KENAPA SAYA JADI BLOGGER?


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Dah lama tak update blog ni. So, tak tahu apa nak update sebenarnya. Bila tengok balik entri lama-lama, teringat balik masa mula-mula menginjakkan kaki dalam dunia blogging ni. Apa yang bestnya? Apa yang mendorong tasha sebenarnya? Tak buang masa ka? hahaha... itulah antara soalan yang selalu di ajukan... 

Pada mulanya blog ni hanya merupakan platform untuk tasha bercerita pasal diri tasha. Kemudian, Tasha mula galak dalam menulis dan mula memasukkan hasil-hasil karya tasha yang terdahulu sampaila sekarang dalam blog ni... Tak lama lepas tu tasha ada kongsi sikit info-info yang tasha baca, lihat... Dan tak lupa juga tasha juga turut kongsikan info pendidikan dengan kawan-kawan seperjuangan tasha.... 

so, Kiranya blog tasha ni blog ROJAK la.. Semua benda tasha nak kongsi dalam ni... hihihi... Tapi rasanya carian yang paling tinggi adalah pasal Langkawi dan Pendidikan. Dan dari info pendidikan tu la, tasha mula kenal kawan-kawan seperjuangan yang bernasib macam tasha ni.. huhu.. Dan dari situ la ukhuwah antara kami mula terbina.. Alhamdulillah... 

Blog ni sebenarnya tak ada buang masa SEKIRANYA kita pandai mengurus masa ya.. Blog ni juga merupakan satu Plantform untuk kita berfikiran secara kreatif, terbuka dan melatih kita untuk memantapkan penulisan kita. Betul tak? 

Malah, blog juga dapat membantu kita untuk menjana pendapatan kita. Walaupun tak banyakkan... Bertatih la dulu.... Memang tak dinafikan kalau banyak usaha banyakla untung yang kita dapat... so, jangan hairan la kalau ada sesetengah blogger yang dah lama berkecimpung dalam dunia ni pun belum jana apa-apa pendapatan...

memang 0-0 tasha masuk dalam dunia ni... Tak tahu apa-apa.. Pakai ikut sedap nak post ja... Lepas tu bila tasha blogwalking... kita dapat tengok blog blogger lain yang SUPER AWESOME. Dan dari situ la kita belajar dari tutorial yang ada.... Bangun pelahan-pelahan... Bina satu jenama sendiri... 

Ya, dulu blog tasha adalah STORY OF MY LIFE. taip la dalam google tu... banyak ja STORY OF MY LIFE... so, macam mana nak bina identiti tasha sendiri... Maka dengan itu terciptalah BLOG TASHA AQISHA. itu jenama tasha.. huhuhu...


Nak jadi blogger bukanlah perkara yang mudah... Kita kena fikir jugak apa yang kita nak taip tu. satu prinsip tasha tak suka nak taip isu yang mungkin akan menjatuhkan orang lain... macam gosip artis and so on... memang rating akan tinggi... dosa kita pun makin tinggi kan... inshaa Allah.. kita jaga aib orang... Allah akan jaga aib kita... 

Bila dah jadi blogger ni jugak.. ada juga insan-insan yang nak ambik kesempatan untuk jatuhkan kita.. jadi, kita kena hati-hati dengan setiap apa yang kita taip.. Jangan salah info.. tak pasal-pasal orang akan mengutuk kita... Orang ni cakap lain.. Orang tu cakap lain... so, siapa sebenarnya yang betul... siapa tipu siapa??? Wallahualam... 

sama-sama kita muhasabah diri... 


BELIEVE

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... 

