Kulit Cerah Berseri Dengan 7 Langkah Mudah


Kulit Cerah Berseri Dengan 7 Langkah Mudah | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Korang nak tak tips wajah cerah dan berseri? Tasha sendiri pun nak kulit cerah dan berseri. Mostly, ramai orang yang muka putih tapi pucat. Tak berseri. Tasha nak share tips untuk cerahkan wajah then bagi muka berseri.

Langkah Pertama Kulit Cerah


Kita rawat kulit dari dalam dulu dengan Whitening Pearl Mask Pack . Mask ni pakai waktu malam sebelum tidur. Pakai lebih kurang 15-20 minit je. Lepas tu buka mask.Tapi jangan basuh muka tau. Korang usap-usap muka, urut-urut sikit. Biarkan dia meresap dalam kulit tu. Fungsi mask ni untuk mencerahkan wajah. Selain untuk cerahkan wajah, mask ni juga membantu untuk melembapkan kulit. 

Macam tasha sendiri memang alergik dengan beberapa jenis mask. Kebanyakkan mask dekat pasaran kan ada bahan kimia yang banyak. So, memang kulit tasha tak tahan. Tasha suka pakai yang guna natural mask. Tak ada la muka rasa gatal-gatal, bengkak tak tentu pasal. 


Langkah Kedua Kulit Cerah


Kemudian, tasha guna Skin Texture Toner. Yang best toner ni dia bukan ja boleh buang kulit mati kat muka tapi jugak untuk firming our skin. Dah la kulit cerah, tegang pulak tu. Siapa tak suka. Two in One toner. Korang tahu tak toner ni penting lepas kita cuci muka? First untuk pastikan muka kita betul-betul bersih. Dengan toner ni jugak boleh buang segala kulit mati. Jadi, bila kita apply krim apa-apa kat muka baru la senang meresap dalam kulit. Baru la ada effect kita guna skincare tu. 

Ni tak. Dah la malas scrub. Toner pulak malas nak apply. Lepas tu pakai apa-apa pun kat muka tak ada effect. Kan dah rugi.  Nak kulit sihat cantik, ikut step yang betul ye. Jangan pakai bedal je..


Langkah Ketiga Kulit Cerah 


Next, kita apply One Shot Ample. Bentuk dia pun dah macam jarum. Mula-mula tasha ingat kena pakai semua sekali gus. Rupanya picit sikit dan apply kat muka. One Shot Ample ni macam moisturizer la jugak. Cuma ni kita sapu kat kawasan yang kita nak bagi cerah ja. Kawasan yang bermasalah. Pakai ni setiap pagi dan malam. 


Langkah Keempat Kulit Cerah



Sekarang part mata pulak. Untuk hilangkan gelap bawah mata, memang ni sangat sesuai. Sapu ja Wrinkle and Whitening eye cream. Garis-garis halus tepi mata pun boleh kita hilangkan bila apply. Tasha sekarang ni memang selalu tidur lambat. Banyak benda nak kena buat. Student kan. jadi burung hantu tu perkara biasa. Esoknya terus jadi mata panda. Bila apply benda ni, kurang la sikit.  Bila gelap bawah mata dah tak ada, baru la mata nampak segar kan. Lagi la naik seri wajah tu. Orang kata dari Mata tu la turun ke hati. hehehe...


Langkah Kelima Kulit Cerah


Apa yang specialnya Pore Fit Pure Skin Primer ni, korang boleh pakai sebelum atau selepas make up. Primer ni kalau tengok dekat-dekat dia ada shining sikit. So kalau pakai lepas make up muka nampak shining gitu. Fresh... pinky... Apa yang bagus dengan primer ni, dia membuatkan make up tahan lebih lama. Sangat-sangat penting, sebelum korang pakai apa-apa fondation, bb cushion apa semua tu. Korang wajib pakai primer. Dia baiki kulit korang. Bantu kawal minyak dimuka... 

