Showing posts with label UPSI DAN AKU. Show all posts
Showing posts with label UPSI DAN AKU. Show all posts

SEMAKAN STATUS KADS1M ATAS TALIAN


SEMAKAN STATUS KADS1M ATAS TALIAN

Berjanggutlah nak menunggu. Ingatkan boleh la dapat awal, so tasha letakla cawangan Shah Alam. Dah memang stay situ sepanjang praktikal. Tapi sampai sekarang tak dapat email apa-apa lagi. Praktikal pun tinggal dua minggu ja lagi. 

Call bank rakyat dia cakap status permohonan ada. Tapi tunggu kelulusan ja. Cawangan yang tasha pilih Shah Alam. kalau Shah Alam dia cakap nak tukar tak boleh. Ya Ka?? Jenuh la pulak nak pi Shah Alam nanti. Ingat murah ka tambang dari Langkawi ke Shah Alam. haishhhhh.............

KENYATAAN MEDIA




Mulai 1 Jun 2017, Bank Rakyat akan menyediakan satu sistem semakan status permohonan KADS1M yang boleh diakses secara atas talian. KADS1M berkenaan boleh diambil oleh pelajar dari Cawangan Bank Rakyat di seluruh negara berdasarkan maklumat yang didapati semasa membuat semakan.

Kementerian Pendidikan Tinggi meminta pelajar yang masih belum membuka akaun dengan Bank Rakyat untuk segera berbuat demikian. Bagi pelajar yang telah mempunyai akaun dengan Bank Rakyat sebelum ini, mereka juga masih perlu membuka akaun baru kerana bantuan tersebut akan hanya disalurkan menerusi akaun KADS1M Bank Rakyat.

Bagi pelajar yang telah menerima e-mel dari Bank Rakyat, mereka diminta untuk mengambil KADS1M masing-masing. Ini adalah kerana masih ramai pelajar yang belum berbuat demikian walaupun telah dimaklumkan oleh Bank Rakyat.

Semua urusan agihan Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi melalui KADS1M ini dijangka selesai selewatnya pada 15 Julai 2017.

Kementerian Pendidikan Tinggi
Putrajaya

26 Mei 2017

Cara membuat semakan Kads1m

Korang boleh membuat semakan di link ini >> Semak Status KADS1M << bermula dari 1 Jun 2017


Selamat hari Guru 2017 : Guru Pembina Negara Bangsa


Selamat hari Guru 2017 : Guru Pembina Negara Bangsa | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bersempena 16 Mei 2017, tasha nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada warga pendidik. Tak kiralah sama ada mendidik di rumah, sekolah, tempat kerja dan sebagainya. Terima kasih kepad insan-insan yang banyak bersabar mendidik tasha dalam mengenal ABC dan mengenal erti kehidupan. 

Tahun ni ja tak sambut di UPSI, tapi alhamdulillah dapat sambut dengan anak-anak di Tadika tempat tasha praktikal sekarang. 

Tema tahun 2017 sama juga macam tema tahun sebelumnya iaitu Guru Pembina Negara Bangsa. Kenapa tema ini masih dikekalkan? Apa maksud disebalik tema ni?


Maksud Di Sebalik Tema Hari Guru 2017



Tema - Guru : Pembina Negara Bangsa

Definisi Guru

Pengajar, pendidik atau pembimbing yang menyumbang khidmat bakti dalam semua bentuk institusi pendidikan yang menjadi penggerak serta pendukung kepada pembangunan pendidikan negara.
Guru merupakan insan yang berpengetahuan luas, berkemahiran tinggi dalam bidangnya dan mempunyai keperibadian terpuji serta berupaya menjadikan diri mereka sebagai suri teladan.


Definisi Pembina

Individu yang membangun, membina, mendirikan dan membentuk sesuatu untuk mencapai matlamat yang dihasratkan.
Dalam konteks pendidikan, guru berperanan sebagai individu yang membina dan membentuk kualiti individu murid/pelajar dalam aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek (kognitif) bagi memenuhi aspirasi penididikan.


Definisi Negara Bangsa

Kumpulan manusia dalam satu ijatan ketatanegaraan yang mapan.
Negara Bangsa dalam konteks ini bermatlamat untuk memastikan setiap pelajar memiliki jati diri yang kukuh, patriotik, berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral, hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang, demokratik, liberal, bertolak ansur, berfikiran dan berbudaya saintifik serta bersatu padu.