BELIEVE
satu kata yang mudah dilafazkan... tapi sukar nak dipikul....
susahkan nak percaya kat orang. tambah2 orang tu baru ja kita kenal 2@3 jam...
pastu senang2 ja kita nak bagi kepercayaan kita kat orang lain..(memang tak la...)
macam tu la jugak orang lain rasa bila kita berada di posisi mereka..
dah bila orang tu tak da kepercayaan lagi kat kita, mesti kita fikir apa salah kita. jahat sangatka kita sampai orang xmau percaya kat kita.. hurm, kalau nak di fikirkan memang tak habis la 1 malam dok fikir....
tapi bila orang dah bagi kepercayaan kat kita. mesti kita rasa takut plak kan nak tanggung beban tu... memang la macam senang ja...cuba renung balik.. <baca selanjutnya>
Entri ni pernah tasha tulis satu ketika dulu... dan sekarang tasha kena tanamkan dalam diri tasha... Jangan Percayakan sesiapa... Tasha ni cepat sangat kesian & percayakan orang. Niat tasha pada awalnya cuma nak membantu... Tiada minta bayaran apa pun... apabila terima pertolongan dari dia, tasha dengan senang hati membantu... Tasha post produk dia dalam blog tasha...mula-mula ragu juga.. Tapi bila dia bagi tengok page dia tu.. banyak testimoni yang gembira dengan perkhidmatan dia.. 
 fan page & group semua tasha letak... 

Namun, setelah beberapa bulan... fan page dia padam.. bila tanya kenapa? dia cakap under maintainance.. ok fine..terkilan juga sebab customer nak tengok testimonikan..

satu hari ada terima email... A nak beli pakej produk sekian-sekian... then tasha terus bagi contact orang tu... After that, kelmarin A email lagi.. dia cakap orang tu macam tipu ja... sekian sekian sekian... 

Tasha rasa macam something wrong somewhere dah... try call tak angkat, dia reject... sms tak balas.. banyak kali bukan sekali... 

tengok group.. ok.. Group pun tutup... (group produk dia tu)

so, tasha fikir.. sebelum apa-apa jadi.. sebelum reputasi blog ni jadi teruk.. Tasha rela bertanggungjawab sepenuhnya atas kerugian A tu.. nak tak nak tasha kena bersihkan reputasi blog tasha dan tasha sendiri.. 

Alhamdulillah.. Nasib baik A boleh dibawa bincang... and tasha anggap ia satu pengajaran dan pengalaman buat tasha.... 

so, lepas ni kalau ada sesiapa yang nak promote barang apa-apa.. tasha akan ambil maklumat yang selengkapnya... kalau yang berniaga no pendaftaran niaga tu tasha nak.. memang tak boleh nak berlembut dengan orang...

untuk produk yang tasha maksudkan tu.. tasha dah padam... harap maklum.. :D
This entry was posted in

OH MY LANGKAWI!


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.... YEAHHHH!!! Nak cuti sem dah... ops... bukan cuti sem... tapi midsem laa.. ==" Nak balik my hometown dah... Langkawi, hang tunggu aku balik nooo...  

Sebelum balik nak kena siapkan kerja apa yang patut.. kalau boleh nak balik nanti nak rilek ja... hahaha.. nak makan puas-puas.. nak jalan puas-puas.. Haa.. Nampak tak tahap kerinduan kat Langkawi tu... 

Ahad depan ada exam.. wish me luck!! 

Haaa.... Tasha tengah cari sesiapa yang ada jual tudung bawal kangaroo dengan harga borong yang murah... Tasha nak beli 30 helai.. banyakkan.. member yang pesan.. nak bagi adik-beradik katanya... 

ok.. Sebelum tu... Kepada kawan-kawan yang nak pesan coklat langkawi tu boleh la tempah noo.. tapi jangan banyak sangat.. nanti tak larat nak bawak pulak... hahaha... haa,.. pesan sekali dengan duit la no.. kalau pesan dengan  air liur ja, nanti tasha beli coklat dengan air liur ja... hahaha...

Jadi motif entri kali ini adalah:
1. wish me luck
2. nak cari pemborong tudung bawal..
3. sapa-sapa nak pesan coklat


REDHA

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Entah mengapa di kehenginan pagi ni hati ni terasa sayu sangat. Seolah-olah.... [how can I explain?] 


Ya, redha.. redha itu penting. penting bagi menjamin kesejahteraan kita. Bagaimana dengan orang yang tidak mendapat redha? Pastinya hidupnya terumbang ambing. Sesat dalam kegelapan sekiranya tidak ada insan yang menariknya keluar. 

Apabila kita tidak berada dalam redha Allah dan ibu bapa, kita pasti rasa resah... semua benda yang kita buat serba tak kena.. Ada ja salah yang timbul. Tanpa kita sedar... perasaan resah gelisah itu adalah tanda supaya kita sedar dengan apa yang kita buat... Dan kita perlu kembali ke jalan yang benar... Jalan yang diredhai oleh Allah dan ibu bapa kita...

