Jelajah Kampus

Jelajah Kampus | Universiti Pendidikan Sultan Idris

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Misi hari ni tasha dengan my bestfriend jalan-jalan Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (kampus lama). Sebenarnya kami jelajah kampus lama adalah ambil gambar untuk menyertai pertandingan Happy 58th Merdeka Days, Malaysia. Contest ni akan tamat pada 1 September.  

Lokasi | Bangunan Suluh Budiman

Lokasi yang dipilih merupakan sekitar Bangunan Suluh Budiman. Hal ini disebabkan bangunan tersebut merupakan Muzium Pendidikan Nasional pertama Malaysia. Muzium ini telah diilhamkan sejak tahun 1950 lagi. Dahulu ia dikenali sebagai Muzium Sultan Idris Training College (SITC). Muzium ini hanyalah muzium kecil yang hanya menyimpan khazanah-khazanah yang berkaitan dengan pendidikan di SITC dan budaya masyarakat Tanjong Malim.

Replika Loceng Agung

view belakang tu merupakan tempat letaknya loceng agung UPSI. Bertujuan untuk memanggil pelajar-pelajar berkumpul satu masa dulu. Sekarang loceng tu dah tak ada. Tau pi mana. Yang ada cuma replika saja.  Lokasi ni berhadapan dengan Dewan SITC. 


Disebabkan tak ada orang nak ambil gambar, kami pun ambil gambar sendiri. huhu... Nak buat gesture H, tapi rasa macam tak jadi la pulak. hahahaha....

Laman Batik UPSI



Laman Batik UPSI ni baru ja diubahsuai. Dulu tak la secantik sekarang ni. Sekarang memang cantik. Kreatif orang yang buat ni. 

Ok,sampai sini dulu jelajah kampus UPSI buat masa ni. Jelajah yang seterusnya? Any suggestion?

Blog Bertukar Wajah | Mesra SEO

Blog Tasha Aqisha Bertukar Wajah

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah, siap sudah wajah baru blog tasha ni. Dah tak ada bunga-bunga, warna-warni semua tu. Motif utama tasha tukar wajah sampai jadi simple macam ni disebabkan oleh beberapa faktor iaitu kurangnya mesra SEO. 
Kredit :HH

Macam Mana Nak Tahu Blog Mesra SEO?

Hari ni, #Bloggerutara ada sembang-sembang pasal SEO. Jadi, dengan tekadnya tasha cari info pasal Blog yang Mesra SEO. Tahu siapa yang menjadi rujukan tasha? Mestilah Sifu Hasrul Hassan . Walaupun baru baca sikit, input yang diberikan memang banyak dan sangat membantu tasha. Tasha ada baca macam mana nak kenal pasti blog yang mesra SEO. Caranya adalah dengan bantuan https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/seo-doctor/ . Sekiranya anda nak tahu macam mana nak check. Boleh la ke blog Sifu http://www.hasrulhassan.com/2014/06/tips-kenalpasti-blog-mesra-seo.html


Menurut sifu, sekiranya bendera  tu berwarna merah, blog mempunyai masalah dan kita boleh tahu masalah tersebut dengan klik pada bendera tersebut. Untuk template blog tasha yang lama memang naik merah. Masalah Heading terutamanya. Bila tukar template yang baru.. Alhamdulillah... settle.... 

Semak Peratusan SEO

Kemudian, kita boleh semak peratusan SEO blog kita dengan http://chkme.com/page-seo-tools . Hari ni #Bloggerutara dah listkan peratusan SEO masing-masing. Terima kasih abang long #bloggerutara arzmoha yang sudi share pasal ni. 

Hanya masukkan link sahaja. Dengan Chkme kita dapat tengok juga masalah blog kita yang perlu diperbaiki. Seperti yang tasha cakap tadi, blog tasha mempunyai masalah Heading. Dia akan naik BAD. Stress bila nampak Bad kan. Bila dah tukar baru dah jadi GOOD. I like! 

Pada mulanya peratusan SEO tasha adalah 17% ketika semak dengan menggunakan template yang lama. Setelah template bertukar baru, perusan telah meningkat kepada 59%. Last tasha semak adalah 80%. See... betapa SEO memainkan peranan yang sangat penting. 

Jadi, jom sama-sama kita belajar SEO untuk meningkatkan mutu blog kita. 

Tasha Aqisha





Contact



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Tasha merupakan Blogger yang berasal dari Langkawi. Mempunyai minat yang mendalam terhadap outdoor activities dan penulisan blog. 

Blog ini merupakan blog yang menceritakan tentang aktiviti harian, minat, review produk, informasi terkini dan sebagainya. 

