Showing posts with label Tips Cantik. Show all posts
Showing posts with label Tips Cantik. Show all posts

Awet Muda Dengan O2 Bubbly Bright Dan Nano Bio-Cellulose Mask




Awet Muda Dengan b.liv O2 Bubbly Bright Oxygenating Mask Dan Nano Bio-Cellulose Mask | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bila balik dari bercuti terus dapat parcel produk dari b.liv Macam tau-tau ja my face need some treatment. Balik dari pulau hari tu muka makin gelap, kering dan mengelupas. Nak nangis pun ada. Dah la gelap dah sebab kerja tengah panas. Bila mandi laut makin gelap la...

O2 Bubbly Bright Oxygenating Mask 50g (RM 99)


Sampai ja rumah terus try mask O2 Bubbly Bright Oxygenating Mask. Mula-mula cuci muka dulu dengan cleanser cetaphil. Make sure dah bersih baru la apply O2 Bubbly Bright Oxygenating Mask ni. Dia ada spatula tau. Guna spatula tu.. Tak payah nak celup jari dalam bekas tu dah.


Letak kat tapak tangan sikit dan sapu lah seluruh muka. Urut-urut manja gitu. Tak sampai beberapa saat, akan ada bubble muncul penuh satu muka tau. Rasa tau bubble tu muncul. Rasa best ja bila bubble mula terbentuk kat muka ni. Biarkan dalam 5 – 10 minit. Lama kelamaan bubble tu akan hilang. Bila bubble dah hilang, tasha urut muka sekali lagi.. Kemudian baru la basuh dengan air sampai bersih. Serius lepas ja basuh tu muka jadi lembut. Best ja pegang.





Yang best pasal mask ni dapat cerahkan kulit, buang segala dead skin dan bersihkan muka kita ni. O2 Bubbly Bright ni diperbuat daripada 3 bahan utama iaitu O2 Bubble (Purifying) yang boleh cuci pores kita yang tersumbat tu. Rice Powder (Brightening) yang memberi kelembapan dan mencerahkan wajah, dan Red Soft Beads Exfoliatingyang mampu menyingkirkan dead skin. Bila dead skin dah tak ada, barulah rasa muka kita ni lembut ja. 

Nano Bio-Cellulose Mask (RM 129/4 keping sekotak) 



Tasha rasa ni pun salah satu mask yang mempunyai inovasi. Biasanya kalau sheet mask macam ni material dia macam tisu basah tu kan. Tapi yang special sheet mask ni ia macam jelly sheet mask. Inilah yang di panggil Nano Bio-Cellulose Mask. Dimana fibre mask ni 1000x lebih halus dari rambut manusia dan lagi mudah untuk khasiatnya diserap oleh wajah. Then mask yang macam ni mempunyai tahap kelembapan yang lebih tinggi berbanding mask biasa yang cepat kering.

perbezaan nano bio-cellulose mask dengan mask biasa. 

Mask ni ada 3 jenis iaitu Hydrate Away Moisturizing Bio-Cellulose Mask, Age Eraser Youth Preserving Bio-Cellulose Mask dan Soothe Me Now Soothing Bio-Cellulose Mask.

Hydrate Away Moisturizing Bio-Cellulose Mask


Biasa lah kalau hydration mask ni dia lebih kepada memberi kelembapan kepada kulit. Bagi sesiapa yang mempunyai masalah kulit kering, mask ni sangat sesuai untuk anda. 

Hasil selepas pakai Hydrate Away Moisturizing Bio-Cellulose Mask dapat dilihat dalam tempoh 2 jam untuk sekali penggunaan. Skin hydration akan meningkat kepada 15.6%. Selepas 4 jam pula akan meningkat kepada 16.1%. Hasil ni berdasarkan ujian klinikal yang dijalankan. Tapi diingatkan juga hasil mungkin berbeza bagi setiap orang. Sebab kulit kita tak sama. 


Age Eraser Youth Preserving Bio-Cellulose Mask 


Untuk age eraser mask ni pulak dia mengembalikan keremajaan kulit wajah kita. Segala kedut-kedut akan berkurang bila selalu pakai dan wajah akan lebih anjal.

Hasil selepas pakai Age Eraser Youth Preserving Bio-Cellulose Mask dapat dilihat selepas 28 hari. Lama jugakkan. Selepas tempoh 28 hari, korang akan dapati skin complexion radiance meningkat 89.1%, skin firmness meningkat dalam 49.3% dan fine lines korang akan berkurang 30.1%. Hasil ni berdasarkan ujian klinikal yang dijalankan. Tapi diingatkan juga hasil mungkin berbeza bagi setiap orang. 

Soothe Me Now Soothing Bio-Cellulose Mask


Soothing mask ni pulak dia lebih kepada repair our skin. Hasil selepas pakai Age Eraser Youth Preserving Bio-Cellulose Mask dapat dilihat selepas 28 hari. Lama jugakkan. Selepas tempoh 28 hari, korang akan dapati skin dryness akan meningkat dalam 55.6%, imperfection meningkat 24.2% dan fine lines korang akan berkurang 16.7%. Hasil ni berdasarkan ujian klinikal yang dijalankan. Tapi diingatkan juga hasil mungkin berbeza bagi setiap orang. 

Jaring yang ada di depan dan belakang mask 

Cara nak pakai mask ni senang ja. Koyak sachet mask. Lepas tu buka jaring yang ada di depan dan belakang mask tu. Lepas tu letak elok-elok kat muka. Biarkan dalam 15-20 minit baru boleh remove. 

Lepas dah remove. Urut muka perlahan-lahan biar saki baki mask tadi betul-betul meresap ke dalam kulit kita. Baru la pakai skincare yang lain. 

Tasha memang suka pakai mask. Tapi bukan mask yang jual RM1 satu tu tau. Serius menyesal beli mask yang murah macam tu. Sangat-sangat tak sesuai dengan tasha. So, bila nak pakai mask tasha akan pastikan mask tu betul-betul berkualiti. Biarpun mahal sikit tapi berbaloi dengan hasil yang kita dapat. 

