Mudahnya Print Gambar Dengan Droprint


Mudahnya Print Gambar Dengan Droprint | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Tasha memang suka ambik gambar. Korang pun mesti suka kan ambik gambar. Jangan nak tipu ok... Asyik simpan dalam phone ja. Lama-lama memori penuh kena delete jugak. Nak print? Malas yang amat nak keluar rumah. Dah jangan risau, sekarang dah ada Droprint..


Apa itu Droprint?

Droprint ni merupakan aplikasi untuk print gambar melalui telefon. Pilih ja gambar dari mana-mana album dalam phone korang. Dah tak payah nak transfer ke pendrive kalau nak bawak softcopy ke kedai. Dok rumah, log in Droprint, bayar then tunggu gambar sampai rumah. Kualitinya korang tak perlu risau. Tasha jamin kualiti high class... 



Droprint ni ada 3 style yang awesome. Korang boleh pilih style mana yang korang suka.
  1. style photobook RM48 (perfect bind untuk 32 pages) 
  2. style prints biasa RM21 untuk 20 pieces. Yang ni pulak ada 3 sub style iaitu polastyle, instastyle dan classic 4R. 
  3. style giftbox RM28 untuk 20 pieces 


Cara Print Gambar Dengan Droprint

1. Muat turun applikasi droprint dari Playstore
2. Buka droprint dan log in guna Facebook atau sign up
3. Pilih style print yang korang suka (ada 3 jenis: print biasa, photobook, dan giftbox) 
4. Isi no phone dan alamat penghantaran,  upload gambar yang dipilih tadi
5. Bila dah 100% selesai upload gambar, boleh terus buat payment!



 Jangan lupa masukkan code "5WADFE" untuk dapatkan diskaun RM5



>> DOWNLOAD SEKARANG <<
Official website: http://www.droprint.my/

Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah

Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Nak kahwin. Barang semua dah beli. Baju pengantin dah tempah. Tapi tak daftar nikah lagi. Macam mana tu? Meh tasha tunjuk macam mana nak daftar nikah. 

Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah

Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah


Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah


Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah



Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah


Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah



hanya untuk pemohon Perak, negeri sembilan, melaka, perlis, kedah dan wilayah persekutuan sahaja

Picnic Party Yang Simple dan Menarik



Picnic Party Yang Simple dan Menarik | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hari tu sebelum tamatnya semester 6, tasha dan kawan-kawan plan la nak buat outdoor party ala-ala picnic gitu. Actually dari sem 1 sampai la sem 6 dorang la housemate tasha (kecuali sem 2). So, nak pergi mana pun memang kami akan keluar sekali. Tak kira la besar mana pun kereta tu, kami akan sumbat 6 orang jugak. Tapi, baru-baru ni kami baru ja kehilangan sahabat kami. Dengan kehilangan tu membuatkan kami lebih menghargai. Miss u Nani... 😢



Lepas ni masing-masing akan praktikal. Semua jauh-jauh. Lama jugak la nak jumpa semula.. Bila ada masa lapang, terus kami plan nak buat picnic party. Kami pilih tema biru putih. Props yang kami guna pun kertas-kertas yang kami dah guna dulu... Kami tak da la upah photographer professional. mintak kawan-kawan je. Lepas tu upah la sikit... hehe.. Walaupun bukan photographer professional, kami puas hati dengan hasil tangkapan beliau.. 

Benda makan kami masak sendiri seperti mee goreng, sosej, nugget, kentang.. simple ja...

Tasha tak nak merapu panjang-panjang, korang just usha gambar then amik la idea untuk buat picnic party dengan kawan-kawan korang ka, birthday party ka.. mesti lagi meriah kan..


Date : 8 Januari 2017Location : Tasik Proton City, Tanjung MalimPhotographer : Harma IsmailTalents: Tasha, Mirah, Iza, Efy, Mun













Then, waktu malam kami ber Shellout di TR Tomyam & Traitor Crab Restaurant, Slim River. Harga pakej sangat murah kami amik pakej untuk 4 orang makan cuma RM75 sahaja. Just tambah nasi putih satu lagi ja la.. tu pun penat nak habis kan.. sebab lauk dia sangat banyak..

Tasha tahu shellout kat slim river ni pun sebab terbaca kat blog Nazlee.com

Dah dapat idea nak buat outdoor party?? Meh la share dengan tasha pulak..


