Showing posts with label langkawi. Show all posts
Showing posts with label langkawi. Show all posts

Team Raya Langkawi


Team Raya Langkawi | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah dapat jugak balik kampung beraya. Walaupun banyak dugaan dan cabaran hujung-hujung nak habiskan praktikal, Allah permudahkan dan buka jalan untuk selesaikannya. Time raya tu macam-macam dah fikir pasal result praktikal. Tak tenang jiwa raga ni. Alhamdulillah, dah keluar pun result. 

Macam biasa la kalau beraya ni. Beraya dengan family je la. Nak beraya dengan kawan, masing-masing dok jauh. Kawan sekampung pulak dah balik beraya rumah mertua masing-masing. Kita ni ja masih beraya kat rumah family sendiri. 

So, ni la team raya langkawi kami... With my sisters yang masih single mingle and sepupu sepapat sebelah  abah. Bila dah tak ada kerja, kami round la satu kampung... For sure akan nampak view kat laut kan.. This is my kampung laa... Orang hanya tau Langkawi je. Tapi ada lagi yang tak tau, 2 pulau kecik kat langkawi ni ada kampung tau... Moh ler ke kampung saya... hehehe....



Untuk menghubungkan dua pulau iaitu Pulau Dayang Bunting dan Pulau Tuba dah ada jambatan tau. Tak perlu naik bot lagi kalau nak ke pulau sebelah. Kalau dulu ulang alik ke asrama memang kena naik bot. Sekarang dah tak payah. 


Laman kat rumah tasha. Biasa la laman rumah kampung.. Pokok je la banyak...


View atas jambatan. Jambatan ni pun tempat favourite kaki pancing tau. 


Bergambar dengan retis la kejap... hehe... Sape yang layan mentor dulu kenal la kot dengan mamat ni. Kenal ke tak? Alaa... Qody mentor tu.. protege Black...

Dia ni memang dari sekolah suka nyanyi... Alhamdulillah... tercapai gak cita-cita dia tu.... 

Raya kan sebulan. So, dikesempatan ni tasha nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Kosong-kosong ye... So sape yang nak duit raya dari tasha tu cepat-cepat la join GIVEAWAY yang telah dianjurkan oleh Oppzzpinky.

good luck....


Tempat Menarik di Langkawi | Island Hopping


Tempat Menarik di Langkawi; Island Hopping | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kali ni tasha nak share antara aktiviti yang korang dapat buat ketika bercuti di Langkawi. Ramai kawan yang excited bila tahu yang tasha berasal dari Langkawi dan masing-masing tanya "Apa yang best kat Langkawi ye?"

Sebenarnya ada banyak aktiviti yang korang boleh buat ketika bercuti di Langkawi. Langkawi ni tempat pelancongan dan sangat rugi kalau korang tak manfaatkan masa korang kat langkawi tu sebaiknya. 


Island Hopping


Aktiviti yang tasha nak kongsi kali ini adalah Island Hopping. Mungkin ada yang dah pernah dengar dan ada juga yang belum pernah dengar. Island hopping ni adalah persinggahan dari satu pulau ke pulau yang lain dengan menggunakan bot. 

Untuk Island Hopping di Langkawi, pulau yang dipilih adalah Pulau Dayang Bunting, Pulau Beras Basah dan Pulau Singa Besar -Eagle Feeding


Pulau Dayang Bunting


Tasik Dayang Bunting merupakan sebuah tasik air tawar yang unik, terletak di Pulau Dayang Bunting. Jarak dari jeti pekan pelancongan ke tasik dayang bunting lebih kurang 30 minit. Luas tasik ini kira-kira sebesar Kompleks Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur. Dari jauh, tasik ini berwarna hijau dengan latar belakang bukit batu kapur menegak tinggi di hadapannya.
Tasik ini digelar Tasik Dayang Bunting kerana terletak di tepi pantai , kira-kira 500 meter dari tepi laut. Jadi airnya tidak bercampur dengan air laut yang masin. Sebuah jeti telah didirikan di gigi pantai dan tangga-tangga dibina bagi memudahkan pelancong datang ke Tasik Dayang Bunting. Di tepi tasik telah dibina pelantar terapung daripada getah dan plastik, dilengkapi dengan gerai jualan cenderamata, bot kayuh kaki, kayak , jaket keselamatan dan lain-lain.
Pelancong juga boleh bermain dengan ikan-ikan keli di dalam kolam ternakan (satu jenis terapi untuk kaki). Beberapa buah tandas dan wakaf yang sesuai telah dibina bagi kemudahan para pengunjung . Pelancong dinasihatkan mandi di tasik ini dengan menggunakan jaket keselamatan . Kedalaman tasik ini kira-kira 10 meter. (sumber wikipedia)

Kalau dulu masuk hanya percuma. Tetapi sekarang berbayar. 