Apa-apa yang kita pakai pun mestilah secara berterusan baru boleh dapat lihat kesannya. Kalau jenis yang ada kesan cepat tu sangat bahaya tau. Entah bahan apa yang dia letak tu.

Korang boleh dapatkan produk b.liv di Sasa, major online stores (Hermo, Lazada, 11street, GEMFIVE) dan www.bliv.com





b.liv
Healthy Pores
Healthy Skin

Althea Raya Giveaway Festival


Althea Raya Giveaway Festival | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Korang perasan tak , dah nak dekat seminggu puasa. Sekarang ni kalau keluar ja mesti belambak kedai-kedai jual baju raya. Dan masing-masing pun sibuk buat persiapan raya kan. 

Dari buat persiapan rumah (nak beli perabot baru, langsir baru), lepas tu persiapan juadah raya (masing-masing dah fikir nak buat kuih raya apa kan), dan persiapan untuk diri sendiri (dari baju, shawl, kasut). 

Baju raya semua tasha dah prepare awal-awal. Malas nak keluar time puasa ni. Tengah panas pulak. Tapi kalau baju dah lawa, shawl dah cantik.. penampilan wajah kita macam mana pulak? Tak nak buat persiapan jugak ka? hehe.. 

by the way, kalau persiapan wajah tasha tak risau sangat. Tak payah nak berebut-rebut tengah panas. Order dengan Althea ja. Senang...



Sekarang ni ada limited edition Althea Raya Box. Siapa yang selalu beli dengan Althea memang tahu la kotak Althea semua comel-comel. Rasa sayang nak buang. Tasha memang suka buat koleksi kotak Althea ni. 

Lagi satu Althea jugak buat Giveaway Raya Festival tau. Di mana kalau kita beli, kita dapat free gift dari Althea. Gift dia bukan calang-calang tau. Gila tak best... Ada 9 gift korang boleh pilih salah satu.  Tasha excited sangat. Tak sabar nak shopping dengan Althea. Nak cepat-cepat grab Limited Edition Althea Raya Box... 

Tasha nak beli skincare. Nak bagi kulit cantik sebelum raya ni. Lepas tu, raya nanti nak pakai make up dari Althea. Sekarang ramai yang suka skincare dari korea. Nak cantik macam orang-orang korea kan.

Kalau tak nak lepaskan peluang ni, cepat-cepat la ke web Althea Korea ni. Jom kita shopping sama-sama, cantik pun sama-sama.



Celebrate Raya With One Festive Gift From Althea






Syoknya Shopping di ezbuy Malaysia



Syoknya Shopping di ezbuy Malaysia | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Zaman semakin canggih sekarang. Nak beli barang pun dah tak payah keluar rumah, tak payah bazir masa siap cantik-cantik pergi shopping komples, tak payah beratur panjang-panjang sebab nak beli barang masa ada buat offer besar-besaran. 

Dok rumah, buka laptop, klik-klik, bayar dan tunggu kat rumah ja barang sampai. Kalau barang tu dari oversea dah tak payah susah-susah beli tiket flight ke sana dah. Beli secara online ja. Sekarang semua dah dihujung jari. 

Buat kaki shopping online macam tasha memang rugi kalau anda tak baca entry ni. Sebab tasha akan kenalkan satu laman web shopping yang menawarkan pelbagai barangan dengan harga yang murah kebabom. Ok, let check it out!

 ezbuy


Apa itu ezbuy?

ezbuy adalah laman web shopping online yang menjual pelbagai barangan dengan harga yang murah. ezbuy menawarkan barangan dari China, Taiwan, Amerika Syarikat kepada penduduk Malaysia, Singapore, Australia, Thailand, Indonesia dan akan memperluaskan lagi perkhidmatan ke negara lain. Barang ini terus diimport dari pengeluar luar negara jadi harga yang akan diperolehi adalah lebih murah. Antara barang-barang yang dijual:

· Women's Clothing

· Men's Clothing

· Toys, Mother & Kids

· Shoes, Bags & Accessories

· Home & Garden

· Beauty & Health

· Sports & Outdoors

· Office & Stationery

· Automotives

· Mobiles & Tablets

Ezbuy juga menyediakan perhidmatan Prime ezbuy. 


Apa itu Prime ezbuy? 

Prime ezbuy adalah satu program yang dilanggan secara eksklusif oleh pelanggan bagi melayakkan diri menerima faedah Prime ezbuy selama setahun. 

Antara faedahnya adalah:

1) kos shipping barangan yang dibeli hanya RM8.80 tanpa mengira saiz dan berat parcel. 

2) Upah agen murah sebanyak 4% untuk proses tempahan termasuk parcel, packaging dan dokumen.

3) Insuran percuma sehingga RM2,000 jika barang hilang atau rosak. Gantirugi mengikut polisi Buy-For-Me service.

Macam mana nak dapatkan perkhidmatan Prime ezbuy ni?

Anda hanya perlu mendaftar sebagai ahli Prime dengan bayaran RM18.80/sebulan atau RM188.00/setahun. Untuk keterangan lanjut mengenai ezbuy Prime boleh ke link ini : http://bit.ly/2dGydUd


Tak semua barang boleh guna Prime. Jadi masa nak pilih barang tu pada bahagian filter tu tick di kotak prime. Contohnya seperti di dalam gambar di atas. Setelah tick kotak prime, web akan memaparkan barangan yang boleh menggunakan perkhidmatan prime. Senang saja kan. 

Di ezbuy terdapat pelbagai barangan daripada skincare, pakaian, barang untuk kanak-kanak, peralatan rumah dan pelbagai barangan lain. Boleh rambang mata jadinya. Kalau macam tasha sangat tertarik pada bahagian beg. 


Tasha sangat tertarik pada beg. Sebab kita boleh dapatkan beg berkualiti tinggi dengan harga yang super murah. Tasha memang seorang yang suka kumpul beg. Kalau jumpa beg yang cantik dan murah memang tasha kan beli. Jadi di ezbuy ni harga yang ditawarkan adalah berpatutan. Yang cantik-cantik harga tak sampai seratus pun. 




