Showing posts with label UPSI DAN AKU. Show all posts
Showing posts with label UPSI DAN AKU. Show all posts

SEMAKAN STATUS KADS1M ATAS TALIAN


SEMAKAN STATUS KADS1M ATAS TALIAN

Berjanggutlah nak menunggu. Ingatkan boleh la dapat awal, so tasha letakla cawangan Shah Alam. Dah memang stay situ sepanjang praktikal. Tapi sampai sekarang tak dapat email apa-apa lagi. Praktikal pun tinggal dua minggu ja lagi. 

Call bank rakyat dia cakap status permohonan ada. Tapi tunggu kelulusan ja. Cawangan yang tasha pilih Shah Alam. kalau Shah Alam dia cakap nak tukar tak boleh. Ya Ka?? Jenuh la pulak nak pi Shah Alam nanti. Ingat murah ka tambang dari Langkawi ke Shah Alam. haishhhhh.............

KENYATAAN MEDIA




Mulai 1 Jun 2017, Bank Rakyat akan menyediakan satu sistem semakan status permohonan KADS1M yang boleh diakses secara atas talian. KADS1M berkenaan boleh diambil oleh pelajar dari Cawangan Bank Rakyat di seluruh negara berdasarkan maklumat yang didapati semasa membuat semakan.

Kementerian Pendidikan Tinggi meminta pelajar yang masih belum membuka akaun dengan Bank Rakyat untuk segera berbuat demikian. Bagi pelajar yang telah mempunyai akaun dengan Bank Rakyat sebelum ini, mereka juga masih perlu membuka akaun baru kerana bantuan tersebut akan hanya disalurkan menerusi akaun KADS1M Bank Rakyat.

Bagi pelajar yang telah menerima e-mel dari Bank Rakyat, mereka diminta untuk mengambil KADS1M masing-masing. Ini adalah kerana masih ramai pelajar yang belum berbuat demikian walaupun telah dimaklumkan oleh Bank Rakyat.

Semua urusan agihan Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi melalui KADS1M ini dijangka selesai selewatnya pada 15 Julai 2017.

Kementerian Pendidikan Tinggi
Putrajaya

26 Mei 2017

Cara membuat semakan Kads1m

Korang boleh membuat semakan di link ini >> Semak Status KADS1M << bermula dari 1 Jun 2017


Selamat hari Guru 2017 : Guru Pembina Negara Bangsa


Selamat hari Guru 2017 : Guru Pembina Negara Bangsa | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bersempena 16 Mei 2017, tasha nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada warga pendidik. Tak kiralah sama ada mendidik di rumah, sekolah, tempat kerja dan sebagainya. Terima kasih kepad insan-insan yang banyak bersabar mendidik tasha dalam mengenal ABC dan mengenal erti kehidupan. 

Tahun ni ja tak sambut di UPSI, tapi alhamdulillah dapat sambut dengan anak-anak di Tadika tempat tasha praktikal sekarang. 

Tema tahun 2017 sama juga macam tema tahun sebelumnya iaitu Guru Pembina Negara Bangsa. Kenapa tema ini masih dikekalkan? Apa maksud disebalik tema ni?


Maksud Di Sebalik Tema Hari Guru 2017



Tema - Guru : Pembina Negara Bangsa

Definisi Guru

Pengajar, pendidik atau pembimbing yang menyumbang khidmat bakti dalam semua bentuk institusi pendidikan yang menjadi penggerak serta pendukung kepada pembangunan pendidikan negara.
Guru merupakan insan yang berpengetahuan luas, berkemahiran tinggi dalam bidangnya dan mempunyai keperibadian terpuji serta berupaya menjadikan diri mereka sebagai suri teladan.


Definisi Pembina

Individu yang membangun, membina, mendirikan dan membentuk sesuatu untuk mencapai matlamat yang dihasratkan.
Dalam konteks pendidikan, guru berperanan sebagai individu yang membina dan membentuk kualiti individu murid/pelajar dalam aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek (kognitif) bagi memenuhi aspirasi penididikan.


Definisi Negara Bangsa

Kumpulan manusia dalam satu ijatan ketatanegaraan yang mapan.
Negara Bangsa dalam konteks ini bermatlamat untuk memastikan setiap pelajar memiliki jati diri yang kukuh, patriotik, berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral, hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang, demokratik, liberal, bertolak ansur, berfikiran dan berbudaya saintifik serta bersatu padu.

Senarai tema hari guru dari tahun 2000 hingga sekarang :-

2016/ 2017 Guru Pembina Negara Bangsa
2015 Guru : Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak
2014 Guru : Pencetus Kreativiti, Penjana Inovasi
2013 Guru Malaysia: 1Aspirasi, 1Agenda
2012 Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara
2011 Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara
2010 Guru Pembina Negara Bangsa
2009 Guru Pembina Negara Bangsa
2008 Guru Cemerlang Negara Terbilang
2007 Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2006 Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2003 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2001 Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama
2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan

sumber : PKG Tokai

Rumah Sewa Terbakar


Rumah Sewa Terbakar | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Pagi tadi, kawan hantar whatsapp gambar rumah terbakar. Masing-masing berharap tu bukan rumah sewa kami. Terus ja call junior kat UPSI. Lemah jantung bila dia sebut, " aha, rumah kita terbakar..." Dok di tadika tadi pun dah rasa tak tenang ja. 

