Mossy Forest Cameron Highlands



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Cuti yang buruh yang lepas , tasha dengan kawan-kawan tidak mensia-siakan cuti kami... Walaupun assignment banyak menanti, aktiviti wajib setiap minggu kami tetap adakan.

Kali ini kami memilih gunung irau atau lebih dikenali dengan Mossy Forest sebagai tempat pendakian. Dengan ketinggian 2110m dari aras laut dan merupakan gunung ke 15 tertinggi di Malaysia. Mossy Forest jugak dikenali sebagai gunung Lord of The Ring Malaysia. Memang rugi la bagi hiker kalau tak pergi hiking di mossy forest ni..

Untuk hiking ke Gunung Irau, sebaiknya kena buat permit. Tak mahal pun 1 kepala RM5.00 daripada kalau kena saman beratus-ratus... Tak tahu nak buat permit macam mana? boleh tanya tasha.. hehe....

Tak seperti hiking ke pine tree dulu hanya 4 orang gadis... Kini peserta lebih ramai dalam 11 orang yang terdiri daripada 7 orang dari UPSI, 4 orang dari UPNM.


1 Mei 2015, Kami mula bertolak dari Tanjong Malim selepas solat asar. Akibat jalan jem, perjalanan kami mengambil masa yang agak lama. Sekitar jam 10 kami tiba di tanah rata cameron. Pertama sekali yang nak cari adalah tempat makan. 

Lepas makan, kami mencari masjid yang terdekat untuk menginap. Jimat badget... hehe.. Ingatkan kami ja yang tidur, rupanya ramai.... sebelum tu, kami ke Balai Polis Brinchang untuk membuat report pendakian kami. Risau jugak kalau jadi apa-apa. so, sebelum terlambat baik ambil langkah berjaga-jaga.

Lebih kurang jam 5 pagi kami mula bertolak ke tapak pendakian gunung irau. Di situ kami solat subuh. Cuaca pagi tu memang sejuk. Kabus tebal... beku tulang hitam ni... Selepas warming up dan bacaan doa, pukul 7 kami mulakan trail pendakian dengan mendaki tangga kayu.


Dengan mengambil masa lebih kurang 2 jam kami tiba di Mini Irau. Kami sempat rehat sekejap sebelum meneruskan perjalanan ke peak irau. Semput? memang semput. Trail agak hardcore. Sebab traill tu agak lembap, berlumpur, lincin dan silap langkah boleh makan diri....

rehat sekejap di Mini Irau lebih kurang 20-30 minit baru la kami meneruskan perjalanan kami ke Peak Irau. and we did it!!! Masa untuk kami mendaki ke Peak Irau lebih kurang 3 jam 30 minit... Kalau rehat kejap ja mungkin boleh sampai lebih awal....

Setelah tibanya kami disitu .. Mashaa Allah.. cantiknya ciptaan Allah.... Kagum dengan keindahan yang ada... segala kepenatan yang kami lalui tadi terbayar dengan keindahan yang kami lihat...

The best part is about our photoshoot... Sebelum kami turun , sempat lagi kami photoshoot di tempat yang paling cantik..

Masa turun kami lebih cepat. dari pukul 12.15pm-3.30pm... jadi perjalanan kami memakan masa 7 jam untuk turun dan naik. disebabkan tasha masih baby hiker, semput tu masih terasa... Rasa nak nangis ja sebab penat sangat.. tenaga dah banyak habis... Tapi dikuatkan semangat jugak... alhamdulillah... sampai jugak ke penamatnya....

Pine Tree Trail, Fraser's Hill


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hiking Pine Tree Trail memang merupakan pengalaman yang tak mungkin dilupakan. Sebelum ni tak pernah tahu pun Fraser's Hill ada tempat hiking. Ingatkan situ cuma tempat pelancongan ja. Bila di godek-godek baru tahu di situ ada tempat hiking yang agak mencabar treknya. kekuatan mental dan fizikal sangat penting.

Trek Pine Tree adalah 5.5 km. Tak jauh sangat daripada trek tasha di tapah hari tu... Yang mencabarnya trek ni adalah naik turun bukit yang mempunyai tahap kesukaran yang tinggi jugak. Memakan masa hampir 7-8 jam pergi dan balik. 

Tasha hiking bersama tiga orang rakan lagi. and yes... kami semua perempuan... Tu risiko pertama yang terpaksa kami ambil. Tapi disebabkan semangat kami yang kuat... with or without man, kami akan teruskan jugak hiking kami... 