Senarai tema hari guru dari tahun 2000 hingga sekarang :-

2016/ 2017 Guru Pembina Negara Bangsa
2015 Guru : Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak
2014 Guru : Pencetus Kreativiti, Penjana Inovasi
2013 Guru Malaysia: 1Aspirasi, 1Agenda
2012 Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara
2011 Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara
2010 Guru Pembina Negara Bangsa
2009 Guru Pembina Negara Bangsa
2008 Guru Cemerlang Negara Terbilang
2007 Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2006 Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2003 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2001 Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama
2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan

sumber : PKG Tokai

Rumah Sewa Terbakar


Rumah Sewa Terbakar | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Pagi tadi, kawan hantar whatsapp gambar rumah terbakar. Masing-masing berharap tu bukan rumah sewa kami. Terus ja call junior kat UPSI. Lemah jantung bila dia sebut, " aha, rumah kita terbakar..." Dok di tadika tadi pun dah rasa tak tenang ja. 

Actually, tu rumah sewa sem lepas. Masa masuk rumah sewa tu, tasha dengan 2 orang kawan lagi beli macam-macam barang. Kemudahan untuk kami memasak jugak. Dapur gas, tong gas, pinggan mangkuk, blender... Kiranya barang dapur dalam rumah tu 80% milik tasha dengan 2 orang kawan lagi. 


Sebelum habis sem 6 hari tu, kami sempat cari pengganti kami untuk stay kat rumah tu sementara kami praktikal.Di sebabkan barang-barang banyak dalam rumah tu, kami tinggal la bagi diorang guna kejap. Lepas tu ada jugak la barang-barang seperti pakaian, buku-buku, baldi dan bermacam lagi yang kami tinggal termasuklah barang arwah kawan tasha. Plan bulan 8 nanti la nak hantar barang-barang arwah ke rumahnya nanti. 


Bila dapat berita rumah terbakar, macam-macam fikir. Kataya berlaku litar pintas. Macam mana berlaku tu wallahualam... Bahagian dapur habis semua hangus. Alhamdulillah, nasib baik tiada kemalangan jiwa. Cuma tu la, terfikirkan barang-barang... hurm.. Dah la dok jauh sekarang ni... 

Tapi, perancangan Allah swt tu maha hebat. Dia memberi kita dugaan serta masalah, Dia juga yang memberi kita jalan. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian semua ni.. Moga hati terus tabah dan redha.





Kisah Guru Praktikal


Kisah Guru Praktikal | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah dah hampir sebulan tasha bergelar sebagai guru praktikal di sebuah tadika swasta di Shah Alam. Mood masih teruja, happy walaupun penat melayan setiap kerenah budak-budak ni. Kalau tak ada budak-budak ni sunyi pulak.

Tasha praktikal selama 4 bulan sahaja (2 bulan di tadika dan 2 bulan di taska). Untuk 2 bulan pertama ni tasha kena mengajar di tadika dulu. Dalam kelas tu ada lebih kurang 16 orang dan macam-macam ragam. Ada yang mengelat tak nak belajar, ada yang slow learner, ada yang suka nangis, ada yang low self esteem.  Dan sebagai guru sabar tu kena letak paling atas sekali. Sebagai pendidik, kita la kena corakkan mereka. Yang mengelat nak belajar, kita buat aktiviti best-best. Yang slow learner kita bimbing sampai dapat. Yang suka nangis kita hiburkan dia. Yang low self esteem kita bina self esteem dia. 

Yes, kalau sebut guru tadika ja mesti orang ingat kita kena lemah lembut selalu. Tak boleh marah, kena manja-manja baru la budak-budak berani dekat dengan kita. Tapi ingat first impression tu penting. First day masuk kelas kena tunjuk jugak muka tegas kita. kadang-kadang budak-budak ni nak uji kita ja. kalau terlalu berlembut, nanti budak-budak ambil kesempatan. Time tu kalau kita marah pun tak kan makan saman. 

So, harap-harap tasha terus kuat untuk mendidik anak bangsa ni. Walaupun hanya seketika. 

Rabu ni dah nak kena observe... seram sejuk ja ni....