Actually, tu rumah sewa sem lepas. Masa masuk rumah sewa tu, tasha dengan 2 orang kawan lagi beli macam-macam barang. Kemudahan untuk kami memasak jugak. Dapur gas, tong gas, pinggan mangkuk, blender... Kiranya barang dapur dalam rumah tu 80% milik tasha dengan 2 orang kawan lagi. 


Sebelum habis sem 6 hari tu, kami sempat cari pengganti kami untuk stay kat rumah tu sementara kami praktikal.Di sebabkan barang-barang banyak dalam rumah tu, kami tinggal la bagi diorang guna kejap. Lepas tu ada jugak la barang-barang seperti pakaian, buku-buku, baldi dan bermacam lagi yang kami tinggal termasuklah barang arwah kawan tasha. Plan bulan 8 nanti la nak hantar barang-barang arwah ke rumahnya nanti. 


Bila dapat berita rumah terbakar, macam-macam fikir. Kataya berlaku litar pintas. Macam mana berlaku tu wallahualam... Bahagian dapur habis semua hangus. Alhamdulillah, nasib baik tiada kemalangan jiwa. Cuma tu la, terfikirkan barang-barang... hurm.. Dah la dok jauh sekarang ni... 

Tapi, perancangan Allah swt tu maha hebat. Dia memberi kita dugaan serta masalah, Dia juga yang memberi kita jalan. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian semua ni.. Moga hati terus tabah dan redha.





Kisah Guru Praktikal


Kisah Guru Praktikal | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah dah hampir sebulan tasha bergelar sebagai guru praktikal di sebuah tadika swasta di Shah Alam. Mood masih teruja, happy walaupun penat melayan setiap kerenah budak-budak ni. Kalau tak ada budak-budak ni sunyi pulak.

Tasha praktikal selama 4 bulan sahaja (2 bulan di tadika dan 2 bulan di taska). Untuk 2 bulan pertama ni tasha kena mengajar di tadika dulu. Dalam kelas tu ada lebih kurang 16 orang dan macam-macam ragam. Ada yang mengelat tak nak belajar, ada yang slow learner, ada yang suka nangis, ada yang low self esteem.  Dan sebagai guru sabar tu kena letak paling atas sekali. Sebagai pendidik, kita la kena corakkan mereka. Yang mengelat nak belajar, kita buat aktiviti best-best. Yang slow learner kita bimbing sampai dapat. Yang suka nangis kita hiburkan dia. Yang low self esteem kita bina self esteem dia. 

Yes, kalau sebut guru tadika ja mesti orang ingat kita kena lemah lembut selalu. Tak boleh marah, kena manja-manja baru la budak-budak berani dekat dengan kita. Tapi ingat first impression tu penting. First day masuk kelas kena tunjuk jugak muka tegas kita. kadang-kadang budak-budak ni nak uji kita ja. kalau terlalu berlembut, nanti budak-budak ambil kesempatan. Time tu kalau kita marah pun tak kan makan saman. 

So, harap-harap tasha terus kuat untuk mendidik anak bangsa ni. Walaupun hanya seketika. 

Rabu ni dah nak kena observe... seram sejuk ja ni....


Picnic Party Yang Simple dan Menarik



Picnic Party Yang Simple dan Menarik | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hari tu sebelum tamatnya semester 6, tasha dan kawan-kawan plan la nak buat outdoor party ala-ala picnic gitu. Actually dari sem 1 sampai la sem 6 dorang la housemate tasha (kecuali sem 2). So, nak pergi mana pun memang kami akan keluar sekali. Tak kira la besar mana pun kereta tu, kami akan sumbat 6 orang jugak. Tapi, baru-baru ni kami baru ja kehilangan sahabat kami. Dengan kehilangan tu membuatkan kami lebih menghargai. Miss u Nani... 😢



Lepas ni masing-masing akan praktikal. Semua jauh-jauh. Lama jugak la nak jumpa semula.. Bila ada masa lapang, terus kami plan nak buat picnic party. Kami pilih tema biru putih. Props yang kami guna pun kertas-kertas yang kami dah guna dulu... Kami tak da la upah photographer professional. mintak kawan-kawan je. Lepas tu upah la sikit... hehe.. Walaupun bukan photographer professional, kami puas hati dengan hasil tangkapan beliau.. 

Benda makan kami masak sendiri seperti mee goreng, sosej, nugget, kentang.. simple ja...

Tasha tak nak merapu panjang-panjang, korang just usha gambar then amik la idea untuk buat picnic party dengan kawan-kawan korang ka, birthday party ka.. mesti lagi meriah kan..


Date : 8 Januari 2017Location : Tasik Proton City, Tanjung MalimPhotographer : Harma IsmailTalents: Tasha, Mirah, Iza, Efy, Mun













Then, waktu malam kami ber Shellout di TR Tomyam & Traitor Crab Restaurant, Slim River. Harga pakej sangat murah kami amik pakej untuk 4 orang makan cuma RM75 sahaja. Just tambah nasi putih satu lagi ja la.. tu pun penat nak habis kan.. sebab lauk dia sangat banyak..

Tasha tahu shellout kat slim river ni pun sebab terbaca kat blog Nazlee.com

Dah dapat idea nak buat outdoor party?? Meh la share dengan tasha pulak..


SENARAI UNIVERSITI AWAM (UA) UNTUK KEMASUKAN SECOND INTAKE (AMBILAN KEDUA) PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN STPM / SETARAF (IJAZAH PERTAMA) SESI AKADEMIK 2016/2017



SENARAI UNIVERSITI AWAM (UA) UNTUK KEMASUKAN SECOND INTAKE (AMBILAN KEDUA) PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN STPM / SETARAF (IJAZAH PERTAMA)
SESI AKADEMIK 2016/2017 

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bagi sesiapa yang berminat untuk sambung degree, UA tertentu ada membuat ambilan kedua. So, ingat tarikh-tarikh penting UA yang buat ambilan kedua ni ye. good luck semua...