Kadang-kala kita terleka dengan nafsu yang menggila. Tanpa kita sedar siapa kita.. Terlalai seketika dek arus pemodenan yang giat berlumba-lumba untuk maju ke depan. Dunia dihujung jari... Dek kuatnya arus itu, kita lemas dalam ketaksuban dunia yang penuh dengan kepuraan. Plastik kata kawan tasha. 

Tasha bukan insan yang baik sangat.. jauh lagi insan yang sempurna... Namun, tasha cuba untuk berubah menjadi lebih baik dari yang sebelumnya. Cuba mendaptkan kembali redha Allah.... Tapi... Tak semua orang suka dengan perubahan kita. Kata sinis dilempar.. herdikan diterima... Ya Allah... betapa berat ujian yang kau berikan padaku... Cara bagaimana lagi aku bisa buat mereka mengerti ..Aku bukan yang dulu lagi... 


Tasha mengambil kesempatan ini untuk memohon sejuta kemaafan kepada insan-insan yang pernah tasha berbuat salah. Terkadang bibir ini telah melempar kata sinis tanpa sedar. Mengguris hati mana-mana pihak.. Mengganggu emosi dan minda kalian. Mohon maaf... Saya cuba untuk berubah... Cuba mencari redha Allah.. 

This entry was posted in

WORDLESS WEDNESDAY! #1


Kita manusia tak lari dari buat salah. Dari kesilapan itulah yang membuat kita lebih matang. Kita bukan manusia yang sempurna yang tidak pernah berbuat salah. Sebab itu, kita dicipta berpasangan.. Untuk saling melengkapi... untuk saling membantu menutup tiap kelemahan masing-masing.... Dan kita juga tak boleh sewenang-wenang menghukum orang... Tiada hak untuk kita menghukum tanpa penjelasan yang kukuh dan bukti yang jelas.. Sebaiknya jika orang berbuat salah.. kita bimbinglah ia seiring dengan kita menuju ke jalan yang benar kerana pasti satu hari kita juga akan berbuat salah.... apa tindakan orang terhadap kita??? semuanya bergantung pada apa yang kita buat pada orang.....



REKREASI SAMBIL BERAMAL


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... kelmarin tasha and the geng baru ja buat junggle trekking dan sisa kepenatan tu masih berbaki.. hoho...

sebelum memulakan entri ni, tasha memohon maaf sekiranya entri ni bakal menyinggung mana-mana pihak yang berkaitan.... 

Aktiviti ni dikatakan bermula pada pada 16/3/2014 jam 9.30am.. dan tasha pagi tu excited bangun awal... hihi.. Alhamdulillah... air dah ada pagi tu.. so, tak da la mandi P.Ramlee... cuci muka ja.. kikiki...

Actually aktiviti trekking ni sepatutnya bermula pada 9.30 am, tapi disebabkan oleh kekangan yang tak dapat di elakkan aktiviti ni mula agak lambat... 

Mula tu dah rasa boring pun ada gak.. rasa macam nak balik ja... kesabaran seorang manusia sikit tercabar... lambat kan nak mula sapa yang tak boring tunggu lama-lama.... 

Sekitar jam 12.30 tengahari, aktiviti pun bermula.... excited weyh.... pengalaman baru buat tasha... orang lain mungkin la rasa biasa.. Dah selalu keluar masuk hutan.. Bagi tasha ia adalah pengalaman yang akan tasha ingat sampai bila-bila... Inshaa Allah...

Sebelum masuk hutan, kami di beri sedikit penerangan... Kalau ada kecemasan sebut MERAH. Kalau jumpa harimau, cakap MAYBANK, kalau jumpa ular cakap TALI PINGGANG, kalau *&^*, cakap KAK LIMAH... Dalam hutan tu, baca la YA HAFIZ berulang kali.. inshaa Allah akan dilindungi dari perkara yang tidak diingini... 

