11 Basic Skincare dan Makeup Tasha


11 Skincare dan Makeup Wajib Tasha | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kalau kita perasan sekarang ni semua nak jadi cantik. Lumrah la kan. Tapi disebabkan skincare dengan makeup product ni mendapat permintaan yang tinggi, maka timbullah banyak founder kosmetik tempatan yang berlumba untuk mengeluarkan produk masing-masing. Dari situ jugaklah timbul banyak produk timbang kilo semua tu. Orang yang nak cantik segera ni dah tak peduli kesan jangka panjang. Yang dia tahu nak cantik cepat seperti yang dijanjikan oleh produk timbang kilo (kulit putih, licin dalam 3 hari). 

Tapi ada ja produk keluaran tempatan yang bagus. Paling senang nak tahu produk tu selamat ke tak. Tengok je produk tu berani tak masuk dalam drugstore. Tu cara paling senang la nak tahu. Bukannya produk yang jual tepi jalan. Harga kaw-kaw murah gila. Hati-hati tau...

Tasha nak share antara produk yang tasha guna. Ada produk tempatan dan ada jugak produk luar. Tapi semua produk ni boleh didapati di drugstore terpilih. 

Micellar Cleansing Water


Benda pertama kena buat sebelum cuci muka mesti wajib buang segala make up menggunakan makeup remover. Ada banyak makeup remover kat drugstore tu tapi yang paling tasha suka brand Simple ni la. 

Cetaphil Gentle Skin Cleanser


Lepas dah buang segala makeup baru lah boleh cuci muka. Macam yang semua orang tahu produk ni memang bagus. Apa yang best pasal cleanser ni dia tak berbuih. First time pakai memang rasa tak selesa. Macam cuci tak bersih je. Tapi lama-lama ok je. Mungkin masa first pakai tu tak buang makeup betul-betul guna makeup remover. Terus cuci muka. Pakailah cleanser apa pun, sebelum cuci muka tu wajib keluarkan makeup guna makeup remover. 

Tasha dulu memang jerawat agak banyak di bahagian dahi dengan pipi. Area T zone tasha tu memang berminyak la. Lepas try ni dah bernsur-ansur hilang. Kalau sebulan sekali naik jerawat tu normal la. Hormon tengah berubah kan masa tu. Tak ada la teruk macam dulu sampai berbekas jerawat tu. 

Soothing Facial Toner


Lepas cuci muka. Lap la muka guna towel yang bersih. Jangan sesekali campur tuala muka dengan tuala badan tau. Dah tu kalau lap muka tak yah la tonyoh kuat-kuat. Just dap-dap dah la. Lepas tu barulah apply toner ni. Toner ni pulak kena guna kapas tau. Fungsi toner adalah untuk balancekan PH skin kita dan buang segala kotoran yang belum hilang masa cuci muka tu. Toner tak boleh dap dap macam serum/essence ye. 

Lepas dah pakai toner tu barulah pakai essence ye. Tasha tak ada essence lagi. masih usha-usha nak beli yang mana. Korang boleh suggest tak essence apa yang sesuai??

Rosa E Pigmentation Serum


Serum ni tasha akan pakai lepas guna toner. Tapi tasha pakai serum ni sebelum tidur je. Serum ni berminyak so tasha pakai sikit je. Kat tempat yang perlu je.  Tasha guna serum ni sebab nak pudarkan jeragat yang ada dan membantu mengurangkan kedutan. Garden of Eden ni ada banyak serum yang best tau. Korang boleh tengok sendiri la kat drugstore tu. 


Tea Tree Primer Sendayu Tinggi 


Ni salah satu produk tempatan yang tasha suka. Produk dari sendayu tinggi. Produk ni korang boleh beli di watsons ataupun web sendayu tinggi ye. Sebelum nak pakai foundation tu wajib pakai primer dulu. Fungsi primer ni untuk buatkan makeup tahan lebih lama dan juga membantu membaiki kulit muka kita. Ada dua jenis primer sendayu tinggi. Tea tree dengan argan. Tasha pakai yang Tea tree primer sebab ianya sesuai untuk kulit berminyak dan jerawat. Walaupun tasha dah tak ada jerawat tapi kulit tasha berminyak sebab tu pakai yang ni. Kalau yang argan sesuai untuk yang normal skin. Dia kecik je tapi tahan lama. 3-4 bulan jugak lah tasha guna untuk habiskan.