Selamat Hari Guru 2016 | Guru Pembina Negara Bangsa

bakal cikgu anak awak

Selamat Hari Guru 2016 | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Untuk julung kalinya tasha mengucapkan selamat hari guru buat kedua ibu bapa tasha yang merupakan guru pertama yang banyak bersusah payah membesarkan tasha. 

Dan juga buat guru-guru yang pernah mengajar tasha dari tadika sehinggalah pensyarah di UPSI. Alhamdulillah, berkat tunjuk ajar dan didikan semua, tasha berjaya berada di tahap ini. Walaupun ada pahit manisnya dalam meniti liku-liku. 

Bila dah lama meninggalkan alam persekolahan, kenangan yang paling manis adalah saat bersama rakan-rakan dan guru-guru. Saat kena denda ramai-ramai, mandi air katak berjemaah, cerita hantu malam-malam, menyanyi tengah malam. Bila dah habis zaman sekolah mana nak cari dah kenangan macam dulu. 

Tak lupa jugak bila ada detik-detik touching dengan cikgu, jatuh bangun cikgu yang selalu bagi semangat dan dorongan. Adakala dipinggirkan cikgu juga yang setia ada memberi sokongan. 

Alhamdulillah, bila semakin dewasa kita semakin mengenal erti kehidupan. Dimana kita boleh bangun bila jatuh sendiri. Kita boleh berjalan sendiri bila tiada yang mengiringi. Dan menjadikan hati lebih kuat dan tabah.

Terima kasih cikgu!
Terima kasih kerana bersusah payah mendidik budak degil ini menjadi seperti sekarang ^^

Tanpa anda semua, tiadalah saya disini. 

Tadika Kemas Kg Selat Bagan Nyior (1997-98)
Sekolah Kebangsaan Selat Bagan Nyior (dari Pra sekolah 1999-2005)
Sekolah Menengah Kebangsaan Langkawi (2006-2010)
Sekolah Menengah Kebangsaan Mahsuri (2011-2012)
Universiti Pendidikan Sultan Idris (sekarang)

Inshaa Allah bakal guru anak-anak anda suatu hari nanti..

Born To Be A Great Teacher.




10 Tips Hilangkan Nervous Ketika Presentation


“Alamakkk esok nak presentation lah! Takutnya...”

10 Tip Hilangkan Nervous Ketika Presentation | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Tasha percaya pasti semua pernah mengalami situasi seperti ini saat kita perlu melakukan 'presentation' di hadapan khayalak ramai. Terutamanya pelajar macam tasha..

Tapi, jangan risau! 

Ada 10 tips yang tasha akan kongsikan untuk meningkatkan tahap keyakinan dan nampak lebih tenang. 

1) Fahami dan dalami slide yang kamu bakal bentangkan. Kalau tidak keberatan, cuba berlatih buat presentation beberapa kali agar sebutan dan percakapan kamu jelas dan lancar.

2) Pakai pakaian yang kamu selesa dan kemas. Jangan jadikan ia sebagai peluang untuk kamu memperagakan fesyen dan gaya.

3) Perlu di ingat, tujuan utama yang harus kamu lakukan adalah untuk menyampaikan sesuatu maklumat pada pendengar. Jadi pastikan segala maklumat yang kamu masukan dalam slide ringkas dan mudah di fahami.

4) Minum air putih dan tarik nafas sedalam-dalamnya sebelum mulakan presentation. Keadaan ini akan membuatkan kamu lebih tenang dan berada dalam keadaan yang terkawal.

5) Cuba berlatih di hadapan cermin. Pastikan kamu bercakap dalam keadaan tersenyum bukan berkerut. Ini kerana, apabila kamu berkerut, kamu akan membuatkan penonton kamu rasa lebih tertekan dan tidak selesa dengan kewujudan kamu di hadapan mereka. Oleh itu, senyuman mampu membuatkan penonton memberi feedback yang positif.

6) Hati-hati, ada sesetengah pihak memang menunggu peluang untuk ‘menghentam’ kamu. Jadi cuba minimalkan segala kesalahan dan jika ada masalah yang timbul bertenang dan jangan terlalu panik.

7) Bagi sesetengah pihak, eye contact sangat penting saat membuat presentation. Tetapi, jika terlalu banyak membuat eye contact juga boleh membuatkan kamu hilang fokus dan rasa lebih gugup. Jadi, tiada salahnya jika kamu tetapkan satu titik fokus agar hilangkan rasa gugup.

8) Sesuaikan gaya bahasa kamu dengan penonton yang ada. Jika banyak golongan muda, pastikan bahasa yang kamu guna mudah di fahami dan lebih bersahaja. Jika banyak dewasa gunakan bahasa yang lebih formal dan teratur.

9) Ketika membuat presentation jangan lupa selitkan sekali elemen-elemen lawak dan mencuit hati. Jadi, penonton tidak akan bosan dan hilang minat mendengar segala maklumat kamu.

10) Jika kamu jenis yang gugup. Saat memberi ucapan / membuat presentation cuba gengam sesuatu seperti klip kertas, tisu, pen atau apa sahaja yang boleh membuatkan kamu rasa lebih yakin. Tetapi perlu di ingat, sebolehnya jangan sampai orang tahu yang kamu sedang menggengam sesuatu ya.