Cara mudah untuk membeli di ezbuy


1) Mula-mula kena daftarkan di http://bit.ly/2dDrSGW dan anda akan terima baucer membeli belah ezbuy sebanyak RM15. Tekan register sahaja dan isi maklumat yang diperlukan.

2) Pilih mana-mana barangan yang anda suka. Lepas tu pilih jenis penghantaran yang anda inginkan. 

PS: SEKARANG ECONOMY AIR DAN TURUNKAN HARGA SHIPPING DARI RM5.50/500G KEPADA RM4.50/500G. KALAU NAK LAGI MURAH DAFTARLAH SEBAGAI AHLI PRIME ezbuy. LAGI JIMAT TAU.

3) Sebelum check out masukkan kod ezsh15. Anda akan mendapat 15% potongan kos penghantaran lagi.

4) Masukkan alamat penghantaran anda dan buatlah bayaran. 

5) Tunggu barang sampai. Harap bersabar ok sebab barangan semua import dari luar negara. Jadi akan memakan masa sedikit untuk sampai.



Best Selling Product

Anda nak dapatkan barang yang up to date yang hot?? Bolehlah tengok-tengok di ‘BEST SELLER’. Di situ antara barang yang paling orang suka. Kalau anda tengah pening tak tahu nak bagi hadiah birthday atau untuk hantaran boleh la tengok di sini. Anda klik di BEST SELLER and scroll saja. Mana tau ada yang terpikat di hati nanti. Anda boleh berjimat dan dapatkan barang dengan kualiti yang baik. Setiap pembelian anda berpeluang untuk dapatkan selling point. Bila dah banyak point nanti boleh tebus. Suka kan…

100 point = RM1.00

500 point apabila anda invite kawan anda untuk membeli

Nak dapatkan baju, kasut, beg yang up to date memang kena tengok di BEST SELLER. Jangan rambang mata sudah. Pilih betul-betul yang mana berkenan. Kalau dah banyak sangat barang na beli tu jangan risau kalau kos shipping melambung. Prime ezbuy kan ada… JIMAT TAU Cuma RM8.80 sahaja. 
Haa… jangan tengok saja. Jom la shopping di ezbuy.



Rahsia Senyum Yang Perlu Anda Tahu



Rahsia Senyum Yang Perlu Anda Tahu | Senyum adalah riak wajah yang ditunjukkan manusia biasanya ketika sedang bergembira. Namun, senyum bukan sahaja ditunjukkan dengan mulut tapi boleh juga dengan pipi dan mata.

Orang tersenyum kerana banyak sebab, misalnya kerana jenaka atau tersenyum ketika gambar diambil. Namun, kadang-kadang orang tersenyum untuk menutup perasaan yang memalukan. 

Senyum sering boleh digunakan sebagai tanda keyakinan diri, tanda persetujuan atau sebagai tanda kebahagiaan. Nabi Muhammad s.a.w. pernah berkata bahawa "Senyum kepada saudaramu adalah sedekah".

Senyum dan Mood

Semasa seseorang itu senyum, 16 otot muka digerakkan untuk membentuk senyuman manis berbanding 43 otot digunakan apabila muka seseorang itu masam. 

Senyum juga juga merangsang pengeluaran endorphins, iaitu sejenis bahan kimia yang dihasilkan oleh otak untuk mengurangkan rasa sakit.

Senyum mampu mengubah mood kita. Dalam bidang psikologi terdapat teori yang disebut 'maklumbalas wajah' (facial feedback). Hipotesis ini menegaskan bahawa 'pergerakan wajah secara sendirinya menyediakan maklumat persekitaran yang lengkap untuk menentukan pengalaman emosi'. 

Menurut Davis dan Palladino, ia bermaksud maklumbalas dari ekspresi wajah seseorang akan mempengaruhi emosi dan perlakuannya. Berdasarkan teori ini maka boleh disimpulkan bahawa mood seseorang boleh ditingkatkan dengan senyuman. 


Senyuman Duchenne

Guillaume Duchenne (1806-1875), ahli neurologi Perancis merupakan seorang pakar dalam elektro-diagnosis dan elektro-terapi telah membuat kajian berkaitan senyuman. Beliau telah membuat perbandingan anatomi terhadap senyuman asli dan senyuman palsu. 

Berdasarkan keputusan yang diperolehi, beliau mendapati bahawa senyuman sebenar yang terhasil daripada rasa gembira dan bahagia bukan sahaja menggerakkan otot-otot di bahagian mulut, malahan juga otot di bahagian pipi dan mata. Berbanding senyuman palsu yang hanya melibatkan otot sekitar mulut. Senyuman Duchenne (Duchenne smile) telah diambil bersempena nama beliau.


Hidup Hingga 80 Tahun!

Satu lagi kajian berkaitan senyuman telah dilakukan oleh penyelidik-penyelidik di Wayne State University, Michigan terhadap 230 orang pemain besbol yang tercetak gambar mereka di majalah Baseball Register pada tahun 1950an. 

Penyelidik membahagikan mereka kepada tiga kumpulan iaitu tidak senyum, senyum separuh iaitu hanya otot mulut sahaja yang terlibat dan tersenyum lebar iaitu dengan mengangkat otot pipi dan sekitar mata. Kemudian para penyelidik membandingkan gambar dengan jangka hayat pemain. 

Didapati bahawa bagi kategori 'tidak senyum' secara puratanya hidup sehingga 72.9 tahun, kategori 'senyum separuh' purata hidupnya 75 tahun sedangkan mereka yang dalam kategori 'tersenyum lebar' hidup sehingga umur 80 tahun secara puratanya! Tujuh tahun lebih lama berbanding rakan-rakan mereka yang tidak senyum. 

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psycological Science ini menegaskan bahawa senyuman palsu tidak menyumbang kepada kesan yang sama.

credit: remaja


Kebaikan Air Beras Dalam Kecantikan

air beras


Kebaikan Air Beras Dalam Kecantikan | Sebelum menanak nasi, kamu akan membasuh beras dahulu dengan air sehingga air beras tidak menjadi terlalu warna putih. Air cucian beras itu selalu kamu akan buang kerana kamu fikirkan ia tidak mendatangkan manfaat buat kamu.