Kat bawah ni detail pasal primer ni: 

  • Digunakan sebelum menyapu bedak asas sebelum bersolek yang bertujuan memberikan solekan yang lebih tahan lama, tidak merekah dan bercapuk
  • Ia mengekalkan solekan yang lebih matte sepanjang hari terutama kulit berminyak, kombinasi, sensitif dan jerawat
  • Penggunaannya membantu mengurangkan saiz liang pori yang besar, mengecutkan jerawat serta merawat kulit yang kasar 
  • Sifat nyah-kuman berupaya menyembuhkan jerawat tanpa rasa sakit dlm masa yg singkat
  • Mengurangkan alahan / radang / iritasi pd kulit, sesuai utk penderita resdung 
  • Memulih kulit terbakar, luka & gigitan serangga serta melegakan masalah eczema, psoriasis & kulit kering
Web Sendayu Tinggi : http://www.sendayutinggi.com

Biore UV Aqua Rich


SPF ni sangat penting tau. Kalau kita kerap terdedah dengan matahari tu pun salah satu punca berlakunya pigmentasi. Masa buat treatment muka hari tu, doktor tu tanya ada pakai sun protection tak? Sebelum ni memang tasha ada pakai tapi bila pakai je muka lagi berminyak. Bila muka lagi berminyak dengan foundation bercapuk memang tasha stop teryus pakai sun protection. 

Kemudian dia suggest cari sun protection yang water base. Memang sangat sesuai untuk kulit yang berminyak. Terjumpa la biore aqua rich ni.  tasha suka sebab water base, tak melekit, tak berminyak, rasa ringan muka. 

Matte Sunscreen SPF50 PA++ Sendayu Tinggi


Tasha dah lama pakai foundation dari sendayu tingi. Kira-kira dah nak masuk 4 tahun tak silap. Dulu nama dia matte mousse. Sekarang dah tukar nama dan formula pun banyak dah dipertingkatkan dari segi SPF dia, lepas tu ada whitening formula. Untuk foundation ni ada dua jenis. Satu untuk normal skin, satu lagi untuk oily skin. Macam biasalah tasha akan pilih foundation untuk oily skin la.

Fit Me! Maybelline


Ni pun salah satu foundation yang tasha suka. Tasha baru ja try yang ni sebab ni pun sesuai untuk kulit berminyak. Yang membuatkan tasha try foundation sebab masa tu foundation sendayu tinggi dah habis dan dalam proses nak keluarkan yang terbaru. So, tasha try la foundation ni. So far ok. Oil control. Fit me ni ada banyak code tau. Pilih code betul-betul barulah cantik je bila pakai. 

Tasha jarang pakai foundation ni dah since foundation sendayu tinggi dah keluar. Kalau rasa ada mood nak pakai baru pakai. 

Fit Me Matte + Poreless Powder


Kemudia tasha akan apply sikit powder ni. Tasha layang-layangkan je guna berus. Tak nak tebal-tebal sangat. Just nice je.

Vaseline and Matte Junkie


Last sekali serikan sikit bibir dengan matte Junkie.Bibir tasha jenis sangat kering. So sebelum pakai apa-apa lipstik tasha akan sapukan sikit vaseline ni. Untuk lembapkan bibir ni.

Ni basic kalau tasha keluar la. Kalau duduk kat rumah ja tasha akan pakai sampai ke sun protection je. Sebelum tasha lupa, dalam seminggu tasha akan buat skrub muka juga dalam 2-3 kali. Tapi tasha guna serbuk teh jela. Memang rasa lembut dan bersih je lepas skrub tu. Tasha jarang nak minum teh, beli serbuk teh pun semata-mata untuk skrub je.. Kalau korang yang suka minum teh tu, boleh la simpan uncang teh untuk buat skrub nanti ye.. 

Ni tasha punya rutin la. korang punya rutin mungkin berbeza dengan tasha. Tasha tak pandai nak pakai makeup tebal-tebal, nak buat shade bagai tu. Kalau sudi bolehlah share korang punya rutin pulak ye. 




