Resepi Pilihan | Resepi Cheesy Wedges

Nak Tahu Cara Paling Senang Dan Cepat Untuk Buat Cheesy Wedges Sendiri? Guna Resipi Ini!

Bahan-bahan untuk buat wedges: 

- 3 biji ubi kentang
- 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil lada hitam
- Minyak

Bahan-bahan untuk buat sos cheesy:

- 3 sudu besar mentega
- 250 ml susu segar
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 cawan keju Cheddar (diparut)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil lada hitam
- Pewarna kuning (jika mahu)

Cara-cara Untuk Buat Cheesy Wedges: 

1. Rebus ubi kentang selama 5 minit, kemudian potong menjadi bentuk wedges.
2. Gaul tepung gandum dengan garam dan lada hitam, dan salut wedges.
3. Goreng.
4. Dalam kuali lain, cairkan mentega.
5. Masukkan susu segar dan tepung gandum, kacau hingga tiada gumpalan.
6. Masukkan keju parut dan gaul hingga sebati.
7. Masukkan garam, lada hitam dan pewarna kuning. Gaul.
8. Hidang wedges dengan sos cheesy dan mayonis.



Resepi Pilihan | RESEPI KUEY TEOW SUP THAI



Resepi Pilihan | RESEPI KUEY TEOW SUP THAI. Ni salah satu makanan favourite tasha. 

Bahan-bahan Kuey Teow Sup Thai

Daun pandan
Akar ketumbar
Bawang putih(dihiris)
Bawang Holland@bwang besar(dihiris)
Lengkuas(dihiris)
Serai
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Biji ketumbar
Lada putih yang diblend
Kicap cair
Kicap pekat
Seasoning maggi
Cuka
Gula batu
Taucu yang diblend

Cara-cara membuat Kuey Teow Sup Thai

  1. Rebus daging@ayam smpai lembut
  2. Masuk daun pandan, akar ketumbar, bawang putih, bawang besar , lengkuas, serai, kulit kayu manis, bunga lawang, biji ketumbar, lada putih, kicap cair, kicap pekat, seasoning maggi, cuka, taucu yang diblend, gula batu, garam & perasa. masak sampai mendidih.
  3. Tidak perlu ditumis. Tunggu sehingga mendidih sahaja.
sambal cuka, serbuk cili, minyak bawang putih (kalau salah tolong betulkan), kacang ditumbuk halus. boleh taburkan ikut selera masing. 

Pemilik resepi : Nor Hazirah Manaf‎
Group : Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

WORDLESS WEDNESDAY! #33 | INTERNATIONAL WOMEN'S DAY- #BEBOLDFORCHANGE

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera, Hari ini merupakan hari wanita sedunia. Tema pada tahun 2017 adalah #BeBoldForChange.

For International Women's Day 2017, we're asking you to #BeBoldForChange
Call on the masses or call on yourself to help forge a better working world
- a more inclusive, gender equal world

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hari ni saya join Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket. Sebab saya join segmen ini nak minta jasa baik bro HH untuk naikkan trafik blog saya sampai ke bintang. hehe... Mana tahu lepas trafik blog meroket ke bintang mood untuk blogging makin bertambah.

segala syarat telah saya patuhi.. 😉 

Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket

kalau anda nak join Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket pun boleh.. 
syarat simple je..

  1. Peserta mesti ada blog.
  2. Peserta diwajibkan untuk buat satu post ringkas dengan meletakkan banner segmen ini dalam post berkenaan. Banner tersebut mesti link ke blog/post ini.
  3. Dalam post tersebut, sila letakkan satu URL blog post anda yang anda mahukan trafik meroket. 
  4. Wajib untuk LIKE page HASRULHASSAN.COM (klik sekarang dan LIKE)
  5. Wajib untuk LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL (klik sekarang dan LIKE)
  6. Wajib untuk FOLLOW Instagram HASRUL HASSAN (klik dan FOLLOW)
Kepada Bro Hasrul Hassan,
Saya nak trafik blog meroket untuk entry ini http://www.tashaqisha.com/2017/02/5-sebab-utama-kenapa-saya-memilih.html
Moga mendapat trafik yang tinggi sampai ke bintang...


Kisah Guru Praktikal


Kisah Guru Praktikal | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Alhamdulillah dah hampir sebulan tasha bergelar sebagai guru praktikal di sebuah tadika swasta di Shah Alam. Mood masih teruja, happy walaupun penat melayan setiap kerenah budak-budak ni. Kalau tak ada budak-budak ni sunyi pulak.