5 Sebab Utama Kenapa Saya Memilih AirAsia

AirAsia
sumber : google

5 Sebab Utama Kenapa Saya Memilih AirAsia | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sejak jauh merantau ni, perkara yang paling takut nak balik kampung masa musim cuti adalah tiket bas nak balik kampung habis. Tiket ada tapi terpaksa merempuh jem la pulak. Memang meletihkan. Jadi terpaksalah mereput sorang-sorang kat kolej tu. Kalau time raya memang raya kat rumah sedara la. Tu terjadi masa sem 1. Lepas tu akak tasha ajar booking flight AirAsia. Dia cakap senang naik flight. Murah, cepat pun cepat. Tak payah mereput lama-lama tunggu 6 7 jam baru nak sampai. 

So, nak balik kampung ka nak travel ka tasha mesti booking flight dulu. Dalam banyak-banyak airlines, tasha lebih suka AirAsia. Baru-baru ni AirAsia telah memenangi anugerah Skytrax World Best Low Cost Airline. Kalau dah menang anugerah tu, memang terbukti la tambang flight AirAsia ni sangat murah dan berbaloi. Nak travel dalam negara? Luar Negara? Dah tak payah risau. Pilih ja AirAsia. Selalunya kalau kita pergi travel ka mesti nak berjimat kan. Low Fare ticket adalah pilihan yang bijak untuk korang. Walaupun korang perlu membayar caj tambahan untuk beberapa keperluan seperti check-in baggage, meal in flight dan lain-lain lagi, namun ia masih lagi merupakan penerbangan termurah berbanding dengan airlines yang lain. Meh tasha share 5 sebab kenapa tasha pilih AirAsia. 

Tambang AirAsia Lebih Murah

Promo AirAsia
sumber : google

Memang tak dinafikan, ramai penumpang akan memilih AirAsia sebab tambang yang lebih murah. Kalau nak dibandingkan dengan airlines yang lain memang gigit jari la. Tidak kiralah korang nak fly untuk domestik atau antarabangsa pun, ia tetap merupakan cheapest flight in the world. AirAsia selalu jugak buat promosi, di mana harganya adalah jauh lebih murah. Percaya atau tidak, harga tiket flight dari KL ke Kota Kinabalu yang tasha tempah baru-baru ni cuma RM10 sahaja. Pergi balik baru RM20. Memang Murah gila. Nampak ja terus grab. 

Nak tahu macam mana tasha boleh dapat tiket semurah tu? Tasha sarankan korang daftarlah sebagai ahli. Bagi ahli yang berdaftar, AirAsia akan hantar newsletter by email setiap kali ada promotion. Peluang sangatlah tinggi untuk dapatkan tiket yang murah sebab AirAsia akan utamakan ahli yang berdaftar dulu. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk terbang dengan harga rendah yang paling maksimum.

AirAsia menawarkan pelbagai route destinasi

AirAsia Routes
sumber : google

Macam yang tasha cakap tadi, AirAsia bukan sahaja fly dalam Malaysia sahaja tapi ke luar negara pun boleh. Kalau nak dibandingkan dengan Low Cost Carrier airlines yang lain korang boleh fly ke lebih 400 routes from all the hubs dengan AirAsia ni. Dah nama pun AirAsia of course la korang boleh jelajah satu Asia. Jadi, Tasha memang setujulah dengan slogan “Now Everyone Can Fly”. Sebabnya dengan tambang yang murah, semua orang boleh jelajah dunia. Nak ke mana? Beijing? Busan? Sydney? Gold Coast? Semua low fare beb. 

AirAsia menawarkan pakej pelancongan

Dairy Farm Kundasang
Travel to Sabah

Yang ni paling best. Kalau untuk kaki travel, korang mesti ambik pakej pelancongan yang AirAsia tawarkan ni. Selain dapat menjimatkan kos kat tempat orang, korang dah tak payah pening-pening fikir ke mana tempat menarik yang perlu korang kunjungi lebih-lebih lagi jika korang buat trip ke negara luar. Pakej pelancongan yang disediakan ni memang membantu melancarkan lagi trip korang. Korang dah la dapat terbang dengan harga penerbangan yang paling murah, dapat pulak pakej pelancongan yang murah. Sangat berbaloi! Korang nak apa lagi? Dalam pakej pelancongan tu semua dah complete daripada accommodations sampai lah lawatan tempat menarik. Lepastu, perkhidmatan seperti airport transfers ke hotel dan pakej pelancongan ni adalah sangat bagus untuk pre-booked sekali dengan flights sebab ia lebih terurus dan memudahkan korang.