This entry was posted in

Makan Tepi Laut di Tanjung Pandan, Pulau Tuba Langkawi


Makan Tepi Laut di Tanjung Pandan, Pulau Tuba Langkawi | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kalau korang datang melancong kat langkawi, jangan lupa singgah di Pulau Tuba tau. Nak tahu kat mana Pulau Tuba tu? Korang bukak la google map ye. hehe... 

Actually Pulau Tuba ni salah satu pulau yang terdapat di Pulau Langkawi. Sebelah Pulau Tuba ada Pulau Dayang Bunting. Kampung yang tasha stay tu di Pulau Dayang Bunting la. Tapi ada jambatan yang menghubungkan kedua-dua pulau tu. 


Nak rasa suasana kampung yang betul-betul kampung memang tu la tempat yang sesuai. Tapi jangan risau sebab semua kemudahan asas ada kat kampung ni. 

Baru-baru ni tasha balik kampung, tengok dah ada sikit perubahan. Kalau sebut Tanjung Pandan memang tu salah satu port lepak paling popular kat situ. Sebabnya kat situ boleh mandi laut, boleh tengok view yang cantik. 


Tak perlu pun duduk dalam kedai mahal-mahal ada aircond bagai kalau nak makan sedap. Makan dengan adanya angin pantai lagi best. 



Paling popular mee ketam dengan mee udang. Tasha sangat recommend kalau korang nak makan mee seafood yang fresh boleh cuba kat sini. Harga pun berbaloi dan sangat puas hati. 


Tahu tak air apa ni? Ni sebenarnya cendol thailand. Orang kampung tasha yang buat. lain sikit la. Dia kreatif buat corak sikit dengan cendol dia tu. Sedap dan murah. 

Selain tu ada macam-macam lagi yang dijual. Semua best-best dan sedap-sedap belaka. Kalau dulu tu memang tempat lepak remaja la. Tapi kat situ dah dibuka kedai-kedai makan yang best. Makan pulak tengok laut. Ada angin pantai pulak. Memang terbaik la.

So, kalau ke Pulau Tuba jangan lupa singgah makan di Tanjung Pandan tau.

Pulau Tuba, Langkawi


Lepak Santai Di Tadom Hill Resorts


Lepak Santai Di Tadom Hill Resorts | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Sebelum habis sem haritu, tasha dengan kawan-kawan sempat la mandi manda di Tadom Hill. Memang dah jadi aktiviti wajib kami untuk mandi manda kat mana-mana bila masuk sem. Kami pilih Tadom Hills. Biasalah bila last sem ni kelas tak berapa banyak. Seminggu ada 2-3 kelas ja. Memang banyak masa terluang. So, sem yang terakhir kami pilih jauh sikit la dari Tanjong Malim.

Kami pergi masa hari bekerja. Masing-masing tak tahu jalan. Jadi, pakai waze je la. Resort ni agak tersorok sikit la. So kena tengok jalan betul-betul supaya tak terlepas jalan. hehehe...



Aktiviti di Tadom Hills Resorts

Untuk masuk ke Tadom Hills kena bayar tau. Sebenarnya ada banyak pakej yang kita boleh ambil. Nak buat apa-apa aktiviti pun boleh dalam tu. Nak buat aktiviti team building ke, family day ke, nak photoshoot wedding pun boleh tau. Korang boleh je tengok harga pakej yang korang nak tu kat web Tadom Hill Resort : https://tadomhillresorts.com/packages/

Kat situ biasanya orang tahu sebagai tempat mandi ja kan. Sebenarnya ada lagi aktiviti yang korang boleh buat seperti flying fox, ATV. Tapi tu harga asing la. Korang juga boleh menginap kat situ. Bukan main lawa lagi resort dia. Tak caya tengok gambar-gambar kat bawah nanti.

Masa pergi haritu kami just pergi mandi je. Harga biasa RM22 untuk seorang. Tapi ada harga special tau untuk student. Korang tunjuk je kad matrik korang tu. Dapatlah harga RM18 seorang. Murah kan. Tapi tu untuk weekdays je kot boleh dapat harga tu.