Fungsi primer ni selain membuatkan make up tahan lama, dia juga membantu mengelakkan liang roma tersumbat dengan bahan-bahan make up tu. Tahu kan punca jerawat terjadi sebab liang muka terbuka then terus pakai foundation tebal-tebal. Lepas tu cuci muka tak bersih.. lama-lama tersumbat la...

Cara pakai primer ni senang je. Korang calit sikit je.. Then sapu keseluruh muka. Bagi rata tau.


Langkah Keenam Kulit Cerah



Bila dah pakai primer, baru la boleh apply Air Fit Cushion ni. Serius tasha sangat takut nak pakai bb cushion macam ni. Bila apply je rasa macam lain sangat. Then bila lama-lama rasa macam muka bercapuk je. Masa mula dapat cushion ni, ragu-ragu jugak nak pakai. Tapi try ja la... Tapi pakai sikit-sikit je.. Then tengok ok... warna dia sama tona dengan kulit tasha. So, bila pakai tak nampak beza sangat warna kulit. Tak ada la macam pakai cushion.. Sebab tekstur dia sangat ringan. Air Fit kan... Macam tak pakai apa-apa... Bau dia sangat wangi.. Even dah pakai lama pun bau dia tetap ada. Dan yang penting dia ada SPF 50. sangat sesuai untuk tasha yang selalu berjemur tengah panas... Alhamdulillah, tasha rasa ni je kot cushion yang serasi dengan muka tasha. 


Langkah Ketujuh Kulit Cerah



Last sekali, bila dah settle pakai cushion.. Kita bagi sikit sentuhan terahir, sapulah sikit Seammul Single. Dia merupakan highlighter yang menaikkan lagi seri muka tu. Bagi nampak shinning, glowing.. Baru la nampak fresh muka tu. Natural look katanya... Korang jugak boleh pakai sebagai eyeshadow. Just sapu-sapu je....

Haa.. Senang je kan nak kulit cerah berseri. Satu box ni cuma bernilai RM120 je. Kalau beli asing-asing harga jadi sangat mahal. Tambahan pulak kalau beli kat kedai-kedai make up berjenama kat Malaysia ni. Nak harga mampu milik dengan make up korea. Korang beli je kat Althea Korea. Confirm puas hati. 


Dapatkan set Total Brightening Althea BELI SEKARANG

Althea Raya Giveaway Festival


Althea Raya Giveaway Festival | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Korang perasan tak , dah nak dekat seminggu puasa. Sekarang ni kalau keluar ja mesti belambak kedai-kedai jual baju raya. Dan masing-masing pun sibuk buat persiapan raya kan. 

Dari buat persiapan rumah (nak beli perabot baru, langsir baru), lepas tu persiapan juadah raya (masing-masing dah fikir nak buat kuih raya apa kan), dan persiapan untuk diri sendiri (dari baju, shawl, kasut). 

Baju raya semua tasha dah prepare awal-awal. Malas nak keluar time puasa ni. Tengah panas pulak. Tapi kalau baju dah lawa, shawl dah cantik.. penampilan wajah kita macam mana pulak? Tak nak buat persiapan jugak ka? hehe.. 

by the way, kalau persiapan wajah tasha tak risau sangat. Tak payah nak berebut-rebut tengah panas. Order dengan Althea ja. Senang...



Sekarang ni ada limited edition Althea Raya Box. Siapa yang selalu beli dengan Althea memang tahu la kotak Althea semua comel-comel. Rasa sayang nak buang. Tasha memang suka buat koleksi kotak Althea ni. 

Lagi satu Althea jugak buat Giveaway Raya Festival tau. Di mana kalau kita beli, kita dapat free gift dari Althea. Gift dia bukan calang-calang tau. Gila tak best... Ada 9 gift korang boleh pilih salah satu.  Tasha excited sangat. Tak sabar nak shopping dengan Althea. Nak cepat-cepat grab Limited Edition Althea Raya Box... 