Sebarang pertanyaan, cadangan, review, jemputan dan sebagainya sila hubungi saya di:


Yang benar,
Tasha Aqisha

Akuarium Public Phone


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sebelum zaman telefon pintar, Public Phone ni la tempat yang paling orang suka bergayut. Sanggup beratur panjang-panjang... Kalau duit syiling tu simpan banyak-banyak... Tapi sekarang duit syiling 10 sen pun buat tak endah ja...

Bila zaman public phone ni semakin ditelan zaman.. hanya tinggal pondok public phone ja la.. Ada berapa kerat ja yang boleh guna lagi... Tapi orang sekarang mana nak guna dah,.. Dicontengnya, dirosakkannya... Itulah sikap vandelisme yang tak patut ada dalam diri kita... 

So, daripada terbiar macam tu ja, Osaka telah menjadikan ruang public phone kepada akuarium. Cantikkan... Kaedah ini dapat membantu untuk mencantikkan kawasan tersebut daripada diconteng atau dirosakkan oleh individu yang tak bertanggungjawab... Bayangkan kalau macam-macam ikan ada.. mesti lawa... ^^

Bila Jerawat Datang

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera... jerawat dan tasha memang tak dapat dipisahkan... kini makin menjadi-jadi... bila nak okay ja mesti dia muncul lagi... sampailah mak tasha suruh pergi klinik takut ada penyakit kulit katanya... kulit tasha sangat sensitif. Kena gigit nyamuk ka luka ka memang akan meninggalkan kesan yang tak elok... sebab tu dia suruh pergi klinik takut ada alahan apa-apa... (errr.... jerawat disebabkan alahan jugak ka??)


Tapi kalau nak pergi klinik mesti mahal kan...  so, tasha mintak la petua sikit dari kawan tasha.. mana tau kesannya bagus... selalu guna produk moden ja.. ni nak try rawatan tradisional.. bebas bahan kimia.. kot berkesan.. nanti boleh share...
baru hari pertama cuba... kena tunggu dalam seminggu.. kalau ada perubahan tasha update...

kalau ada yang nak kongsi petua boleh la kongsi... mana tau boleh cuba nanti....

Shopping Di www.zalora.com

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.... Alhamdulillah barang yang dipesan telah selamat sampai... hehe... first time order dengan zalora... ahad order selasa dah sampai... (ahad biasa la masih cutikan.. isnin hantar... esoknya sampai...) cepat kan... 



Actually, tasha shopping di zalora guna voucer yang tasha dapat... rezeki syawal ^^ terima kasih zalora... dengan voucer RM** tu, tasha beli handbag dengan tudung.... 



tasha macam biasa la seorang pink lover... beg yang dipilih mestilah warna pink jugak... kikiki... yang balance voucer tu baru la beli tudung... actually, ni tudung pertama tasha yang bercorak... susah sebenarnya tasha nak pakai tudung yang bercorak... selalunya tudung plain ja... mungkin nak ubah mood kot... 

sekali sekala kan dapat shopping macam ni.. actually masa nak pilih beg tu memang rambang mata.. cantik-cantik.. harga pun berbaloi... tak rugi la kalau shopping kat zalora... service pun cun...

Style Jam Tangan Wanita

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Seperti yang kita tahu wanita sangat mementingkan penampilan. Penampilan yang baik akan memberi keyakinan kepada kita sepanjang hari. Selain baju, beg tangan, mekap, dan gelang, jam tangan juga merupakan salah satu aksesori yang akan menyerlahkan penampilan kita. 

Meh tasha kongsikan style jam tangan wanita yang sesuai untuk pakaian formal. Terdapat tiga jenis style; Jam Tangan Bertali Besi, Jam Tangan Bertali Kulit, dan Jam Tangan Separuh Digital. 


Jam Tangan Bertali Besi 


Jam tangan ini juga dikenali sebagai metal strap watch. Untuk kelihatan lebih elegan, jam tangan ni la yang paling sesuai bagi pakaian formal.. Terserlah keyakinan anda. 


Jam Tangan Bertali Kulit 

Leather strap watch ini juga sangat versatile dan rekabentuknya simple. I like! Boleh disesuaikan dengan mana-mana office attire anda. 


Jam Tangan separuh Digital 


Bagi peminat jam tangan digital, kini anda tidak perlu risau lagi… dah ada jam tangan digital yang mempunyai rekaan yang sesuai untuk pakaian formal. 

Bagi tasha pula, jam tangan ni bukan sahaja sesuai bagi wanita yang bekerjaya.. ianya juga sesuai bagi pelajar-pelajar yang selalu mengenakan pakaian formal untuk ke kelas.. Macam tasha…. ^^ 

Tengah pening-pening nak cari hadiah yang sesuai? Susah apa.. Hadiahkan saja jam tangan…Jam tangan juga merupakan salah satu pilihan hadiah ketika ulang tahun kelahiran, hantaran perkahwinan, ataupun ulang tahun perkahwinan. 

p/s: Birthday tasha nak dekat. Jangan lupa hadiahkan ea... hehe...