Kami terdiri dari 30 orang ahli (termasuk penasihat, ajak, krew dan ahli biasa). Di mana kami dibahagikan kepada 3 buah kumpulan kecil. Mula ja masuk tu, excited bukan main... laju ja kaki ni melangkah.. hahaha... walaupun tasha di kenali sebagai budak yang lemah lembut masa zaman sekolah, Tasha akan buktikan tasha lembut bukan sebarang lembut, semangatnya membara... 

Dalam 15-20 minit yang pertama, Tasha dah rasa lain macam dah... jantung ni dah rasa macam nak pecah... and tasha tak dapat nak control penafasan... Tasha cuba paut pada sebatang pokok kecil, and selawat banyak-banyak.. cuba nafas slow-slow.... but lama-lama rasa macam nak pitam... Apa yang tasha ingat masa tu tasha panggil kawan.. mintak tolong dia.... 

kemudian mereka sembur sesuatu di tangan tasha.. and bila hidu.. ok fine deadorant... hahah... fungsinya adalah  untuk sedarkan mangsa yang hampir pengsan... 

After that, tasha rasa saluran penafasan tasha kembali normal... Apa yang tasha fikir masa tu... tasha tak boleh gopoh... jalan slow-slow... kawal penafasan... Alhamdulillah.... semuanya kembali normal... 

Jalan-jalan kutip sampah... borak-borak... Then, ada sorang member ni muka macam bijak bestari... dia memperkenalkan beberapa spesis tumbuhan yang ada dalam hutan tu... Dengan yakinnya dia kata salah satu pokok tu adalah tanduk rusa... tasha menidakkannya.. sebab di laman rumah tasha pokok tanduk rusa macam lain... dia merupakan tumbuhan yang menumpang... tapi tumbuhan yang di tunjukkan oleh beliau berada di atas tanah.... Then penasihat pun cakap la ni adalah rumpai air.. di mana pada waktu malam, rumpai air ni akan bercahaya sepanjang jalan.. (sorry kawan..... but nak tegelak dengan kenyataan yakin anda tu...haha)

ok, Objektif aktiviti ni sebenarnya bukan jalan-jalan makan angin... 
1. membaiki tanda jalan. Mudah untuk apa-apa aktiviti trekking yang akan datang, supaya tidak sesat..
2. membersihkan hutan belantara... (sampah memang banyak... sampai koyak plastik... )
3. mengeratkan lagi hubungan antara ahli KERLU.

Ingatkan boleh mandi sungai dah hari tu, tapi disebabkan hujan.. terpaksalah batalkan niat tu.. :( 

Semasa sampai di kawasan sungai tu, ada sorang ahli ni dia dah pengsan.. tak sedarkan diri.. Situasi agak cemas jugak masa tu. Sementara tunggu mangsa sedar, yang lain boleh la rehatkan diri, makan serta solat...

ok ni pertama kali tasha solat dalam hutan... memang lain rasanya.. lebih tenang... lebih dekat dengan alam... 
Masa balik, kami dah tak ikut jalan naik turun bukit dah... tu memang penat... kami ikut jalan sungai... redah sungai... even tak dapat mandi sungai.. dapat main air pun jadi la... hahaha

Alhamdulillah, selamat pergi dan selamat kembali... sekitar jam 5.00pm kami selamat pulang... syukur.... walaupun perjalanan kami ni nampak mudah... tapi banyak dugaan yang kami hadapi... tanpa kerjasama takkan sampai obkjektif pada hari tersebut...

Balik ja ke bilik, terus mandi solat.. dan tidur seawal jam 8pm... bangun semula pukul 10pm.. makan buregr jup, solat.. rasa nk buat kerja but mengantok lagi... tidur sampai pukul 3am... sedar masih ada kerja nak buat tapi mata ni tak larat nak angkat.. buka laptop ja .. tengok dalam 15minit tidur balik... sampai la ke subuh...

rasanya tidur yang paling lama.. lebih 10 jam jugak kot... hahaha.....

Terima kasih, kalau ada aktiviti redah masuk hutan macam ni lagi.. inshaa Allah tasha akan join lagi.... 

Disclaimer


Privacy
The owner of this blog does not share personal information with third-parties nor does the owner store information is collected about your visit for use other than to analyze content performance through the use of cookies, which you can turn off at anytime by modifying your Internet browser’s settings. The owner is not responsible for the republishing of the content found on this blog on other Web sites or media without permission.