Warganegara
Dewasa RM 3.00
kanak-kanak RM1.00 

Warga asing
Dewasa RM6.00 
kanak-kanak RM3.00 


Pulau Beras Basah


Dekat pulu beras basah korang boleh mandi manda. Air sangat jernih dan bersih. Korang boleh nampak ikan dok melambani-lambai kat korang. hehe... Kat sini ada macam-macam aktiviti yang korang boleh buat. Korang boleh naik banana boat, parasailing, jetski. Tapi berbayar la.

Pulau Beras Basah terletak tidak jauh daripada Pulau Cenang dan Pulau Rebak Besar . Pulau ini sebahagian daripada 104 buah pulau dalam gugusan Pulau Langkawi, Kedah, Malaysia. Jarak dari jeti Kuah, Langkawi ke pulau ini kira-kira 20 minit dengan bot laju.
Pulau ini sering kali dijadikan tempat nelayan berteduh ketika laut bergelora ketika mereka kelaut menangkap ikan. Pulau Beras Basah mempunyai permukaan berbukit yang menghalang tiupan angin kencang dengan itu sesuai dijadikan tempat berteduh.
Terdapat sebuah jeti dibina oleh kerajaan negeri Kedah memudahkan bot pelancong berlabuh. Pasir di pantainya putih dan halus tetapi kadang-kala terdapat anak obor-obor yang boleh menyebabkan badan menjadi gatal. Banyak kera terdapat di tepi pantai dan mengutip sisa makanan yang dibuang oleh para pengunjung. Pengunjung juga boleh menyewa paracut yang ditarik oleh bot laju dan melihat pemandangan indah Pulau Beras Basah. - wikipedia



Pulau Singa Besar


Pulau Singa terletak di antara pulau Dayang Bunting dan Pulau Beras VBasah. Pulau Singa besar ni juga dipercayai terdapat seekor singa gergasi pada satu masa dahulu. Singa ini dikatakan sebagai penjaga di Pulau Langkawi. Tapi jangan risau, sekarang tak ada pun singa tu. yang ada cuma helang ja. Jadinya kalau pergi kat situ korang boleh tengok helang. 

Masa pemandu bot tu lemparkan perut ayam ke dalam laut korang dapat lihat betapa banyaknya helang turun menyambar perut ayam tu. So, boleh la rakam detik-detik tu.  



Pakej Island Hopping

Ni harga yang company tempat tasha buat partime tahun lepas. Kalau booking direct dengan company memang murah je. 

Private/Group : 1 bot RM250 (max 10 orang)
Sharing : RM25/seorang (kongsi bot dengan orang lain)

Akan tetapi harga island hopping ini berbeza mengikut company yang anda ambil. Kalau korang booking melalui agent atau hotel memang harga akan mahal sikit. Rate harga yang dorang ambil dalam 30-35 seorang. Biasa la dorang nak ambil untung sikit. Tapi masa tasha kerja dulu ada juga agent sampai ambik harga RM60 seorang.  Kalau yang private tu sampai 400-500. Sampaikan kami ni pun terkejut tau. Company tetap ambil harga sama ok. Kalau pelancong tak tahu apa-apa, memang pakai bedal ja kan. 

Tips jimat better deal dengan company terus.. 


5 Sebab Utama Kenapa Saya Memilih AirAsia

AirAsia
sumber : google

5 Sebab Utama Kenapa Saya Memilih AirAsia | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sejak jauh merantau ni, perkara yang paling takut nak balik kampung masa musim cuti adalah tiket bas nak balik kampung habis. Tiket ada tapi terpaksa merempuh jem la pulak. Memang meletihkan. Jadi terpaksalah mereput sorang-sorang kat kolej tu. Kalau time raya memang raya kat rumah sedara la. Tu terjadi masa sem 1. Lepas tu akak tasha ajar booking flight AirAsia. Dia cakap senang naik flight. Murah, cepat pun cepat. Tak payah mereput lama-lama tunggu 6 7 jam baru nak sampai. 