Tasha praktikal selama 4 bulan sahaja (2 bulan di tadika dan 2 bulan di taska). Untuk 2 bulan pertama ni tasha kena mengajar di tadika dulu. Dalam kelas tu ada lebih kurang 16 orang dan macam-macam ragam. Ada yang mengelat tak nak belajar, ada yang slow learner, ada yang suka nangis, ada yang low self esteem.  Dan sebagai guru sabar tu kena letak paling atas sekali. Sebagai pendidik, kita la kena corakkan mereka. Yang mengelat nak belajar, kita buat aktiviti best-best. Yang slow learner kita bimbing sampai dapat. Yang suka nangis kita hiburkan dia. Yang low self esteem kita bina self esteem dia. 

Yes, kalau sebut guru tadika ja mesti orang ingat kita kena lemah lembut selalu. Tak boleh marah, kena manja-manja baru la budak-budak berani dekat dengan kita. Tapi ingat first impression tu penting. First day masuk kelas kena tunjuk jugak muka tegas kita. kadang-kadang budak-budak ni nak uji kita ja. kalau terlalu berlembut, nanti budak-budak ambil kesempatan. Time tu kalau kita marah pun tak kan makan saman. 

So, harap-harap tasha terus kuat untuk mendidik anak bangsa ni. Walaupun hanya seketika. 

Rabu ni dah nak kena observe... seram sejuk ja ni....


Mudahnya Print Gambar Dengan Droprint


Mudahnya Print Gambar Dengan Droprint | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Tasha memang suka ambik gambar. Korang pun mesti suka kan ambik gambar. Jangan nak tipu ok... Asyik simpan dalam phone ja. Lama-lama memori penuh kena delete jugak. Nak print? Malas yang amat nak keluar rumah. Dah jangan risau, sekarang dah ada Droprint..


Apa itu Droprint?

Droprint ni merupakan aplikasi untuk print gambar melalui telefon. Pilih ja gambar dari mana-mana album dalam phone korang. Dah tak payah nak transfer ke pendrive kalau nak bawak softcopy ke kedai. Dok rumah, log in Droprint, bayar then tunggu gambar sampai rumah. Kualitinya korang tak perlu risau. Tasha jamin kualiti high class... 



Droprint ni ada 3 style yang awesome. Korang boleh pilih style mana yang korang suka.
  1. style photobook RM48 (perfect bind untuk 32 pages) 
  2. style prints biasa RM21 untuk 20 pieces. Yang ni pulak ada 3 sub style iaitu polastyle, instastyle dan classic 4R. 
  3. style giftbox RM28 untuk 20 pieces 


Cara Print Gambar Dengan Droprint

1. Muat turun applikasi droprint dari Playstore
2. Buka droprint dan log in guna Facebook atau sign up
3. Pilih style print yang korang suka (ada 3 jenis: print biasa, photobook, dan giftbox) 
4. Isi no phone dan alamat penghantaran,  upload gambar yang dipilih tadi
5. Bila dah 100% selesai upload gambar, boleh terus buat payment!



 Jangan lupa masukkan code "5WADFE" untuk dapatkan diskaun RM5



>> DOWNLOAD SEKARANG <<
Official website: http://www.droprint.my/

Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah

Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Nak kahwin. Barang semua dah beli. Baju pengantin dah tempah. Tapi tak daftar nikah lagi. Macam mana tu? Meh tasha tunjuk macam mana nak daftar nikah. 

Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah

Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah


Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah


Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah



Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah


Langkah-langkah Pendaftaran Nikah di Negeri Kedah



hanya untuk pemohon Perak, negeri sembilan, melaka, perlis, kedah dan wilayah persekutuan sahaja

Picnic Party Yang Simple dan Menarik



Picnic Party Yang Simple dan Menarik | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Hari tu sebelum tamatnya semester 6, tasha dan kawan-kawan plan la nak buat outdoor party ala-ala picnic gitu. Actually dari sem 1 sampai la sem 6 dorang la housemate tasha (kecuali sem 2). So, nak pergi mana pun memang kami akan keluar sekali. Tak kira la besar mana pun kereta tu, kami akan sumbat 6 orang jugak. Tapi, baru-baru ni kami baru ja kehilangan sahabat kami. Dengan kehilangan tu membuatkan kami lebih menghargai. Miss u Nani... 😢



Lepas ni masing-masing akan praktikal. Semua jauh-jauh. Lama jugak la nak jumpa semula.. Bila ada masa lapang, terus kami plan nak buat picnic party. Kami pilih tema biru putih. Props yang kami guna pun kertas-kertas yang kami dah guna dulu... Kami tak da la upah photographer professional. mintak kawan-kawan je. Lepas tu upah la sikit... hehe.. Walaupun bukan photographer professional, kami puas hati dengan hasil tangkapan beliau.. 