Blog Comments
The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to;
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually


Terms and Conditions
All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

MUKA KETAT


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Pertama sekali syukur Alhamdulillah.... separuh nyawaku sudah kembali.... Terima kasih kepada sahabat Tasha, "Thanks Shuk sebab tolong formatkan Chika (my lovely lappy)" hihi... 

mula-mula sebelum masuk U memang berhasrat nak format dah... sebagai langkah berjaga-jaga, takut nanti meragam pulak si Chika ni... Dah lama dah tak format. Last format masa umur dia 1 tahun, lebih kurang 3 tahun yang lepas... hahaha... Alhamdulillah la, sepanjang Chika bersama dengan tasha tak pernah lagi dia meragam yang pelik-pelik... Haa, lihat kan di situ macam mana tasha didik Chika ni jadi anak yang baik... hahaha.. Ok fine... merapu lebih =="


kembali ke tajuk utama yang akan tasha bahaskan kali ni.... soalannya berbunyi... Memang kena buat muka ketat ka? 

Sekiranya kita seorang peniaga, perlu ka kita buat muka ketat dengan pelanggan? 
> Tidak memberi layanan yang baik. Sedih kadang-kadang melihat segelintir peniaga yang selalu buat muka ketat.. Kadang-kadang malas juga nak hadap muka ketat mereka ja... Tapi tu ja kedai yang ada.. nak tak nak kena beli gak kan.. kalau tak beli berlaparlah perutku ini....

> Satu hal pulak, guna lah bahasa yang sopan. maksudnya senyum la sikit... tahu la penat... tapi nampak sangat masa bagi hidangan yang di pesan tu riak yang tidak ikhlas... pakai letak dengan kasar ja... Duit baki pun pakai letak ja... sampai kita pun tak tahu tu duit baki kita ke tak... Ramai kot orang di situ... kalau kita tak perasan tu duit kita tak ka lesap... Nak tegur, nanti dikatakan menyibuk pulak..... 

> Berilah tumpuan sepenuhnya pada kerja tu jangan sibuk nak cakap phone ja, kalau salah ambik order kot la nak mintak maaf.. Dah tu boleh pulak buat muka ketat... Nak kata yang pelanggan bagi order salah... Dah sah-sah tak fokus, sibuk bergayut ... Last-last pelanggan pulak jadi serba salah.. terpaksa ambik jugak la....

> Harga yang tidak tetap. Seringkali berubah-ubah.. hari ni harga lain. esok harga lain pulak... aduh... pokai la kalau hari-hari makan lauk yang sama tapi harga semakin hari naik ja... untuk elakkan perkara ini berlanjutan mohon pihak berkenaan untuk meletak list harga bagi setiap lauk == as a student, untuk elakkan harga naik makan la nasi goreng yang harganya memang sama ja....

> First come, first serve la kan.... ni tak.. orang dia kenal dia buat dulu.. ok fine tahu la budak baru... tapi jangan la buat macam ni... Kami pun lapar jugak...

Entri ini bukan sesekali untuk menjatuh mana-mana pihak... Cuma sekadar ingin memberi kesedaran kepada segelintir peniaga supaya lebih beretika... terapkan nilai-nilai yang murni... rezeki yang anda peroleh dari hasil kerja anda sama ada ikhlas mahupun sebaliknya... renung-renungkan lah.....


Saya hanya blogger picisan yang cuba meluahkan rasa terpendam.. salah silap ku mohon maaf...

#wish me good luck... esok explorace sempena Kha'T 8
This entry was posted in

GAYA HIDUP SIHATKU

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Setelah sekian lama, akhirnya kini tasha mula mengamalkan gaya hidup sihat?? haha.. ><  Mana taknya, hari cuti ja mesti ada aktiviti nak buat. so, tak sempatlah nak melaksanakan hobi lama... tidur ^^ 

Minggu lepas, Tasha naik basikal {pusing-pusing dalam kawasan kolej ni}. Mula tu takut la jugak, sebab dah lama tak naik basikal di atas jalan raya yang sentiasa ada kenderaan lalu lalang... huh... 