Biasanya kalau mandi tempat awam macam tu paling risau barang-barangkan. Semua pakat nak mandi, tapi barang sape nak jaga? Jangan Risau sebab korang boleh sewa loker untuk simpan barang.



Nak mandi wajib pakai life jacket. Even korang pandai berenang sekali pun. Please ikut peraturan kat sana. Mencegah dari benda buruk berlaku kan lebih baik.


Ni gambar member tasha ye.  Kalau tasha nak naik papan ni memang tak la. Tinggi kot.



Memang puas gila mandi kat sini. Nak kuak lentang ka apa buat je. Untung masa kami sampai ni orang tak ramai lagi. So, memang tempat tu kami yang punya la. 




Cantikkan resort dia. Memang back to nature la resort dia. 





Sebelum balik wajib tinggalkan jejak kat sini. Mana tau nanti bila pergi dengan anak-anak boleh tunjuk kat dorang pulak.

Kalau korang nak cari tempat mandi best-best. Bolehlah masukkan Tadom Hills dalam list korang. Confirm takkan menyesal punya.

Untuk maklumat lanjut korang boleh terus contact detail kat bawah ni
Phone: 012 – 5225728, 012 – 5225908, 012 – 5225883
Alamat: Bukit Tadom, Kampung Labohan Dagang, 
42700 Banting, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Waktu Operasi:

Monday ……………. 9 am – 6.45 pm
Tuesday …………….9 am – 6.45 pm
Wednesday ……….9 am – 6.45 pm
Thursday …………..9 am – 6.45 pm
Friday ………………..9 am – 6.45 pm
Saturday, Sunday ………9 am – 6.45 pm

Tadom Hill Resorts




PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan

[Siapa Nak Join Contest Ini Sila Tekan Banner Diatas]

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan | PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan perkhidmatan insurans untuk sesiapa sahaja yang berkemampuan. Mereka memberikan nama syarikat mereka sebagai PolicyStreet kerana mereka mahu menjadi sebahagian daripada perjalanan hidup anda ketika anda melalui waktu – waktu yang kritikal seperti mendapatkan telefon pintar pertama anda, percutian ke luar negara, gadaian yang pertama, perkahwinan anda dan juga menjadi ibu bapa.

No automatic alt text available.

Teknologi telah membantu mereka untuk menjalani komitmen ini tetapi apa yang lebih penting adalah semangat mereka untuk membantu masayarakat telah membuatkan mereka untuk menubuhkan syarikat PolicyStreet ini. Insurans ini ditubuhkan oleh sekumpulan orang dan mereka mahu meneruskan legasi ini. Mereka juga komited dalam menawarkan insurans untuk orang yang tersayang, untuk benda yang anda hargai serta masyarakat dengan cara yang mudah dan berkemampuan.

Image may contain: text

Pakej – Pakej Yang Ditawarkan di PolicyStreet Yang Anda Perlu Miliki
  1. Manulife ManuProtect Term Life Insurance 


Ia merupakan pakej insurans yang digelar sebagai insurans yang paling berpatutan di dalam insurance kehidupan di Malaysia. ManuProtect memberikan bayaran penuh pada waktu kematian atau kecacatan yang disebabkan oleh sebab semulajadi ataupun kemalangan, dengan beberapa pilihan untuk liputan untuk sakit yang kritikal. 

Antara ciri – ciri dan tawaran yang diberikan oleh Manulife ManuProtect adalah;

  • Insurans Premium yang bermula dari RM5/ Sebulan
  • Amaun keseluruhan yang bermula dari RM 50K – RM 600K
  • Amaun kematian dari kemalangan yang berjumlah 2X ganda dari amaun keseluruhan
  • Penyakit kritikal akan menerima 30% dari amaun keseluruhan
  • Umur kemasukan yang terakhir adalah 60 tahun manakala umur yang ditamatkan adalah 80 tahun
  • Tiada kontrak untuk jangka masa yang panjang dan anda boleh membatalkan pada bila – bila masa