Ternyata kamu silap! Terdapat 6 kebaikan air cucian beras boleh digunakan dalam kecantikan. Air beras yang mengandungi pelbagai khasiat tersembunyi yang akan membuat kamu lebih cantik dan jimat dalam mencari produk kecantikan di pusat membeli-belah. 


6 khasiat yang terdapat di dalam air beras 

Warna Kulit

Air cucian beras dapat menghilangkan setiap kotoran dan sebum yang berlebihan yang terdapat pada kulit muka kamu. Cara penggunaannya adalah dengan merendamkan kapas di dalam air cucian beras itu dan lapkan pada kulit muka ada. Jika kamu melakukan ia sebagai rutin, hasilnya kulit wajah kamu akan menjadi lebih lembut dan segar.

Topeng Muka

Selain itu, air cucian beras juga dapat menggantikan topeng muka yang kebanyakkan dijual di premis kecantikan. Cara penggunaannya adalah ambil topeng muka yang sudah tidak pakai atau kain. Rendamkan di dalam air cucian beras selama 10 minit. Kemudian letakkan pada wajah kamu dan biarkan selama 15 minit. Kamu akan merasa kesegaran di kulit wajah selepas memakainya.

Pencuci Muka

Air cucian beras selalunya berwarna putih pekat dan ternyata ia mengandungi pelbagai kahsiat di dalamnnya. Kamu boleh menyimpan air cucian beras di dalam botol atau bekas yang sesuai. Ia boleh digunakan sebagai pencuci muka buatan sendiri. Khasiatnya baik untuk mencerahkan kulit muka kamu itu. Kamu akan nampak perbezaannya selepas memakainya secara harian. Ia ternyata lebih selamat daripada produk kosmetik yang sedia ada dan kebanyakkan mengandungi bahan kimia.

Mengecilkan Liang Pori-Pori

Kelebihan menggunakan air cucian beras dalam kecantikan wajah adalah amat baik sekali. Ia dapat mengecil liang pori dan membuatkan kulit wajah kamu lebih segar dan anjal. Cara untuk mengecilkan liang pori ialah rendamkan kapas ke dalam air cucian beras dan lapkan kapas tersebut pada kulit muka. Usap dan urut secara perlahan-lahan setiap kali kamu sapu air cucian beras di muka.

Jerawat

Bukan semua produk kosmetik sesuai dengan kulit wajah kita. Ada produk kosmetik yang akan membuatkan kulit kamu lebih teruk dan hodoh. Ia kerana bahan kimia yang dipakai tidak bersesuaian dengan kulit wajah kamu. Tetapi jangan kamu terkejut bahawa air cucian beras boleh juga menghapuskan jerawat dan jeragat di kulit muka. Air cucian beras ini terbukti dan ternyata dapat menyembuhkan masalah kulit muka secara semula jadi dan lebih cepat.

Pencuci Rambut

Selain pada wajah, air cucian beras juga boleh digunakan sebagai alat pencuci rambut. Dengan air cucian beras ini, ia akan memberi rambut kamu lebih bersinar tanpa memerlukan rawatan yang mahal. Caranya agak mudah, tuangkan air beras pada kulit kepala dan biarkan selama 20 minit. Kemudian bilas dengan menggunakan syampu agar bau air cucian beras tidak melekat di rambut.

kredit :Remaja


Scrub Muka Dengan Vitamin C Powder Nlee Beauty

Scrub Muka Dengan Serbuk Vitamin C Nlee BeautyMakin Lama Makin Ketagih Nak Scrub Muka Dengan Serbuk Vitamin C Lemon Ni. Seriously Scrub Ajaib. Kesan Serta Merta Wajah Lebih Cerah Sekata & Pori Semakin Halus Tertutup. Kulit Lembut Lepas Scrub.

🔹amaran Keras!!
Anda Dilarang Melakukan Scrub Muka Dengan Serbuk Vitamin C Jika Anda :-
❌ Mempunyai Jerawat Yang Bernanah. Dikhuatiri Akan Meninggalkan Kesan Luka. Biar Jerawat Kecut Secara Semulajadi Atau Letakkan Saja Campuran Serbuk Vcp Dgn Air Dikawasan Bermasalah Sehingga Kering.
❌ Mengalami Jerawat Pasir
❌ Mempunyai Kulit Yang Nipis / Sensitif Akibat Penggunaan Penjagaan Kulit Yang Mengandungi Bahan Kimia Terlarang Seperti Hidrokuinon / Merkuri / Peraben. Wajah Anda Akan Mudah Melecet.

🔹 Anda Digalakkan Melakukan Scrub Jika Anda :-
✔️Mempunyai Kulit Normal
✔️Berminyak 
✔️Kusam 
✔️Pori Besar 
✔️Jeragat 
✔️Gelap 
✔️Parut 
✔️Kombinasi.

🔹cara Penggunaan :-
Campurkan Sikit Serbuk Vitamin C Dengan Air Mengikut Sukatan Yang Diperlukan Then Scrub Membulat Secara Perlahan-Lahan Ke Seluruh Wajah Dalam Masa 5 Minit. Lebihkan Di Kawasan Bermasalah Seperti Biji Nasi/ Whitehead/ Dll. Anda Akan Rasa Sedikit Pedih Apabila Pertama Kali Melakukan Scrub Kerana Proses Pengecilan Pori Sedang Berlaku. 1-2x Sahaja Seminggu.

DAPATKAN VITAMIN C DENGAN TASHA SEKARANG.. 
AGEN SAH NLEE BEAUTY 
AG465 
whatsapp: 0136354165
Facebook: Ushaa Beauty
Instagram: @tashaqishaofficial



Cara Buat Masker Dengan Vitamin C Nlee Beauty

Cara Buat Masker Dengan Vitamin C Nlee Beauty | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Seperti yang kita tahu Vitamin C ni mempunyai pelbagai kegunaan. Jadi, sekarang Tasha nak share macam mana nak buat masker dengan vitamin c Nlee beauty. 