Kesian dekat housemate tasha, tak pandai nak naik basikal langsung.. penat mengajar.. tak juga boleh... alahai.... last sekali, dia jogging ja... haha.. Lepas tu, tasha naik kayak pulak.. BEST sangat.... dah lama tak naik woo.... mulanya kekok jugak, sebab dah lama tak naik kan... lama-lama tu ok je... 


Ok, kesian sekali lagi dekat housemate tasha sebab free ja mandi spa lumpur... 3 kali rasanya.. rupanya kayak tu bocor... Tasha hanya mampu... HA Ha Ha... kejamnya... ><


Sebagai seorang mahasiswi, kita mestilah mengamalkan gaya hidup yang sihat, supaya tubuh kita sentiasa cergas dan otak kita cerdas.. ye dop.. >< nanti dalam kelas tak la mandom ja... Tasha yang sekarang, bukan yang dulu.. yang suka tidur dalam kelas... no way... 

Pada jumaat yang lalu, classmate tasha ajak laa jogging.. ok fine, bangun seawal subuh.. janji pukul 7am nak jogging.. tapi..... ok.. faham-faham la..... ha ha ha... di sebabkan sistem yang kurang teratur, kami adalah jogging dalam 5 minit kot.. kot la... lepas tu ada insiden yang mencuit hati cek... [demi menjaga hati insiden tersebut tidak dapat di siarkan] ^^



Hari seterusnya, perancangan untuk jogging lebih teratur... jaraknya lebih jauh.. agak memakan masa dan tenaga... Dari kolej Harun Aminurrashid to Tasik proton city... banyak jalan+sembang+merapu dari jogging. {jalan tu pun salah satu senaman kan..} 



Pada hari tersebut juga berlaku sekali lagi insiden. insiden ni bukan mencuit hati ok... agak merbahaya.... (@_@) dugaan... hadapilah dengan senyuman... ><  Lebih kurang 3 jam baru la kami sampai di kolej balik... serius penat weyh.. rasa macam kaki malas nak angkat ja.... mula-mula kan, lama-lama nanti ok la tu... bersakit dahulu, bersenang kemudian ok...





AWASI BICARAMU



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.. 
"Kata-kata orang pendiam itu lebih tajam seperti pisau menusuk apabila dia mula berbicara, namun kata-kata yang selalu bercakap kosong dan sia-sia itu langsung tidak memberi kesan apa-apa sekalipun dia memberi nasihat"

Mukadimah sikit... faham dak???  orang pendiam ni sebenarnya bukannya tak banyak bercakap, cuma dia lebih suka mendiamkan diri daripada bercakap benda kosong... cuba kita tengok dalam kehidupan seharian kita... berapa puluh patah perkataan yang keluar dari mulut kita... banyak kan... ok.. berapa patah perkataan kata-kata kita hari ni berilmu, bermanfaat, tidak sia... sikit ja kan.... kita lebih suka banyak cakap kosong, gosip, mengumpat... huh.... astaqfirullahalazim.... banyak sungguh kita mencipta dosa seharian... 

tersedarnya hari ini, apabila kita keluarkan kata yang ternyata sia... langsung tak bermanfaat kepada orang lain bah kan tidak sama sekali bermanfaat kepada kita... habis apa yang kita belajar selama ini... hanya hafal semata untuk exam, ataupun manfaat untuk kehidupan seharian kita???

Seriously, tasha cakap.. tasha bukan seorang yang suka pot pet pot pet... (bukan nak bangga diri tapi itulah kenyataannya). kadang-kadang bila tak ada apa yang nak di cakapkan, tasha akan diam.. terfikir jugak dengan kawan sebelah.. "dia boring ka kawan dengan aku ni. aku ni tak banyak cakap". siapa yang nak jadi pendiam kan... tapi itulah tasha.. tasha hanya akan cakap tentang sesuatu isu yang bagi tasha penting... 

Bila berdua dengan kawan, tasha akan cuba jugak cari idea.. nak bual pasal apa.. tasha cuba jugak walaupun sekejap.. cuma nak hidupkan suasana... kesian kat kawan.. :( sorry kawan sebab dapat kawan yang pendiam ni.. :( 

Namun, orang yang pendiam ni bisa jadi peramah bila kena dengan cara, masa, orang  dan tempatnya... haa... bila tasha dah mula cakap pasal sesuatu isu, jangan di tanya kenapa tak nak diam ok... 