Kelebihan yang disediakan oleh ManuLife ManuProtect adalah;
  • Kematian disebabkan oleh faktor semulajadi 
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada penama
  • Kecatatan yang disebabkan oleh faktor semulajadi atau kemalangan
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans
  • Kematian disebabkan oleh kemalangan 
          - 2X ganda daripada amaun keseluruhan
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans ataupun penama
  • Penyakit kritikal 
          - 30% daripada amaun keseluruhan (RM15K – 180K)
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans

Dapatkan ManuLife ManuProtect SEKARANG di https://products.policystreet.com/manulife/manuprotect/overview 


2. AXA 200 Cancer Care 

Image result for axa 200 cancer care

Dengan jumlah pesakit kanser yang ramai pada hari ini, insurans ini ditawarkan untuk melindungi orang ramai daripada penyakit kanser, dengan memberikan bayaran penuh apabila anda dikesan dengan kanser, dan juga bayaran tahunan untuk anda merawat kanser.

Antara ciri – ciri AXA 200 Cancer Care adalah;
  • Ia berada di bawah AXA Affin Life di mana bayaran adalah dijamin kepada pembayar insurans
  • Bayaran premium yang bermula dari RM45/bulan bergantung kepada umur
  • Bayaran Rawatan Terapi yang bermula dari RM30K
  • Bayaran Untuk Kesihatan yang bermula dari RM6K setahun
  • Pendapat Perubatan Kedua yang diberikan secara percuma 
  • Umur terakhir untuk menyertai insurans ini adalah 50 tahun dan perlindungan diberikan selama 20 tahun
  • Pemeriksaan kesihatan yang berjumlah RM 599 di Beacon Hospital
  • Anda tidak memerlukan pemeriksaan kesihatan untuk menyertai AXA 200 Cancer Care

Tujuan insurans ini diwujudkan adalah untuk menyediakan satu jumlah wang untuk rawatan kanser  sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit tersebut. Anda akan diberikan bayaran keseluruhan dan juga bayaran ‘bonus’ sehingga lima tahun untuk setiap tahun anda hidup. Insurans ini akan bertahan sehinga 20 tahun dan apabila tahun tersebut berakhir, anda boleh mendapatkan insurans yang baru sekiranya anda berumur di bawah 50 tahun.

Image may contain: text

Kelebihan – kelebihan yang ditawarkan oleh AXA 200 Cancer Care termasuklah;
  • Manfaat untuk Rawatan Terapi
        - Sekiranya orang yang membayar insurans tersebut didiagnos dengan kanser, mereka akan                   menerima bayaran insurans minimum RM30K.
  • Manfaat Untuk Sembuh
        - Orang yang membayar insurans juga akan menerima bayarann insurans secara tahunan yang                 berjumlah minimum RM6K setahun selama 5 tahun.
  • Pendapat Perubatan Kedua
        - Apbila anda mendapat pendapat untuk terapi atau pembedahan yang pertama daripada seorang             doktor, insurans ini menyediakan pendapat kedua dari doktor panel secara percuma.
  • Manfaat untuk Penama
       - Sekiranya orang yang membayar insurans meninggal sebelum didiagnos dengan kanser, penam            akan menerima bayaran insurans minimum RM1K.
  • Servis Penjaga
      - Orang yang membayar insurans boleh menghubungi AXA untuk mendapatkan penjagaan dari              jururawat, perubatan, ataupun pembuatan rambut palsu.
  • Baucer Pemeriksaan Kesihatan
      - Anda akan menerima baucer pemeriksaan kesihatan bernilai RM599 dengan setiap pembelian              pakej AXA 200 Cancer Care.


Dapatkan AXA 200 Cancer Care SEKARANG di https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

3. MSIG Take It Easy Pet Insurance

Image result for pet insurance

Insurans ini dijamin oleh MSIG, di mana ia adalah satu – satunya insurans untuk haiwan peliharaan anda yang berada di pasaran. Bermula dari hanya RM18/bulan, insurans haiwan peliharaan ini memberikan perlindungan untuk veterinar, bil ER, ubat – ubatan & suntikan dan juga kos untuk pengebumian sekiranya haiwan peliharaan anda sakit, cedera ataupun meninggal. 

