Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Cara Halau Binatang Yang Tidak Diingini Dalam Rumah


Cara Halau Binatang Yang Tidak Diingini Dalam Rumah | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Korang pernah tak rumah kena pecah masuk dengan binatang-binatang yang korang tak suka dia masuk. Rumah tasha pun dah banyak kali ular masuk. Lipas dengan cicak tu jangan dok kira la, memang banyak. Dah buat macam-macam dah still ada. Naik pening nak halau binatang tu. 

Tasha nak share dengan korang macam mana nak halau binatang semua tu. Tips ni tasha dapat dari facebook Tazkirah Ustaz Ebit Lew. Jom kita try. Mana la tahu berkesan kan.

Cara Halau Ular


Semburkan apa-apa pewangi/penyegar udara tempat ular berada. Ular tersebut akan pergi sendiri. Biasanya tasha dengar ular takut dengan buluh. 

Cara Halau Lipan


Letak garam halus atau kasar pada lipan atau tempat lembap yang menjadi kesukaan lipan. Lipan tidak akan ke tempat tersebut.


Cara Halau Anai-anai


Sembur air kapur sirih di mana anai-anai berada di rumah ada sama ada di dinding atau perabot kayu. Anai-anai akan mati kepanasan.

Cara Halau Cicak


Sapu dan letak tembakau di celah dinding/syiling rumah. Cicak akan lari menjauhi rumah dengan serta merta apabila tercium bau tembakau.

Cara Halau Tungau


Letakkan kulit durian/bunga pandan di tempat tungau hinggap. Bau dari bahan tersebut akan menyebabkan tungau mati. 

Cara Halau Lalat


Hiris daun pandan menjadi kecil. Letakkan di mana lalat selalu hinggap.

Cara Halau Lipas


Hiris daun salam halus-halus dan taburkan di tempat lipas berkeliaran. Lipas tidak akan kembali lagi ke situ.

Cara Halau Tikus


Taburkan serbuk lada hitam pada tempat biasa anda jumpa tikus. Tikus akan menjauhi tempat tersebut.

Cara Halau Semut


Taburkan serbuk kopi pada kawasan yang biasa didatangi semut. Semut akan menjauhi tempat tersebut.


Cara Halau Nyamuk


Letak kulit limau pada tempat mana yang anda mahu nyamuk tiada. Nyamuk tidak akan mendekati tempat tersebut.


Kalau korang ada tips yang lagi berkesan atau ada tips untuk halau binatang lain, korang boleh share kat sini. Terutama sekali kalau korang ada tips nak halau kumbang....