So, nak balik kampung ka nak travel ka tasha mesti booking flight dulu. Dalam banyak-banyak airlines, tasha lebih suka AirAsia. Baru-baru ni AirAsia telah memenangi anugerah Skytrax World Best Low Cost Airline. Kalau dah menang anugerah tu, memang terbukti la tambang flight AirAsia ni sangat murah dan berbaloi. Nak travel dalam negara? Luar Negara? Dah tak payah risau. Pilih ja AirAsia. Selalunya kalau kita pergi travel ka mesti nak berjimat kan. Low Fare ticket adalah pilihan yang bijak untuk korang. Walaupun korang perlu membayar caj tambahan untuk beberapa keperluan seperti check-in baggage, meal in flight dan lain-lain lagi, namun ia masih lagi merupakan penerbangan termurah berbanding dengan airlines yang lain. Meh tasha share 5 sebab kenapa tasha pilih AirAsia. 

Tambang AirAsia Lebih Murah

Promo AirAsia
sumber : google

Memang tak dinafikan, ramai penumpang akan memilih AirAsia sebab tambang yang lebih murah. Kalau nak dibandingkan dengan airlines yang lain memang gigit jari la. Tidak kiralah korang nak fly untuk domestik atau antarabangsa pun, ia tetap merupakan cheapest flight in the world. AirAsia selalu jugak buat promosi, di mana harganya adalah jauh lebih murah. Percaya atau tidak, harga tiket flight dari KL ke Kota Kinabalu yang tasha tempah baru-baru ni cuma RM10 sahaja. Pergi balik baru RM20. Memang Murah gila. Nampak ja terus grab. 

Nak tahu macam mana tasha boleh dapat tiket semurah tu? Tasha sarankan korang daftarlah sebagai ahli. Bagi ahli yang berdaftar, AirAsia akan hantar newsletter by email setiap kali ada promotion. Peluang sangatlah tinggi untuk dapatkan tiket yang murah sebab AirAsia akan utamakan ahli yang berdaftar dulu. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk terbang dengan harga rendah yang paling maksimum.

AirAsia menawarkan pelbagai route destinasi

AirAsia Routes
sumber : google

Macam yang tasha cakap tadi, AirAsia bukan sahaja fly dalam Malaysia sahaja tapi ke luar negara pun boleh. Kalau nak dibandingkan dengan Low Cost Carrier airlines yang lain korang boleh fly ke lebih 400 routes from all the hubs dengan AirAsia ni. Dah nama pun AirAsia of course la korang boleh jelajah satu Asia. Jadi, Tasha memang setujulah dengan slogan “Now Everyone Can Fly”. Sebabnya dengan tambang yang murah, semua orang boleh jelajah dunia. Nak ke mana? Beijing? Busan? Sydney? Gold Coast? Semua low fare beb. 

AirAsia menawarkan pakej pelancongan

Dairy Farm Kundasang
Travel to Sabah

Yang ni paling best. Kalau untuk kaki travel, korang mesti ambik pakej pelancongan yang AirAsia tawarkan ni. Selain dapat menjimatkan kos kat tempat orang, korang dah tak payah pening-pening fikir ke mana tempat menarik yang perlu korang kunjungi lebih-lebih lagi jika korang buat trip ke negara luar. Pakej pelancongan yang disediakan ni memang membantu melancarkan lagi trip korang. Korang dah la dapat terbang dengan harga penerbangan yang paling murah, dapat pulak pakej pelancongan yang murah. Sangat berbaloi! Korang nak apa lagi? Dalam pakej pelancongan tu semua dah complete daripada accommodations sampai lah lawatan tempat menarik. Lepastu, perkhidmatan seperti airport transfers ke hotel dan pakej pelancongan ni adalah sangat bagus untuk pre-booked sekali dengan flights sebab ia lebih terurus dan memudahkan korang.

Excellent Service dari Cabin Crews AirAsia

Cabin Crews AirAsia
sumber : google

Selain kita dapat menikmati penerbangan yang termurah, service airlines ni juga agak tiptop! Kalau korang tak percaya, masa melangkah masuk ke pintu flight akan ada beberapa orang cabin crew yang tunggu kat tepi tu. Mereka akan sambut penumpang dengan senyuman mesra dan ucap “selamat datang” setiap kali penumpang masuk. Satu lagi yang tasha kagum dengan cabin crews ni, mereka sangat friendly and helpful. Hari tu masa nak balik dari Sabah, kertas imigresen kawan tasha hilang. 

So, dia kena buat report. Padahal masa tu beberapa minit ja lagi nak fly. Memang risau la takut tak sempat kena tinggal. Nasib baik pramugari tu tak marah. Senyum ja dia. Dia siap cakap lagi, “tak pa sempat lagi, jangan risau kami tunggu”. Memang cuak gila. Nasib baik sempat siap report tu. And thank you so much to that cabin crew. 