Ciri – ciri MSIG Take It Easy Pet Insurance adalah;

Related image
  • Dijamin oleh MSIG
  • Bayaran Premium bermula RM18/sebulan
  • Manfaat Perubatan Haiwan Peliharaan sehingga RM5K
  • Manfaat kematian disebabkan oleh sakit dan juga kemalangan sehingga RM5K
  • Manfaat pengebumian dan pembakaran sehingga RM1K
  • Pengiklanan dan juga kos penembuhan untuk haiwan peliharaan yang hilang sehingga RM1K
  • Boleh didapati untuk anjung dan kucing yang mempunyai mikrocip yang berumur 12 minggu sehingga 9 tahun
  • Insurans ini tidak disediakan untuk haiwan yang larangan ataupun spesis yang diharamkan oleh keraajaan, orang awam, ataupun pihak berkuasa.


Kelebihan – kelebihan yang boleh didapati sekiranya anda mengambil MSIG Take It Easy Pet Insurance termasuklah;
  • Manfaat Veterinar dan juga Pembedahan
Sekiranya haiwan peliharaan anda cedera ataupun sakit, insurans ini akan memberikan perlindungan kepada bil veterinar sehingga RM5K. Sekiranya terdapat pembedahan, ia akan melindungi kos selepas pembedahan sehingga 60 hari.
  • Manfaat Kematian 
Tuan kepada haiwan peliharaan yang mati akan menerima sehingga RM5K untuk mendapatkan haiwan peliharaan yang baru.
  • Manfaat Untuk Pengebumian 
Anda akan menerima sehingga RM1K untuk kos pengebumian ataupun pembakaran.
  • Pengiklanan Untuk Haiwan Peliharaan Yang Hilang 
Anda akan menerima bayaran sehingga RM1K untuk mengiklankan haiwan peliharaan anda yang hilang dan juga untuk membayar ganjaran kepada orang yang menemui haiwan anda.
  • Asrama Untuk Haiwan Peliharaan Anda
Apabila tuan haiwan peliharaan tersebut dimasukkan ke hospital lebih dari tiga hari, haiwan peliharaan anda akan dimasukkan ke asrama dan dibayar sehingga RM 2.5K.
  • Liabiliti Pihak Ketiga
Apabila haian peliharaan anda melakukan kecederaan kepada orang lain ataupun merosakkan harta benda mereka, insurans ini akan memberikan perlindungan sehingga RM100K.

Dapatkan MSIG Pet Insurance SEKARANG di : https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

Kelebihan Mendaftar Insurans Dengan PolicyStreet 

Image may contain: text

Mudah Digunakan

Policy Street tidak memerlukan anda untuk pening kepala kerana ia menawarkan pakej – pakej yang sesuai untuk anda. Setiap pakej telah diberitahu akan fungsi dan kelebihan masing – masing, jadi anda hanya perlu memilih pakej yang anda perlu gunakan dan mula mengambil insurans tersebut untuk kehidupan, harta dan juga kesihatan anda. 

Pelbagai Pakej Yang Ditawarkan

Image may contain: text

Anda boleh memilih pakej – pakej yang diberikan berdasarkan keperluan dan juga kepentingan anda. Contohnya, jika anda mempunyai penyakit kanser, anda boleh memilih AXA 200 Cancer Care kerana Policy Street akan memberikan perlindungan insuran untuk anda yang mendapat penyakit ini dan juga duit tahunan untuk anda gunakan bagi mengubati penyakit ini. Anda juga boleh memilih pakej untuk melindungi kehidupan, harta dan juga perniagaan anda.

Harga Yang Berpatutan

No automatic alt text available.

Setiap pakej Policy Street akan memberikan anda komitmen bulanan yang amat rendah dan mampu milik di mana anda tidak akan terkesan dengan potongan insurans pada setiap bulan. Anda boleh membayar serendah RM5 / sebulan untuk insurans perlindungan kehidupan anda dan anda akan dilindungi oleh insurans Policy Street.

Dapatkan Insurans Daripada PolicyStreet Sekarang!