Delegasi IPT 2015


Delegasi IPT 2015 baru sahaja melabuhkan tirainya pada 9 November yang lalu. Program 4 hari 3 malam ini berjaya menghimpunkan 14 kelab rekreasi  IPT seluruh malaysia. Antara yang terlibat:



  1. Kelab Kembara MSU
  2. ARC IIUM (Adventure and Recreational Club IIUM)
  3. Persi (Persatuan Rekreasi UITM Perak)
  4. Kresma (Kelab Rekreasi UITM Malaysia) 
  5. Kelab Kembara UMT
  6. Karen (Kelab Rekreasi UNITEN)
  7. T-Rex (Kelab Rekreasi UMP)
  8. Cheveyo (Kelab Sukan Lasak Upsi)
  9. Kerlu (Kelab Rekreasi Luar Upsi) 
  10. Kerex (Kelab Rekreasi & Sukan Ekstrim UTeM)
  11. Kelab Kembara UTHM
  12. KRUM (Kelab Rekreasi Unikl MIIT)
  13. UMAGS (UNISEL)
  14. Re-X (Kelab Rekreasi UITM KB)

Delegasi IPT 2015


Program ini berlangsung selama 4hari 3malam. Bermula pada 6-9 November 2015 di Teratak Riverview, Tanjong Malim, Perak. Atas kekangan waktu dan jarak perjalanan kelab lain ke destinasi, program ini secara rasminya bermula pada 7 November 2015. Kami telah dibahagikan kepada beberapa buah kumpulan kecil seperti Brooks, North Face, ... 

Kami juga perlu melakukan aktiviti dan memasak mengikut kumpulan yang diberi. Nama kumpulan tasha adalah Brooks yang terdiri daripada Nik (Utem), Nicky (MSU), Bah (Unikl), Alif (UMT), Kak Aida (KERLU). 

Talk By S.O.S and Hike to Waterfall (7 November )


Aktiviti pada pagi itu adalah mendengar taklimat Search and Rescue daripada En. Muzafar Mohamad (Director of Silver outdoor Sport). Taklimat ini telah memberi pendedahan kepada kami apa yang perlu dilakukan sebelum dan semasa berlakunya sesuatu yang tidak diingini.  

Usai taklimat, kami mula memasak untuk hidangan tangahari sebelum memulakan pendakian ke Lubuk Kawah. Walaupun tasha tinggal di Tanjong Malim, itu merupakan kali pertama tasha menjejakkan kai ke Lubuk Kawah. Perjalanan ke lubuk kawah memakan masa hampir 2 jam. Trail ke sana pada awalnya agak santai. Seperti trail ke Sungai Chiling. Namun, makin lama trail semakin curam dan masing-masing kelihatan agak kepenatan untuk mendaki. Dan untuk pertama kalinya tasha kena gigit dengan pacat. Hiking sebelum ini tak pernah lagi menderma darah kepada makhluk itu. Bukan main besar lagi dia.. Dah kenyang katakan...

Aktiviti pada waktu malam pula, kami diminta untuk membuat satu kertas kerja bagi mendapatkan tajaan berkaitan dengan outdoor. Bagi kumpulan tasha kami mencadangkan agar membuat aktiviti bersama masyarakat orang asli. Seperti kita tahu, masyarakat orang asli mempunyai banyak ilmu pengetahuan mengenai outdoor dan ilmu itu boleh kita pelajari dan aplikasi apabila berada di dalam hutan. Selain itu, kami juga mencadangkan untuk membuat Corporate Social Responsibility (CSR), dimana membuat khidmat masyarakat pula kepada mereka setelah mereka berkongsi ilmu dengan kita.


Corporate Social Responsibility di Kampung Balun (8 November)



Hari seterusnya kami membuat CSR di Kampung Balun. Antara CSR yang kami buat adalah membersihkan kawasan kubur dan masjid, sekolah, membantu golongan kelainan upaya, membuat aktiviti dengan kanak-kanak dan aktiviti rewang.

Tasha and the gang telah meluangkan masa dengan kanak-kanak tadika pasti di kampung Balun. Semestinya ramai kanak-kanak yang mencuit hati. Gelagat mereka yang sentiasa buat kami terhibur. Untuk kanak-kanak comel ini kami sediakan bahan mewarna untuk mereka. Memang terhibur tengok gelagat masing-masing ketika mewarna. Pada sebelah petang pula, kami meneruskan aktiviti riadah bersama penduduk disitu.

Untuk aktiviti pada malam tersebut, kami telah diminta untu membuat satu persembahan parodi. Bab ni memang lemah sikit. Tasha bukan ada bakat-bakat berlakon, menyanyi bagai ni. Tapi apakan daya, hentam saja la... Ada yang menghiburkan ada juga kurang terhibur. Ermm, macam group tasha.. hahaha. Anggap saja sebagai pengalaman kan. 

Hardcore Hunting (9 November)


Merupakan hari terakhir kami. Jadi aktiviti untuk hari terakhir adalah Hardcore Hunting. Konsep aktiviti ni macam explorace tapi telah diubah suai sesuai dengan aktiviti outdoor. Ada 11 check point yang melibatkan survival outdoors antaranya water crossing, tubing (boleh rujuk video untuk lihat lebih banyak aktiviti Hardcore Hunting) . Dan adalah insiden yang membuatkan trauma tu kembali semula. Baru masuk check point kedua dah asma.