Tapi orang yang pendiam ni kadang-kadang ubi berisi.. kata-katanya berbisa apabila membidas sesuatu isu. nasihatnya menikam jantung... orang yang pendiam ni juga sebenarnya diamnya bukan sia jugak... tapi matanya sentiasa memerhati... Macam tasha sendiri, apabila diam tasha akan memerhati ragam orang sekeliling... macam-macam kita boleh tengok... dan tasha sendiri akan buat satu kesimpulan tentang seseorang tu mengikut pandangan tasha sendiri... kenapa, mengapa... haha.. nasib la...

Malah orang yang pendiam ni sebenarnya bijak mengawal marah dan sabar.. ops, tapi sabarnya ada batas ok... bila sabarnya melebihi tahap, meletuslah nuklear buat sekian kalinya... Tasha bila orang marah, herdik... tasha akan kawal, sabar.... namun bila tembok kesabaran itu runtuh maka lihatlah hasilnya nanti... Dan, tasha juga susah nak marah orang orang... serius tasha bukan jenis suka marah.... Tapi tasha akan nasihat dia dengan kata-katanya yang penuh dengan bunga-bunga berduri... itulah tasha.. tapi selepas kata tu rasa kesihan pulak... 

Bagi tasha sendiri, tasha seorang yang cukup pantang bila orang cakap 'pakai lepas' ja.,, ikut suka dia ja nak keluarkan kata-kata yang tak bermoral.. maki hamun... langsung tidak beradab orang macam tu... bagi tasha apa yang keluarkan dari mulut kita itulah identiti kita...

jadi, sahabat sekalian, kita mulakan lebaran yang baru... toksah la nak bergosip dah, mengumpat apa bagai... kita cerita pasal benda lain.. yang bermanfaat untuk kita... inshaa Allah.. selagi kita menjaga aib orang, Allah SWT pasti akan memelihara aib kita... amin...

salam Blogger
Tasha aqisha




This entry was posted in

JADILAH BLOGGER BERHEMAH

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... apa itu blogger? apa pulak blogger berhemah... seseorang atau individu yang mewujudkan web sebagai platform untuk bercerita fasal diri sendiri (diari online), berkongsi pelbagai maklumat dan sebagainya... 

macam-macam jenis blog yang kita boleh jumpa. Blog travel, blog shop, personal, food, designer, education, social dan macam lagi. Malah ada juga yang gemar join giveaway dan contest. Ada juga yang mulanya suka-suka ja buat blog... 

apa yang kita dapat bila jadi seorang blogger?
blog kita ni boleh dijadikan sebagai platform untuk mencari pendapatan sampingan.. dengan adanya traffic yang tinggi.. lagi masyuk la... tapi kena ada cara-cara yang betul la... baru berbaloi kita blogging ni... kita kena jadikan usaha kita ni berbaloi dan tidak sia-sia... 

so, apa yang menaikkan nama blog anda? 
pendapat blogger picisan macam tasha ni, banyak sangat blogger yang gemar post pasal artis-artis.. gosip sana sini... kadang-kadang kesian jugak dengan sesetengah artis, terpaksa jadi bahan untuk menaikkan traffic blog dengan menjaja kisahnya... manusia mana yang tak pernah buat silap kan... ni la masalahnya bila jadi public figure ni... sabar ja la... so, no wonder la kenapa blognya terkenal... 

tasha paling tak suka blog yang ada unsur politik dan gosip artis ni... biarlah saya blogging secara berhemah asalkan tidak menyentuh hati dan perasaan mana-mana pihak... tasha tak nak blog tasha terkenal dengan blog yang penuh dengan unsur politik mahupun gosip.. takut nanti info yang di beri salah... siapa yang tanggung dosa... kita juga.... 

biarlah orang tak kenal blog ni pun... asalkan blog ni tak terkenal dengan publisiti murahan... 

Alhamdulillah blog tasha ni banyak menyumbang informasi kepada semua pembaca blog... pendidikan dan percutian...terima kasih.. hasil ber'blogging' , tasha sudah dapat rasa duit hasil blog dah... untuk hidup berkat.. sumbernya mesti lah berkat jugak kan...