Perjalanan dari tg. malim ke Fraser's Hill lebih kurang 1 jam 15 minit. Dekat ja... tapi yang tak boleh blah jalan dia bengkang bengkok. Naik pening di buatnya... nasib baik tak da mabuk darat... 


Sampai ja kami di Fraser's Hill.. pusing-pusing cari Pine Tree Trail. Tak jumpa-jumpa... sampai sesat. Line pulak kadang-kadang ok, kadang tak ok (nak cari guna GPS la). Memang memerlukan kesabaran yang tinggi la... Last sekali kami jumpa peta macam kat atas ni... Ouh, kena naik atas sikit lagi ni... 

Ok... sebelum hiking sempat lagi kami jalan-jalan cuci mata... haha... (sempat lagi) and tak lupa jugak kena breakfast sebelum hiking.. takot jugak ada yang pancit nanti... nak ingatkan... sila bawak bekal siap-siap sebab sini makanan agak mahal dan..... hehehe..... 

Ingat nak beli tshirt... corak pulak tak berkenan.. yang berkenan saiz budak-budak.... mana nak muat... keluar kedai dengan perasaan kecewa.... 
  


tempat tasha berdiri tu merupakan pintu masuk utama pine tree trail dan akan jumpa pondok pertama... Jangan risau sebab trek dia memang jelas dan susah nak sesat.. Cuma tahap keselamatan tu kena jaga la... masa tasha masuk jalan agak becak dan licin... 

Fasa pertama trek mendatar lagi. makin lama makin turun bukit. Masa turun bukit tu tak terasa penat sangat. Halangannya tak sukar lagi. Dalam 800m lebih kami jumpa dengan pondok yang kedua. rest sekejap... sambil tengok peta... Get ready sebab lepas tu kami akan menuruni cerun yang agak curam... dan jumpa dengan beberapa jenis pokok seperti pokok pisang apa tah.. tak ingat nama pisang tu... and jumpa pokok yang macam tali tarzan tu... 


Kemudian baru jumpa dengan pondok yang ketiga... Ops, pondok dah runtuh.. tinggal bumbung ja...kepenatan tu kian terasa... tapi semangat tu tetap ada...  




Setelah penat menuruni cerun... kami akan mula mendaki pulak... Masa mendaki tu la kepenatan semakin terasa.. Trek mula mencabar... dah la kaki pendek.. nak kena langkah besaq.. memang penat la... Berapa kali berhenti... Sepanjang perjalanan tu kami jumpa ramai orang... Soalan pertama yang kami tanya... "Sampai puncak dak?? Jauh lagi dak?? Berapa lama lagi??" Tau apa yang jawapan yang kami dapat???

"Tak sampai puncak pun... separuh ja... kalau nak sampai puncak ambik masa 2-3 jam lagi. sekarang ni dah lewat. kalau sampai puncak silap-silap malam baru keluar. "


Kami teruskan jugak perjalanan kami... Dalam kiraan kami kalau 3.30pm kami tak sampai puncak, memang kami akan berpatah balik... sangat bahaya sebab kami bukan datang dengan orang yang profesional dan kami semua perempuan... Susah kalau keluar malam... bahaya...... Sampai ja di satu cerun kami dah decide nak patah balik lebih awal.... 

walaupun sampai sini ja trek kami, dah cukup bersyukur. Sekurangnya perjalanan kami tak sia-sia.. Macam-macam yang kami dapat. Dapat jugak hiking walaupun tak habis... Inshaa allah next trip kami akan cuba habiskan.. Tapi kena masuk awal la... baru boleh habiskan... Ni kami masuk pun dah lewat... walaupun kami penat, letih... kami tetap happy... 

Kami mula hiking 12.45 pm-3.30 pm. 


Pine Tree Trail Fraser's Hill See You Soon


Train Like a Beast, Look Like a Beauty! - Cassey Ho's

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Work out. Setiap orang ada tujuan masing-masing untuk work out. Nak kurus. Nak fit. Nak sihat. Dan setiap orang ada cara tersendiri. 

Sesetengah orang nak kurus. Nak kurus dengan cepat. Ambik pil sana sini. Yup, sangat berkesan. Tapi sampai bila nak bergantung dengan pil saja. Mampu ka nak beli pil tiap-tiap bulan. So, workout la jalan mudah.. Goal di sini bukan nak kurus.. tapi nak fit.. dapatkan tubuh badan ideal... BMI yang seimbang...