Tasha nak beli skincare. Nak bagi kulit cantik sebelum raya ni. Lepas tu, raya nanti nak pakai make up dari Althea. Sekarang ramai yang suka skincare dari korea. Nak cantik macam orang-orang korea kan.

Kalau tak nak lepaskan peluang ni, cepat-cepat la ke web Althea Korea ni. Jom kita shopping sama-sama, cantik pun sama-sama.



Celebrate Raya With One Festive Gift From Althea






SEMAKAN STATUS KADS1M ATAS TALIAN


SEMAKAN STATUS KADS1M ATAS TALIAN

Berjanggutlah nak menunggu. Ingatkan boleh la dapat awal, so tasha letakla cawangan Shah Alam. Dah memang stay situ sepanjang praktikal. Tapi sampai sekarang tak dapat email apa-apa lagi. Praktikal pun tinggal dua minggu ja lagi. 

Call bank rakyat dia cakap status permohonan ada. Tapi tunggu kelulusan ja. Cawangan yang tasha pilih Shah Alam. kalau Shah Alam dia cakap nak tukar tak boleh. Ya Ka?? Jenuh la pulak nak pi Shah Alam nanti. Ingat murah ka tambang dari Langkawi ke Shah Alam. haishhhhh.............

KENYATAAN MEDIA




Mulai 1 Jun 2017, Bank Rakyat akan menyediakan satu sistem semakan status permohonan KADS1M yang boleh diakses secara atas talian. KADS1M berkenaan boleh diambil oleh pelajar dari Cawangan Bank Rakyat di seluruh negara berdasarkan maklumat yang didapati semasa membuat semakan.

Kementerian Pendidikan Tinggi meminta pelajar yang masih belum membuka akaun dengan Bank Rakyat untuk segera berbuat demikian. Bagi pelajar yang telah mempunyai akaun dengan Bank Rakyat sebelum ini, mereka juga masih perlu membuka akaun baru kerana bantuan tersebut akan hanya disalurkan menerusi akaun KADS1M Bank Rakyat.

Bagi pelajar yang telah menerima e-mel dari Bank Rakyat, mereka diminta untuk mengambil KADS1M masing-masing. Ini adalah kerana masih ramai pelajar yang belum berbuat demikian walaupun telah dimaklumkan oleh Bank Rakyat.

Semua urusan agihan Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi melalui KADS1M ini dijangka selesai selewatnya pada 15 Julai 2017.

Kementerian Pendidikan Tinggi
Putrajaya

26 Mei 2017

Cara membuat semakan Kads1m

Korang boleh membuat semakan di link ini >> Semak Status KADS1M << bermula dari 1 Jun 2017


Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 di The Venue Shah Alam | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Bila ramadan, ramai yang pening kepala nak makan kat mana yang best. Salah satu tempat yang tasha nak cadangkan adalah korang berbuka di The Venue Shah Alam. Tempat dia sangat-sangat selesa dan eksklusif. Korang nak buat majlis kahwin pun boleh kat situ... Tapi sekarang tasha nak cerita bab berbuka puasa dulu ye. 

Menu Gema Ramadan

The Venue Shah Alam membawa tema Gema Ramadan dengan menyajikan pelbagai masakan tradisi kampung yang sangat-sangat sedap pada harga RM63 nett untuk dewasa dan RM43 nett bagi kanak-kanak berumur 4-12 tahun.

ok, boleh start cuci mata... dan cepat-cepat booking. Nanti takut terliur masuk mimpi ja. Better korang rasa sendiri makan kat sini. Yang pasti takkan rugi. Bayaran sangat berbaloi dan dapat makan secara mewah.

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam


Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam

Buffet Ramadan 2017 | The Venue Shah Alam


Untuk Pertanyaan dan Tempahan



Untuk sebarang tempahan korang boleh la hubungi dorang dulu takut nanti tak ada tempat pulak kalau pakai serbu je. hehehe.. 