Excellent Service dari Cabin Crews AirAsia

Cabin Crews AirAsia
sumber : google

Selain kita dapat menikmati penerbangan yang termurah, service airlines ni juga agak tiptop! Kalau korang tak percaya, masa melangkah masuk ke pintu flight akan ada beberapa orang cabin crew yang tunggu kat tepi tu. Mereka akan sambut penumpang dengan senyuman mesra dan ucap “selamat datang” setiap kali penumpang masuk. Satu lagi yang tasha kagum dengan cabin crews ni, mereka sangat friendly and helpful. Hari tu masa nak balik dari Sabah, kertas imigresen kawan tasha hilang. 

So, dia kena buat report. Padahal masa tu beberapa minit ja lagi nak fly. Memang risau la takut tak sempat kena tinggal. Nasib baik pramugari tu tak marah. Senyum ja dia. Dia siap cakap lagi, “tak pa sempat lagi, jangan risau kami tunggu”. Memang cuak gila. Nasib baik sempat siap report tu. And thank you so much to that cabin crew. 

Kelebihan Pre-Booking dengan AirAsia

add on services airasia
sumber : Google

Syarikat penerbangan AirAsia ni menawarkan airfares yang berbeza. Jadi korang boleh pilih mengikut kesesuaian korang. Kalau korang nak dapatkan low fare, korang kenalah buat pre-booking sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal. Lagi awal, lagi baik. Sebabnya, kalau korang tempah awal peluang korang untuk nikmati penerbangan dengan airfares pada harga yang sangat murah adalah tinggi tidak kira untuk mana-mana promosi. Ini kerana, dalam fare system sudah ditetapkan kuota tertentu tiket-tiket penerbangan yang dijual pada harga yang sangat murah. Selain tu, korang juga boleh buat pre-booking untuk meals in flight, peruntukan bagasi, pilihan tempat duduk dan insurans perjalanan.


Apa yang tasha kongsi ni, berdasarkan pada pengalaman tasha. Dan tasha percaya korang yang pernah fly dengan AirAsia pun akan bersetuju dengan apa yang tasha kongsikan ini. Mungkin ada yang nak tambah lagi sebab-sebab korang memilih AirAsia sebagai pilihan utama untuk fly. Pada sesiapa yang plan nak travel tu, korang selalulah belek promo yang AirAsia buat tu. Kalau korang taknak lepaskan promo tu, better korang daftarlah sebagai ahli AirAsia. So, semua promo terkini korang akan dapat tahu dulu. Ok, dah boleh start buat tabung travel. 😄

“Now Everyone Can Fly” 




Penawar Resdung Paling Mujarab dan Berkesan



Penawar resdung paling mujarab dan berkesan. | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Resdung bukan sesuatu yang asing lagi buat kita kan. Siapa yang ada resdung mesti seksa yang amat kan. Tasha biasanya bangun pagi-pagi ja mesti bersin, hidung gatal berair, mata merah berair. Kadang-kadang sampai boleh migrain. Kalau makan seafood lagi la terok. Memang kena standby tisu siap-siap la. Bila dah mula bersin susah nak stop, sampai selsema jadi. Hidung berair ja. Last-last terus demam. 

Tanda-tanda resdung

  1. Hidung sentiasa berair/selsema setiap masa terutama ketika cuaca sejuk dan awal pagi.
  2. Gatal-gatal pada hidung,mata dan telinga terutama bila memakan ayam,udang,ketam,ikan masin dan sambal belacan.
  3. Bersin bila terkena habuk.
  4. Berkahak, banyak jerawat, kurang pendengaran/penglihatan, sakit kepala, kelemumur banyak, rambut gugur, nafas berbau (anda tidak tahu nafas anda berbau dan tidak menyenangkan rakan anda..minta nasihat ikhlas dari mereka), gatal kulit dan keputihan (wanita).