Mengharapkan pil kurus..Tahan perut.. Malas nak work out... Arghh.. alasan semata. Kita memang digalakkan untuk senaman kan... Jadi, kenapa nak malas... Sehari 60 minit tu dah cukup berbaloi... 30 minit pagi, 30 minit petang... 

Jangan pernah control bab makan. makan ja apa yang anda nak makan.. Tapi dalam kuantiti yang sedikit dan kerap... meh, nak bagi petua cepat kenyang... ni tasha ada baca dalam satu ig yang di post oleh ayuni_chocolate. Kalau anda perasan la apa yang dikatakan oleh dia...


1) air masak kena minum banyak.. sekurangnya 3liter/ 8gelas air masak..
2) makan 5-6 kali sehari
3) berjalan/senaman 45 minit sehari
4) Banyakkan warna biru sebab dipercayai mampu menghalang selera makan
5) jangan simpan si besar. maksudnya baju yang besar kalau dah capai berat badan ideal.
6) makan dalam pinggan yang kecil
7) banyakkan bijirin
8) makan bila lapar. Nak tahu sama ada anda makan kerana nafsu atau lapar. Elakkan ambil makanan yang diidamkan.
9) bertenang ketika makan. Makan secara perlahan untuk cepat kenyang. Otak manusia mengambil masa 20 minit untuk mendapat isyarat kenyang.
10) makan buah lebih baik dari jus buah sebab cepat kenyang

 Nak tahu lebih tips boleh la tengok ig dia..

Macam mana nak pastikan kita minum air kosong yang cukup dalam sehari???

bangun pagi = 1 gelas
sarapan = 1 gelas
minum pukul 10 pagi = 1 gelas
lunch = 1 gelas
minum petang pukul 3 = 1 gelas
minum petang pukul 6= 1 gelas
dinner = 1 gelas
supper = 1 gelas

(Make sure gelas jangan besar sangat.. nanti jadi lebihan air...ikut keperluan tubuh badan)

Diingatkan juga kandungan air yang melebihi keperluan badan akan mendatangkan kesan bahaya kepada buah pinggang. Bergantung kepada amalan diet, senaman dan persekitaran kita... nak tahu lebih lanjut mengenai bahaya lebihan air tengok sini >> Kesan Minum Air Berlebihan

Tanda air dah cukup dalam badan:

Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air

Tak sempat la nak work out. Malas nk jogging. malas nak keluar. Nak kena pergi Gym ka? ala duit lagi.. Work out pun boleh buat di rumah. Macam mana nak work out? Tak tahu... 

Setiap orang ada idola work out masing-masing.. Tak ada jugak? Tanya pak cik google...

Idola work out tasha adalah Cassey Ho's.. ada banyak tips, ada banyak work out... 

Giveaway Cash RM500 2015 by Emas Putih

As-Salam
[Sila Klik Banner Diatas If Nak Join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang
Hadiah Misteri Exclusively by Azanis x 3 Pemenang

Mula : 10 Mac 2015 | Tamat :24 Mac 2015



Bahagia Itu Pilihan


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...
Bahagiakah anda hari ini? Kenapa bahagia? dan kenapa tidak? 
Bahagia itu wujud dengan kehendak kita sendiri... Bukan orang lain!!! Ada pelbagai definisi bahagia dan setiap individu mempunyai definisi yang tersendiri...

Bagaimana dengan tasha pula?
Bagi tasha bahagia itu tidak perlu dikejar kerana ianya tidak terletak pada orang lain. Bahagia itu akan datang sendiri apabila kita berasa tenang. 

Apabila kita meletak kebahagiaan kepada orang lain, kita akan mengejar orang itu... dan tiba masanya kita akan tersungkur.... Namun, sekiranya kita tidak meletakkan kebahagiaan kepada orang lain, bahagia itu akan datang sendiri... 

Kita boleh bahagia tanpa bantuan orang lain. Itulah pilihan yang perlu kita lakukan. Kita akan bahagia apabila setiap perkara yang kita inginkan berjaya dilakukan. Itulah kepuasan... Tidak terlalu mengharapkan orang lain... 

Inilah yang terjadi pada masa kini. kita perlu ubah mind set kita.. Terumata sekali kepada pasangan yang bercinta. Jangan terlalu mengharapkan/ meletakkan kebahagiaan 100% pada pasangan anda. Terlalu mengejarnya... Seharian tidak contact bagai cacing kepanasan... Tak bahagia hidup tanpanya... Hari-hari moody... Sedangkan dia bahagia dengan dirinya sendiri... Bila break, meraung bagai orang gila... oh no!!!