Mohon maaf sekiranya entri ni telah menyinggung mana-mana pihak.. tapi ini hanyalah pendapat tasha.. :D 

banyak blogger-blogger yang menyumbang info yang berguna. jadi pilihlah blogger yang berhemah untuk jadi sumber inspirasi...

This entry was posted in

UPSI DAN AKU


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... rasanya dah hampir seminggu blog ini terabai. bersawang sangat. Namun, PV masih di tahap yang memuaskan. Alhamdulillah dan terima kasih kepada semua pengunjung blog tasha. 

hari ni dah masuk hari keempat tasha di upsi. Alhamdulillah.. kenalan, roomate, housemate semua baik-baik belaka.. Ada jugak sesetangah rakan facebook yang dah bersapa. Hari ni ja yang ada masa lapang sikit. Sebab tu la sempat nak update blog yang hampir bersawang ni. (tambahan pula wifi kolej dah boleh guna.. hihi)

Tasha daftar di upsi pada 9/2/2014 hari ahad pukul 8.30... tapi tasha datang hampir pukul 9 lebih.. hahaha... sebab dekat tu yang malas pergi awal tu.... Sampai ja di cafe Khar, orang punya la ramai... nak parking kereta pun susah.. 

bila dah settle urusan pendaftaran tu, tasha terus pergi ke bilik.. roomate tasha orang teganu... lepas soal selidik latar belakang, rupanya dia ni dulu pernah study di UMK... classmate sahabat baik tasha yang turut study di UMK pada masa tu... tanya la lagi... rupanya dia ni juga, classmate form6 dengan kawan tasha yang sorang lagi... Mashaa Allah....kecik betul malaysia ni... pi mai pi mai tang tu jugak.... kebetulan yang bermakna.... Housemate pulak ada orang sabah... lepas ni tasha kena belajar bahasa teganu dengan sabah la... best.. best..

Lepas ja survey rumah, bilik ok la... besar jugak.... tapi...... bilik air kecik, ampaian kecik,dapur kecik,ruang tamu tak macam ruang tamu... nak lepak di ruang tamu pun fikir 10 kali.... Tak macam rumah di blog lama... ruang tamu besar siap ada meja makan... ada balkoni, bilik air pun besar.... kira puas hati la.... 

pukul 1.30 petang, student baru kena berkumpul untuk bergerak ke dewan besar pulak... so, tasha amik kesempatan yang ada untuk keluar shopping dulu... beli apa yang tak beli lagi.... kena beli iron... cerek kena beli... nak makan maggie, minum milo..... 

balik ja shopping terus kemas bilik... susun barang-barang... lepas tu rehat kejap sementara tunggu nak ke dewan besar... ingatkan dekat ja dewan tu... walaupun dewan masih dalam kawasan kolej, kena jugak naik bas... huh...

sepanjang orintasi ni kerja dengar taklimat ja... sampai tersengguk-sengguk... nak tidur takut nanti orang ambil gambar pulak... tak pasal-pasal dapat publisiti murahan di situ....

kelmarin punya story, member tasha kena panggil secara rawak, then orang tu tanya apa itu falsafah pendidikan negara... dia tak tahu.. lepas tu orang tu suruh dia panggil nama kawan yang dia kenal... dia sebut nama tasha... aduh... blurrr... tasha pun tak tahu... nak cakap apa... tak kan cakap tak tahu...

petang tu happening sikit sebab ada LDK.. kena buat persembahan.... kumpulan di agihkan mengikut bulan kelahiran... di sebabkan lahir bulan 8, kami sepakat nak buat persembahan tentang hari kemerdekaan... lakonan dan nyanyian.. situasi kanak-kanak di tadika... hahah.. bayangkanlah...... tak da latihan group kami... spontan ja... hahah... bestt...

hari ni tasha dah dapat kad matrik... lawa gitu.... jadi, petang ni tasha tak ada sebarang aktiviti... malam ni baru ada... tu pun latihan ikrar untuk malam esok ja..... apa-apa pun hari ni kita enjoy.......... dapat tidur puas-puas......

ok la... dah cukup merapu untuk hari ni... rasa macam panjang la pulak.. hahaha... biasalah dah lama tak update... sekali update... haaa....