Vitamin C Powder ni adalah pure lemon. Jadi macam anda campurkan perahan lemon dalam bahan-bahan lain. Jadi dengan serbuk vitamin c, anda dah tak perlu masukkan lemon. Anda ada pilihan nak campur vitamin c dengan bahan lain seperti bahan-bahan di bawah: 

VCP + air masak = kecutkan jerawat
VCP + putih telur = untuk hilangkan blackheads
VCP + madu = sekatakan warna kulit
VCP + yogurt = glowing
VCP + bedak sejuk

Bagi yang mempunyai kulit sensitif, jangan biarkan masker terlalu lama. Cukup dalam 10-15 minit sahaja dan anda boleh lakukan masker 1 kali seminggu.

DAPATKAN VITAMIN C DENGAN TASHA SEKARANG.. 
AGEN SAH NLEE BEAUTY 
AG465 
whatsapp: 0136354165
Facebook: Ushaa Beauty
Instagram: @tashaqishaofficial





Putihkan Gigi Dengan Pisang



Suka makan pisang? Tentu bahagian isi sahaja yang dimanfaatkan. Kulit pisang buang begitu sahaja.


Kini, kamu boleh memanfaatkan kulit pisang dengan cara yang terbaik. Tahukah kamu, Menggosok gigi dengan kulit pisang selama 2 minit dapat memutihkan gigi? Ini kerana kulit pisang kaya dengan kandungan mineral seperti pottasium dan magnesium yang menjadi agen pemutih gigi.


Gosokkan kulit pisang di bahagian dalam selama dua hingga lima minit pada gigi. Biarkan selama beberapa minit dan kemudian bersihkan gigi kamu.


Kamu boleh melakukan sebanyak dua hingga tiga kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang maksima.



Rahsia Tahi Lalat Di Muka


Rahsia Tahi Lalat Di Muka | Assalamualaikum. Siapa ada tahi lalat? Angkat bahu. Cuba perhatikan muka masing-masing di hadapan cermin ataupun tanya ja kawan-kawan. Ada tak tahi lalat di sekitar muka? 

Kalau ada tahi lalat di muka, cuba tengok area mana tahi lalat tu. 

Tahu tak setiap tahi lalat tu melambangkan karakter kita. Betul tak? Kalau nak tahu kena la baca sampai habis.


1# TENGAH DAHI : Orangnya seorang yang degil dan agak keras kepala.

2# TENGAH KENING : Golongan yang kuat berfikir.

3# ATAS KENING : Seorang yang cekal dan tidak mudah berputus asa.

4# TEPI MATA : Jika kamu lelaki, kamu seorang yang sangat gentleman. Jika perempuan, kamu mempunyai karakter lemah-lembut dan seksi.

5# DI KENING : Bertuah, pandai dan bijak. Malah, ada sifat artistik.

6# HIDUNG : Sangat cerewet dan agak sukar untuk di fahami.

7# DAGU : Sangat aktif dan sentiasa bergerak ke sana-sini.

8# BAWAH MATA : Cepat gemuruh dan mudah bimbang.

9# TELINGA : Berpendidikan, tertib dan terjaga perwatakannya.

10# BAWAH BIBIR : Manis dan pemalu orangnya.

11# ATAS BIBIR : Kuat berleter, mempunyai kata-kata yang ‘tajam’ dan kuat memerli.

12# TEPI BIBIR : Bijak menyusun kata dan selalu menggunakan ayat-ayat manis untuk memikat orang.

13# KELOPAK MATA : Kuat bergaduh, selalu ‘panas’ dengan ahli keluarga dan agak garang orangnya.


Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum

Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Siapa yang dah cuba Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum? Berkesan tak dengan anda? Mula-mula tasha tengok serum ni macam was-was pun ada. Sebab sebelum ni tasha pernah cuba satu serum yang agak popular la jugak. Tapi tak sesuai dengan tasha. Bila pakai ja asyik berminyak. Pada mula nak hilangkan parut jerawat, tapi bila guna serum tu muka makin berminyak dan jerawat lagi suka naik. Sangat stress pada masa tu. 


Sekarang ni pun tasha masih dalam proses baik pulih kulit selepas bergelumang dengan jerawat. Dah banyak produk yang tasha cuba. Alhamdulillah, sekarang kulit dah makin pulih. Jerawat pun tak naik banyak macam dulu. Ramai yang dah mula tegur kulit muka makin sihat, makin berseri-seri.

Berbalik kepada topik asal, Tasha kenal dengan Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum ni pun masa pergi Sepetang Bersama Blogger 2016 hari tu. Ephyra ada buat offer besar-besaran. Jadi tasha yang pada awalnya ragu-ragu, beranikan diri untuk cuba Serum Ephyra ni. 

Tasha dah cakap pada diri sekiranya tasha pakai serum ni dan ternyata berminyak, tasha akan berhenti terus guna. Tapi Alhamdulillah, pertama kali pakai, serum ni cepat ja meresap masuk dalam kulit dan TIDAK BERMINYAK LANGSUNG. Tu yang buat tasha suka pakai serum ni.

Lepas dua hari pakai, parut makin cepat ja pudar. Jerawat batu yang baru ja tumbuh cepat ja surut. Yang best lagi, walaupun kita berpeluh, muka tak kan nampak kusam.

Sekarang ni sebelum pakai foundation tasha akan sapukan dulu serum dimuka. Best sangat!!!