Picnic Party Yang Simple dan Menarik



Picnic Party Yang Simple dan Menarik | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hari tu sebelum tamatnya semester 6, tasha dan kawan-kawan plan la nak buat outdoor party ala-ala picnic gitu. Actually dari sem 1 sampai la sem 6 dorang la housemate tasha (kecuali sem 2). So, nak pergi mana pun memang kami akan keluar sekali. Tak kira la besar mana pun kereta tu, kami akan sumbat 6 orang jugak. Tapi, baru-baru ni kami baru ja kehilangan sahabat kami. Dengan kehilangan tu membuatkan kami lebih menghargai. Miss u Nani... 😢



Lepas ni masing-masing akan praktikal. Semua jauh-jauh. Lama jugak la nak jumpa semula.. Bila ada masa lapang, terus kami plan nak buat picnic party. Kami pilih tema biru putih. Props yang kami guna pun kertas-kertas yang kami dah guna dulu... Kami tak da la upah photographer professional. mintak kawan-kawan je. Lepas tu upah la sikit... hehe.. Walaupun bukan photographer professional, kami puas hati dengan hasil tangkapan beliau.. 

Benda makan kami masak sendiri seperti mee goreng, sosej, nugget, kentang.. simple ja...

Tasha tak nak merapu panjang-panjang, korang just usha gambar then amik la idea untuk buat picnic party dengan kawan-kawan korang ka, birthday party ka.. mesti lagi meriah kan..


Date : 8 Januari 2017Location : Tasik Proton City, Tanjung MalimPhotographer : Harma IsmailTalents: Tasha, Mirah, Iza, Efy, Mun













Then, waktu malam kami ber Shellout di TR Tomyam & Traitor Crab Restaurant, Slim River. Harga pakej sangat murah kami amik pakej untuk 4 orang makan cuma RM75 sahaja. Just tambah nasi putih satu lagi ja la.. tu pun penat nak habis kan.. sebab lauk dia sangat banyak..

Tasha tahu shellout kat slim river ni pun sebab terbaca kat blog Nazlee.com

Dah dapat idea nak buat outdoor party?? Meh la share dengan tasha pulak..


SENARAI UNIVERSITI AWAM (UA) UNTUK KEMASUKAN SECOND INTAKE (AMBILAN KEDUA) PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN STPM / SETARAF (IJAZAH PERTAMA) SESI AKADEMIK 2016/2017



SENARAI UNIVERSITI AWAM (UA) UNTUK KEMASUKAN SECOND INTAKE (AMBILAN KEDUA) PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN STPM / SETARAF (IJAZAH PERTAMA)
SESI AKADEMIK 2016/2017 

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bagi sesiapa yang berminat untuk sambung degree, UA tertentu ada membuat ambilan kedua. So, ingat tarikh-tarikh penting UA yang buat ambilan kedua ni ye. good luck semua...

Selamat Hari Guru 2016 | Guru Pembina Negara Bangsa

bakal cikgu anak awak

Selamat Hari Guru 2016 | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Untuk julung kalinya tasha mengucapkan selamat hari guru buat kedua ibu bapa tasha yang merupakan guru pertama yang banyak bersusah payah membesarkan tasha. 

Dan juga buat guru-guru yang pernah mengajar tasha dari tadika sehinggalah pensyarah di UPSI. Alhamdulillah, berkat tunjuk ajar dan didikan semua, tasha berjaya berada di tahap ini. Walaupun ada pahit manisnya dalam meniti liku-liku. 

Bila dah lama meninggalkan alam persekolahan, kenangan yang paling manis adalah saat bersama rakan-rakan dan guru-guru. Saat kena denda ramai-ramai, mandi air katak berjemaah, cerita hantu malam-malam, menyanyi tengah malam. Bila dah habis zaman sekolah mana nak cari dah kenangan macam dulu. 

Tak lupa jugak bila ada detik-detik touching dengan cikgu, jatuh bangun cikgu yang selalu bagi semangat dan dorongan. Adakala dipinggirkan cikgu juga yang setia ada memberi sokongan. 

Alhamdulillah, bila semakin dewasa kita semakin mengenal erti kehidupan. Dimana kita boleh bangun bila jatuh sendiri. Kita boleh berjalan sendiri bila tiada yang mengiringi. Dan menjadikan hati lebih kuat dan tabah.

Terima kasih cikgu!
Terima kasih kerana bersusah payah mendidik budak degil ini menjadi seperti sekarang ^^

Tanpa anda semua, tiadalah saya disini. 

Tadika Kemas Kg Selat Bagan Nyior (1997-98)
Sekolah Kebangsaan Selat Bagan Nyior (dari Pra sekolah 1999-2005)
Sekolah Menengah Kebangsaan Langkawi (2006-2010)
Sekolah Menengah Kebangsaan Mahsuri (2011-2012)
Universiti Pendidikan Sultan Idris (sekarang)

Inshaa Allah bakal guru anak-anak anda suatu hari nanti..

Born To Be A Great Teacher.