PolicyStreet sedang mengadakan promosi sempena Tahun Baru Cina jadi anda perlu mendapatkannya sekarang. Anda boleh menerima Ang Paw bayaran balik sehingga RM 50 dengan menggunakan kod rujukan yang anda akan terima apabila anda melakukan pembelian melalui Policy Street. Caranya adalah dengan menekan link seperti berikut;

Promosi Tahun Baru Cina PolicyStreet: http://campaign.policystreet.com/web/cny/index.html

Traveloka Fly & Win CNY Contest


Traveloka Fly & Win CNY Contest | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua. Tak lama lagi dah nak sambut Chinese New Year kan. Bila CNY je, mesti cuti kan. Bila cuti ramai yang suka jalan-jalan. Tak suka dok diam kat rumah. Ada ja tempat yang nak pergi. Tak kisah la jauh ke dekat. Sepanjang zaman study banyak dah tempat yang tasha pergi dengan kawan-kawan. Ye la zaman study ni ja la nak dapat jalan dengan kawan-kawan pun. Zaman study memang tak ada pendapatan tetap lagi, tapi disebabkan kami gigih nak jalan-jalan kami akan menabung. 

Korang, Tasha ada berita best nak kongsi dengan korang yang kaki travel. Nak tahu tak Traveloka ada anjurkan satu contest sempena Chinese New Year 2018. Hadiahnya mestilah gempak punya. Ada 3 tempat percutian yang menarik yang akan korang menang kalau join contest ni. Nak tahu tak contest apa? Baca sampai habis tau.

Traveloka Fly & Win CNY Contest

Bermula 22 Januari 2018, Traveloka telah menganjurkan satu contest iaitu Traveloka Fly & Win CNY Contest. Contest ni dianjurkan sempena Chinese New Year 2018. Korang join contest ja pun dah boleh menang untuk travel. Buat kaki travel macam tasha ni memang wajib join la. Nak kumpul duit sendiri nak jalan-jalan makan masa jugak tau. Ni bila ada CNY 2018 contest dari Traveloka memang akan manfaatkan betul-betul la. Ala, bukan susah pun nak join contest ni. Kejap lagi tasha ajar ok. 

Contest ini bermula dari 22 Januari sehingga 28 Febuari 2018. Tapi, pihak penganjur berhak nak pendek atau panjangkan lagi tempoh contest ni tanpa sebarang notis. Korang jangan buang masa. Join je terus, tak perlu nak tunggu tarikh tutup baru nak join. 

Contest yang dijalankan berkonsepkan mini game. Yang kaki game nak test korang punya hebat ke tak hebat meh join contest ni. Ada rezeki boleh pergi melancong weh. Main game je pun dah boleh melancong. Tasha bukan kaki game tapi bila tengok hadiah yang ditawarkan tu sangat berbaloi, tasha akan cuba untuk join jugak. 

Syarat Menyertai Traveloka Fly & Win CNY Contest

Kalau nak join mana-mana contest pun kena ada syaratnya. Syaratnya sangat simple tapi tak boleh jugak ambil sambil lewa. 

Syarat-syaratnya adalah:-

1. Warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas yang menetap di Malaysia sahaja. Even korang warganegara Malaysia tapi menetap negara lain korang tak boleh join ok. 

2. Bagi yang bawah 18 tahun tu pun boleh jugak join tapi kena bagitau parent dulu and dapatkan kebenaran dorang dulu. Kalau dorang izinkan cepat-cepat join tau.

3. Korang wajib ada account Facebook. Rata-rata sekarang ni semua dah ada facebook kan. Kalau tak join memang rugi la. Bukan kena isi borang keluar duit pun.


Cara-cara Sertai Traveloka Fly & Win CNY Contest

Sebelum tu korang kena follow Traveloka Malaysia Facebook Fan Page dulu. Sebab nanti apa-apa pengumuman pemenang akan diumumkan kat situ. Jangan terlepas pulak nanti. 

Nak join korang kena pergi ke link ni  https://www.traveloka.com/en-my/cny-contest untuk join contest. Then korang akan masuk ke laman ni:- 

Log in account Facebook and make sure setkan "public"
untuk submit jumlah score korang nanti. Penting ni tau!!!

Klik Instruction untuk korang tahu
 cara-cara nak main game ni

kemudian klik Back and
klik Start game untuk main

Just tap skrin. Jangan Langgar bangunan,
layang-layang atau apa-apa objek
.