Bahagia itu milik kita... ada dalam diri kita... carilah bahagia dalam hidup kita...

Bahagia kita bukan ada pada orang lain...
Bahagia kita adalah tanggungjawab kita untuk mententeram dan membahagiakan hati kita...
Bila susah hati, dekatkan diri dengan Allah swt.. Itulah kebahagiaan dan ketenangan yang hakiki...
Dan pasti kita akan lebih kuat untuk meneruskan hidup ini dan lebih bahagia dengan pilihan yang telah dibuat... 

Bahagia itu bukan untuk dikejar, bahagia itu akan muncul dengan sendirinya...
apabila hati berasa tenang

Cinta Muka Buku Kami

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Bertahun lamanya kami saling mengenali tanpa bersua muka, kami berkongsi gelak tawa, tangis, mencipta pelbagai memori... semuanya hanya di laman sosial... 

Dengan izin Allah swt, kami bertemu... Walaupun pada mulanya ada pelbagai rintangan... 

Betapa excitednya nak jumpa kesayangan beta, call prebet nak suruh hantar ke KTM.. sampai ja KTM tiket pulak boleh habis.. tiket seterusnya pukul 5.30pm... What??!! 

"sabar tasha .... sabar.."

Kemudian terus ambik teksi pergi ke stesen bas tanjong malim... Alhamdulillah... cun ja.. masa sampai tu terus naik bas... perjalanan yang memakan masa selama dua jam sangat membosankan... 

Orang yang pertama tasha jumpa adalah Nana..... hehe.... memang tak kenal langsung... masa jalan tu hairan jugak ada orang dok senyum-senyum ja... lain macam pulak senyum tu... beranikan diri pergi dekat dengan orang tu....

Jalan-jalan, pusing-pusing Mydin Meru Ipoh tu sementara tunggu kesayangan sorang lagi....


Actually, tasha seorang yang pemalu... hehe... so, segan-segan lagi nak bersembang... Ya la first time datingkan... hehe... Alhamdulillah.. lama-lama ok la... 


Yana study di UITM Shah Alam, Nana pulak study UITM Dungun... Sementara dua orang ni free dan masih di Perak, Tasha pun berkesempatan nak jumpa kesayangan tasha ni.. hehehe... Bukan senang nak jumpa.. 

Inshaa Allah, berharap pada masa akan datang jumpa lebih ramai ahli skuad... bersua muka untuk lebih eratkan silaturahim yang sekian lama terbina... 



"Carilah seribu sahabat dalam pergaulan kerana seribu sahabat itu belumlah banyak. Jauhilah seorang musuh, kerana musuh yang seorang itu sudah lebih daripada banyak."
(Lukman Al-Hakim)

REVIEW: AKHIR




AKHIR (ISMI FA ISMAIL)



TAK PAYAH SINOPSIS. ANDA DAH TAU BUKU INI TENTANG APA. YANG ANDA PERLU TAHU SEKARANG, INI YANG AKHIR. TAK ADA DAH LEPAS NI. SEBAB SAYA DAH LETIH. LELAH HIDUP DALAM KEGELAPAN. BIAR BUKU INI YANG MENJADI AKHIR KEPADA SESEBUAH KISAH. JUGA KEPADA SETANGKAI NYAWA YANG DALAM BEBERAPA TAHUN INI BERAYUN LONGLAI. SAYA TAK MAHU SEKSA DIA TERUS. SAYA BUKAN KEJAM. SAYA HANYA SEORANG YANG MENYAMPAIKAN SEBUAH CERITA, TENTANG SEBUAH NOVEL HITAM YANG KEWUJUDANNYA HANYA MENDUNDANG RASA SAKIT, PEDIH, NGILU, PELIK, TAKUT, KECEWA, MARAH, BENCI... SEDIH. RASA-RASA YANG SAYA TAK PASAL-PASAL JUGA KENA LALUI SEBAGAI PENULIS. SEMUA INI, HANYA KERANA NAK MENGISI MASA LAPANG ANDA. JADI NAH. AMBIL DAN BACA. BUKU INI MUNGKIN TIDAK SEBAGUS YANG ANDA HARAPKAN. TAPI INI YANG TERAKHIR. SEKURANG-KURANGNYA HARGAILAH IA ATAS SEBAB ITU.
Begitulah sinopsis bagi novel ini... Memang inilah yang terakhir. kisah yang bakal merungkaikan segala yang terkunci... membongkarkan segala kisah yang telah lama disimpan hanya kerana dia. Dialah teman.. Dialah pelindung... Seseorang yang sukar dilihat... Hanya berbisik... berbisik pada angin.... Dan mangsa hanya tersenyum... seolah gembira dengan semua yang terjadi... 