10 KESAN NYATA EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM

1. Mengecutkan jerawat
2. Menghilangkan parut jerawat & jeragat
3. Menganjalkan & menegangkan kulit wajah yang kendur
4. Menghilangkan bintik – bintik hitam
5. Mencerahkan kulit kusam
6. Memperbaiki tona kulit tidak sekata
7. Mengekalkan kelembapan wajah
8. Menghilangkan lebam bawah mata
9. Merawat kulit terbakar ( sunburn )10. Memberikan efek kilauan pada wajah

CARA MENGGUNAKAN EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM


1. Cuci muka dengan sabun muka Ephyra Skin Bar
2. Keringkan muka dengan tuala bersih
3. Titiskan 2-3 titis Ephyra Skin Nano Advance Repair serum ke atas telapak tangan
4. Gunakan hujung jari, ratakan Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum pada beberapa bahagian muka dan leher
5. Dengan urutan yang lembut bermula dari dalam ke luar, sapukan sehingga serum meresap. Untuk hasil yang maksimum, gunakan Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum setiap hari, siang dan malam

HARGA EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM

Harga Asal
RM 88 (Sem.Malaysia)
RM 92 (Sabah/Sarawak)

Harga Promosi
RM 68 (Sem. Malaysia)
RM 72 (Sabah/Sarawak)
Sesuai untuk semua jenis kulit


Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum boleh dibeli secara online melalui
Website : www.oceanlife2u.com
Facebook : www.facebook.com/oceanlife2u
Instagram : @ephyra2u
Hotline number : 0197373770 @ 0193800779
Sebarang pertanyaan boleh berhubung terus ke 019-3015577

Magic Jelly | Gel Kecantikan Serbaguna


Magic Jelly Gel Kecantikan Serbaguna | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Magic Jelly kini dengan formula baru yang lebih hebat dengan tagline "Protect, Repair, Enhance"

Apa itu Magic Jelly?

Magic Jelly adalah gel kecantikan yang boleh digunakan satu badan oleh semua peringkat umur. Ianya gabungan 4 bahan semulajadi iaitu Aloe Vera, Timun, Sengkuang dan Bunga Chamomile. Tekstur yang ringan dan cepat meresap dan tidak melekit sama sekali. Yang penting Magic Jelly bebas bahan kimi bahaya seperti Mercury, Hydroquione, Streroid atau pewarna tiruan. 

1 Botol boleh tahan 3-4 bulan bergantung juga berapa kali anda guna. 
Reka bentuk botol yang kecil ni dan mesra travel. 
BOTOL KALIS CAHAYA MATAHARI yang melindungi kandungan gel di dalam supaya composisi kimia tidak berubah apabila terkena haba dan akan memberi efek kepada pemakai.
Ada kelulusan KKM.


Kegunaan Magic Jelly

  1. Membunuh Jerawat
  2. memudarkan parut
  3. menyerikan kulit kusam
  4. mengurangkan kulit berminyak
  5. melegakan eczema
  6. mengecilkan pori
  7. menguatkan akar rambut
  8. melambatkan penuaan kulit
  9. melembapkan bibir kering
  10. melembutkan rambut kasar
  11. merawat luka dengan cepat
  12. membuang daki dan sel kulit mati
  13. mencerahkan kulit
  14. melembapkan kulit
  15. membuat solekan bertambah glowing
  16. melegakan sunburn
  17. merawat dan melegakan melecur
  18. melembutkan kulit muka dan badan
  19. mengurangkan kelemumur
  20. melebatkan bulu mata dan kening
  21. melegakan buasir
  22. melegakan ruam lampin
  23. dan banyak lagi 

Cara Menggunakan Magic Jelly

Basuh muka
Pakai toner
Sapu magic jelly ke seluruh muka.
Sapukan dengan urutan ke atas.
Pakai krim siang atau krim malam

atau

Basuh muka
Pakai toner
Pump magic jelly dan letak krim bersama,
sebatikan dua product ni
Sapukan wajah dengan urutan ke atas

atau

Basuh muka
pakai toner
pump magic jelly
sapukan wajah dengan urutan ke atas

Untuk rambut sapukan sebagai serum ketika rambut basah dan biarkan kering.


Testimoni Tasha Tentang Magic Jelly

First time tasha pakai Magic Jelly ni sebagai pelembap. Yang bestnya Magic Jelly ni cepat ja meresap dan kulit. Sebelum tidur tasha akan apply Magic Jelly dan keesokannya kulit lembap dan tidak berminyak. I Like !!! Selalunya kalau bangun tidur mesti berminyak ja muka kan. 

Lepas tu tasha apply Magic Jelly sebagai base make up tasha. Selain memberi kelembapan pada kulit, magic Jelly ni pun boleh melegakan sunburn. Asyik panas ja sekarang kan. Even pakai UV Krim, mesti kesan sunburn tu ada walaupun sikit. Dulu kalau sunburn tasha akan sapu alovera kat muka. Kat rumah ada la alovera tu, tapi bila kat kolej mana la nak cari alovera tu. Dengan magic Jelly ni dah tak payah nak cari alovera dah. Picit picit sapu kat muka ja. 3 Minit dah siap.

Actually ada banyak lagi testimoni pengguna lain. Boleh terjah kat sini http://www.lovera.com.my/testimonials/

Info


Harga Pasaran: RM70
Facebook Page: Lovera Malaysia

Instagram: 
@LoveraMalaysia 
@Lovera.Testimonials
@Lovera.Info
#MagicJellyLovera

Email: hello@lovera.com.my
No Telefon: +6011 3234 8255



WORDLESS WEDNESDAY! #31 | Magic Jelly Review


Magic Jelly From Lovera Malaysia | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera produk untuk review dah selamat sampai ke tangan tasha. Dapat produk magic jelly dari #loveramalaysia. Sekali imbas baca mengenai produk ini ialah boleh digunakan untuk satu badan. 

Review akan menyusul di BLOG TASHA AQISHA. 

Sesiapa yang mempunyai produk dan nak tasha review/iklankan meh DM/whatsapp

Harga review boleh bawak bincang.





Kenapa Beg Perempuan Besar?


Kenapa beg perempuan besar? Selalu menjadi tanda tanya buat lelaki kan. Tak kisah la handbag ka, beg roda ka, beg galas ka. Kebanyakkannya besar-besar. Dah macam poket doraemon, apa yang boleh sumbat dia sumbat dalam beg tu. Macam-macam ada. 

Bagi tasha kalau pergi mana-mana; kelas, jalan-jalan and so on, tasha akan pastikan benda-benda penting tasha dah bawak. Jadi, tak perlu la nak risau barang apa yang tertinggal dan tak perlu nak patah balik ke rumah. 

Bila nak solat kat mana-mana pun tak payah risau kalau pakai make up. Boleh cuci terus make up kat muka. Untuk pengetahuan ye, masalah jerawat, kulit kusam dan lain-lain tu berpunca dari kesan make up yang tak dicuci dengan bersih. 

tips: so, pakaila makeup yang senang dicuci ^^

Barang apa yang penting dalam beg?