If korang lepas 1 bangunan korang akan
score 1 point je. Kalau langgar korang kira mati la.
Kalau nampak angpau, langgar je angpau tu.
Korang akan score 10 point tau

Dah puas hati dengan score tu,
korang boleh share and submit score korang tu

Isi detail korang.
Jangan salah masuk detail. Check betul-betul tau.

Dah berjaya submit. Korang boleh share score korang
maksimum 5 kali sehari. Esok pulak submit ye. 


Hadiah Gempak Menanti Anda

Haaa, senang je kan game dia. Kacang je... Kalau korang nak menang hadiah korang kena score top 3. Hanya top 3 sahaja yang akan dapat hadiah. Tapiii... yang rajin share pasal contest ni kat facebook pun boleh menang jugakkkk...

Grand Finale Prizes

1. Hadiah Utama percutian 6 hari 5 malam ke Seoul, Korea untuk dua orang. (Flight and accommodations only). 

2. Tempat kedua percutian 5 hari 4 malam ke Phuket, Thailand untuk dua orang.  (Flight and accommodations only). 

3. Tempat ketiga percutian 4 hari 3 malam ke Langkawi untuk dua orang. (Flight and accommodations only) 

Hadiah Kaki Share di Facebook

Peserta juga berpeluang untuk menang baucer traveloka yang bernilai RM1,000 seorang apabila share contest ni di Facebook. Pemenang akan dipilih secara random. 


Korang tak teruja ke tengok hadiah gempak tu. Semua tempat percutian best-best. Rasa semangat je nak join contest ni. Nak sangat jalan-jalan ke tempat orang pula. Orang kata jauh perjalanan, luas pemandangan. Kita pergi tempat orang dan tengok cara hidup dorang, budaya, suasana tempat tu.  Tunggu apa lagi jom ramai-ramai share contest ni kat facebook. Kita ajak kawan lain join sekali. Baru meriah. 


Jom Travel dengan Traveloka!!!


Tesis Dah Jilid


Tesis Dah Jilid | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Setelah lama menyepi dari dunia blogging, In Shaa Allah saya kembali semula. Bila dah akhir-akhir sem ni, terlalu sibuk untuk siapkan FYP. Kadang-kadang masa untuk diri sendiri rilek pun tak ada. Berperang siapkan FYP sampai tak ada idea nak update apa kat blog. 

Dalam nak menyiapkan sebuah tesis, terasa macam nak putus asa ja. Nak berhenti semua ada. Then, ingat balik kenapa tasha pilih jalan ni dulu. Ni semua pilihan tasha. Dah hujung takkan nak berhenti macam tu saja. Gagahkan jugak diri ni. Slowly wake up. Kutip balik semangat yang hilang. Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak siapkan tesis ni. 

Ingat senang ka nak habiskan study selama 4 tahun ni. Saat ni kawan-kawan banyak dah ada life masing-masing. Dah ada kerjaya semua. Sementara diri ni, masih depan laptop hadap FYP. But once dah settle, memang akan rasa sangat lega, sangat puas hati. Ni la hasil perjuangan aku selama 4 tahun. 

Sekarang ni bila dah habis study. Sementara nak apply kerja, memang akan boring la menganggur kat rumah ni. Tasha akan cuba jinak-jinak balik dalam dunia ni. 

Tak sabar konvo!!!





Bye 2017, Welcome 2018!


Bye 2017, Welcome 2018! | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Akhirnya tirai 2017 telah pun berlabuh. Kini bermulalah kehidupan yang baru bagi tahun 2018. And.... Happy New Year Guys... 

Tahun 2018 ni juga merupakan tahun yang akan mengubah life tasha. In Shaa Allah dalam beberapa hari lagi tasha akan tamat pengajian di UPSI dan akan mula melangkah ke alam pekerjaan pula. Serius, macam-macam dalam fikiran sekarang ni. Sekarang ni slowly plan perancangan masa depan. Terutamanya perkara yang melibatkan kerjaya. Nak kerja apa? Kat mana? Boleh ke survuve sorang-sorang nanti? Ermm, risau pun ada..

Tapi, apa yang penting sekarang yang perlu tasha hadap sekarang adalah FYP dan FINAL EXAM. Wish Me Luck...