Alamat: The Venue Shah Alam, 
No. 15, Jalan 15/22, 
Seksyen 15 Shah Alam Selangor (boleh waze)

No telefon : 019-8585825

Gema Ramadan 2017


Hadapi Konflik Rakan Serumah

kredit google

Hadapi Konflik Rakan Serumah
| Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Rata-rata mesti pernah menyewa ramai-ramai kan. Sama ada korang bekerja atau belajar mesti pernah duduk rumah sewa. kalau duduk satu rumah dengan orang yang memang kita dah kenal perangai dia tak pa. Masalah biasanya timbul bila kita menyewa dengan orang yang kita tak pernah kenal. Tak pernah tahu perangai dia macam mana. Sepanjang di Upsi, untuk cari rumah sewa memang tasha akan menyewa dengan kawan-kawan yang tasha kenal perangai masing-masing. Tapi bila dah praktikal, tasha dengan kawan perlu sewa rumah dengan orang yang tasha tak kenal langsung. 

Pertama Kali Masuk Rumah Sewa

awal-awal masuk rumah

Tempat pertama tasha tuju masa sampai rumah ni adalah dapur. Sangat-sangat terkejut sebab tak nampak rupa dapur langsung. Nampak macam rupa stor rumah yang tak ada penghuni. Bukan setakat kotor tapi bau tu.. Mashaa Allah..boleh tahan jugaklah. Buka peti ais, semua barang-barang lama yang dah berkurun. Macam tak ada orang ambik peduli pasal dapur. Padahal rumah tu ada ja orang. Ada yang dah stay lebih dari sebulan. Takkan la dalam tempoh sebulan tak ada orang nak bersihkan. 


tak tau nak cakap apa


Keesokkannya tu tasha ajak kawan tasha untuk bersihkan dapur. Kalau nak tunggu dapur ni bersih sendiri, sampai bila-bila la tak bersih. Start alihkan barang-barang besar, buang sampah yang dah membusuk. Tahan nafas ja la. Habis lantai, dinding kami sental. Tepi sinki tu ada lubang air. Bila basuh lantai kami tolak la air masuk lubang tu. Rupanya lubang tu tersumbat. Rasnya putih-putih atas lantai tu sabun basuh baju la kot. Dorang basuh baju paip mesin basuh tu letak dalam lubang tu. Bila dah tersumbat, melimpah la air keluar. Lepas tu tak pandai nak bersihkan. 

ni lepas dah habis sental lantai dinding. Dah susun semula perabot. 
Lepas ja kami bersih. Dorang pun cakap, "kami memang nak bersih, tapi tak sempat. Balik kerja terus penat.." Dalam hati ni, cakap ja bukan hujung minggu cuti ka?

Hari tu kami dah start masak, ada la sikit lauk yang tak habis. Member pun letak la dalam peti ais tu. Lupa nak tutup dengan penutup makanan. Then terus kena tegur dalam group whatsapp. Katanya berbau la. Habis busuk peti ais tu. Sampah yang baru dua hari tak buang pun dia tegur suruh buang. Ok Fine. Start dari hari tu tasha dengan member, tiap-tiap hari akan buang sampah sebelum pergi kerja. Sikit ka banyak ka memang akan buang sampah masing-masing. 

Tak Boleh Terima Teguran Orang


Hari tu cuti sekolah seminggu, Tasha dengan member pun balik la kampung. Sebelum balik tu perasan ada sampah kat dapur tu. Balik ja dari tu tengok ada lagi sampah tu. Sampai naik ulat berbau habis. Tengok sampah-sampah tu macam budak tu punya. Sebab memang dia ja yang makan pasta dalam rumah ni. Sebab dah tak tahan bau, kami terus ambik buang. 