Benda penting yang kena ada dalam handbag tasha adalah;
  1. Matte Mousse Sunscreen
  2. Garnier Compact Powder
  3. lipstip
  4. Beauty Soap
  5. Biore sun block
  6. miracle bio water
  7. Dexandra Perfume
  8. Vitamin C powder Nlee Beauty
  9. Dompet
  10. powerbank
  11. Phone
  12. Tisu
  13. Novel (kalau jalan jauh)
Jadi, sebab tu tasha pilih beg dari zalora ni sebagai pilihan hati tasha. Handbag MinMin tasha tebus coupon yang tasha dapat dari contest CouponBelanja hari tu. Alhamdulillah rezeki. macam tau-tau ja tasha tengah usha handbag baru. 

Sesiapa yang nak dapatkan diskaun untuk shopping online boleh la tengok di CouponBelanja. Dalam entry yang lepas tasha ada kongsikan macam mana nak guna CouponBelanja dengan menggunakan smartphone. -----> Bagaimana Cara Untuk Menggunakan CouponBelanja Versi Mobile?

Selamat ber 'shopping' 



5 Cara Mudah Saya Rawat Kulit

5 Cara Mudah Saya Rawat Kulit.  Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Masalah kulit jerawat, berminyak, tona tak sekata dan sebagainya memang merimaskan kita kan. Tutup noda dengan mekap tebal? Makin rosak la kulit. Kulit tasha jenis combination. Ada bahagian kering, ada bahagian berminyak, dan ada bahagian sensitif. 

5 Cara Mudah Saya Rawat Kulit

Ada satu ketika sampai kulit alergik disebabkan satu produk ni. Naik macam ruam, gatal, merah dan mengelupas. Sampai nangis-nangis dengan housemate. Keesokkan harinya terus ke klinik. Tau tak ubat apa yang tasha dapat. Ubat tahan gatal yang boleh makan untuk rawat selsema juga tu. Sebab masa tu doktor yang bertugas tak ada. Yang ada cuma pembantu perubatan ja. 

Cara Rawat Kulit Dengan Prim E Cream


Tasha terus ke farmasi untuk cari ubat yang sesuai. Setelah ceritakan masalah tasha, tasha diberi sejenis krim. Prim E Cream.  Katanya krim ni untuk merawat kulit dengan membaiki sel kulit balik. Selama seminggu, hanya cuci muka dengan dengan air suam dan tidak memakai sebarang krim. Hal ini bertujuan untuk biarkan Prim E Cream baiki kulit 100% tanpa sebarang mekap.  Krim ni bukan pakai macam krim pencerah tau. sapu pada kawasan yang bermasalah ja. 

Khasiat Prim E Cream:

Prim-E Cream is a treatment system for improving the look and texture of very dry, damaged and photo-aged skin. Ideal for use on scars, stretch marks and as a night renewal cream. Prim-E Cream is a deeply nourishing cream recommended for relieving dry and cracked heels, hands, elbows and knees. 

cc: pakcik google

Cara rawat Kulit Dengan Air Kelapa Asli

Lepas ja beli krim tu, akak tasha bawak pergi beli air kelapa. No sugar, No ice. Pure. Untuk apa? Air kelapa ni bagus untuk menyingkirkan racun-racun yang ada dalam badan kita. So, lepas ni amalkan ye air kelapa asli. 

Cara Rawat Kulit Dengan Beauty Soap


Untuk pencuci muka pilihlah pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit. Pencuci muka bertujuan untuk membuang sisa kulit mati. Terlalu kerap mencuci muka dengan pencuci akan menyebabkan kulit menjadi kering, menipis dan rosak jugak tau. 

Lepas seminggu tasha guna Prim E cream, tasha cuba pula mencuci muka dengan beauty soap yang tasha beli dengan Fatin Morat. Lepas cuci, tasha tak lap muka tasha. Tasha biarkan air kering sendiri dan khasiat menyerap masuk ke kulit. Kulit akan terasa tegang dan lembap. Seketul sabun boleh tahan sebulan atau lebih lama.

Khasiat Beauty Soap:

Mencerahkan kulit dengan membuang sel kulit mati pada lapisan luar secara berperingkat.
menyamaratakan tona kulit
Membantu mengecutkan. mengurang, menghilangkan jerawat, memudarkan parut dan kulit berminyak.
Kulit lebih cerah, muda dan tegang. ^^

Ingat ye, kulit muka dengan tangan adalah tidak sama. Kulit muka sangat sensitif. Perlukan kasih sayang untuk rawatnya. Dan untuk merawat bukan masa sehari dua. Ambil masa yang agak lama bergantung dengan sistem imun kita. 

Cara Rawat Kulit Dengan Vitamin C Powder Nlee Beauty



Seperti yang kita tahu, Vitamin C baik untuk kulit. Selain kita rawat luaran kulit, dalam badan kita perlu rawat jugak. Kalau luar kulit ja nampak cantik tapi di dalam kulit rosak pun tak ada guna juga. So, rawat luar dan dalam adalah penting. Untuk Vitamin C tasha dapatkan dari Nlee Beauty. Hanya perlu campurkan dengan air sahaja. Tak perlu untuk beli suplement yang mahal-mahal. Vitamin C ni pun dah boleh bantu rawat kulit kita. 1 botol boleh tahan 3-4 minggu. Segelas air cuma 1/2 sudu teh ja. Minum sebelum sarapan dan sebelum tidur. 

Khasiat Vitamin C Powder Nlee Beauty:

Vitamin C Powder by NLEE BEAUTY. vitamin C ni adalah 100% pure vitamin c.
Tanpa campuran bahan2 lain.