Kesan-kesan Resdung

  1. Hilang deria bau
  2. Pelupa/daya mengingat lemah
  3. Lubang hidung bengkak dan tersumbat
Keadaan ini mengganggu kelancaran kehidupan harian individu tersebut. Jika tidak dibendung, ia akan menyebabkan kerosakan kulit muka, hilang segala deria rasa dan bau, merosakan rongga dan menimbulkan bau yang tidak menyenangkan.

Ubat Resdung paling Berkesan


Kalau anda tengah cari ubat resdung paling berkesan, baik anda cuba ubat resdung ni. Sangat mujarab. Ubat resdung ini diperbuat daripada serbuk akar kayu herba tradisional. Ubat resdung akar kayu ini sudah diwarisi oleh pengamal perubatan islam selama 40 tahun yang lalu. Dan ia merupakan ubat warisan turun temurun. Ianya bertujuan untuk melega dan mengurangkan simpton resdung dan juga alahan kepada makanan laut. 

satu botol mengandungi 35 biji

Testimoni pengguna Ubat Resdung Paling Mujarab

Dah ramai pengguna berpuas hati dengan ubat resdung paling mujarab ni. Banyak yang bagi feedback, dah tak da gatal-gatal hidung, bersin semua tu. Makan seafood pun dah taka da alahan. 










Cara Menggunakan Ubat resdung Paling Mujarab


Untuk permulaan, Dos yang perlu dimakan hanyalah sebiji sebelum tidur di waktu malam dan sebiji di waktu pagi. Dan sekiranya penyakit anda sudah berkurangan, anda tidak perlu lagi ambil dos setiap hari, Cuma ambil bila anda perlu saja. Contohnya dalam seminggu cukuplah sekadar anda menelan sebiji atau dua biji. Ataupun anda juga boleh menelan ia selepas anda memakan makanan laut.

Untuk dapatkan kesan yang lebih baik, seeloknya anda membuka sarung kapsul dan memasukan serbuk akar kayu di dalam segelas air kosong. Kacau sehingga larut dan baca bismillah serta selawat. Niatkan dalam hati untuk sembuh dari resdung. 


Hubungi

Jadi, kalau anda nak mencuba atau mempunyai sebarang pertanyaan mengenai ubat resdung paling mujarab ni, bolehlah hubungi nombor dibawah. 

Nombor telefon : 013-9871616 (Pn. Aisyah Bedol)


Dapatkan penawar buasir di sini





RESEPI KUEY TEOW KUNGFU SIMPLE DAN SEDAP

RESEPI KUEY TEOW KUNGFU SIMPLE DAN SEDAP

Bahan-bahannya Kuey Teow Kungfu

Bawang besar 2biji (diblend)
bwg putih 5 ulas (diblend)
cili
udang dan sotong (nak letak ayam pun boleh)
lobak merah, putik jagung, bunga kobis (boleh tambah sayur lain yang korang suka)
Kiub pati ayam knorr satu
sos tiram 2sudu besar
tepung jagung tiga sudu besar (dibancuh dgn air sikit)
kueyteow sebungkus dilerai
telur dua biji

Cara-cara membuat Kuey Teow Kungfu

1) Panaskan minyak suku kuali.pecahkan telur sebiji dalam mangkuk dan pukul. Masukkan sedikit garam dan 1 sudu tepung jagung yang telah dibancuh . Masukkan kueyteow ikut sukatan seorang makan. Kemudian gaul dengan telur. (tepung jagung memberi keragupan lagi pada kueyteow tu)

2) Bila kuali dah betul-betul panas, masukkan kueyteow dan leperkan sedikit. Goreng sehingga garing. (hati-hati masa terbalikkan kueyteow. Boleh hancur jadinya). Dah masak boleh la angkat.

3) Guna minyak yang sama, tumis bawang yang sudah diblend sehingga naik bau. Boleh masukkan juga cili kalau nak pedas.

4) masukkan udang, sotong dan kacau. Agak-agak udang dan sotong masak, masukkan 2 cawan air, kiub pati ayam dan sos tiram (biar ia mendidih)

5) Bila dah mendidih, masukkan sayur-sayur. Kalau kurang masin, masukkan garam secukup rasa.

6) Kacau-kacau sedikit dan masukkan bancuhan tepung jagung. (Biarkan dalam seminit dah siap)

7) Last sekali tuangkan kuah ke atas kueyteow tadi dan boleh makan.

*Boleh masukkan sedikit perahan limau kasturi kalau suka.