Benda makan kami masak sendiri seperti mee goreng, sosej, nugget, kentang.. simple ja...

Tasha tak nak merapu panjang-panjang, korang just usha gambar then amik la idea untuk buat picnic party dengan kawan-kawan korang ka, birthday party ka.. mesti lagi meriah kan..


Date : 8 Januari 2017Location : Tasik Proton City, Tanjung MalimPhotographer : Harma IsmailTalents: Tasha, Mirah, Iza, Efy, Mun













Then, waktu malam kami ber Shellout di TR Tomyam & Traitor Crab Restaurant, Slim River. Harga pakej sangat murah kami amik pakej untuk 4 orang makan cuma RM75 sahaja. Just tambah nasi putih satu lagi ja la.. tu pun penat nak habis kan.. sebab lauk dia sangat banyak..

Tasha tahu shellout kat slim river ni pun sebab terbaca kat blog Nazlee.com

Dah dapat idea nak buat outdoor party?? Meh la share dengan tasha pulak..


5 Sebab Utama Kenapa Saya Memilih AirAsia

AirAsia
sumber : google

5 Sebab Utama Kenapa Saya Memilih AirAsia | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sejak jauh merantau ni, perkara yang paling takut nak balik kampung masa musim cuti adalah tiket bas nak balik kampung habis. Tiket ada tapi terpaksa merempuh jem la pulak. Memang meletihkan. Jadi terpaksalah mereput sorang-sorang kat kolej tu. Kalau time raya memang raya kat rumah sedara la. Tu terjadi masa sem 1. Lepas tu akak tasha ajar booking flight AirAsia. Dia cakap senang naik flight. Murah, cepat pun cepat. Tak payah mereput lama-lama tunggu 6 7 jam baru nak sampai. 

So, nak balik kampung ka nak travel ka tasha mesti booking flight dulu. Dalam banyak-banyak airlines, tasha lebih suka AirAsia. Baru-baru ni AirAsia telah memenangi anugerah Skytrax World Best Low Cost Airline. Kalau dah menang anugerah tu, memang terbukti la tambang flight AirAsia ni sangat murah dan berbaloi. Nak travel dalam negara? Luar Negara? Dah tak payah risau. Pilih ja AirAsia. Selalunya kalau kita pergi travel ka mesti nak berjimat kan. Low Fare ticket adalah pilihan yang bijak untuk korang. Walaupun korang perlu membayar caj tambahan untuk beberapa keperluan seperti check-in baggage, meal in flight dan lain-lain lagi, namun ia masih lagi merupakan penerbangan termurah berbanding dengan airlines yang lain. Meh tasha share 5 sebab kenapa tasha pilih AirAsia. 

Tambang AirAsia Lebih Murah

Promo AirAsia
sumber : google

Memang tak dinafikan, ramai penumpang akan memilih AirAsia sebab tambang yang lebih murah. Kalau nak dibandingkan dengan airlines yang lain memang gigit jari la. Tidak kiralah korang nak fly untuk domestik atau antarabangsa pun, ia tetap merupakan cheapest flight in the world. AirAsia selalu jugak buat promosi, di mana harganya adalah jauh lebih murah. Percaya atau tidak, harga tiket flight dari KL ke Kota Kinabalu yang tasha tempah baru-baru ni cuma RM10 sahaja. Pergi balik baru RM20. Memang Murah gila. Nampak ja terus grab. 

Nak tahu macam mana tasha boleh dapat tiket semurah tu? Tasha sarankan korang daftarlah sebagai ahli. Bagi ahli yang berdaftar, AirAsia akan hantar newsletter by email setiap kali ada promotion. Peluang sangatlah tinggi untuk dapatkan tiket yang murah sebab AirAsia akan utamakan ahli yang berdaftar dulu. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk terbang dengan harga rendah yang paling maksimum.