Tabur Kata, Tuai Janji


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kotakan janji atau mungkir janji bukanlah hal yang biasa lagi. Ramai yang pandai menabur kata tetapi tak ramai yang mampu menuai janji... dan akhirnya ada hati yang terluka dengan tindakan kita... 

Janji kepada manusia kalau tak tunaikan pun orang marah, apatah lagi janji kita kepada Pencipta kita. Terlalu banyak yang dijanjikan... Tapi apa yang kita buat??? Terlalu banyak kemungkaran yang dilakukan. Tidak terhintung... 

Cari peluang... Luangkan masa untuk kita muhasabah diri. Cari dimana silap kita. Bangun perlahan-lahan dan baiki kelemahan kita. Bina semula kekuatan dan hiraukan apa yang orang cakap... Tetapkan niat...

Memang untuk bangun semula memang payah. Ada tangis yang perlu diseka, ada luka yang perlu dirawat... Saat itu jika kita fikir tiada sesiapa pun yang sanggup berada disisi kita sebenarnya kita masih ada Allah yang sentiasa menjadi pembakar semangat kita.

Move on! Moving on doesn't mean I forget about things. Its just mean I have to accept what happened and continue living... Janji dengan diri.. Janji dengan Allah... Kuatkan iman untuk menjalani kehidupan yang akan datang... 

Fokus dengan matlamat hidup.. Kejar kejayaan Akhirat, Inshaa Allah kejayaan dunia akan ikut.. 

and I promise to myself that I wont make the same mistake anymore and save my heart for someone who really cares.

Bertatihlah Dengan Kaki Sendiri



Bertatihlah dengan kaki sendiri

Kerana ia lebih mulia
daripada bersayap emas
tetapi milik orang lain

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Terlalu bergantung dengan orang sekeliling membuatkan kita takut untuk berdiri dengan kaki sendiri. Kenapa? Takut jatuh? Kalau dah jatuh, bangun la... Seribu kali jatuh, seribu kalilah bangun... Kerana dengan jatuh itulah akan membuatkan kita lebih kuat, lebih tegar untuk menghadapi liku-liku yang akan datang. 

Belajar untuk hidup susah. Tak ada salahnya. Buat apa malu. Kita susah dulu kemudian baru kita nikmati kesenangan hasil usaha kita sendiri. Nak berjaya, nak hidup senang... kita mulakan dari bawah... Kita nak berjaya macam orang lain yang dalam masa yang singkat. Memang tak kan berjaya la kalau mudah putus asa. Kejayaan bukan sesuatu yang mudah untuk dicapai... Kena ada usaha yang berterusan. 

Ingat balik masa kita mula lahir. Kita tak tahu apa-apa. Bahkan bercakap, berjalan, berlari pun tak tahu. Apa yang kita tahu hanya menangis, Kita sebagai manusia ada tahap perkembangan kita. Dari kanak-kanak sehingga tua. dari tak tahu apa-apa sehingga kita mampu melakukan semuanya sendiri... Berjalan, berlari, melompat.. acap kali jatuh.. kita bangun dan berlari lagi...  Semua itu bukannya mengambil masa sehari dua... bertahun lamanya... 

Kenapa kita tak jadikan kekuatan kita masa zaman kanak-kanak sebagai inspirasi kita ketika kita dah besar??? 

Pesanan ikhlas ini dituju khas buat penulis blog ini Miss Tasha AQisha yang hampir hilang semangat. 


Egonya manusia itu



Bukan milik aku, kau, dia atau mereka...
Kita hanya menumpang...
Tempat aku bukan di sini..
Kau pun bukan di sini...
Sampai masa pulang jugak ke tempat asal...

Tapi, mengapa masih ada yang menongkat langit..
Buat seperti harta dia yang punya..
Patah tongkat baru tahu tinggi atau rendah langit tu..
Dihempap langit sekelip mata...
Baru tahu parahnya untuk mengangkat langit..

Ahh, masih sempat menunding jari..
Apakah dengan menunding jari segalanya bakal selesai...
Kisah ini sudah lama dibangkitkan...
Manusia ini sahaja masih ego...
Kesannya belum ada...
Masih galaklah menongkat langit...

Tak payah salahkan sesiapa..
Tanya diri sendiri..
Ya, salah kita!!!
Kitalah puncanya...
Terlalu ghairah sampai terleka..

Egonya manusia itu...

Mahu hidup dalam keegoan atau ekosistem yang aman???

This entry was posted in