Bila kita dapat kawal sesuatu ia tidak akan menjadi penghalang untuk kita, tetapi bila sesuatu itu merupakan ketakutan buat kita tidak ada apa yang mampu untuk mengatasinya melainkan cuba melawan. Namun, bila tasha tak dapat nak kawal arus air sungai yang deras tu, tasha dah mula panik akhirnya tersungkur. There another long story about my trauma with water. hahaha....

Lepas habis sahaja hardcore hunting, kami mula membuat persiapan untuk majlis penutup pada petang tersebut. Terasa sangat sekejap masa berlalu. Terdapat banyak happy sad story sepanjang berlangsungnya program ni. Yang penting ilmu yang dikutip akan diaplikasikan untuk kehidupan yang akan datang.

Walaupun berlainan IPT, kami kongsi satu minat yang sama !

Jumpa lagi untuk delegasi akan datang..




Salam Newbie,
Tasha Aqisha












WORDLESS WEDNESDAY! #27 | Delegasi IPT 2015


THE SUMMIT of IPT Outdoor Recreational Assembly 2015, Organised by Kelab Kembara MSU, Management & Science University - 'All for one, One for all'


Pertemuan kelab rekreasi seluruh IPT akan berhimpun di teratak riverview Tanjong Malim selama 4 hari. Selamat menjalani cuti mid sem bersama keluarga KERLU dan Cheveyo UPSI serta kawan-kawan baru.. ^^^


PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA Semester 2 2016 (SECOND INTAKE)

Program Ijazah Sarjana Muda (ISM) Second Intake 2016

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.. berikut merupakan IPTA yang membuat ambilan kedua pada sesi 2 2015/2016.. 

Second Intake UITM (Kemasukan Mac 2016)

Tarikh pemohonan 28 september 2015- 6 November 2015
Senarai program yang ditawarkan http://online.uitm.edu.my/degree.cfm
Iklan Pemohonan tengok sini
jangan lupa dapatkan no pin di BSN
Sebarang pertanyaan anda boleh hubungi di talian yang tertera
Pertanyaan Mengenai Permohonan (proses pengambilan/syarat program/keputusan kemasukan) : 
Telefon (+603) - 5544 3164 / 3166 / 3174 
Fax (+603) - 5543 8534 

Masalah pengisian borang permohonan online/no.slip bsn : 
Telefon (+603) 5544 2203 
Fax (+603) 5544 2197 
Email uitmonlineapplication@salam.uitm.edu.my
Mohon SINI

Second Intake UPSI (Kemasukan Febuari 2016)

Tarikh pemohonan 12 Oktober 2015-30 oktober 2015
jangan lupa dapatkan no pin di BSN (RM26)
Sebarang pertanyaan anda boleh hubungi di talian yang tertera
Jika terdapat sebarang pertanyaan atau kemusykilan, sila hubungi talian 05 450 6929 / 6030 / 6932 atau emel akademik@upsi.edu.my.

PELUANG-PELUANG KERJAYA
Graduan UPSI telah disediakan dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang cukup supaya mereka boleh menghadapi dunia kerjaya selepas tamat pengajian kelak. Antara kerjaya yang sesuai untuk graduan UPSI adalah:
GURU . USAHAWAN . PENYELIDIK . SAINTIS . PERUNDINGCARA . EKSEKUTIF . JURULATIH SUKAN . PEMUZIK . ARTIS KESENIAN . EDITOR . PENTERJEMAH . JURUBAHASA . WARTAWAN . KAUNSELOR . PEGAWAI TADBIR . JURU RUNDING SAHAM . PEGAWAI PERBANKAN . PEREKA FESYEN . JURUTEKNIK . PEREKA ICT . GRAFIK . ANIMASI . PENYIARAN . PUSTAKAWAN . PENSYARAH .


Second Intake UUM (Kemasukan FEB 2016)

tarikh permohonan 10-30 November 2015


Sila muat turun maklumat dibawah:

1. Senarai Program yang ditawarkan : [ Muat Turun di sini ]

2. Syarat Kemasukan Bagi Lepasan Diploma : [ Muat Turun di sini ]

3. Kelayakan Institusi dan Diploma yang diiktiraf oleh Senat UUM : [ Muat Turun di sini ]

4. Permohonan Online - [ Link di sini

(Note: Sila simpan no.borang sebagai rujukan permohonan)

5. Cara Bayaran Wang Proses : [ Muat Turun di sini

6. Senarai Semakan : [ Muat Turun di sini ]

Tarikh akhir terimaan dokumen lengkap oleh Unit Kemasukan, UUM 7 Disember 2015


LEPASAN DIPLOMA SAHAJA

Sebarang pertanyaan sila hubungi UKRP di talian 3324/3323/3334 /3309
Jabatan Hal Ehwal Akademik,
Universiti Utara Malaysia,
06010 Sintok Kedah
MALAYSIA
Tel: +604-928 3324/3323/ 3334/ 3309
Fax: +604-9283305
Email: hea@uum.edu.my


Second Intake UTHM


Tarikh permohonan 4-18 November 2015

iklan permohonan Klik Sini

Permohonan Online KLIK SINI



UTM Tiada Pengambilan februari 2016
UNIMAS tiada pengambilan februari 2016



sebarang perubahan akan dimaklumkan...

untuk keterangan lanjut sila rujuk laman web yang tertera ataupun call pihak universiti berkenaan...

ini hanya sekadar perkongsian bersama...
Last update 17 November 2015

Jelajah Kampus

Jelajah Kampus | Universiti Pendidikan Sultan Idris

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Misi hari ni tasha dengan my bestfriend jalan-jalan Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (kampus lama). Sebenarnya kami jelajah kampus lama adalah ambil gambar untuk menyertai pertandingan Happy 58th Merdeka Days, Malaysia. Contest ni akan tamat pada 1 September.  