Ketika membaca novel ini kadang diri ini terbawa-bawa dengan situasi yang dalam novel... berhalusinasi tentang kehadiran mereka... bunyi-bunyi seolah membawa petanda kepada sesuatu... dan pengulangan ayat yang sama sebanyak 7 muka surat... disengajakan atau kesalahan typo??? 

Bila kegelapan diapit satu amaran di sisi kirinya dan sebuah simbol kematian di sisi kanannya, pintu pengantara dua alam akan terbuka.


Sinopsis Novel HITAM



Maksud Open Market

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.. Ramai yang tertanya apa itu Open Market?? Malah diingatkan juga bagi bakal mahasiswa/si yang ditemuduga bagi program pendidikan ada sesetengah kos adalah Open Market. Anda perlu tahu apa itu Open Market. 

Apakah maksud ”untuk pasaran terbuka (open market) iaitu TIADA JAMINAN penempatan di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) selepas tamat pengajian”.
Bermaksud selepas tamat pengajian nanti, tiada penempatan ke sekolah kerajaan. Anda perlu mencari pekerjaan sendiri untuk menjadi guru.
Bolehkah menjadi guru walaupun mengikuti program untuk Open Market ini ? Ya, anda memang boleh menjadi seorang guru, dan bezanya anda tidak di postingkan di sekolah kerajaan sahaja.
Dimanakah saya boleh cari kerja? Anda boleh menjadi guru di sekolah-sekolah swasta, kolej-kolej swasta dan di sektor kerajaan sebagai pentadbir.
Jika Ijazah mempunyai pendidikan, adakah boleh untuk tidak menjadi guru? Boleh 
Sumber ini diperoleh dari laman web UPSI sendiri. Memang ramai yang menyoalkan isu ini... Bagi tasha hal ini terjadi sebab lambakan cikgu. Setiap tahun ramai pelajar yang melanjutkan pelajaran dalam bidang pendidikan. Ramai juga yang berjaya menamatkan pelajaran masing-masing. Ada yang dapat Posting, tak kurang juga yang tanam anggur... Kenapa? 

Macam yang telah dijelaskan tadi sekiranya seseorang itu tidak dapat posting di sekolah kerajaan tak kan la nak tunggu juga.. Daripada buang masa apa kata pergi cari di sekolah swasta, kolej swasta dan sabagainya... Macam Uni lain jugak la kena bersaing untuk menjadi guru ni... Result ok, Temuduga Ok... dapatlah tawaran... Kalau result ok tapi temuduga ko.. jangan tanya la kenapa.. jangan pula nak merungut tak tentu pasal... 

Tapi, apa-apa pun nak masuk mana-mana uni ni jangan fikir sangat peluang kerja ada ka tak... Sekiranya bidang itu sesuai dengan jiwa anda.. teruskanlah.... Rezeki ada dimana-mana... Rezeki itu milik Allah dan datang dari Allah.... 

WORDLESS WEDNESDAY! #7

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... Sekadar renungan bersama... Tindakan kita adalah tanggungjawab kita.... Adakah kita sudah bersedia untuk menanggung azabnya nanti??? Ya, aku juga bukan insan yang sempurna.. tapi setidaknya kita cuba menjadi yang terbaik... inshaa Allah... 



RILEKKAN MINDA..


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.... Stress dengan Final?? Haha.. Jangan terlalu stress... Tak bagi manfaat pun kalau kita stress... lagi tambah masalah ada la.. 


Jom uji kekuatan otak kita untuk mengawal arah train ni... Kalau anda berjaya.. Yeayy... kita geng.... huhuhu...

ok... Dikesempatan ni jugak tasha ingin memohon maaf dengan rakan-rakan yang mengenali diri kerdil ni... rakan blogger, sifu-sifu.... dan semuanya la.... mungkin diri ini ada/pernah buat anda sakit hati, tak senang duduk, terlanjur kata dan bicara, dan segala TER... maaf... halalkan segala ilmu yang anda berikan walaupun sebesar zarah ilmu tu... Dan doakan diri ini tenang menjawab exam yang akan berlansung pada 9 jun-19 jun 2014.. Inshaa Allah tasha akan cuba buat yang terbaik... 

and Tunggu project besar tasha lepas exam ni ye... siapa yang berminat boleh la kita "hello hello nanti"

This entry was posted in