Kelebihan Pre-Booking dengan AirAsia

add on services airasia
sumber : Google

Syarikat penerbangan AirAsia ni menawarkan airfares yang berbeza. Jadi korang boleh pilih mengikut kesesuaian korang. Kalau korang nak dapatkan low fare, korang kenalah buat pre-booking sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal. Lagi awal, lagi baik. Sebabnya, kalau korang tempah awal peluang korang untuk nikmati penerbangan dengan airfares pada harga yang sangat murah adalah tinggi tidak kira untuk mana-mana promosi. Ini kerana, dalam fare system sudah ditetapkan kuota tertentu tiket-tiket penerbangan yang dijual pada harga yang sangat murah. Selain tu, korang juga boleh buat pre-booking untuk meals in flight, peruntukan bagasi, pilihan tempat duduk dan insurans perjalanan.


Apa yang tasha kongsi ni, berdasarkan pada pengalaman tasha. Dan tasha percaya korang yang pernah fly dengan AirAsia pun akan bersetuju dengan apa yang tasha kongsikan ini. Mungkin ada yang nak tambah lagi sebab-sebab korang memilih AirAsia sebagai pilihan utama untuk fly. Pada sesiapa yang plan nak travel tu, korang selalulah belek promo yang AirAsia buat tu. Kalau korang taknak lepaskan promo tu, better korang daftarlah sebagai ahli AirAsia. So, semua promo terkini korang akan dapat tahu dulu. Ok, dah boleh start buat tabung travel. 😄

“Now Everyone Can Fly” 




Bercuti di Resort Noba Pulau Dayang Bunting Langkawi

resort noba

Bercuti di Resort Noba Pulau Dayang Bunting Langkawi | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Seperti yang kita tahu Langkawi merupakan sebuah pulau pelancongan yang sangat popular. Untuk pengetahuan umum, Langkawi dikelilingi oleh 99 buah pulau yang kecil. Tasha nak share sebuah resort yang terletak di salah satu pulau di Langkawi iaitu Pulau Dayang Bunting. 

Dan pulau tersebut merupakan kampung halaman tasha. Ramai yang masih tidak tahu akan adanya perkampungan di pulau tersebut. Di Pulau Dayang Bunting hanya ada satu buah kampung sahaja iaitu Kampung Selat Bagan Nyior. 90% pulau tersebut adalah hutan. 

Ada yang bertanya "ada sekolah kat situ?" "Ada elektrik tak?" "Ada kemudahan apa ja kat situ?" Sebenarnya di situ ada pelbagai kemudahan kecuali shopping complex sahaja yang tiada. 

Apa yang menarik tentang Resort Noba?



1) Resort ini terletak ditepi laut. Bagi sesiapa yang nak lari dari kesibukan kota tu boleh la datang ke sini. Dapat menikmati kesegaran angin laut. petang-petang boleh pusing kampung dan ke pulau sebelah iaitu Pulau Tuba. Pulau Tuba dengan Pulau Dayang Bunting dihubungkan dengan sebuah jambatan. View atas jambatan pun best. Boleh pancing ikan buat yang kaki pancing la.



2) Makan 4 x sehari cuma RM 40/seorang. Dapat pulak makan menghadap laut macam tu. Selalu makan nampak jalan raya raya, dengar bunyi kereta lalu lalang. Kali ni makan nampak laut, bot pulak yang lalu lalang. 


3) BBQ RM 45 seorang. Bukan senang nak dapat makan makanan laut yang segar dan murah macam ni. Kalau di pekan susah nak dapat makanan laut segar. Kalau beli dekat supermarket ja mesti ikan dah mata merah dah. Udang pulak lemau ja tengok. Rasa makanan laut yang segar dengan tak segar lain tau. Manis dia tu sukar diungkapkan. Cewah... 



4) Harga chalet bermula dari RM 65 lengkap dengan aircond. Bagi yang bawa keluarga besar anda boleh sewa homestay terus, lagi jimat kan. Kat sini kalau anda nak honeymoon, buat family days, event sekolah, nak bercuti dengan kawan-kawan, yang jauh-jauh datang nak meminang orang di kampung ni pun boleh sewa di chalet. Haha... 

Untuk ke resort ini anda perlu menaiki bot penumpang dari Jeti pelancongan Langkawi. Tambang untuk ke Pulau Dayang Bunting adalah RM5/sehala. 

Untuk tempahan

No. telefon :016-3350527
Facebook: Resort Noba


Sebarang pertanyaan boleh tinggalkan pesanan.