Lokasi | Bangunan Suluh Budiman

Lokasi yang dipilih merupakan sekitar Bangunan Suluh Budiman. Hal ini disebabkan bangunan tersebut merupakan Muzium Pendidikan Nasional pertama Malaysia. Muzium ini telah diilhamkan sejak tahun 1950 lagi. Dahulu ia dikenali sebagai Muzium Sultan Idris Training College (SITC). Muzium ini hanyalah muzium kecil yang hanya menyimpan khazanah-khazanah yang berkaitan dengan pendidikan di SITC dan budaya masyarakat Tanjong Malim.

Replika Loceng Agung

view belakang tu merupakan tempat letaknya loceng agung UPSI. Bertujuan untuk memanggil pelajar-pelajar berkumpul satu masa dulu. Sekarang loceng tu dah tak ada. Tau pi mana. Yang ada cuma replika saja.  Lokasi ni berhadapan dengan Dewan SITC. 


Disebabkan tak ada orang nak ambil gambar, kami pun ambil gambar sendiri. huhu... Nak buat gesture H, tapi rasa macam tak jadi la pulak. hahahaha....

Laman Batik UPSI



Laman Batik UPSI ni baru ja diubahsuai. Dulu tak la secantik sekarang ni. Sekarang memang cantik. Kreatif orang yang buat ni. 

Ok,sampai sini dulu jelajah kampus UPSI buat masa ni. Jelajah yang seterusnya? Any suggestion?

Mossy Forest Cameron Highlands



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Cuti yang buruh yang lepas , tasha dengan kawan-kawan tidak mensia-siakan cuti kami... Walaupun assignment banyak menanti, aktiviti wajib setiap minggu kami tetap adakan.

Kali ini kami memilih gunung irau atau lebih dikenali dengan Mossy Forest sebagai tempat pendakian. Dengan ketinggian 2110m dari aras laut dan merupakan gunung ke 15 tertinggi di Malaysia. Mossy Forest jugak dikenali sebagai gunung Lord of The Ring Malaysia. Memang rugi la bagi hiker kalau tak pergi hiking di mossy forest ni..

Untuk hiking ke Gunung Irau, sebaiknya kena buat permit. Tak mahal pun 1 kepala RM5.00 daripada kalau kena saman beratus-ratus... Tak tahu nak buat permit macam mana? boleh tanya tasha.. hehe....

Tak seperti hiking ke pine tree dulu hanya 4 orang gadis... Kini peserta lebih ramai dalam 11 orang yang terdiri daripada 7 orang dari UPSI, 4 orang dari UPNM.


1 Mei 2015, Kami mula bertolak dari Tanjong Malim selepas solat asar. Akibat jalan jem, perjalanan kami mengambil masa yang agak lama. Sekitar jam 10 kami tiba di tanah rata cameron. Pertama sekali yang nak cari adalah tempat makan. 

Lepas makan, kami mencari masjid yang terdekat untuk menginap. Jimat badget... hehe.. Ingatkan kami ja yang tidur, rupanya ramai.... sebelum tu, kami ke Balai Polis Brinchang untuk membuat report pendakian kami. Risau jugak kalau jadi apa-apa. so, sebelum terlambat baik ambil langkah berjaga-jaga.

Lebih kurang jam 5 pagi kami mula bertolak ke tapak pendakian gunung irau. Di situ kami solat subuh. Cuaca pagi tu memang sejuk. Kabus tebal... beku tulang hitam ni... Selepas warming up dan bacaan doa, pukul 7 kami mulakan trail pendakian dengan mendaki tangga kayu.


Dengan mengambil masa lebih kurang 2 jam kami tiba di Mini Irau. Kami sempat rehat sekejap sebelum meneruskan perjalanan ke peak irau. Semput? memang semput. Trail agak hardcore. Sebab traill tu agak lembap, berlumpur, lincin dan silap langkah boleh makan diri....

rehat sekejap di Mini Irau lebih kurang 20-30 minit baru la kami meneruskan perjalanan kami ke Peak Irau. and we did it!!! Masa untuk kami mendaki ke Peak Irau lebih kurang 3 jam 30 minit... Kalau rehat kejap ja mungkin boleh sampai lebih awal....

Setelah tibanya kami disitu .. Mashaa Allah.. cantiknya ciptaan Allah.... Kagum dengan keindahan yang ada... segala kepenatan yang kami lalui tadi terbayar dengan keindahan yang kami lihat...

The best part is about our photoshoot... Sebelum kami turun , sempat lagi kami photoshoot di tempat yang paling cantik..

Masa turun kami lebih cepat. dari pukul 12.15pm-3.30pm... jadi perjalanan kami memakan masa 7 jam untuk turun dan naik. disebabkan tasha masih baby hiker, semput tu masih terasa... Rasa nak nangis ja sebab penat sangat.. tenaga dah banyak habis... Tapi dikuatkan semangat jugak... alhamdulillah... sampai jugak ke penamatnya....

Pine Tree Trail, Fraser's Hill


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hiking Pine Tree Trail memang merupakan pengalaman yang tak mungkin dilupakan. Sebelum ni tak pernah tahu pun Fraser's Hill ada tempat hiking. Ingatkan situ cuma tempat pelancongan ja. Bila di godek-godek baru tahu di situ ada tempat hiking yang agak mencabar treknya. kekuatan mental dan fizikal sangat penting.