Fungsi :
❤Mencerahkan kulit wajah dan badan
❤Memudarkan parut jerawat dan badan
❤Menutup liang pori di wajah
❤Mengurangkan kulit berminyak
❤Merawat kulit yang bermasalah.
❤Merawat kulit kering
❤Merawat tumit merekah
❤Merawat kulit kusam
❤Merawat eye bag
❤Merawat resedung dan alergi
❤Menguatkan kuku
❤Menguatkan rambut yang rapuh
❤Stabilkan hormon (wanita)


Cara kegunaan :-
1.Campurkan ke dalam air masak dan minum
2.Campurkan ke dalam air jus
3.Campurkan dgn setitis air dan sapu ke kawasan yang bermasalah.
4.Campurkan ke dalam air suam untuk merawat selsema.

Sukatan :
SUKU SUDU TEH untuk 1 gelas air.
SATU @ DUA SUDU TEH untuk 1 botol besar (1.5 litter)
WAKTU PENGAMBILAN :
Satu gelas setiap pagi sebelum sarapan dan sebelum tidur malam

BERAT:
20GRAM

KEGUNAAN
(Kegunaan 3 hingga 4 minggu)
SESUAI UNTUK LELAKI DAN PEREMPUAN.
SESUAI UNTUK KANAK-KANAK DAN DEWASA.
SESUAI UNTUK IBU MENGANDUNG ( 3 BULAN KE ATAS) , MENYUSU DAN DALAM PANTANG.

HARGA :
1 BOTOL : RM30.00 SM RM35.00 SS
3 BOTOL : RM80.00 SM RM85.00 SS
4 BOTOL : RM100.00 SM RM105.00 SS

whatsapp: 0136354165

Cara Rawat Kulit Dengan Pemakanan

Kalau nak rawat muka, bab pemakanan kena jaga juga. Makanan yang terlalu banyak minyak, junk food, air gas pun tak bagus untuk tubuh badan kita. Perbanyakkan makan sayuran dan air kosong. Tubuh badan kita memang memerlukan gula. Kandungan gula yang berlebihan juga tidak elok untuk kita. Sedar atau tidak selain dalam minuman, makanan kita juga mengandungi gula. So, bagi tasha tak perlu dah  air yang manis ni. Bukan tak boleh langsung ye... Kadang-kadang boleh la.... Untuk lepas mengidam.. hahah....

So, Alhamdulillah... Setelah sebulan tasha amalkan rutin ni... kulit pun dah makin sihat. Parut pun dah makin pudar. Mungkin ambil masa sebulan lagi untuk pulih sepenuhnya. Kalau ada jerawat cepat-cepat sapu Prim E Cream. Kawan-kawan tasha pun dah try Prim E Cream, Vitamin C, dengan Beauty Soap ni. 

PERINGATAN:
Tak semua produk yang orang lain sesuai akan sesuai dengan kita jugak. Setiap orang adalah berbeza jenis masalah kulit dan sistem imun




Masker Homemade | Tips Menjaga Wajah Tanpa Bahan Kimia

Tips Menjaga Wajah Tanpa Bahan Kimia

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Merujuk entry yang lepas iaitu bila jerawat datang, tasha ada bagitahu mengenai kaedah menjaga wajah tanpa sebarang bahan kimia. Dengan hanya menggunakan bahan dari dapur pun boleh menjaga wajah kita. Yang penting kena disiplin, konsisten, sabar dan tidak terburu-buru untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. Hal ini kerana sel kulit kita akan diperbaharui setiap 21 hari. Jadi janganlah harap kulit akan cantik mulus lepas 3 hari pakai ea... Tu semua bahan kimia la kalau yang pakai 3 hari putih gebu gebas... 

Siapa cakap produk tu tak ada bahan kimia, tu semua tipu... untuk hasilkan sabun yang berbuih pun perlukan bahan kimia.. apatah lagi produk-produk lain. Cuma pastikan bahan kimia yang digunakan tidak berbahaya yang boleh menjejaskan kulit wajah. 


Bahan-Bahan Dapur Untuk Wajah 

Kayu Manis

Kayu manis memberikan aroma manis pada masakan kita dan kayu manis juga merupakan antiseptik yang dapat merawat jerawat pada wajah kita. Kayu manis dapat mengecutkan jerawat dan memudarkan parut jerawat. 

Kunyit

Kunyit juga merupakan antiseptik, antiradang, anti bakteria dan anti penuaan yang dapat mengecut dan memudarkan jerawat. Sebatian yang membentuk pigmen kuning (curcumin) pula,  membantu untuk mencerahkan kulit. 

Lemon

Selain digunakan sebagai detox, lemon juga mampu untuk merawat jerawat. Malah lemon mampu untuk mencerahkan kulit wajah dan menaikkan seri wajah lagi. Seperti yang kita tahu lemon mempunyai Vitamin C yang baik untuk kulit dan mampu untuk membuang sel-sel kulit yang mati, mengecilkan pori-pori dan mengatasi kulit berminyak.

Masker Wajah Dengan Bahan Dapur


Dengan menggunakan ketiga bahan yang tasha senaraikan di atas tu boleh la dijadikan masker. Kayu manis + Kunyit + lemon. Sebatikan ia, kemudian sapu pada kawasan yang bermasalah atau keseluruh wajah. Elakkan kawasan mata ea.. Untuk permulaan lakukan setiap hari sehingga dapat kulit yang diinginkan. Lepas tu lakukan secara konsisten 3 kali seminggu. Pakai pada waktu malam selama 1-2 jam. Nak pakai semalaman pun boleh. Esok pagi terus cuci sampai bersih.

sekiranya tak nak letak lemon, boleh digantikan dengan air kosong yogurt atau madu. Madu dapat melembapkan kulit wajah tau! Sesuai untuk individu yang mempunyai masalah kulit kering. 

Kemudian boleh lakukan scrub muka dengan serbuk teh yang sudah digunakan. Serbuk teh dapat menanggalkan kulit mati pada wajah. Sekiranya anda menggunakan scrub dari produk kecantikkan pastikan kandungan bahan kimia yang terdapat tidak banyak ye. 


*** Masker ni bila dah sapu kat muka memang akan pedih, kena tahan la sikit sebab tu tanda bahan-bahan ni mula bertindak. Diingatkan juga, kalau anda ada alahan terhadap bahan-bahan ni jangan guna tau. 

Salam Blogger:
Tasha Aqisha