amalkan rutin ni... kulit pun dah makin sihat. Parut pun dah makin pudar. Mungkin ambil masa sebulan lagi untuk pulih sepenuhnya. Kalau ada jerawat cepat-cepat sapu Prim E Cream. Kawan-kawan tasha pun dah try Prim E Cream, Vitamin C, dengan Beauty Soap ni. 

PERINGATAN:
Tak semua produk yang orang lain sesuai akan sesuai dengan kita jugak. Setiap orang adalah berbeza jenis masalah kulit dan sistem imun




Jelajah Kampus

Jelajah Kampus | Universiti Pendidikan Sultan Idris

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Misi hari ni tasha dengan my bestfriend jalan-jalan Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (kampus lama). Sebenarnya kami jelajah kampus lama adalah ambil gambar untuk menyertai pertandingan Happy 58th Merdeka Days, Malaysia. Contest ni akan tamat pada 1 September.  

Lokasi | Bangunan Suluh Budiman

Lokasi yang dipilih merupakan sekitar Bangunan Suluh Budiman. Hal ini disebabkan bangunan tersebut merupakan Muzium Pendidikan Nasional pertama Malaysia. Muzium ini telah diilhamkan sejak tahun 1950 lagi. Dahulu ia dikenali sebagai Muzium Sultan Idris Training College (SITC). Muzium ini hanyalah muzium kecil yang hanya menyimpan khazanah-khazanah yang berkaitan dengan pendidikan di SITC dan budaya masyarakat Tanjong Malim.

Replika Loceng Agung

view belakang tu merupakan tempat letaknya loceng agung UPSI. Bertujuan untuk memanggil pelajar-pelajar berkumpul satu masa dulu. Sekarang loceng tu dah tak ada. Tau pi mana. Yang ada cuma replika saja.  Lokasi ni berhadapan dengan Dewan SITC. 


Disebabkan tak ada orang nak ambil gambar, kami pun ambil gambar sendiri. huhu... Nak buat gesture H, tapi rasa macam tak jadi la pulak. hahahaha....

Laman Batik UPSI



Laman Batik UPSI ni baru ja diubahsuai. Dulu tak la secantik sekarang ni. Sekarang memang cantik. Kreatif orang yang buat ni. 

Ok,sampai sini dulu jelajah kampus UPSI buat masa ni. Jelajah yang seterusnya? Any suggestion?