Trek Pine Tree adalah 5.5 km. Tak jauh sangat daripada trek tasha di tapah hari tu... Yang mencabarnya trek ni adalah naik turun bukit yang mempunyai tahap kesukaran yang tinggi jugak. Memakan masa hampir 7-8 jam pergi dan balik. 

Tasha hiking bersama tiga orang rakan lagi. and yes... kami semua perempuan... Tu risiko pertama yang terpaksa kami ambil. Tapi disebabkan semangat kami yang kuat... with or without man, kami akan teruskan jugak hiking kami... 

Perjalanan dari tg. malim ke Fraser's Hill lebih kurang 1 jam 15 minit. Dekat ja... tapi yang tak boleh blah jalan dia bengkang bengkok. Naik pening di buatnya... nasib baik tak da mabuk darat... 


Sampai ja kami di Fraser's Hill.. pusing-pusing cari Pine Tree Trail. Tak jumpa-jumpa... sampai sesat. Line pulak kadang-kadang ok, kadang tak ok (nak cari guna GPS la). Memang memerlukan kesabaran yang tinggi la... Last sekali kami jumpa peta macam kat atas ni... Ouh, kena naik atas sikit lagi ni... 

Ok... sebelum hiking sempat lagi kami jalan-jalan cuci mata... haha... (sempat lagi) and tak lupa jugak kena breakfast sebelum hiking.. takot jugak ada yang pancit nanti... nak ingatkan... sila bawak bekal siap-siap sebab sini makanan agak mahal dan..... hehehe..... 

Ingat nak beli tshirt... corak pulak tak berkenan.. yang berkenan saiz budak-budak.... mana nak muat... keluar kedai dengan perasaan kecewa.... 
  


tempat tasha berdiri tu merupakan pintu masuk utama pine tree trail dan akan jumpa pondok pertama... Jangan risau sebab trek dia memang jelas dan susah nak sesat.. Cuma tahap keselamatan tu kena jaga la... masa tasha masuk jalan agak becak dan licin... 

Fasa pertama trek mendatar lagi. makin lama makin turun bukit. Masa turun bukit tu tak terasa penat sangat. Halangannya tak sukar lagi. Dalam 800m lebih kami jumpa dengan pondok yang kedua. rest sekejap... sambil tengok peta... Get ready sebab lepas tu kami akan menuruni cerun yang agak curam... dan jumpa dengan beberapa jenis pokok seperti pokok pisang apa tah.. tak ingat nama pisang tu... and jumpa pokok yang macam tali tarzan tu... 


Kemudian baru jumpa dengan pondok yang ketiga... Ops, pondok dah runtuh.. tinggal bumbung ja...kepenatan tu kian terasa... tapi semangat tu tetap ada...  




Setelah penat menuruni cerun... kami akan mula mendaki pulak... Masa mendaki tu la kepenatan semakin terasa.. Trek mula mencabar... dah la kaki pendek.. nak kena langkah besaq.. memang penat la... Berapa kali berhenti... Sepanjang perjalanan tu kami jumpa ramai orang... Soalan pertama yang kami tanya... "Sampai puncak dak?? Jauh lagi dak?? Berapa lama lagi??" Tau apa yang jawapan yang kami dapat???

"Tak sampai puncak pun... separuh ja... kalau nak sampai puncak ambik masa 2-3 jam lagi. sekarang ni dah lewat. kalau sampai puncak silap-silap malam baru keluar. "


Kami teruskan jugak perjalanan kami... Dalam kiraan kami kalau 3.30pm kami tak sampai puncak, memang kami akan berpatah balik... sangat bahaya sebab kami bukan datang dengan orang yang profesional dan kami semua perempuan... Susah kalau keluar malam... bahaya...... Sampai ja di satu cerun kami dah decide nak patah balik lebih awal.... 

walaupun sampai sini ja trek kami, dah cukup bersyukur. Sekurangnya perjalanan kami tak sia-sia.. Macam-macam yang kami dapat. Dapat jugak hiking walaupun tak habis... Inshaa allah next trip kami akan cuba habiskan.. Tapi kena masuk awal la... baru boleh habiskan... Ni kami masuk pun dah lewat... walaupun kami penat, letih... kami tetap happy... 

Kami mula hiking 12.45 pm-3.30 pm. 


Pine Tree Trail Fraser's Hill See You Soon


Enactus Malaysia National Cup 2014

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... 26-27 mei tasha pergi ke SACC atas program Enactus Malaysia National Cup 2014. Memang gempak! Walaupun UPSI tidak berpeluang untuk ke semi final.. Kami dah cukup bangga dengan usaha kalian... inshaa Allah.. tahun depan kita cuba yang lebih baik... Wah.... speaking pun lari... ada hati nak join enactus... ==" 


Tahniah kepada UUM yang menjuarai Enactus Malaysia National Cup kali ni.. wah best la dapat pi Beijing.. Tak pa2... Enactus UPSI jangan mudah mengalah.. jadikan kejatuhan hari ni sebagai pembakar semangat untuk bangkit... ^^ Walaupun baru dua hari tasha jadi supporter UPSI, memang banyak pengalaman yang tasha dapat... memang best.. dapat tengok idea dan inovasi dari UNI lain... 