Tak lama lepas tu jadi balik. Sampah kumpul-kumpul dia tak buang. Kalau sampah kering boleh terima lagi. Ni sampah basah, memang berbau la kalau tak buang lama-lama. Bukan sehari dua tak bauang. Seminggu lebih sampai beranak pinak ulat-ulat tu. Then tasha tegur dalam group whatsapp (Guna group whatsapp sebab masing-masing susah nak jumpa, balik kerja terus dok dalam bilik masing-masing). Member jugak ambik buang sampah tu. Kalau tasha memang biar ja nak tengok selama mana dia nak peram sampah tu. Banyak benda yang dia tegur kami, Kami terima ja teguran tu. Lepas masak mop lantai balik. Sampah buang selalu. Peti ais bersih jangan bagi ada bau. Tapi sayur yang dia beli sampai berair keluar dari peti ais tu. 

Basuh Baju Tinggal Lama-lama

Satu lagi tabiat dia yang tasha tak suka adalah suka basuh baju tinggal lama-lama. Dia boleh pergi keluar. Tu bukan mesin automatik. Ye la, orang lain pun nak basuh jugak. Pernah dia basuh baju malam. Then esok pagi pergi dapur tengok ada lagi dalam mesin tu. Ingat balik kerja tasha nak basuh la baju tasha pulak. Balik kerja pun tengok ada lagi. Tunggu je la petang sikit. Mungkin dia keluar kerja ka.. Sebab dia punya masa kerja tak menentu. Entah la. Tak tau kerja apa dia buat. Dalam pukul 5, member cakap dia balik rumah, putar lagi mesin tu. Pastu keluar balik. 

Dah pukul 7 lebih tasha turun tengok elok ja baju tu dalam tu lagi. Terus tasha alihkan baju tu dalam baldi dia. Baju tu dah siap basuh, tapi tak tau la kenapa dia rendam softener lama-lama. Ya la nak tunggu dia balik tak tahu bila nak boleh basuh baju. Banyak lagi benda nak buat. Macam mesin basuh tu dia punya pulak. Lepas settle basuh baju, tasha masuk bilik. Tak lama lepas tu ada dia hantar whatsapp, marah-marah sebab orang alihkan baju dia. Katanya tak boleh sabar ke? Dia bukannya basuh baju tinggal seminggu pun. (Nak perli tasha tegur pasal sampah la tu.. hahah... )

Tak da hak la nak sentuh barang-barang dia. Tasha apa lagi terus sound dia balik. Ya la Kalau tak nak orang sentuh barang tu, settle la cepat-cepat baju tu. Tak ada orang basuh baju 24 jam baru siap. Ingat baju dari emas ka apa? Orang lain boleh ja basuh terus siap. Taak sampai 1 jam pun dah boleh sidai baju tu. Kalau nak keluar berjalan pun, settle la dulu apa yang patut. Mesin tu bukan hak seorang. Masing-masing menyewa. 

Teguran Untuk Baiki Diri Kita 

Kita boleh nak menegur orang. Tapi biarlah teguran tu untuk kita perbaiki diri kita jugak. Kalau kita tegur oarang, tapi kita pun masih tak berubah. Tak guna jugak. Adab menyewa ni kita kena sama-sama jaga. Sama-sama bersihkan. Rakan serumah bukan bibik nak buang sampah untuk kita hari-hari. So, sebelum korang nak menyewa dengan oarng yang korang tak kenal, korang wajib baca Tips Menyewa ni. Kalau boleh, awal-awal masuk rumah listkan apa yang boleh dan tak boleh. Peraturan dalam rumah tu. 

Dan bila ada yang menegur tu, terimalah dengan hati yang terbuka. Jangan nak meroyan tak tentu pasal bila tahu tu adalah salah sendiri. Tasha memang jenis tak banyak cakap. Lebih banyak memerhati. Still respect as long as orang tu respect tasha. kalau tasha menegur pun, tak pernah tasha nak maki-maki, keluarkan kata kesat kat orang. Even B*D*H sekali pun.


Kita mudahkan kerja orang, Allah mudahkan kerja kita.
U make me Happy, I make you Happy.