Azam Tahun 2017


Azam Tahun 2017 | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Happy New Year guys! Seriously, cepat sangat masa berlalu. Tup tup dah masuk tahun baru. Tak terasa dah hujung tahun. Rasa macam baru semalam ja habis sekolah. Bila dah bertukar tahun ni, umur pun dah bertukar, komitmen pula makin bertambah... In shaa Allah, tahun ni akan cuba kuat untuk hadapi liku-liku 2017. 

Dah start Latihan Mengajar

In Shaa Allah kalau tiada sebarang kekangan awal febuari 2017, Tasha dah start latihan mengajar (LM) di sebuah tadika di Shah Alam. Bersediakah untuk mengajar ni? Masih berfikir lagi. Takut tak mampu nak jalankan amanah dan tanggungjawab yang bakal dipikul. 

Bila orang cakap mengajar budak-budak ni senang ja. Bukan macam budak sekolah menengah. Ye Betul. Tapi kena ingat setiap peringkat pengajaran ada cabaran masing-masing. Masa peringkat kanak-kanak ni la guru-guru tadika perlu bertungkus lumus untuk mengajar. Bukan setakat mengajar ABC 123 sahaja. Tapi disinilah sikap dan perlakuan mereka akan terbentuk. 


Azam 2017 tasha

Bila dah masuk tahun baru ni mestilah ada azam baru kan atau azam lama yang belum tercapai lagi.
Untuk tahun ni, tasha berazam untuk terus diberikan kekuatan mental dan fizikal untuk habiskan degree tasha dengan baik dan cemerlang. Cepatnya masa. Dah nak habis study la.... 

Tasha harap dapat jalankan tanggungjawab dan amanah sebagai pendidik dengan baik dan diterima baik oleh seluruh warga tadika tersebut. Bila apa yang dipelajari dapat dicurahkan kepada kanak-kanak terasa tidak sia-sia belajar ilmu ni. Ilmu ni bukan ja untuk guru-guru, tapi boleh juga dipelajari oleh ibu bapa. Sebab tu ibu bapa digalakkan ambil parenting class. Fuh, rasa bangga pulak bila kita ada ilmu ni dapatlah aplikasikan ilmu ni untuk anak sendiri nanti. hehe...

Bercuti ke Sabah. Bulan 10 hari tu memang ke sabah. Ziarah kawan. Tetapi masih ada yang belum terlaksana dan akan dilaksanakan pada bulan 8 nanti. Alhamdulillah tiket flight dah beli. Masa Air Asia buat promosi memang kena grab betul la sebelum terlambat. Sempatlah grab tiket flight KL - KK - KL hanya RM20. Murah gila kan... 

In Shaa Allah akan naikkan sedikit status diri. Mungkin. Tapi tu masih dalam perancangan. Doakan yang terbaik ok.

Apa azam baru korang???


RINDU SEORANG SAHABAT

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Pasti kita sudah biasa dengar dengan "Setiap Pertemuan Pasti Ada Perpisahan". Bagaimana perpisahan itu terjadilah yang akan memberi kesan kepada kita. Andai berpisah hidup pasti sedihnya hanya sementara kerana satu saat pasti bertemu. Namun anda berpisah alam, hanya Allah swt sahaja tahu bagaimana untuk tanggung kesedihan itu. Terutama hilang seseorang yang sangat rapat dengan kita.. Tawanya, guraunya, gelagatnya.. hanya tinggal kenangan.

Saat itu, detik itu bagaikan satu mimpi ngeri dan hanya berharap ianya satu mimpi ngeri. Mainan tidur semata dan hilang bila terjaga. Hebat perancangan Allah. Telah dia bukakan hati kami untuk Sabah pada ketika itu. Dan itulah kali terakhir kami melihat dia. Orang yang selalu penuh dengan senyuman, gelak tawa, masih mampu tersenyum walaupun tidak seperti dulu. Ditahan air mata, namun hati ini tak kuat. 

Rindu! Itu sahaja yang dirasakan saat ini. 
Namun, kita perlu redha. Terima qada dan qadar yang telah ditetapkan untuk dia. Perancangan Allah itu lebih baik. Daripada dia menanggung siksa di dunia, biarlah dia rehat dan tenang di sana.

Tenanglah sahabat disana.. Satu saat pasti kita bertemu..