Kalau tak silap ada lebih kurang 21 IPTA/S yang masuk bertanding.. Memang gempak la... Masing-masing menunjukkan kelebihan tersendiri.... Tak rugi datang event macam ni... banyak ilmu yang kita dapat.. ^^



Masa rehat kelmarin, sempat gak jalan-jalan sekitar mall yang ada di situ.. tup-tup terpandang satu kedai buku... MPH laaa... apa lagi.. laju ja kaki ni ajak member masuk... tujuan cuma satu ja.. nak cari novel... novel yang dah lama cari... susah nak dapat di tanjung malim dan langkawi... Alhamdullillah.. rezeki... jumpa gak... terus sambar... Nasib baik baki baucar ada lagi RM100... so, tasha beli la 4 buah novel ini untuk tasha.. dan satu novel untuk kawan tasha... 



Lepas baca ni, tasha nak buat review.. hihi.. tak sabar.. ^^

KISAH AKU, DIA DAN MEREKA


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Hai.... Alhamdulillah... Tinggal lagi beberapa minggu saja lagi tasha dan kawan-kawan bakal menamatkan semester yang pertama... Sob sob.. sedihnya ~~ (eleh.. baru sem satu la... ada lagi 7 sem...)

Selama satu sem ni pelbagai kegembiraan, kepenatan, kedukaan, kesukaan yang kami alami.... Fuh, kenapa rasa macam baru kelmarin ja masuk UPSI??? Ya, masa terlalu pantas meninggalkan kita... Dan kita perlu bijak mengatur masa agar ianya tidak sia-sia... 

Alhamdulillah... sepenjang sem 1 ni pelbagai macam perkara yang tasha dah buat.. 
trekking, kayaking, cycling, jogging, eating and shopping!!! hahaha.... 

Tasha pasti akan merindui mereka nanti... Terima kasih Allah kerana menemukan tasha dengan mereka... insan yang tasha sayangi... sahabatku... Semoga ukhuwah yang terjalin anatara kita kekal ke jannah... 

Ok... Bila jumpa kawan baru.. Tak bermakna kawan-kawan lama dilupakan... oh, pasti tak... Kawan-kawan dibangku sekolah masih diingatan... dari kecik ke zaman universiti... walaupun kami tidak sambung belajar ditempat yang sama.. tapi kami masih mempunyai satu ikatan yang tak kan pernah putus... rindu pulak zaman sekolah.. aisyee... ni yang nak feeling malam-malam ni... 


Kawan-kawan tasha ni dah ada yang bergelar ibu, tunang orang, isteri orang... Alhamdulillah... tahniah geng... Tinggal berapa orang ja lagi yang masih meniti kehidupan sebagai anak dara.. cewahh... hahaha.... 

apa plan nak buat cuti sem ni nak buat dengan mereka??? ok.. just wait and see... heee....

Bila nak habis sem bermakna Final dah dekat.... so, apa persediaan yang tasha dah buat??? Bangun tasha bangun.. Jangan mudah terleka... Ingat apa tujuan sebenar ke sini!!!

Ya, aku ke sini dengan matlamat dan harapan orang tuaku....

sedarlah tasha... berpijak di bumi nyata.. !!!..

wish me luck.. amin


ASSIGNMENT YANG TERAKHIR UNTUK SEM 1


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Entah la kenapa tasha boleh demam plak hari ni... Dengan selsema + pening... Memang seksa... Mungkin sebab dah lama tak demam kan... Tapi ini juga menunjukkan badan tasha ni ada virus.. and badan tasha sedang bertarung dengan virus tu untuk selamatkan tasha... Hahahah.... Kalau mengikut pandangan islam pula... sakit ni merupakan salah satu cara untuk menghapus dosa-dosa kecil... Ya Allah.. ampunilah segala dosaku, kedua ibubapaku, guru-guruku dan muslimin muslimat sekalian.. amin... Jadi mengikut Islam mahupun barat, masing-masing ada kelebihan kepada kita kan... ^^

Nak tahu lebih lanju pasal demam ni? Sila la baca entri tasha yang sebelum ni

Thanks kepada kawan saya yang tak jemu-jemu nasihatkan saya untuk makan ubat... katanya "Kalau tak makan nanti hantu mai makan tasha" hahaha.. so funny... thanks atas bebelan+nasihat anda tu... Tasha amat menghargainya ^^ 

Oh ya, kembali kepada tajuk asal... Tasha nak kongsi sikit dangan pembaca yang dikasihi sekalian... hari rabu yang lalu tasha baru ja selesai sudahkan Assignment berkumpulan... Haa... cuba teka apa yang kami kena buat?? 

Kami kena buat persembahan.. Menyanyi, bermain alat muzik, menyayi dengan pergerakan, menyanyi dengan props.... See... itulah assignment tasha bagi subjek Muzik ni... Biasalah kos PAKK.. tekanan kurang.. sebab masing-masing enjoy and perangai pun macam budak-budak.. No wonder la kos ni sesuai dengan kami...

Hari sebelum persembahan yakin ja boleh buat... tapi bila ja sampai hari tu... dup dap dup dap ja... boleh plak silap step... bukan sikit... tapi banyak.. Takpa-takpa.... ni baru persembahan yang pertama kali di khalayak.... jadikan ia sebagai panduan untuk buat lebih baik nanti... Harap-harap anda semua enjoy dengan persembahan dari kumpulan tasha ni... 

Alhamdulillah... kumpulan tasha juga terpilih sebagai salah satu peserta yang akan bertanding dalam pertandingan inovasi.. untuk subjek pembangunan sahsiah kami perlu mencipta produk untuk membangunkan sahsiah guru... Nak tahu produk apa?? Nantikan entri selanjutnya...