AirAsia menawarkan pelbagai route destinasi

AirAsia Routes
sumber : google

Macam yang tasha cakap tadi, AirAsia bukan sahaja fly dalam Malaysia sahaja tapi ke luar negara pun boleh. Kalau nak dibandingkan dengan Low Cost Carrier airlines yang lain korang boleh fly ke lebih 400 routes from all the hubs dengan AirAsia ni. Dah nama pun AirAsia of course la korang boleh jelajah satu Asia. Jadi, Tasha memang setujulah dengan slogan “Now Everyone Can Fly”. Sebabnya dengan tambang yang murah, semua orang boleh jelajah dunia. Nak ke mana? Beijing? Busan? Sydney? Gold Coast? Semua low fare beb. 

AirAsia menawarkan pakej pelancongan

Dairy Farm Kundasang
Travel to Sabah

Yang ni paling best. Kalau untuk kaki travel, korang mesti ambik pakej pelancongan yang AirAsia tawarkan ni. Selain dapat menjimatkan kos kat tempat orang, korang dah tak payah pening-pening fikir ke mana tempat menarik yang perlu korang kunjungi lebih-lebih lagi jika korang buat trip ke negara luar. Pakej pelancongan yang disediakan ni memang membantu melancarkan lagi trip korang. Korang dah la dapat terbang dengan harga penerbangan yang paling murah, dapat pulak pakej pelancongan yang murah. Sangat berbaloi! Korang nak apa lagi? Dalam pakej pelancongan tu semua dah complete daripada accommodations sampai lah lawatan tempat menarik. Lepastu, perkhidmatan seperti airport transfers ke hotel dan pakej pelancongan ni adalah sangat bagus untuk pre-booked sekali dengan flights sebab ia lebih terurus dan memudahkan korang.

Excellent Service dari Cabin Crews AirAsia

Cabin Crews AirAsia
sumber : google

Selain kita dapat menikmati penerbangan yang termurah, service airlines ni juga agak tiptop! Kalau korang tak percaya, masa melangkah masuk ke pintu flight akan ada beberapa orang cabin crew yang tunggu kat tepi tu. Mereka akan sambut penumpang dengan senyuman mesra dan ucap “selamat datang” setiap kali penumpang masuk. Satu lagi yang tasha kagum dengan cabin crews ni, mereka sangat friendly and helpful. Hari tu masa nak balik dari Sabah, kertas imigresen kawan tasha hilang. 

So, dia kena buat report. Padahal masa tu beberapa minit ja lagi nak fly. Memang risau la takut tak sempat kena tinggal. Nasib baik pramugari tu tak marah. Senyum ja dia. Dia siap cakap lagi, “tak pa sempat lagi, jangan risau kami tunggu”. Memang cuak gila. Nasib baik sempat siap report tu. And thank you so much to that cabin crew. 

Kelebihan Pre-Booking dengan AirAsia

add on services airasia
sumber : Google

Syarikat penerbangan AirAsia ni menawarkan airfares yang berbeza. Jadi korang boleh pilih mengikut kesesuaian korang. Kalau korang nak dapatkan low fare, korang kenalah buat pre-booking sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal. Lagi awal, lagi baik. Sebabnya, kalau korang tempah awal peluang korang untuk nikmati penerbangan dengan airfares pada harga yang sangat murah adalah tinggi tidak kira untuk mana-mana promosi. Ini kerana, dalam fare system sudah ditetapkan kuota tertentu tiket-tiket penerbangan yang dijual pada harga yang sangat murah. Selain tu, korang juga boleh buat pre-booking untuk meals in flight, peruntukan bagasi, pilihan tempat duduk dan insurans perjalanan.


Apa yang tasha kongsi ni, berdasarkan pada pengalaman tasha. Dan tasha percaya korang yang pernah fly dengan AirAsia pun akan bersetuju dengan apa yang tasha kongsikan ini. Mungkin ada yang nak tambah lagi sebab-sebab korang memilih AirAsia sebagai pilihan utama untuk fly. Pada sesiapa yang plan nak travel tu, korang selalulah belek promo yang AirAsia buat tu. Kalau korang taknak lepaskan promo tu, better korang daftarlah sebagai ahli AirAsia. So, semua promo terkini korang akan dapat tahu dulu. Ok, dah boleh start buat tabung travel. 😄

“Now Everyone Can Fly”